BEWintersporters is ook beschikbaar op wintersporters.be
sluiten
Weerbericht

Franse Alpen voor tweede keer in vuurlinie

Weerbericht van woensdag 13 december

Na de regen ligt Chatel (Portes du Soleil) er weer als een sprookje bij!
Na de regen ligt Chatel (Portes du Soleil) er weer als een sprookje bij!
Frankrijkgangers die de hoop op een fatsoenlijke dump verloren hadden kunnen hun hart deze week ophalen. Vanaf morgen is het weer raak. Boven 1500 meter verwacht ik een halve meter sneeuw en hoger nog wat meer. Beneden die hoogte zal het iets minder zijn maar de kerst lijkt ook hier langzaam te worden veiliggesteld!

Actieve sneeuwband!

Na de föhn kreeg het oosten van Zwitserland en Vorarlberg gisteren trouwens ook een leuke verrassing. Het föhneinde ging in het Kleinwalsertal gepaard met zo'n 30 centimeter verse sneeuw, maar iets noordelijker lag ook overdag een sneeuwband urenlang stationair waaruit het zwaar sneeuwde. In deze regio - die vaak toch al niet slecht bedeeld wordt - werd de föhnschade in een klap teniet gedaan. Zie het gigantische pak sneeuw dat hier in het skigebied Hörnerdörfer in Beieren omlaag is gekomen op slechts 1000m hoogte.

BalderschwangHörnerdörfer
BalderschwangHörnerdörfer

Freestylewedstrijd afgelast

De genoemde band met sneeuw lag zoals je ziet dwars over de Alpen tot in Frankrijk aan toe. In het Zwitserse Arosa moesten de freestylewedstrijden gisteravond worden afgebroken vanwege de dichte sneeuwval. Voor wie het niet gezien heeft, op Eurosport zag je indrukwekkende beelden!

De sneeuwzone die gisteren regionaal veel sneeuw gaf (bron: wetteronline.de)
De sneeuwzone die gisteren regionaal veel sneeuw gaf (bron: wetteronline.de)

Vanuit het westen veel sneeuw

Vandaag is het even wat rustiger maar vanavond begint het in de Franse Alpen alweer te sneeuwen. De sneeuwgrens ligt tussen 1300 en 1500 meter, dus de lagere dorpen zullen even wat geduld moeten hebben. Daarboven begint het wel fors te sneeuwen en dat gaat eigenlijk door tot zaterdag. Een loepzuivere weststau waar ook Zwitserland en wederom Vorarlberg van profiteren. De rest van Oostenrijk krijgt een net iets hogere temperatuur (en minder stuwing) waardoor de hoeveelheden een stuk lager uitvallen. Vanaf vrijdag draait de wind bij naar het noordwesten en valt er in de koudere lucht mogelijk wat meer sneeuw. Hier de sneeuwverwachting voor de komende zes dagen:

woensdag 6.00 tot dinsdag 6.00
1cm5cm10cm20cm30cm50cm100cm+

Frankrijk en Italië steeds meer zon

Dat wordt een beetje de trend voor de komende dagen. De zuidalpen en vanaf zaterdag ook de Franse Alpen drogen langzaam maar zeker op met steeds meer zon, terwijl de noordalpen bijna iedere dag nog wat sneeuw kunnen verwachten. De temperatuur daalt flink zodat die sneeuw tot in de dalen valt. De meeste zon in Oostenrijk vind je inneralpien richting de Italiaanse grens. De zon schijnt het minst langs de grens met Duitsland al is er ook hier ruimte voor wat zon.

Al met al dus nog steeds prima vooruitzichten, maar de beste plek om komende week op vakantie te gaan is dus Frankrijk. Daar valt eerst nog een bak sneeuw en daarna komt de zon (maandag mogelijk nog 1 keer sneeuw). Heb je de mogelijkheid om last-minute te gaan, grijp die kans zo net voor de kerstvakantie!


Roel
Roel is sinds 2009 onze vertrouwde wintersport weerman. Dagelijks schrijft hij over zon en poedersneeuw.