BEWintersporters is ook beschikbaar op wintersporters.be
sluiten
Weerbericht

Weer even winter in Frankrijk

Weerbericht van vrijdag 19 mei

Vars, La Fôret Blanche (F)
Vars, La Fôret Blanche (F)
Na een paar warme tot hete dagen is de winter weer even terug in de Franse Alpen. Koelere lucht stroomt vandaag binnen waardoor de sneeuwgrens van west naar oost in de Alpen op steeds meer plaatsen richting van de 1500 meter zakt. Tijdelijk, dat wel.

Plaatselijk sneeuw op 1700 meter

In de westelijke en zuidelijke Franse Alpen is de sneeuwgrens al aardig gedaald. Rogier meldde vanuit Puy Saint Vincent sneeuw op 2200 meter, en iets verderop in de Vercors sneeuwt het zelfs beneden de boomgrens vanaf 1700 meter.

Lans en Vercors
Lans en Vercors
Tourmalet, Pyreneeën
Tourmalet, Pyreneeën

Deze week zagen we Rogier's video nog van het sneeuwruimen van de Col de Galibier. Binnen een paar dagen is het contrast dus weer groot. Ook op een andere bekende bergcol, de Tourmalet in de Pyreneeën, is het trouwens wit.

Zomers in Oostenrijk

Groot is het contrast ook in vergelijking tot Oostenrijk. Daar arriveert de koelere lucht pas vanavond, en tot die tijd kan het in Tirol en het Salzburgerland nog gewoon zomers warm worden. Zo werden de mensen vanmorgen wakker in Zell am See. Op de achtergrond zie je hoge bewolking die de voorbode is van het koelere weer dat gaat komen.

Vannacht verovert deze koele lucht Oostenrijk en dat gaat gepaard met buien. Vanaf 1200 tot 1400 meter kunnen die al sneeuw bevatten, dus sta niet te kijken van witte beelden morgenvroeg. Het is van tijdelijke duur, zoals zo vaak in het voorjaar. Warme en koude fasen wisselen elkaar gewoon af in dit jaargetijde. De sneeuw zal dus weer rap verdwijnen.

Gletsjers

Toch is de uitgangspositie voor de gletsjers deze zomer niet slecht. Lang niet zo slecht als we vooraf vreesden na de sneeuwarme winter, en dat komt vooral de sneeuwval in april. Op 2 mei lag er ter hoogte van de Rudolfshütte bij het skigebied Weißsee Gletscherwelt precies 4,50 meter sneeuw op 2510 meter. Dat is net wat meer dan het langjarig gemiddelde.

In Kaprun ligt genoeg sneeuw
In Kaprun ligt genoeg sneeuw

Hoe het verdergaat moeten we echter afwachten. Het zal grotendeels afhangen van het zomerverloop. Krijgen we een warme of hete zomer, dan zal het donkere gletsjerijs razendsnel uit de sneeuw tevoorschijn komen en kan het smelten gaan beginnen. Zo ver is echter nog niet. Een regenachtige zomer zou, voor de gletsjers, een zegen zijn. Voor vakantiegangers natuurlijk een heel stuk minder.


Roel
Roel is sinds 2009 onze vertrouwde wintersport weerman. Dagelijks schrijft hij over zon en poedersneeuw.