BEWintersporters is ook beschikbaar op wintersporters.be
sluiten
Weerbericht

Orografische afkoeling zorgt voor bijzonder lage sneeuwval

Weerbericht van zondag 26 maart

Bardonecchia, Piemonte
Bardonecchia, Piemonte
Een bijzonder dagje hebben we achter de rug. Nadat het met de sneeuwval tot gistermiddag redelijk tegenviel in de zuidwestelijke Alpen, ging het gisteravond steeds harder regenen waardoor de sneeuwgrens als een baksteen omlaag viel. Het gevolg is dat de zuidelijke Franse Alpen en het Italiaanse Piemonte er als een sprookje uitzien vanochtend. Eén nadeel, het was alleen in die hoek van de Alpen te doen.

Voorbeeld van orografische afkoeling

We praten over orografische afkoeling of neerslagafkoeling. Het komt neer op het volgende. Gisteravond begon het boven de zuidwestelijke Alpen hard te regenen. Tot op 1800 meter en hoger doordat we in van oorsprong nog steeds bijzonder zachte lucht zaten. De nulgradengrens lag op 2000 meter rond +1 graad. De intensiteit deed toen echter zijn werk, want doordat het zo hard regende smolten er hogerop ook steeds meer sneeuwvlokken, en dit smelten kost energie. Energie = warmte dus als die in grote mate aan de lucht wordt onttrokken kan de sneeuwgrens plotseling gaan dalen. Zelfs als het eerst ver boven nul was. Lees er meer over in dit blog, en geniet van de beelden.

Serre Chevalier (F)
Serre Chevalier (F)
Val Cenis (F)
Val Cenis (F)

Rest van de Alpen zacht

De restantwolken liggen nog mooi in een boog boven de zuidwestelijke Alpen, maar trekken nu langzaam weg waardoor het een fantastische skidag is vandaag. Helaas is het feest niet besteed aan de rest van de Alpen, daar is en blijft het zacht en vandaag ook nog deels grijs door laaghangende bewolking.

Zonnige week

De komende dagen trekt de bewolking echter overal weg. Door een sterk hogedrukgebied belooft het een prachtig weekje te worden. Ook een zacht weekje maar dat zijn we intussen gewend. De nulgradengrens ligt tot zaterdag tussen de 2500 tot 3000 meter. Donderdag en vrijdag misschien nog iets hoger. Het mag duidelijk zijn dat je voor goede condities het dus hoog moet opzoeken. In Oostenrijk wordt het beneden 2000 meter in ieder geval slechter en slechter. Wat een contrast met Frankrijk als je dit beeld hier vanaf de Ehrwalder Alm ziet, maar denk er voor de rest van de week een zonnetje bij.

Ehrwald (O)
Ehrwald (O)
In Schöneben (Reschen, Italië) is het al puur lenteskiën
In Schöneben (Reschen, Italië) is het al puur lenteskiën

Volgend weekend verandering

Zaterdag komt er langzaam verandering aan. Dan draait de wind van zuid naar west en komt een oceaanfront dichterbij met toenemende sneeuwkansen. De nulgradengrens is nog onzeker en dat geldt ook de plek waar de meeste sneeuw terecht komt. Als eerste is Frankrijk aan de beurt met zaterdag al sneeuw. Een paar berekeningen laten vervolgens een depressie ten zuiden van de Alpen ontstaan waardoor het zwaartepunt in Italië zou komen te liggen. Waarschijnlijk krijgt echter ook Oostenrijk komend weekend met sneeuw te maken, in welke mate moet de komende dagen dus langzaam duidelijk worden.


Roel
Roel is sinds 2009 onze vertrouwde wintersport weerman. Dagelijks schrijft hij over zon en poedersneeuw.