BEWintersporters is ook beschikbaar op wintersporters.be
sluiten
Weerbericht

Een dag om snel te vergeten voor Oostenrijk

Weerbericht van dinsdag 21 februari

Regen op zo'n 1500m in het Oostenrijkse Warth
Regen op zo'n 1500m in het Oostenrijkse Warth
In de noordalpen is het vervelend wakker worden, het liefst zou je misschien zelfs helemaal niet wakker worden. Het regent namelijk en dat tot op grote hoogte. Het is zo'n dag dat Frankrijk- en Italiëgangers zich gelukkig prijzen dat ze voor een ander deel van de Alpen gekozen hebben.

Regen tot op grotere hoogte

Onze trouwe volger Jeffrey meldde vanmorgen vanuit Oberstdorf al dat het pijpestelen regende. Blogger Ruud in Hochkönig idem dito. Het zat in de verwachting maar het contrast kan bijna niet groter na twee mooie dagen. We moeten er maar even doorheen bijten vandaag. Een bezoek aan een zwembad of sauna is misschien een beter idee dan de piste. Het blijft namelijk de hele dag druilerig in Oostenrijk. Boven 1700 tot 1900 meter is het wel winter, dus als je een hoog gebied hebt uitgezocht heb je geluk. Hier valt in totaal zo'n 10 tot 20 centimeter verse sneeuw. Dit is de sneeuwverwachting vandaag:

dinsdag 6.00 tot woensdag 6.00
1cm5cm10cm20cm30cm50cm100cm+

Meer zon en erg zacht

Sneeuw die we hard kunnen gebruiken. Morgen is het nog steeds erg zacht maar komt de zon terug. Nieuwe oceaanstoringen blijven morgen en donderdag waarschijnlijk net buiten de deur boven Duitsland slepen, waardoor de Alpen twee hele aardige dagen hebben. Zoals gezegd wel hele zachte dagen met een nulgradengrens tussen 2500 en 3000 meter. Daarbij staat een vlagerige, vrij warme wind.

Deze week zit je het beste dus zo hoog mogelijk. In het Italiaanse Valtournenche bijvoorbeeld waar vandaan CJAHulskamp gisteren weer heerlijke foto's plaatste op het weerfoto topic. Ik ben trouwens heel benieuwd naar jullie uploads van vandaag. Je mag ze ook doorsturen via twitter.

Valtournenche (I), via @CJAHulskamp
Valtournenche (I), via @CJAHulskamp
Alpe d'Huez vanochtend
Alpe d'Huez vanochtend
In de Franse Alpen is het vandaag ook niet slecht en omdat de meeste gebieden van nature hoger liggen zit je bijvoorbeeld in Alpe d'Huez deze week prima.

Vrijdag "Wettersturz"

Vrijdag volgt de langverwachte "Wettersturz". Een koufront gekoppeld aan een actieve storing die over Duitsland naar het oosten trekt zorgt voor het instromen van belangrijk koudere lucht. Op 2000 meter daalt de temperatuur zo'n 15 graden en het begint vanuit het noordwesten flink te sneeuwen tot in de dalen, voorafgegaan door regen. De zachte lucht moet namelijk eerst worden weggewerkt. Zoals het er nu naar uitziet gebeurt dat 's ochtends vroeg, waarna we de centimeters kunnen gaan tellen.

Ik verwacht in Oostenrijk 20 tot lokaal 40 centimeter sneeuw, het meeste in de bekende staugebieden van de Arlberg en rondom de Hochkönig en Dachstein. Zwitserland en de noordelijke Franse skigebieden kunnen rekenen op 10 tot 30 centimeter, de rest van de Franse Alpen op zo'n 10 tot 20 centimeter.

vrijdag 6.00 tot zaterdag 6.00
1cm5cm10cm20cm30cm50cm100cm+

Zoals je ziet is de sneeuwval voor Italië weer terug op de kaart. Ons model houdt er rekening mee dat zich een aparte storing ontwikkelt ten zuiden van de Alpen waarmee de wind even naar het zuiden draait en er kortdurend een südstau optreedt. Dit is nog niet zeker want andere modellen zien dit anders, maar we houden dit goed in de gaten.

Volgende week südstau?

Over zaterdag bestaat nog steeds grote onenigheid tussen de modellen. De berekeningen voor deze overgangsdag lopen uiteen van regen tot zonneschijn met kou. Morgen hoop ik daar een betrouwbare verwachting voor te geven want dat heeft nu geen enkele zin.

Over de zondag zijn de modellen het wel eens. Dat belooft in het hele Alpengebied een prachtige dag te worden maar het is ook weer heel zacht. De warme lucht komt namelijk terug en dat betekent dat je het beste vroeg de piste op gaat. Dat geldt ook voor de maandag. Vanaf dinsdag wordt het spannend want er zijn tekenen dat er südstau aankomt. Dat is lang geleden, maar zeer welkom voor de Italiaanse skigebieden. Ook hierover morgen meer!


Roel
Roel is sinds 2009 onze vertrouwde wintersport weerman. Dagelijks schrijft hij over zon en poedersneeuw.