BEWintersporters is ook beschikbaar op wintersporters.be
sluiten
Weerbericht

Op de valreep nog een dump

Weerbericht van woensdag 26 april

Livigno (I)
Livigno (I)
Het kan niet op deze tweede helft van april, helemaal aan het einde van het seizoen. De meeste skigebieden zijn al gesloten maar de natuur perst er nog een slotoffensief uit. Alsof alle sneeuwschaarste van deze winter nog even moet worden weggewerkt. De komende drie dagen is het weer raak, met een bak regen én sneeuw.

Ook sneeuw in Zuidalpen

Dit keer is de sneeuwval niet beperkt tot de noordalpen maar profiteren bijna de hele Alpen ervan. Ook de zuidalpen! In de Dolomieten is het de eerste noemenswaardige neerslag sinds begin maart toen ik er mijn carnavalsvakantie vierde. Ze dreigden kurkdroog de zomer in te gaan, maar dat tekort wordt nu aardig weggewerkt.

Madonna di Campiglio, Dolomieten (I)
Madonna di Campiglio, Dolomieten (I)

Voor het eerst sinds lange tijd hebben we te maken met een genuadepressie die sneeuw naar de zuidkant van de Alpen brengt. Tegelijkertijd stroomt koude lucht binnen vanaf de Noordzee. Beide luchtsoorten leunen drie dagen tegen elkaar aan. Opglijding van de zachtere lucht uit het zuiden wisselt af met stuwing vanuit het noorden (nordstau) waardoor een groot deel van de Alpen in de sneeuw terecht komt.

Gunstig is dat het geen korte heftige dump is maar dat de neerslag gelijkmatig wordt uitgestreken over drie dagen. Hierdoor kan het water redelijk goed in de bodem zakken, al is kleinschalige overlast niet helemaal uit te sluiten. Vooral door bomen die in het loof staan en de sneeuw niet kunnen dragen.

Grimmialp (CH): sneeuw op 1250 meter
Grimmialp (CH): sneeuw op 1250 meter

Sneeuwgrens wisselt sterk

Door de twee luchtsoorten zwabbert de sneeuwgrens wel flink. In het zuiden van Oostenrijk, neem bijvoorbeeld Nassfeld, regent het eerst tot op 1800 meter terwijl het in Grimmialp (Zwitserland) op 1250 meter nu al sneeuwt. Vrijdag is de koude lucht zo ver opgerukt om het overal te laten sneeuwen. In de centrale Alpen van Zwitserland en Oostenrijk valt uiteindelijk tot en met vrijdag ruim 1 meter sneeuw. De bekende gletsjerskigebieden van o.a. Hintertux, Kaprun en Sölden liggen in de vuurlinie!

woensdag 6.00 tot dinsdag 6.00
1cm5cm10cm20cm30cm50cm100cm+

Dutchweek in de sneeuw

Ook Val Thorens valt met de neus in de sneeuw. In tegenstelling tot wat je misschien verwacht in een Dutchweek verlopen de komende drie dagen fris met bijna dagelijks sneeuw. Misschien dat tussendoor de zon zich even laat zien, en dan is het meteen genieten!

De eerste laag sneeuw in Val Thorens is gevallen (foto: appartement-valthorens.nl)
De eerste laag sneeuw in Val Thorens is gevallen (foto: appartement-valthorens.nl)

Voor de twijfelaars die binnenkort nog een keer naar de Alpen willen, de natuur laat het dit keer niet afweten!


Roel
Roel is sinds 2009 onze vertrouwde wintersport weerman. Dagelijks schrijft hij over zon en poedersneeuw.