BEWintersporters is ook beschikbaar op wintersporters.be
sluiten
Weerbericht

Deze week de mooiste van de winter

Weerbericht van maandag 16 januari

Reit im Winkl, Winklmoosalm - Steinplatte
Reit im Winkl, Winklmoosalm - Steinplatte
Het is winter! In de nachtelijke uren is er in de Beierse Alpen en het noorden van Oostenrijk en Zwitserland weer 10 tot 20 centimeter sneeuw gevallen. Zo had de kerst eruit moeten zien zullen ze hier in Reit im Winkl gedacht hebben. De komende dagen blijft het lekker koud, en na vandaag komt de zon steeds vaker tevoorschijn. Bijna niets staat een droomweek nog in de weg.

Nog steeds sneeuw...

Na de dump van vrijdag en zaterdag trokken er gisteren losse sneeuwbuien richting de Noordalpen. In de 'staulagen' op de grens van Duitsland en Oostenrijk gingen clusterden deze tot meer langdurige sneeuwval. Onder andere in Fieberbrunn sneeuwde het nog regelmatig waar ik deze 'goedlachse' foto van doorgestuurd kreeg.

Franse Alpen al zon

Vandaag vallen er nog enkele sneeuwbuien in het noorden van Oostenrijk en Zwitserland, omdat er nog altijd wat lichte stuwing (nordstau) is. In tegenstelling tot de Franse Alpen waar het gisteren al prachtig opklaarde. In Val Thorens bijvoorbeeld zag het er hemels uit met veel zon op een vers pak sneeuw, en dat blijft zo. De Franse Alpen zijn nu definitief verlost van de sneeuwarmoede, dus het grote genieten kan beginnen.

Val Thorens, Les Trois vallées
Val Thorens, Les Trois vallées

Morgen trekken de sneeuwbuien ook geleidelijk uit de noordalpen weg, waardoor de zon overal de overhand krijgt. Er volgen een paar schitterende dagen. In combinatie met het pak sneeuw kon het weleens de mooiste week van de winter worden. Vooral de eerste dagen is het wel bijzonder koud. Vanochtend was het in Sankt Michael im Lungau en Sankt Moritz -20, en als het morgen verder opklaart wordt het op veel meer plaatsen zo koud.

Sneeuw voor de Abruzzen

Verse sneeuw hoeven we na vandaag weinig meer te verwachten. Een langgerekt hogedrukgebied boven Midden-Europa houdt storingen op afstand. Boven Italië bijvoorbeeld, daar tolt een actief lagedrukgebied rond dat in de Abruzzen weer voor veel sneeuw gaat zorgen. 1 tot 2 meter viel hier vorige week al, en nu verwacht opnieuw die hoeveelheden. De reden is de koude lucht die vanaf de Adriatische Zee veel vocht opneemt en uitsneeuwt tegen de oostkant van de Apennijnen.

Helaas zit het allemaal net te zuidelijk voor de zuidalpen, alleen de langs de Italiaans-Franse grens kan nog wat sneeuw vallen.

Wat doet de hogedruk?

Vanaf komende weekend is het de vraag wat het hogedrukgebied gaat doen. De berekeningen lopen wat uiteen, al acht ik de kans het grootst dat het mooie weer nog tot begin volgende week aanhoudt. Storingen boven de Middellandse Zee zitten op het vinketouw, maar vinden vooralsnog geen gaatje om er doorheen te prikken.


Roel
Roel