BEWintersporters is ook beschikbaar op wintersporters.be
sluiten
Weerbericht

Nazomer raakt langzaam in het slop

Weerbericht van maandag 16 oktober

Schitterend uitzicht op Zell am See met op de achtergrond de Kitzsteinhorn
Schitterend uitzicht op Zell am See met op de achtergrond de Kitzsteinhorn
Het zijn nazomerdagen om van te dromen. Het contrast van de deels besneeuwde bergtoppen met de steeds verder verkleurende bladeren geeft geweldige plaatjes. Heel veel met wintersport heeft het natuurlijk niet zo veel te maken al is Kitzbühel zaterdag dus wel degelijk geopend. Deze week raakt er langzaam echter iets veranderen.

Skiën in nazomerse sferen

Bijna 24 graden werd het gisteren in het Oostenrijkse Ehrwald. Redelijk bizar als je bedenkt dat er op hetzelfde moment skiërs omlaag kwamen in Kitzbühel, het eerste niet-gletsjerskigebied dat dit seizoen geopend is. Zo ziet het er daar op dit moment uit.

Het geopende deelgebied Resterhöhe bij Kitzbühel
Het geopende deelgebied Resterhöhe bij Kitzbühel

We gaan nog een paar van dit soort dagen meemaken waarbij er vast wel weer wat dagrecords zullen sneuvelen. Genieten is het voor wandelaars, rotsklimmers en mountainbikers. Rogier is er eentje van, hij stuurde me vanmorgen deze foto door.

Het satellietbeeld van vandaag lijkt veel op dat van gisteren (foto) en spreekt eigenlijk boekdelen. Bijna onafgebroken zonneschijn en een heldere hemel boven het Alpengebied. Merk de smog op boven Noord-Italië, een fenomeen dat helaas vaker voorkomt bij hogedrukweer.

(Bron: NASA)
(Bron: NASA)

Storingen naderen

Toch gaat er langzaam iets veranderen. Morgen komt er al wat meer hoge bewolking voor, en woensdagavond zouden de eerste buien de Franse Alpen kunnen gaan bereiken. Het hangt samen met de aftakeling van het krachtige hogedrukgebied dat de Alpen in zijn greep heeft. Vanuit het westen staan storingen te trappelen die de Alpen in de loop van de week steeds vaker weten te bereiken.

Met winter heeft het aanvankelijk nog niet veel te maken, daardoor is het te zacht. In het hooggebergte kan donderdag al wel wat sneeuw vallen maar dat is niks raars in oktober. De neerslag concentreert zich dan vooral op de Franse en later ook Italiaanse Alpen. In de noordalpen zorgt föhn nog voor aangename temperaturen en aardig wat zon. Ons sneeuwmodel laat dit mooi zien, sneeuw valt er vooral op de Franse, Italiaanse en Zwitserse bergtoppen.

donderdag 6.00 tot vrijdag 6.00
1cm5cm10cm20cm30cm50cm100cm+

In het weekend koeler

Pas vanaf vrijdag gaat het roer ook in Oostenrijk geleidelijk om, met lagere temperaturen en opkomende neerslag. De hoeveelheden zijn tot dan waarschijnlijk nog bescheiden, daarna zou er meer neerslag kunnen vallen die boven 1500-2000 meter overgaat in sneeuw. Of het de aanzet is voor meer moeten we afwachten. De laatste berekeningen laten een herstel zien, maar dat is nog buiten de betrouwbare termijn. Positief is in ieder geval dat we naar iets normalere temperaturen gaan. Dat zullen ze in Kitzbühel ook niet erg vinden.


Roel
Roel is sinds 2009 onze vertrouwde wintersport weerman. Dagelijks schrijft hij over zon en poedersneeuw.