BEWintersporters is ook beschikbaar op wintersporters.be
sluiten
Weerbericht

Terugblik 2016-2017: weer een weinig imponerende winter

Weerbericht van zondag 2 april

Winter '16-'17: witte pistes maar vaak groene dalen
Winter '16-'17: witte pistes maar vaak groene dalen
Het seizoen loopt langzaam op zijn einde, en dus is het een mooi moment om de voorlopige balans op te maken van de afgelopen winter. Kort gezegd maakte deze winter weinig indruk. In de noordalpen eigenlijk al voor het vierde jaar op rij. Grote dumps waren zeldzaam, het seizoen kwam laat op gang en eindigt redelijk vroeg.

Jaar staat niet op zichzelf

Blikken we terug dan moeten we een belangrijke constatering doen, namelijk dat de noordalpen sinds het seizoen 2013 - 2014 alleen maar winters met ondergemiddelde of net gemiddelde hoeveelheden sneeuw heeft opgeleverd. Het laatste imponerende seizoen was 2013 - 2014 maar dat was alleen in de zuidalpen, waar dat seizoen de ene na de andere megadump viel. Check mijn terugblik van dat jaar.

Alles over Föhn

December droog en zacht

Het seizoen begon al niet goed. Eind november en december verliepen bijzonder droog en zacht, nadat er begin november toch redelijk wat sneeuw was gevallen. Eind november kwam daar echter een langdurige südföhn overheen met in Salzburg op 22 november nog 21,5 graden waardoor bijna alle sneeuw weer verdween. Zowel in de Franse Alpen als in het noorden van Zwitserland en Oostenrijk. Tijdens mijn bezoek aan de Franse Alpen half december waren de afdalingen naar Alpe d'Huez en Oz en Oisans witte linten door een bruin landschap.

Dalafdaling naar Alpe d'Huez (16 december 2016)
Dalafdaling naar Alpe d'Huez (16 december 2016)

Kerstmis verliep net als de voorgaande twee jaren in de Alpen grotendeels groen. Een voordeel ten opzichte van vorig jaar was dat december net iets minder zacht was waardoor er toch genoeg kunstsneeuw kon worden opgespoten. Zodoende kon er redelijk goed geskied worden.

Januari bijzonder koud, en eindelijk sneeuw

In januari werden de bakens verzet en stroomde erg koude lucht de Alpen binnen. Op 7 januari daalde het kwik in het Oostenrijkse Radstadt naar -26,3 graden. Begin januari viel ook de eerste noemenswaardige sneeuw van het seizoen. Op 14 januari, een wisseldag, dumpte het en stond het op de Fernpass urenlang muurvast door zware sneeuwval. Een dag daarvoor was het raak in Frankrijk.

Dump op de Fernpass, 14 januari 2017
Dump op de Fernpass, 14 januari 2017

Wat volgde was de mooiste periode van deze winter. Een goed pak sneeuw in combinatie met twee weken zonneschijn leverde de mooiste plaatjes op. Wat te denken van dit beeld uit Flachau, gemaakt door Ralf Joosten.

Flachau, half januari (foto: Ralf Joosten)
Flachau, half januari (foto: Ralf Joosten)

Uiteindelijk werd de maand 2 tot 3 graden kouder dan normaal, en was het samen met januari 2006 de koudste januari in 30 jaar. Ondanks de sneeuwval aan het begin van de maand was januari gemiddeld gezien aan de droge kant. Alleen in sommige delen van de noordalpen viel meer dan gemiddeld, voornamelijk sneeuw.

Februari wisselvallig en erg zacht

Naarmate de winter vorderde bleek januari een buitenbeentje. Februari ging op de zachte toer van december verder. De maand werd 2 tot 3 graden warmer dan normaal, en in zowel Zwitserland als Oostenrijk sneuvelden diverse warmterecords. Korte sneeuwmomenten wisselenden lange zachte en zonnige fasen af. In februari kon de winter nimmer overtuigen.

Tussendoor viel er ook regelmatig regen, onder andere in de vakantieweken van de krokus zaten er een paar kletsnatte dagen bij. Boven zo'n 1800 meter viel hoofdzakelijk sneeuw waardoor het verschil tussen lage en hoge skigebieden steeds groter werd. Op 21 februari, midden in de krokusvakantie van Noord-Nederland, regende het zwaar tot op grote hoogte. Groter kon het contrast niet zijn met deze lachende gezichtjes in het Zuid-Duitse skigebiedje Söllereck bij Oberstdorf.

Lachen in de regen (foto: Jeffrey Houwertjes)
Lachen in de regen (foto: Jeffrey Houwertjes)

Maart bleef extreem zacht

In het wisselvallige en overwegend zachte weer kwam in maart weinig verandering. Aan het begin van de maand hadden we een extreme föhnstorm met windsnelheden tot 200 km/uur en maxima tegen de 20 graden aan de noordkant van de Alpen. Meteorologisch een bijzonder heftige föhnsituatie die we niet alle jaren meemaken.

Bron: sat24.nl
Bron: sat24.nl

Tegelijkertijd viel er in de Franse Alpen en later ook in delen van Italië juist een gigantische hoeveelheid sneeuw. Op sommige plaatsen viel meer dan een meter, maar daar kwam weer een extreem warme fase overheen waardoor veel sneeuw beneden 2000 meter versneld wegsmolt. Het resultaat van deze dump in combinatie met de zwakke (want dunne) sneeuwlagen was dat er veel lawines omlaag kwamen, soms met fatale afloop. Uiteindelijk werd ook maart meer dan 3 graden warmer dan normaal, met op de valreep nog een kleine dump voor de Franse zuidalpen.

Winter sneeuwarm en zacht

Wat dit jaar heel erg opviel was dat je voor goede sneeuw (ook op de pistes) vaak slechts enkele dagen had. Er kwam of weer regen, of wind, dan wel warmte overheen waardoor de sneeuw in de dalen maar moeizaam bleef liggen. Ook hadden we regelmatig met een (te) hoge sneeuwgrens te maken, waardoor de sneeuw vaak nat en papperig was. Je moest echt op het juiste moment op de juiste plek zijn wilde je beneden 2000 meter perfecte sneeuwcondities hebben.

Hieronder zie je dat eind maart in Zwitserland geen enkel meetpunt op de hoeveelheid zat die je rond deze tijd van het jaar mag verwachten.

Hoeveelheid sneeuw in Zwitserland in % ten opzichte van normaal (bron: SLF
Hoeveelheid sneeuw in Zwitserland in % ten opzichte van normaal (bron: SLF

De winter in zijn geheel viel - ondanks de bijzonder koude januari - 0,5 tot 1 graad warm uit dan normaal, oftewel ten opzichte van de gemiddelde temperatuur tussen 1981 - 2010. Dit is het kaartje van Oostenrijk met de temperatuurafwijking ten opzichte van normaal (december t/m februari, bron: ZAMG). Zouden we maart hebben meegeteld dan zou het surplus nog veel groter hebben uitgepakt.

Volgend jaar beter?

In dit blog over weertrends in de afgelopen jaren laat ik zien dat dit helaas geen incident is. Wat uiteraard niet wil zeggen dat volgend seizoen niet extreem sneeuwrijk kan worden! Het kan nog altijd winteren mits we geluk hebben, kijk maar naar januari.


Roel
Roel is sinds 2009 onze vertrouwde wintersport weerman. Dagelijks schrijft hij over zon en poedersneeuw.