Terugblik 2016-2017: weer een weinig imponerende winter

Roel op 02 april 2017· 35 reacties

Winter '16-'17: witte pistes maar vaak groene dalen
Winter '16-'17: witte pistes maar vaak groene dalen

Het seizoen loopt langzaam op zijn einde, en dus is het een mooi moment om de voorlopige balans op te maken van de afgelopen winter. Kort gezegd maakte deze winter weinig indruk. In de noordalpen eigenlijk al voor het vierde jaar op rij. Grote dumps waren zeldzaam, het seizoen kwam laat op gang en eindigt redelijk vroeg.

Jaar staat niet op zichzelf

Blikken we terug dan moeten we een belangrijke constatering doen, namelijk dat de noordalpen sinds het seizoen 2013 - 2014 alleen maar winters met ondergemiddelde of net gemiddelde hoeveelheden sneeuw heeft opgeleverd. Het laatste imponerende seizoen was 2013 - 2014 maar dat was alleen in de zuidalpen, waar dat seizoen de ene na de andere megadump viel. Check mijn terugblik van die winter.

Föhn

December droog en zacht

Het seizoen begon al niet goed. Eind november en december verliepen bijzonder droog en zacht, nadat er begin november toch redelijk wat sneeuw was gevallen. Eind november kwam daar echter een langdurige südföhn overheen met in Salzburg op 22 november nog 21,5 graden waardoor bijna alle sneeuw weer verdween. Zowel in de Franse Alpen als in het noorden van Zwitserland en Oostenrijk. Tijdens mijn bezoek aan de Franse Alpen half december waren de afdalingen naar Alpe d’Huez en Oz en Oisans witte linten door een bruin landschap.

Dalafdaling naar Alpe d'Huez (16 december 2016)
Dalafdaling naar Alpe d'Huez (16 december 2016)

Kerstmis verliep net als de voorgaande twee jaren in de Alpen grotendeels groen. Een voordeel ten opzichte van vorig jaar was dat december net iets minder zacht was waardoor er toch genoeg kunstsneeuw kon worden opgespoten. Zodoende kon er redelijk goed geskied worden.

Januari bijzonder koud, en eindelijk sneeuw

In januari werden de bakens verzet en stroomde erg koude lucht de Alpen binnen. Op 7 januari daalde het kwik in het Oostenrijkse Radstadt naar -26,3 graden. Begin januari viel ook de eerste noemenswaardige sneeuw van het seizoen. Op 14 januari, een wisseldag, dumpte het en stond het op de Fernpass urenlang muurvast door zware sneeuwval. Een dag daarvoor was het raak in Frankrijk.

Dump op de Fernpass, 14 januari 2017
Dump op de Fernpass, 14 januari 2017

Wat volgde was de mooiste periode van deze winter. Een goed pak sneeuw in combinatie met twee weken zonneschijn leverde de mooiste plaatjes op. Wat te denken van dit beeld uit Flachau, gemaakt door Ralf Joosten.

Flachau, half januari (foto: Ralf Joosten)
Flachau, half januari (foto: Ralf Joosten)

Uiteindelijk werd de maand 2 tot 3 graden kouder dan normaal, en was het samen met januari 2006 de koudste januari in 30 jaar. Ondanks de sneeuwval aan het begin van de maand was januari gemiddeld gezien aan de droge kant. Alleen in sommige delen van de noordalpen viel meer dan gemiddeld, voornamelijk sneeuw.

Februari wisselvallig en erg zacht

Naarmate de winter vorderde bleek januari een buitenbeentje. Februari ging op de zachte toer van december verder. De maand werd 2 tot 3 graden warmer dan normaal, en in zowel Zwitserland als Oostenrijk sneuvelden diverse warmterecords. Korte sneeuwmomenten wisselenden lange zachte en zonnige fasen af. In februari kon de winter nimmer overtuigen.

Tussendoor viel er ook regelmatig regen, onder andere in de vakantieweken van de krokus zaten er een paar kletsnatte dagen bij. Boven zo’n 1800 meter viel hoofdzakelijk sneeuw waardoor het verschil tussen lage en hoge skigebieden steeds groter werd. Op 21 februari, midden in de krokusvakantie van Noord-Nederland, regende het zwaar tot op grote hoogte. Groter kon het contrast niet zijn met deze lachende gezichtjes in het Zuid-Duitse skigebiedje Söllereck bij Oberstdorf.

Lachen in de regen (foto: Jeffrey Houwertjes)
Lachen in de regen (foto: Jeffrey Houwertjes)

Maart bleef extreem zacht

In het wisselvallige en overwegend zachte weer kwam in maart weinig verandering. Aan het begin van de maand hadden we een extreme föhnstorm met windsnelheden tot 200 km/uur en maxima tegen de 20 graden aan de noordkant van de Alpen. Meteorologisch een bijzonder heftige föhnsituatie die we niet alle jaren meemaken.

Bron: sat24.nl
Bron: sat24.nl

Tegelijkertijd viel er in de Franse Alpen en later ook in delen van Italië juist een gigantische hoeveelheid sneeuw. Op sommige plaatsen viel meer dan een meter, maar daar kwam weer een extreem warme fase overheen waardoor veel sneeuw beneden 2000 meter versneld wegsmolt. Het resultaat van deze dump in combinatie met de zwakke (want dunne) sneeuwlagen was dat er veel lawines omlaag kwamen, soms met fatale afloop. Uiteindelijk werd ook maart meer dan 3 graden warmer dan normaal, met op de valreep nog een kleine dump voor de Franse zuidalpen.

Winter sneeuwarm en zacht

Wat dit jaar heel erg opviel was dat je voor goede sneeuw (ook op de pistes) vaak slechts enkele dagen had. Er kwam of weer regen, of wind, dan wel warmte overheen waardoor de sneeuw in de dalen maar moeizaam bleef liggen. Ook hadden we regelmatig met een (te) hoge sneeuwgrens te maken, waardoor de sneeuw vaak nat en papperig was. Je moest echt op het juiste moment op de juiste plek zijn wilde je beneden 2000 meter perfecte sneeuwcondities hebben.

Hieronder zie je dat eind maart in Zwitserland geen enkel meetpunt op de hoeveelheid zat die je rond deze tijd van het jaar mag verwachten.

Hoeveelheid sneeuw in Zwitserland in % ten opzichte van normaal (bron: SLF
Hoeveelheid sneeuw in Zwitserland in % ten opzichte van normaal (bron: SLF

De winter in zijn geheel viel - ondanks de bijzonder koude januari - 0,5 tot 1 graad warm uit dan normaal, oftewel ten opzichte van de gemiddelde temperatuur tussen 1981 - 2010. Dit is het kaartje van Oostenrijk met de temperatuurafwijking ten opzichte van normaal (december t/m februari, bron: ZAMG). Zouden we maart hebben meegeteld dan zou het surplus nog veel groter hebben uitgepakt.

null

Volgend jaar beter?

In dit blog over weertrends in de afgelopen jaren laat ik zien dat dit helaas geen incident is. Wat uiteraard niet wil zeggen dat volgend seizoen niet extreem sneeuwrijk kan worden! Het kan nog altijd winteren mits we geluk hebben, kijk maar naar januari.

Meer lezen:

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Komen net terug uit obertauern, zelfs daar weinig sneeuw…
Een oostenrijker vertelde ons dat een bekende van hem een hotel wilde bouwen in een skidorp op 800 m hoogte. De bank zou hem echter geen hypotheek verstrekken omdat hotels in dit soort lage skidorpen niet meer levensvatbaar zouden zijn?! Hebben jullie ook al dit soort verontrustende berichten gehoord?

En het begon zo veelbelovend in november…

null

Ik heb trouwens wel het mooiste seizoen die ik heb meegemaakt gehad. 2 dumps, 1x belachelijk koud, strak blauwe dagen en zelfs de regen.

*bericht bewerkt door Joostw op 02 apr 2017 11:14

A winter without powder isn't a winter!

Ik mag blij zijn dat mijn enige wintersportweek dit jaar van 14 tot 21 januari was. Wat een droomcondities waren dat.

Komen net terug uit obertauern, zelfs daar weinig sneeuw…
Een oostenrijker vertelde ons dat een bekende van hem een hotel wilde bouwen in een skidorp op 800 m hoogte. De bank zou hem echter geen hypotheek verstrekken omdat hotels in dit soort lage skidorpen niet meer levensvatbaar zouden zijn?! Hebben jullie ook al dit soort verontrustende berichten gehoord?

Blackjack op 2 apr 2017 11:04

Heb dit niet eerder gehoord, maar kan mij goed voorstellen dat de bank zo denkt. Al wordt vast niet alleen naar de hoogte gekeken. Voor een hotel in het Zillertal zal vast nog wel een hypotheek te krijgen zijn. Maar bij een willekeurig klein familieskigebied met 40km pist en hoogte van 800-1700 meter, zoals er zoveel van zijn in Oostenrijk is het maar zeer de vraag of zij over 30-40 jaar nog steeds bestaan helaas.

@Tim91 : aan welke gebieden denk je dan? Dat zijn nl precies de gebieden waar ik naar op zoek ben. En degene die er nog zijn hebben dan meestal alleen maar te dure skipassen omdat je alleen voor een heel groot gebied kan kopen (bv Brand of zo’n beetje alles in Salzburg ?).

Mijn weekje skieen in Cervinia viel precies in de maart dump. Veel verse sneeuw. Weinig zon en veel wind. Maar goed, na 4 jaar op rij de bonus te hebben gehad (verse sneeuw voor ons vertrek en kaiserwetter tijdens verblijf) kan dat gebeuren :).

In januari ook nog Winterberg gehad, met perfect condities. Heel veel verse sneeuw!

En het kriebelt nog voor eind april…

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Goede samenvatting van deze winter, met name voor Oostenrijk.
Ik wilde al vragen of dit seizoen wat tegenviel of dat de situatie vrij normaal was. Dit seizoen in Saalfelden verbleven en had gehoopt mijn poederskills wat op te krikken. Ik woon vlakbij een prachtige westhelling die geheel skibaar is. Bovenaan wat kleinere steilere couloirs, gevolgd door een bosafdaling die uitmond in een prachtige alm met 450m hoogteverschil (1000-1450m). Ideaal terrein om voor de eerste keer een hike te doen en een maagdelijke afdaling. Echter was ik er midden januari niet meteen bij, was het daarna door de extreme kou niet goed skibaar en vanaf eind januari was het sneeuwdek al weer zo veel afgenomen dat de alm niet meer zonder graspollen en andere zaken te raken te skiën of boarden. Daarna is er geen substantiële sneeuw meer gevallen, op één dag (ik geloof begin maart) na. Echter was de helling toen al groen, dus die tien cm hielpen niets.

@Tim91 @77Steve Ik ben in februari in Gaissau-Hintersee geweest. Een skigebied tussen de 800m en 1600m. Die staan er al slecht voor, en de laatste grote investering is al weer 20 jaar terug gedaan. Ze hebben niet de financiële middelen om in kunstsneeuw te investeren en ik denk dat het wel eens binnen 5 jaar gedaan kan zijn met dit soort winters.
Andere gebieden die op de risicolijst staan: Buchensteinwand (wel geïnvesteerd in kunstsneeuwinstallaties, maar de top ligt nog onder de 1500m), Loser (ondanks de status schneeloch zal er zonder flinke uitbreiding van de kunstsneeuwinstallatie niet fatsoenlijk te skiën zijn in de lagere delen van het gebied), zo ongeveer heel Osttirol en Kärnten.
Een laag gebied als Dachstein-West ligt nog relatief gunstig en heeft goede kunstsneeuwvoorzieningen, waardoor ze nog jaren vooruit kunnen. Echter begint daar wel de behoefte te ontstaan aan wat vernieuwingen in de infrastructuur. Een paar sleepliften hebben daar hun eigen sneeuwkannonen om de verbinding in stand te kunnen houden.

@77Steve Kasberg/Grunau im Almtal. En laten die gek genoeg nu net een van de beste seizoenen in jaren hebben gehad. Ligt in Ober Ostereich en is laag met slechts 21km piste tussen 600 en 1600 meter hoog.

https://youtu.be/Geo2UAdSc0U Der Schnee von morgen. Een reportage die we hebben gezien tijdens onze voorjaarsvakantie op 3sat. Een weergave van wat ook beschreven is. Ze laten een beeld zien van een aantal gebieden hoe ze de winters te lijf gaan. Echt een aanrader om eens te kijken in een vrij uurtje.

@Kapestaartje goeie documentaire inderdaad! Ik had hem al gezien. Het reilen en zeilen van Oostenrijkse skigebieden in relatie tot sneeuw. Van het decadente Lech tot een knus familieskigebiedje bij Wenen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Komen net terug uit obertauern, zelfs daar weinig sneeuw…

Een oostenrijker vertelde ons dat een bekende van hem een hotel wilde bouwen in een skidorp op 800 m hoogte. De bank zou hem echter geen hypotheek verstrekken omdat hotels in dit soort lage skidorpen niet meer levensvatbaar zouden zijn?! Hebben jullie ook al dit soort verontrustende berichten gehoord?

Blackjack op 2 apr 2017 11:04

Heb dit niet eerder gehoord, maar kan mij goed voorstellen dat de bank zo denkt. Al wordt vast niet alleen naar de hoogte gekeken. Voor een hotel in het Zillertal zal vast nog wel een hypotheek te krijgen zijn. Maar bij een willekeurig klein familieskigebied met 40km pist en hoogte van 800-1700 meter, zoals er zoveel van zijn in Oostenrijk is het maar zeer de vraag of zij over 30-40 jaar nog steeds bestaan helaas.

Tim91 op 2 apr 2017 11:24

Zelfs in flachau verwachten ze binnen 10 jaar geen skigebied meer te zijn, de opwarming en tegenvallende sneeuwval gaat snel!

vorig jaar 5 weken geskied waarvan 4,5 met sneeuw, regen of mist. Dit jaar 4 weken geskied waarvan ruim 3 met zon. Eerste 2,5 week begon met de dump van 13 jan. In Fr. De laatste week is net achter de rug en op de eerste dag viel 25 cm verse sneeuw. Ook weer in Fr. Dit jaar was over het geheel erg matig. Wij blijken net goed getimed te hebben.

Mijn inschatting was ook dat het dit jaar wel heel erg warm was. Ben 3 keer geweest en alleen de eerste week van januari was echt super om te skiën.

Het laagje was dun en de tempraturen hoog. Wat zo mooi begon begin november, heeft helaas geen vervolg gekregen.
Zelf ben in 2 weken weg geweest. laatste week januari en carnavalsweek (regio zuid). Wij hebben niet te klagen gehad, vind ik zelf.

Probleem zit hem denk ik ook niet in het feit dat het de hele winter 0,5 - 1 graad warmer is, maar het feit dat het met pieken zomaar 20 graden of warmer kan zijn. We hebben (gevoelsmatig) veel föhn gehad. Het sneeuwdek kreeg de kans niet om op te bouwen.
En aan de andere kant zal de stijgende tempratuur ervoor gezorgd hebben dat de luchtdrukgebieden ergens anders zijn komen te liggen en dat zal er wel voor gezorgd hebben dat het gewoonweg droger is geworden boven de alpen.

We beginnen nu maar alvast te hopen op volgend seizoen. Ik offer alvast een berggeit en ga met 7 maagden in de weer. Ik zal aan mijn vrouw uitleggen dat het moet voor het goede doel.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

@Veenhoorn dat de winter 0,5 tot 1 graad te warm was is al een gevolg van de grote fluctuaties. -3 in januari versus +3 februari, en die afwijkingen zijn op hun beurt weer het gevolg van hoge pieken maar nog belangrijker de daggemiddelden. Warme nachten tellen heel hard mee voor dit gemiddelde.

Verder is de temperatuur een gevolg van drukgebieden die op een andere plek liggen, niet andersom. De föhn die we inderdaad vaak hebben gehad is ook zo’n gevolg.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Documentaire ga k eens kijken!
En wij hadden de beste week…21 jan… Montafon. Wat een megageluk. Voor de kerst ook heerlijk in n klein stukje van Aravis geskied, dan verwacht je nog weinig en is alles fijn (vooral de zon).
Maar zorgelijk en jammer.

Moet zeggen dat ik deze winter (gevoelsmatig) beter vond dan de afgelopen twee jaar, aankomst in Saalbach was er deze winter meer sneeuw. Ook het kwaliteit was beter is mijn gevoel, en ondanks de 24 uur regen die ik gehad heb bleef het de dagen erna goed tot zeer goed.

Het was koud toen paar dagen subtropisch en weer fris, met een hoop zon. Maar kan gevoelsmatig zijn.

De drie bijzondere periodes heb ik dit keer voor het eerst mogen meemaken: begin januari -20 graden en verse sneeuw (+50cm) in KWT, magere sneeuw en hoge temperatuur met regen in de voorjaarsvakantie (carnavalsweek) in SFL en last but not least half maart in Laax de lente temperaturen van 16 graden op 1100 meter (en dus +temperaturen boven 2500 meter) met witte linten in groene weides… Het was een boeiende ski-ervaring dit jaar, maar geef mij toch maar weer gewoon een beetje vrieskou met een wit landschap en voldoende cm’s sneeuw…

Hopelijk eind december 2017 een lekker laagje sneeuw met normale vriestemperaturen!

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Zelfs in flachau verwachten ze binnen 10 jaar geen skigebied meer te zijn, de opwarming en tegenvallende sneeuwval gaat snel!

An32 op 2 apr 2017 21:19

Nou, dat lijkt mij wat voorbarig. Het seizoen wordt wellicht wat korter of wisselvalliger (wellicht een beetje “Winterberg-achtig”), maar de komende decennia zal er nog altijd prima geskied kunnen worden lijkt mij. Ze gaan er de komende jaren in ieder geval nog heel wat miljoenen investeren in nieuwe liftverbindingen (met Kleinarl en wellicht ook met Flachauwinkl).

*bericht bewerkt door paolie op 03 apr 2017 13:08

Tegenvallende sneeuwval valt natuurlijk ook helemaal niet te voorspellen of te verwachten voor de komende jaren. Niemand kan in de toekomst kijken, dus dat is gewoon onzin. :)

Not all who wander are lost

Kom al mijn hele leven in Flachau en ze investeren daar nog steeds flink… Op allerlei fronten, zou niet gebeuren als ze denken dat dat over 10 jaar stopt!
Een vriend van mij was er 2 weken nog en heeft nog goed kunnen skiën…
Het is niet meer zoals vroeger maar de skibare dagen daar zijn echt nog prima de winters zijn alleen korter en minder heftig!

Ik geloof voor geen meter dat de winters op enkele jaren verdwijnen…
Ik geloof in de opwarming van de aarde, maar niet op de manier dat je op een handvol jaren tijd grote verschillen gaat merken.
Onze planeet gaat al even mee en we wijn serieus bezig ze om zeep te helpen, maar zelf met alle slechte wil van de wereld krijgen we die niet kapot op enkele jaren tijd!

Ik verwacht komende jaren terug stevige winters…

@Bruno het is zeker niet gedaan binnen een paar jaar. Sterker nog als de stroming de komende winters uit het noordwesten komt krijgen we nog meer dan genoeg sneeuw! Vooral die stroming (wind) bepaalt of het een goed of slecht seizoen wordt. Het is alleen opmerkelijk en interessant waarom de stroming de laatste jaren zo vaak ongunstig is.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik ben heel benieuwd naar je blog over de weertrends van de afgelopen jaren Roel, maar wat ik zo her en der lees lijkt de klimaatsverandering onmiskenbaar, uitzonderingen daargelaten. Je laatste opmerking dat het “opmerkelijk en interessant” is “waarom de stroming de laatste jaren zo vaak ongunstig is.” voelt voor mij aan dat het geen incident, maar meer een trend lijkt.

HarleySnowball

@Bruno het is zeker niet gedaan binnen een paar jaar. Sterker nog als de stroming de komende winters uit het noordwesten komt krijgen we nog meer dan genoeg sneeuw! Vooral die stroming (wind) bepaalt of het een goed of slecht seizoen wordt. Het is alleen opmerkelijk en interessant waarom de stroming de laatste jaren zo vaak ongunstig is.

Roel op 3 apr 2017 17:12

En die stroming wordt weer bepaald door de posities van hoge- en lagedrukgebieden toch? Hoge druk boven het continent en storingen bereiken de Alpen niet, etc. Maar wat beïnvloedt de ligging/verschuiving/vorming van die hogedrukgebieden dan? Zijn dat globale effecten? Of El Niño/El Niña-zaken? Zonnevlekken en -straling die invloed heeft?
Het zal een beetje een kip-ei verhaal zijn, dat snap ik, maar wat zijn nou de hoofdoorzaken van de uiteindelijke positionering van die hoge en lage druk? Of is dat te complex om als patroon te analyseren?

@GiGi op de positionering van hoge- en lagedrukgebieden zijn veel factoren van invloed (o.a. sneeuwbedekking, zee-ijs, watertemperatuur (wat El Nino/La Nina eigenlijk ook is)., Daar wordt door meteorologen al volop mee geëxperimenteerd wat in feite de seizoensvoorspellingen zijn. Die zijn alleen nog niet erg succesvol.

Er is wel onderzoek gedaan naar die afwijkende stromingspatronen de laatste jaren, o.a. in het Noordpoolgebied waar het al tijden veel te warm is. Een belangrijke conclusie was dat er geen signalen zijn dat dit door mensen wordt veroorzaakt. Ik kom hier in dat blog op terug.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Inderdaad Roel! Mijn conclusie is het zelfde na 17 jaar professioneel werkzaam te zijn in de bergen. De tendens van de laatste 5 jaar geeft geen hoop, maar een hoop tot nadenken…

Never ski faster than your guardian angel can fly!

De verwachting is dat de uitzonderlijk warme winters van nu over enkele jaren de norm zijn. Afgelopen jaar was al +1 graad boven pre-industrieel en zonder snelle actie gaan we tegen het eind van deze eeuw naar +3 of zelfs +4,5 graden (zie bijv. https://www.skepticalscience.com/graphics.php?g=88 de grafiek laat ook zien hoe uitzonderlijk snel en groot deze temperatuurstijging is). Ook als het lukt om de opwarming te beperken tot +2 graden zullen veel lagere skigebieden in de problemen komen.

Bedenk ook dat de temperatuurstijging wordt genoteerd in een gemiddelde globale temperatuur. +2 graden klinkt niet uitzonderlijk, maar de effecten zijn in de pool- en Alpine gebieden veel groter dan bijvoorbeeld rond de evenaar.

Nog kortere seizoenen dus en veel minder sneeuwzekere skigebieden. Een onzekere factor in de vooruitzichten voor West Europa is wat er gaat gebeuren met de warme golfstroom. Als die wordt geblokkeerd door zoet water van de smeltende ijskap van Groenland zou in onze streken het zeewater kouder kunnen worden met een afkoelend effect op ons regionale klimaat. Maar misschien betekent dat alleen maar iets minder snelle stijging.

Nu was er afgelopen jaar een extreem warme El Niño, dus komende jaren kunnen weer iets koeler zijn. Maar de realiteit is duidelijk: het wordt heel snel extreem veel warmer. Een ‘troost’: gebrek aan sneeuw om te skiën zal over 50 jaar worden gezien als een luxe probleem. Andere gevolgen zijn naar verwachting veel ernstiger.

*bericht bewerkt door Bilgy_no1 op 07 apr 2017 00:23

De verwachting is dat de uitzonderlijk warme winters van nu over enkele jaren de norm zijn. Afgelopen jaar was al +1 graad boven pre-industrieel en zonder snelle actie gaan we tegen het eind van deze eeuw naar +3 of zelfs +4,5 graden (zie bijv. https://www.skepticalscience.com/graphics.php?g=88 de grafiek laat ook zien hoe uitzonderlijk snel en groot deze temperatuurstijging is). Ook als het lukt om de opwarming te beperken tot +2 graden zullen veel lagere skigebieden in de problemen komen.

Nu was er afgelopen jaar een extreem warme El Niño, dus komende jaren kunnen weer iets koeler zijn. Maar de realiteit is duidelijk: het wordt heel snel extreem veel warmer en het gebrek aan sneeuw om te skiën zal over 50 jaar worden gezien als een luxe probleem.

Bilgy_no1 op 7 apr 2017 00:06

Goede reden om meerdere keren per seizoen te gaan ?

*bericht bewerkt door CJAHulskamp op 07 apr 2017 00:13

May the ski force be with you !!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie