Live: skiën in Meran aan de zonnige zuidkant van de Alpen

Roel op 30 januari 2023· 2 reacties

La dolce vita in Meran met uitzicht op de Dolomieten
La dolce vita in Meran met uitzicht op de Dolomieten

De afgelopen twee dagen waren Edo en ik onderweg in en rond Meran (Merano) in het Italiaanse Zuid-Tirol. Terwijl de noordkant van de Alpen onder een grijze wolkendeken lag, scheen de zon hier in Italië bijna onafgebroken. Een impressie vanuit Meran 2000 en Schwemmalm.

Meran 2000

Het was weekend en dus stond de parkeerplaats bij het dalstation van Meran 2000 vol met Italianen. Het liftstation staat iets boven Meran en is dan ook goed bereikbaar voor de ruim 40.000 inwoners van dit Zuid-Tiroolse stadje. Eenmaal boven was het dan ook vrij hectisch met opvallend veel Italiaanstaligen op de berg. De afgelopen dagen hebben we vooral Duits gehoord. Maar toen we het gebied ingingen was er van drukte weinig meer te merken.

De pistes waren ietwat kaalgeblazen door de wind van de afgelopen dagen en daardoor vrij hard, maar over het algemeen goed te doen met scherpe staalkanten. De wind maakte het frisjes, vooral in de wat tragere stoeltjesliften bovenin, maar uit de wind was het goed toeven. De Italianen genoten zichtbaar van het mooie weer en het uitzicht op de Dolomieten. Er ligt in deze regio ook voldoende sneeuw, op de piste merendeels uit sneeuwkanonnen maar ook buiten de piste is alles wit. Mooi is het contrast met Meran zelf. In deze stad op slechts 325 meter hoogte groeien palmbomen en cipressen en is sneeuw een zeldzaamheid, alsof je aan de Middellandse Zee zit.

Schwemmalm

Zondag zaten we in het skigebied Schwemmalm. Dit gebied ligt op een half uur rijden van Meran in een zijdal, genaamd het Ultental. Hier was het ook bedrijvig maar toch een stuk rustiger. Ook waren er meer Duitstaligen die net als ons 's ochtends meteen de zonhellingen opzochten, maar rond een uur of 11 al richting de terrassen trokken. Dat was voor ons iets te vroeg, dus wij skieden lekker door tot een uur of een.

Ook op de Schwemmalm hadden de hogere hellingen wat last van weggeblazen sneeuw, maar op de beschutte wat lager gelegen hellingen lag meer dan genoeg. En dat gold sowieso voor alle pistes. Doordat het iets warmer was, waren de pistes zelfs iets beter van kwaliteit dan de dag ervoor. De komende week verwacht ik weinig verse sneeuw hier in Italië, maar van wat wij nu gezien hebben is dat totaal geen probleem. Er kan overal uitstekend geskied worden.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Leuk! Meran is een erg mooi stadje.

Hebben jullie nog meer gebieden bezocht? En hoe lang kun je je vermaken in Merano2000? 2 daagjes?

Totales Vollidiot

Leuk! Meran is een erg mooi stadje.

Hebben jullie nog meer gebieden bezocht? En hoe lang kun je je vermaken in Merano2000? 2 daagjes?

Kdtl op 30 jan 2023 09:09

We zijn ook in Carezza geweest, dat was hiervoor. Vergelijkbare condities daar. Meran 2000 is meer een gebied voor een dag in combinatie met een dagje in Meran zelf. En vergeet Dorf en Schloss Tirol niet.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie