Uit eigen ervaring: Méribel, meer dan een skibestemming

WouterVdB op 27 november 2022· 7 reacties

Black Forest Mission sleeparcours door het bos
Black Forest Mission sleeparcours door het bos

Centraal in het machtige Les Trois Vallées ligt Méribel. De ideale bestemming voor een veelzijdige sneeuwvakantie: met een piste-aanbod waar zowel kilometervreters als families hun hartje kunnen ophalen, maar ook niet-skiërs, zo ervoer ik vorig jaar (noodgedwongen) tijdens een trip.

Skidomein met eindeloze mogelijkheden

De ligging van Méribel, in het hart van Les Trois Vallées, is voor zowel families als kilometervreters het ideale startpunt voor een prachtige skidag. De mogelijkheden voor dagtochten langs de 600km aan pistes zijn gigantisch. De meeste accomodaties in Méribel Mottaret liggen vlak aan de piste, dankzij deze ski-in ski-out kan je het maximale uit je skidagen halen.

De aanrader voor families is om de valleien met de zon mee te doorkruisen, zo vermijd je schaduwpistes waar de sneeuw ietwat harder kan zijn. Vergeet zeker niet om met je kinderen langs het ludieke Yeti-park of de Little Himalaya funpiste te passeren. Een must-do voor gevorderden zijn de twee rode pistes op de Mont Vallon, in de ochtend zijn deze op hun best. En een niet te missen event zijn de FIS Ski wereldkampioenschappen in 2023, gehost in Méribel en het naburige Courchevel. Van 6 tot 19 februari is dit de place-to-be om de top van de skiwereld aan het werk te zien.

Eén bestemming, twee dorpen

Helaas voor mij was het avontuur op de pistes snel afgelopen door een harde val (lees hier meer). Maar hierdoor had ik kans om de andere kant van Méribel te leren kennen. Méribel omvat in feite twee dorpen: Méribel Centre en Méribel Mottaret. Méribel Centre wordt gekenmerkt door een levendige dorpsstraat en vele faciliteiten. Centraal ligt het Parc Olympique, een groot sport- en vrijetijdscomplex. Je vindt hier een 25m baantjeszwembad en waterglijbaan, plus een aanbod van aqua-aerobic, duikinitiaties en waterfietsen. Aanliggend is er de klimmuur en de schaatsbaan, aangelegd voor de Olympische winterspelen van 1992.

Iets hoger gelegen is Méribel Mottaret. Een betere uitvalsbasis in Les Trois Vallées bestaat er niet. Je bent omringd door snelle liften die je direct naar alle richtingen van dit grootse domein brengen, zowel skiërs als wandelaars. De verschillende niveaus in dit dorp zijn te voet via trapjes te overbruggen, maar er is ook een gratis voetgangerslift ter beschikking. In Mottaret geen Parc Olympique, wel goede horeca en hotels. Een van die hotels is het charmante Hotel Le Mottaret, recentelijk gerenoveerd en uitgebreid. Geniet hier van een uitstekend ontbijt en een drankje bij zonsondergang in de jacuzzi op het grote terras.

Culinaire verwennerij

Een selectie van uitstekende restaurants zorgt ervoor dat je als verfijnde Bourgondiër in Méribel nooit met honger van tafel zal gaan. De aanraders La Table du Ruitor en Côte Brune liggen centraal in Méribel Mottaret, ideaal voor zowel een lunch als een diner. Een ware geheimtip is Le Clos Bernard, verscholen in het weidse Altiportbos. Je kan dit restaurant per ski bereiken via een gemarkeerd bospad of te voet, maar ook per paardenslee. De slee brengt je vanaf de parking rechtstreeks naar het restaurant, een unieke en authentieke belevenis.

Actief de natuur beleven

Met zijn 45.000 hectare aan bos is Méribel een fijne bestemming voor elke natuurliefhebber. Rotsklimmen, sneeuwmountainbiken of outdoor yoga: het kan hier. Méribel kent twee bossen; het eerste is het Altiport bos. Ideaal te combineren met een lunch in Le Clos Bernard en een sneeuwschoenwandeling. Het tweede bos, geclasseerd als natuurreservaat, bevindt zich net buiten het centrum van Méribel Mottaret en omringt een groot meer: het Lac de Tuéda. Een oase van rust in een bedrijvig skigebied.

Verder zijn de meeste skiliften toegankelijk voor wandelaars. Zo kan je ook zonder ski’s of snowboard onder je voeten genieten van de panorama’s op de vele 3000’ers die deze regio rijk is. Wandelpaden staan hier gewoon netjes aangegeven naast de pistes. Tenslotte is er de mogelijkheid om deze natuur op een iets avontuurlijkere manier te beleven: per slee. Het Black Forest Mission sleeparcours is 3,4 kilometer lang, overbrugt 470 hoogtemeters en telt 28 bochten. Een perfecte activiteit naast het skiën voor gezinnen met kinderen.

Noot van de redactie

Het merendeel van de artikelen op Wintersport.nl is volledig onafhankelijk geschreven. Dat geldt ook voor dit artikel. Er is geen enkele vorm van bemoeienis geweest, wél is de liftpas of de overnachting van de redacteur gesponsord door het skigebied. » Lees meer

WouterVdB
schrijft voor wintersport.be. Droomt het ganse jaar over poeder, carven en après-ski.

Plaats een reactie

Leuk stukje, maar bij info hoort ook de vermelding dat het prijsniveau van de accommodaties en horeca bovengemiddeld is… Al zal dat wel een ‘Hollandse’ opmerking zijn.:)

Life is what happens while you were checking your phone

Dat geldt idd zeker voor hotels. Ik heb in de jaren 90 twee keer in Mottaret in Les Arolles gezeten. Dat is “slechts” een 3 sterren hotel. Voor de gewone sterveling niet meer te betalen.

Ik vind Mottaret trouwens één van de meest saaie plaatsen waar ik ook heb verbleven. Persoonlijk vind ik St. Martin erg fijn. Leuk dorpje, goede ligging en op het eind van de dag de totaal verlaten dalafdaling via de Jeruzalem (een van de fijnste pistes die ik ken) en het laatste stuk volgas naar beneden (want toch uitgestorven). Om net boven St. Martin bij een verlaten hutje een gluhwein te drinken met uitzicht totaal Val Thorens. In het enkele geval dat de lift niet draait vanwege de wind (is mij maar 1x gebeurd), pak je de auto naar Les Menuires.

Een paar aanvullingen:
Meribel is zeer Engels georiënteerd, Mottaret ontvangt naast veel Engelsen, ook veel Belgen.
Mottaret is een prima uitgangspunt voor tochten in 3V maar heeft als nadelen:

  1. alle afdalingen zijn aan het eind an de dag minder geschikt voor beginners en licht gevorderden
  2. de wachttijden bij de Pas du Lac lift zijn in de ochtend veel langer dan bijvoorbeeld bij de Saulire Express in Méribel die ongeveer op dezelfde plaats aankomt
    Voor Méribel:
  3. persoonlijk vind ik de preparatie van de pisten niet optimaal. Ik heb al meerdere seizoenen meegemaakt dat de de Mauduit piste (met sneeuwkanonnen!) het hele seizoen dicht bleef. Ook gingen vorig jaar diverse liften pas later in het seizoen open om ook eerder in het seizoen te sluiten, dit ondanks de goede sneeuwomstandigheden.
  4. Ook hier zijn de dalafdalingen voor beginners niet altijd even makkelijk. Uitzondering is de piste Truite, maar die komt uit Mopttaret (zie boven)
bon ski

“Depuis 1938”
Dat zegt het allemaal.
Geen echt dorp, geen geschiedenis, geen authentieke sfeer.
Wij vonden het allemaal heel zielloos, ondanks al het hout.

*bericht bewerkt door Liezen op 27 nov 2022 14:21

Ik vond Méribel wel een fijne verblijfplaats. Wij zaten in Méribel Village nabij de Golflift. Lekker rustig. En je kunt snel beide kanten op. Maar je kunt vanaf overal wel betrekkelijk snel ergens anders komen is mijn ervaring (was de eerste keer L3V).

Een volgende keer zou ik zomaar weer eens kunnen kiezen voor verblijf in Méribel. Maar nooit Mottaret.

Mr. Slow

Meribel village zie ik ook nog als een apart deelgebied met een prima te skieen dalafdaling voor beginners.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie