Verbinding Zell am See naar Saalbach uitgesteld

ChristopheJ op 25 oktober 2022· 21 reacties

kohlmaisbahnsaalbach
Foto: FB Saalbach Hinterglemm

Vanuit Schmitten - Zell am See een rechtstreekse verbinding naar het skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn en zo een totale verbinding tussen beide gebieden? Het stond lang gepland, maar gaat (voorlopig) niet door.

Grootste skigebied van Oostenrijk

De laatste schakel om beide gebieden volledig met elkaar te verbinden kreeg de naam ‘SaalbachXpress’ en zou aankomen bij de Poltenbahn. Van hieruit kan je dan vlot doorsteken richting Saalbach of Leogang. Ook een middenstation werd voorzien. Dit project werd reeds uitgetekend voor de pandemie en begroot op 30 miljoen euro. Ook de bouwvergunning werd reeds aangevraagd. Met de realisatie van deze verbinding zou het grootste skigebied van Oostenrijk ontstaan met ca. 350 pistekilometers.

Lifttracé van de SaalbachXpress
Lifttracé van de SaalbachXpress

Verloren inkomsten

Maar zoals vele plannen werd deze verbinding gedwarsboomd door Covid. De pandemie zorgde ervoor dat de officiële hoorzitting over het project niet kon doorgaan en nu dreigt een totaal uitstel. “De verloren inkomsten van de afgelopen jaren en de investering in ondermeer de Zwölferkogelbahn maken dat de plannen alvast voor enkele jaren worden opgeborgen”; aldus Peter Mitterer, directeur van de Hinterglemmer Bergbahnen. Sinds enkele jaren kan je in Viehhofen wel reeds met de Zell am See Xpress omhoog richting Schmitten - Zell am See maar bij terugkeer moet je dus in Viehhofen de skibus op richting de Schönleitenbahn in Vorderglemm om terug in het skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn te geraken.

Als jaarlijks bezoeker van het skicircus lig ik hier niet meteen wakker van, pistekilometers genoeg en ook de busverbindingen ervaar ik als heel vlot.

ChristopheJ
schrijft voor wintersport.be. Familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Plaats een reactie

En is er ook gezegd geweest tot hoelang dit wordt uitgesteld?

n is er ook gezegd geweest tot hoelang dit wordt uitgesteld?> § Gerrit op 26 okt 2022 08:07

‘’ zeker niet voor het WK 2025 ‘’ wordt gemeld …

*bericht bewerkt door moderator (Rogier) op 26 okt 2022 08:48

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Spijtig,
ik keek anders wel uit naar deze verbinding.
Sinds enkele jaren verblijf ik tijdens de krokus in Leogang.
Het zou een mooi extraatje geweest zijn en er zou een nog betere spreiding geweest zijn denk ik…

Dan lopen we elkaar wel eens tegen het lijf in 2023 😉. Was je in Viehhofen al eens naar de Schmitten omhoog gegaan? Wij nog niet. Aanrader?

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

@ChristopheJ
hangt ervan af welke week dan ;-) Ik zijn van Belgie (Vlaanderen) en wij hebben maar één week. Ben je van Nederland dan kan deze week wel eens verschillen met die van jou afhankelijk van welke streek. Maar idd zou wel leuk zijn elkaar eens tegen het lijf te lopen ;-)
Nee want zoals gezegd, zitten langs kant van Leogang, en we kunnen misschien wel naar beneden (maar laatste keer had ik de indruk dat de afdaling gesloten was richting Viehhofen), maar ik weet niet of dit komt omdat er nog geen lift naar boven terug voorzien is of omdat gewoon de piste van slechte kwaliteit was.
Maar juist daarom dat ik zo uitkeek naar deze verbinding om ook de andere kant eens te kunnen verkennen. Wachten op een skibus (en dat tijdens niet spitsuur) kan soms toch voor wat vertraging zorgen, liever skiën dan wachten op een skibus :-)

Pure Belg ik hoor 😉

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Wij zaten afgelopen december in Saalbach en zijn 2x met de Zell am See Express omhoog gegaan. Ging prima. parkeren onder de gondel en een leuke piste terug. Als de volledige lift-verbinding er ooit gaat komen, mag de dalafdaling vanaf Zell am See wel her en der verbreedt en verbeterd worden. Voor nu is het prima omdat er maar weinig mensen vanaf gaan.

Vooral voor de uitbaters in en rond Viehoven is deze lift belangrijk omdat ze dan de prijzen omhoog kunnen gooien.
Voor de gemiddelde skier is de verbinding niet echt nodig. Ook met 270km kun je aardig wat skieen als je er een weekje bent.

Vanuit de kant Skircircus kan ik me voorstellen dat het niet echt een keihard gemis is. Vanuit de kant Zell am See is dit wat meer te betreuren. Schmittenhohe mist namelijk wat uitdaging / grootte en een directe verbinding zou een mooie toevoeging zijn. De afdaling richting Viehhofen die een paar jaar geleden is aangelegd (middenstation) is wel echt een mooie afdaling.

''Powder to the people''

De bouwvergunning loopt af in 2023 en men heeft andere prioriteiten zoals de Zwölfer Nordbahn en de Limberg.

@ChristopheJ
ben je dit jaar naar het skicircus geweest op vakantie.
Wij de week van 18/02 tot 25/02. Wij zitten steeds in Leogang.
Alweer niet de afdaling 168 gedaan. Gesloten. Ja de temperaturen waren al in stijgende lijn enkele dagen voor onze aankomst. Maar wat is de reden dat ze deze piste niet openhouden? Er zijn genoeg hellingen gericht naar het zuiden die wel openblijven?

Volgend jaar keer ik terug, als ik de kalender goed heb gezien is het een week vroeger dan. Van 10/02 tot 17/02.

Tot hoors,

@Gerrit ,

ja hoor, wij waren er ook in dezelfde periode, kijk maar hier: https://www.wintersport.be/weblog/28/02/2023/krokus-2023-een…

de 168 wordt hier ook genoemd.

We bleven tot en met zondag en namen zaterdag nog een sneeuwdag mee. Dat was wel genieten.

Volgend jaar ook terug present in elk geval :-)

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

We zijn een jaartje verder en ik vroeg me af hoe het zit met de Saalbach Xpress? De meest recente artikels die ik erover vindt, zelfs in het Duits, zijn van 2022.

Denk bij mezelf dat dit niet veel goeds beloofd, toch?

@ChristopheJ
en deze krokus 10/02 tot 17/02 ook terug present in Saalbach.
Ik hoop eindelijk de 168 eens te kunnen doen, maar aangezien het weer zit het er ook dit jaar niet in vrees ik :-(

@ChristopheJ
en deze krokus 10/02 tot 17/02 ook terug present in Saalbach.
Ik hoop eindelijk de 168 eens te kunnen doen, maar aangezien het weer zit het er ook dit jaar niet in vrees ik :-(

Gerrit op 29 jan 2024 13:54

Hoi Gerrit, geen Saalbach dit seizoen. We gaan naar Gastein

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

ik hoop toch dat ze deze uiteindelijk wel gaan bouwen + besneeuwing op de 168. Dan ga ik voortaan in Viehhofen zitten.

Als ik later groot ben woon ik in Val Cenis of Val Gardena ❤️❄️

Volgens mij al in bedrijf of bijna. Staat ook op skikaart.
En als je op googlemaps/streetview kijkt, is het benedenstation al helemaal klaar.

Volgens mij al in bedrijf of bijna. Staat ook op skikaart.
En als je op googlemaps/streetview kijkt, is het benedenstation al helemaal klaar.

Folski op 29 jan 2024 16:51

Je kijkt naar de verkeerde lift, die lift gaat richting Zell am See.

*bericht bewerkt door paolie op 29 jan 2024 17:01

Oh ja, nu ik het artikel nog een keer (goed) lees, zie ik het. Verbaasde me eigenlijk ook al een beetje.

Afgelopen januari (vanaf 6 januari, dus eigenlijk in de beste week qua weer tot nu toe dit seizoen) in Viehhofen gezeten. Lift naar Zell am See is top! Heel makkelijk. Wij vonden naar Saalbach gaan echter net zo makkelijk omdat het bussysteem gewoon top werkt. Iedere 10 minuten een bus en het ritje duurt nog geen 10 minuten. Pak je om half 9 de bus, zit je om 10 over half 9 in de Schonleitenbahn. Het niet hebben van een directe liftverbinding naar Saalbach vanuit Viehhofen is dus niet echt een probleem. Zou het lekker luxe zijn als 'ie er wel was? Absoluut, maar een echt gemis is het niet. Snap wel dat ze andere projecten voorrang geven.

Verder, ik heb me tijdens onze week in Viehhofen door wat andere Nederlanders laten vertellen dat de 168 dicht is omdat ze ruzie hebben over de preparatie ervan. Er was in onze week zat sneeuw en het was koud, dus daar kan het niet aan hebben gelegen zou je denken. In hoeverre dit waar is, geen idee, maar voor wat het waard is zeg ik het maar :p

@Inge_arwen
dat er dan maar vlug een eind aan komt aan die ruzie. Dat is nu al voor de vierde keer dat ik dat gebied aandoe en telkens moet ik deze afdaling aan mij laten voorbijgaan. Naar schijnt is het zo prachtig en leuk om te doen, maar tot heden nog niet kunnen van genieten :-(

Ze hebben in Viehhofen ook gedoe met de Jokercard / de zomerkaart van Zell am See. De gemeente weet niet zo goed bij welke ze aan willen sluiten. Er ligt volgens mij ook geen besneeuwwing op de 168, en qua preparatie weten ze dus ook niet zo goed / maken ruzie over welk gebied hier verantwoordelijk voor is.

Met de aansluiting van de gondel zal dat wel beslecht gaan worden - ooit.

Als ik later groot ben woon ik in Val Cenis of Val Gardena ❤️❄️
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie