Vijf sneeuwzekere skigebieden in Italië

Roel op 17 september 2023· 10 reacties

Het sneeuwzekere dal van Sexten (Sesto) in de Dolomieten
Het sneeuwzekere dal van Sexten (Sesto) in de Dolomieten

Italië staat zomer én winter bekend als het zonnige zuiden, maar dat wil niet zeggen dat er geen sneeuwzekere skigebieden in Italië liggen. Sterker nog, bij een dump aan de zuidkant van de Alpen zitten Italiaanse skigebieden op de voorste rij. Hier volgen vijf Italiaanse skigebieden die sneeuwzeker zijn.

Genuadepressie

Het klimaat van de Italiaanse Alpen is er een van alles of niets. Het kan wekenlang zonnig zijn zonder ook maar een vlok sneeuw, maar in sommige winters wemelt het van de Genuadepressies waardoor de skigebieden helemaal volsneeuwen. Het zijn deze Genuadepressies - genoemd naar de kuststad Genua waar ze zich ontwikkelen - die de zwaarste sneeuwval veroorzaken die in de Alpen voorkomt: de südstau). Deze treden alleen niet elke winter even vaak en heftig op, dus het is fijn om te weten welke skigebieden in Italië als eerste sneeuw hebben en waar deze het langst blijft liggen.

1. Breuil - Cervinia

Het grote, samengevoegde skigebied van Breuil - Cervinia en Zermatt heeft niet alleen aantrekkingskracht onder wintersporters maar ook voor sneeuwwolken. Dit gebied pakt traditioneel veel sneeuw vanuit het zuiden, maar vaak ook uit het westen. En dankzij de extreme hoogte (tot 3899 meter!) hoef je zelden bang te zijn voor regen. Breuil - Cervinia is zeer sneeuwzeker, er is geen twijfel over mogelijk. En de skimogelijkheden zijn met 322 kilometer aan piste, verspreid over een Italiaans en Zwitsers deel, bijna eindeloos.

Breuil-Cervinia
Breuil-Cervinia

2. Livigno

Heel anders van opzet, maar ook zeer sneeuwzeker is het belastingvrije Livigno in Lombardije. Door de hoge ligging - het dorp bevindt zich op 1816 meter - ligt hier al vroeg in de winter sneeuw die vaak niet meer verdwijnt. Livigno is niet dé Italiaanse hotspot tijdens een südstau, maar de hoge ligging waardoor de sneeuw pas laat in het seizoen wegsmelt maakt dat ruimschoots goed. Tot diep in de lente kun je hier uitstekend wintersporten.

  • De prijzen van accommodaties in Livigno.

Livigno
Livigno

3. Arabba

Een van de meest sneeuwzekere dorpen van de Dolomieten is Arabba. Het dorp ligt tussen twee bergpassen aan de flanken van het Sellamassief. Mede door de naastgelegen Marmolada (3343 m) bevind je je in echt hooggebergte in het hart van de Dolomieten. Zijn de eerste sneeuwwolken vanuit het zuiden onderweg, dan zou ik hier als eerste een kijkje gaan nemen. Een ander pluspunt van Arabba: het ligt direct aan de Sella Ronda, de beroemde skitocht, met veel ski-in ski-out accommodaties.

De Marmolada bij Arabba
De Marmolada bij Arabba

4. Seiser Alm

Een wat vreemde eend in de bijt die niet onvermeld mag blijven is de Seiser Alm (Alpe di Siusi). Dit is een gigantische bergweide boven het dal van Val Gardena, die vaak als een losstaand skigebied wordt gezien. De alm telt zo’n 63 kilometer aan glooiende pistes en door de hoogte op zo’n 2000 meter en het ontbreken van echte zuidhellingen ligt er bijna altijd sneeuw. Mede daardoor zijn veel accommodaties op de alm ski-in ski-out.

De uitgestrekte Seiser Alm
De uitgestrekte Seiser Alm

5. Sulden am Ortler

Temidden van het indrukwekkende Ortler-massief ligt Sulden am Ortler in Zuid-Tirol. In tegenstelling tot de Oostenrijkse ‘naamgenoot’ Sölden ligt er in Sulden vaak veel sneeuw tot in het dorp. Dat komt enerzijds door de hoge ligging van het dal op 1900 meter, maar het gebied vangt überhaupt veel sneeuw. Soms zelfs een beetje vanuit het noorden, wat van de meeste Italiaanse skigebieden niet gezegd kan worden.

  • Check de prijzen in Sulden am Ortler

Sulden am Ortler
Sulden am Ortler

Meer bijzonderheden over sneeuw in Italië

Italië telt natuurlijk meer sneeuwzekere gebieden en dorpen. Dan hebben we het over de gletsjerskigebieden, gebieden die massaal uitgerust zijn met sneeuwkanonnen (en dat er in Italië nogal wat) en gebieden waar ‘sneeuwrijk’ misschien een betere benaming is dan sneeuwzeker.

Zoals ik schreef is het in Italië vaak alles of niet. Een paar flinke südstau-situaties kunnen de Italiaanse Alpen voor de rest van de winter voorzien van genoeg sneeuw en sommige dorpen springen er dan nogeens extra uit. Denk aan Madesimo dat in een soort sneeuwfuik tegen de Zwitserse grens ligt, maar bijna niks krijgt als Genuadepressies het laten afweten. Dit geldt ook voor de skigebieden in het westen rondom Sestrière (Via Lattea). Daar kan het bij een retour d’est gruwelijk hard sneeuwen, maar is het vaak ook wekenlang droog.

Aan de andere kant, tegen de Oostenrijkse grens in het skigebied Drei Zinnen Dolomiten is het dorp Sexten (Sesto) een ware sneeuwmagneet. Een leuk detail hier is dat Sillian, een Oostenrijks dorpje net over de grens, het Oostenrijks sneeuwrecord in handen heeft. Op 31 januari 1986 viel uit een südstau 170 centimeter sneeuw in 24 uur tijd!

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

En als het eens niet sneeuwt maken ze het wel. 😎

Bla, bla, bla.

Had Monte Rosa ook nog wel verwacht.

In Arabba, Cervinia en Monte Rosa geweest. Bij de laatste twee echt enorme pech qua sneeuw gehad, maar desondanks kunnen skiën.
Komend seizoen in februari voor het eerst naar Via Lattea, Sauze d’Oulx. Ben erg benieuwd.

❄️

Passo dello Stelvio is ook tamelijk sneeuwzeker. In de winter ligt er alleen meestal te veel sneeuw om er te kunnen komen

Passo dello Stelvio is ook tamelijk sneeuwzeker. In de winter ligt er alleen meestal te veel sneeuw om er te kunnen komen

Rick_R op 17 sep 2023 21:33

Sterker nog, dan is het gebied gesloten. De bergpas is 's winters dicht.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

En het Val di Sole!

Karin Es

Hoewel ik er nooit in de winter ben geweest, lijkt me het skigebied van La Thuile (dat doorloopt tot La Rosiere in Frankrijk) ook wel een kanshebber. Volgens mij een van de weinige gebieden in Italië die ook bij een meer westelijke stroming sneeuw meepakt. Italiaanse kant van het gebied ligt daarbij ook voornamelijk op het noorden geëxponeerd waardoor de sneeuw het langer uit houdt.

Breulil-Cervinia afgelopen voorjaar rondom Paasvakantie geweest om te skiien in Cerninia en Zermatt.
Echt een heerlijk groot gebied met enorme diversiteit aan Pistes en veel leuke eettentjes.
Aan te raden is een accomondatie in Valtournenche waarbij je dezelfde verbinding hebt met het grote Cervinia gebied echter snellere lifttoegang, betere kans op parkeerplaats en goedkopere accomondatie.
Het is een stukje rijden vanuit NL maar absoluut de moeite waard!
Nadeel is de Tijd die het kost om naar de Zwitserse kant te komen…echt het volledige gebied gebruiken is erg lastig.

Eens in Italië skiën, altijd in Italië skiën!

Geen varkensafval met zout en vet als eten, maar heerlijke pasta, risotto, salades en natuurlijk pizza! Italianen zijn hartstikke vriendelijk, skilessen zijn kleinschalig, worden gegeven door professionals en dat de leraren geen Nederlands spreekt is in de praktijk geen probleem.

Ja, de lifter zijn gemiddeld wat ouder maar daar staat tegenover dat de kunstsneeuwinstallaties alom aanwezig zijn.

Voorzitter Nederlandse Vereniging Brakke Skiliften

Ben benieuwd, wij gaan na heel wat jaren Frankrijk voor het eerst skiën in Italië komende winter. Sestriëre, zou qua gebied vergelijkbaar moeten zijn met de grote Franse gebieden.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie