Waar kun je tijdens de krokus het beste lunchen in SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental?

Edo op 15 februari 2022· 7 reacties

Gipfelalm Hohe Salve. © SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental I Christian Kapfinge
Gipfelalm Hohe Salve. © SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental I Christian Kapfinge

Wie deze voorjaarsvakantie naar het Oostenrijkse SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental gaat, zal er snel achter komen dat het vinden van een lunchtentje best moeilijk kan zijn. Niet vanwege het ontbreken van leuke berghutten, maar juist de overvloed aan keuze. Deze Nederlandse hotspot kent er namelijk 80! Maar welke is de moeite waard om je kostbare skitijd aan uit te geven?

Berghuttip per deelgebied

Net als veel andere Tiroolse wintersportbestemmingen heeft het uitgestrekte SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental een enorm aanbod aan authentieke berghutjes. Aangezien het aaneengesloten skidomein van de acht dorpen zich uitstekend leent om rond te toeren, is de kans groot dat je iedere dag in een ander deelgebied belandt voor de lunch. Maar de ene lunchplek is net iets leuker of bijzonderder dan de ander. We geven je daarom per deelgebied onze berghuttip. Misschien ken je er al een paar? Let op: niet overal kun je met pin betalen, dus neem contant geld mee!

Brixen: Jausenstation Frankalm

Brixen kent zo’n elf berghutten om uit te kiezen, maar de Frankalm aan de blauwe piste 7a en rode 51b is toch wel een van de mooiste. Dit houten stulpje is op en top traditioneel, inclusief ouderwetse kachel om even op te warmen. Bestel er dan gelijk een bord huisgemaakte Kaiserschmarnn bij. Verwacht geen hip, modern designrestaurant met bio smoothies, maar een berghut van de oude stempel. Of zoals zij zelf zeggen: “Wir haben kein WLAN, nur Schnaps.

Ellmau: Rübezahl-Alm

Ellmau is goed voor 12 berghutten van de 80 in de gehele SkiWelt. De authentieke Rübezahl-Alm aan de Hartkaiserafdaling richting het daldorp is echter een speciale, want dat is een van de oudste. Deze hut stamt namelijk uit 1778 is altijd binnen de familie gebleven. Wat vroeger een koeienstal was, is nu een goedlopend familiebedrijf, dat heerlijke lokale gerechten serveert. Bestel er bijvoorbeeld een Tiroler Gröstl, inclusief spiegelei van hun eigen kippen.

Kraftalm
Kraftalm

Itter: Kraftalm

Itter kent in feite maar twee eettentjes, waarvan er slechts één op de berg ligt. Dit is echter wel gelijk een aanrader. Want de Kraftalm is al meer dan 130 jaar in familiebezit, maar heeft sinds 2021 een stijlvolle metamorfose ondergaan en is nu een mooi voorbeeld van een goed uitgevoerde designhut. Het kersverse bouwwerk bovenaan de rode 30 dalafdaling richting Itter is in feite een traditionele berghut in een modern jasje. Naast 29 gelikte hotelkamers, vind je er ook een zonnig terras met regionale gerechten, zoals oma’s Erdäpfel-Topfenbladl en Kasfleischkas. Ook de Apfelstrudel wordt er al 40 jaar volgens hetzelfde recept gemaakt.

Going: Blattlalm

Het deelgebied Going is het uiterste puntje van de SkiWelt aan de oostzijde. Niets mis mee, want daardoor heb je hier een perfect uitzicht op de Wilder Kaiser; het imposante bergmassief dat de skyline van de SkiWelt domineert. En dit kan uiteraard het beste vanaf de Blattlalm op de top van de Astberg naast de gelijknamige stoeltjeslift. Vanuit het bergrestaurant met zijn biologische keuken is zelf Kitzbühel te ontwaren.

null

Hopfgarten: Stoagrub’nhütte

Het interieur van de Stoagrub’nhütte puilt uit van de Tiroolse tierelantijntjes. En dat maakt deze berghut, 1 van de 8 in Hopfgarten, juist zo leuk om te vertoeven. De gezellige haard houd je warm terwijl je van je Kaspressknödel geniet, een van de vele Oostenrijkse klassiekers die ze er serveren. Bij mooi weer is het zonneterras the place to be, met uitzicht op het dal van Hopfgarten en achterliggende bergen. De skihut ligt direct naast het bergstation van de Schernthannstoeltjeslift.

Scheffau: Tanzbodenalm

Twaalf hutten, dus twaalf kansen om te lunchen in Scheffau. Toch is de Tanzbodenalm aan de blauwe 64 Osthangpiste een stop-over meer dan waard, al was het maar om zijn ruime zonneterras. Maar het rustieke, houten interieur zuigt je daarentegen juist weer naar binnen. Tiroolser dan dit wordt het niet. Trakteer jezelf dan ook meteen op een typische Tiroler Steirer Knödelmix: Spinat, Kürbis- en Pressknödel met bruine boter en Reibkäse. Naast regionaal, valt er ook genoeg internationaal lekkers te kiezen.

Gipfelalm Hohe Salve
Gipfelalm Hohe Salve

Söll: Gipfelalm Hohe Salve

In Söll is het acht keer raak qua lunchplekjes, maar de Gipfelalm Hohe Salve is de bullseye. Zoals de naam al doet vermoeden, bevindt de berghut zich op de piek van de Hohe Salve: met 1.829 meter het hoogste skipunt van de SkiWelt. En daar hebben ze handig gebruik van gemaakt, want de Gipfelalm herbergt een draairestaurant: destijds de eerste van Oostenrijk. Naast een panorama op 70 drieduizenders, word je er ook op een combinatie van de Tiroolse en internationale keuken getrakteerd.

Westendorf: Jausenstation Fleidingalm

Westendorf kent het meeste aantal berghutten van de SkiWelt: 16 in totaal. Zou het daarom zo geliefd zijn onder Nederlanders? Toch tippen wij de Fleidingalm als je ‘s middag even een rustmomentje pakt. En dan vooral om zijn knusheid, want dit houten stulpje is als een ansichtkaart. Verwarm jezelf met een kop Graukassuppe, terwijl de wintersporters voorbij zoeven op de rode 117. Of proef het vlees van eigen boerderij; hoe regionaal wil je het hebben?

Dit is uiteraard onze eigen top 8, maar misschien hebben jullie nog meer tips voor nieuwkomers in de SkiWelt?

Noot van de redactie

Het merendeel van de artikelen op Wintersport.nl is volledig onafhankelijk geschreven. Dat geldt ook voor dit artikel. Er is geen enkele vorm van bemoeienis geweest, wél ondersteun je ons door op de links in dit artikel te klikken en een aankoop te doen. » Lees meer

Edo
is de hoofdredacteur van Wintersport Magazine maar voelt zich ook prima thuis op het internet

Plaats een reactie

Kom juist van tafel maar na het lezen van dit stuk krijg ik wel weer zin om te eten.

Ribbels, ribbels en nog eens ribbels....

Nu weet iedereen onze geheime pareltjes, bedankt wintersport.nl! ;)

Ik ben fan van de Kummereralm in Brixen. Snel, Veel en Betaalbaar!

Voor de beste Kaiserschmarrn naar Brantlalm in Brixen, voor de beste Tiroles Grostl naar Gasthof Hochschwendt aan de Schmiedalm (lekker rustig want alleen per sleeplift terug).

In Westendorf vind ik de Brechhornhaus een leuke plek, ligt wat verder in t gebied (in de buurt fan t funpark aan de 119).

Berggasthof Nieding, langs de dalpiste naar Brixen is ook een aanrader en de Brenner Alm in Ellmau.

Voor de beste Kaiserschmarrn naar Brantlalm in Brixen, voor de beste Tiroles Grostl naar Gasthof Hochschwendt aan de Schmiedalm (lekker rustig want alleen per sleeplift terug).

Michel_V op 16 feb 2022 09:03

Wat een goede tip, ik kom er jaren maar nog nooit hier geweest :P
Beste vind ik overigens Keatalm tussen Soll en Brixen (en dan de Keat schotel, trio van kasespatzl, grostl en goulash)

*bericht bewerkt door HarryP op 16 feb 2022 19:43

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie