Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Prijzen Salzburgse pisterestaurants stijgen twee keer zo hard als inflatie

Roel op 03 februari 2024· 42 reacties

Eten aan de piste is flink duurder geworden in het Salzburgerland
Eten aan de piste is flink duurder geworden in het Salzburgerland

De prijzen van eten en drinken in de skigebieden van het Salzburgerland zijn de afgelopen 10 jaar met ongeveer 60% gestegen. De stijging is bijna twee keer zo groot als de inflatie in diezelfde periode. Dit blijkt uit onderzoek van de Arbeiterkammer Salzburg, een belangenorganisatie van werknemers in Salzburg. De prijsstijging is over het algemeen het grootst in skigebieden met veel pistekilometers.

Restaurants aan de piste

Het onderzoek is verricht in 192 hutten en restaurants in 23 verschillende skigebieden, die allemaal direct aan de piste liggen. Telkens werden 24 producten onderzocht waarvan 11 dranken en 13 maaltijden, inclusief 5 kindergerechten-/drankjes. De resultaten zijn vergeleken met eenzelfde onderzoek uit 2014.

Gemiddeld stegen de prijzen in de pisterestaurants met 59,2% terwijl de consumentenprijsindex (een indicator voor de inflatie) in dezelfde periode met slechts 33,5% steeg.

Grote stijgers

Dranken zijn de afgelopen tien jaar ongeveer 49% in prijs gestegen. Enkele voorbeelden van stijgingen:

  • Schiwasser: +63%
  • Bier: +46 tot +51%
  • Cola: +47%

In een derde van de pisterestaurants werd geld gevraagd voor kraanwater, met een gemiddelde prijs van 1,06 euro voor 0,25 liter.

Eten (inclusief kindermaaltijden) sinds 2014 met 63% nog meer in prijs gestegen dan drank. Bijvoorbeeld:

  • Apfelstrudel: +75%
  • Spaghetti Bolognese: +69%
  • Frankfurter met brood: +70%

Grote verschillen

Er bestaan wel grote verschillen tussen de skigebieden. Zo kost in Obertauern, een van de duurdere bestemmingen überhaupt, een halve liter bier (omgerekend) €8,50, terwijl je in Werfenweng €4,50 betaalt. Frankfurter met brood kost in Mühlbach am Hochkönig €4,50, terwijl in Saalbach €9,60 werd betaald.

Regionaal gezien zijn de prijsstijgingen het kleinst in de regio’s Lungau en Tennengau. Hier vallen gebieden onder als Grosseck Speiereck, Katschberg en Dachstein-West. De regio Pinzgau is juist duurder dan het gemiddelde. Hier vallen onder: Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, Zell am See en Kaprun. Verder is geconstateerd dat hoe groter het skigebied is, hoe hoger de prijzen zijn.

Hier het totaaloverzicht van de onderzochte producten (Bron: sbg.arbeiterkammer.at):

null

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Tsja, in de tussentijd is het ook drukker geworden. Vraag en aanbod…

De Oostenrijkers hebben er een flinke lap op gegeven na corona. Duur land geworden.

Bla, bla, bla.

Ben wel heel benieuwd naar de ruwe data. Als ik het verhaal bekijk op de weblink, vergelijken ze vrij willekeurige skihutten met elkaar.

Ook daar heeft de graaiflatie zijn intrede gedaan.
Dan neem ik toch gewoon mijn natje en droogje mee, verdienen ze helemaal niets aan mij.😊

Ja dit geldt ook voor Tirol denk ik. Je ziet ook steeds meer mensen met een rugzak.

Ook daar heeft de graaiflatie zijn intrede gedaan.
Dan neem ik toch gewoon mijn natje en droogje mee, verdienen ze helemaal niets aan mij.😊

Evel_Knievel op 03 feb 2024 09:10

Itt de supermarkten in Nederland die hun zakken hebben kunnen vullen tot er extra zakken bijgekocht moesten worden, hebben velen in de skigebieden hun pensioen flink aan moeten vreten om te overleven.

Dus een beetje raar om ze van graaien te beschuldigen.

Ja dit geldt ook voor Tirol denk ik. Je ziet ook steeds meer mensen met een rugzak.

ruudsan op 03 feb 2024 09:35

Ik snap dat wel, maar lunchen tussen de middag is ook wel onderdeel van de beleving van een skivakantie wat mij betreft. Het is ook wel een verschil, betaal je alleen voor jezelf of ook voor de rest van je gezin. 15 jaar geleden was ik nooit meer dan 50 pleuri kwijt met zijn 4en. Afgelopen december was ik in Flachau, nu had ik voor dat bedrag net 2 grote bier en 2 hamburger pommes. Die andere 2 hebben toen niets gekregen …… flauw grapje. Enniehouw, uit de losse pols toch 100% inflatie. Ik had wel zoiets, het wordt echt duur. En dan komt er wel een keer een moment dat je denkt aan alternatieven. Dat kan bijvoorbeeld zijn, niet elke dag lunchen op het terras bijvoorbeeld. Of een goedkoper gerecht op de kaart.

Het blijft gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Zolang we betalen, zullen er bedrijven zijn die meer vragen dan nodig. Gelukkig geldt het niet overal zo en dat zijn toch vrijwel altijd de pareltjes waar ik het liefst vertoef.

Oostenrijk is allang niet goedkoop meer.
Ik weet nog altijd op de piste, maar kan me zeker voorstellen dat het met een heel gezin niet leuk meer is.

Ik ben op vakantie en ik vind eten in een hut op de piste erg gezellig, dus zolang de prijzen niet exorbitant hoger liggen dan thuis (en dat doen ze niet, niet in Oostenrijk en ook niet in Frankrijk), kan ik er echt niet wakker van liggen. Enkele uitzonderingen daargelaten, maar die sla ik bij voorbaat al over.

Tijdens de laatste twee jaren zijn voedingsmiddelen overal met ca. 30% gestegen. Dan lijkt die stijging van 60% op tien jaar toch niet zo ongewoon. Er is ook de tweede ronde inflatie door de gestegen loonkost en een stukje inhaal winst om het marge verlies van de voorgaande jaren door oa de hogere energiekost deels te compenseren. Zo’n piste restaurant runnen lijkt me ook een stuk arbeid en energie intensiever te zijn dan gemiddeld.
Zoals DSvier zei … je kan toch niet verwachten dat die mensen in hun eigen voet schieten zodat wij een euro minder kunnen betalen voor een biertje.

Ik ben op vakantie en ik vind eten in een hut op de piste erg gezellig, dus zolang de prijzen niet exorbitant hoger liggen dan thuis (en dat doen ze niet, niet in Oostenrijk en ook niet in Frankrijk), kan ik er echt niet wakker van liggen. Enkele uitzonderingen daargelaten, maar die sla ik bij voorbaat al over.

paolie op 03 feb 2024 11:15

Helemaal mee eens, uiteten is hier in België belachelijk duur. Zeker de prijzen voor wijn.

Bla, bla, bla.

@Hupla tot ze in zoverre in hun voet schieten dat mensen er maar niet meer gaan eten.

En 2e inflatie vanwege loonkosten klopt niet omdat het over percentages gaat. In de prijzen zaten altijd al loonkosten verwerkt, dus nu ook. Zijn die met meer dan 30% gestegen? Ik vraag het me af.

Ik snap daarentegen dat ze ook wel wat hebben goed te maken uit corona tijd, wellicht zijn kosten voor huur van het pand ook flink gestegen, zeker als het een populairder gebied is. Of ze maken gewoon veel meer winst, kan ook natuurlijk.

Mijn inkomen is ook niet te vergelijken met 10 jaar geleden!
Ski en reis al jaren alleen, dus komt niet echt heel hard aan, maar ja het is wel duurder geworden. Zolang ik bijna 3 weken per mag en kan klaag ik niet. Net nieuwe stockli SC latten gekocht dus ach die paar euro voor wat eten en een drankje wat maakt het uit… !

Kan me best wel voorstellen dat je als gezin met kinderen wel een paar keer nadenkt bij de keuzes.

Neerslag maakt niet gelukkig, gelukkig maken ze sneeuw...

Helemaal mee eens, uiteten is hier in België belachelijk duur. Zeker de prijzen voor wijn.

bartvwg op 03 feb 2024 12:03

Yep … en niet alleen de wijn. Met wat er hier de laatste jaren is gebeurd, lijkt het elders bijna altijd ‘goedkoop’. Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, …

Wat ik ook nogal belangrijk vind is de prijs/kwaliteit verhouding. In Italië blijf ik nog steeds onder de €20 voor een lekkere huisgemaakte pasta en een drankje.
Maar als ik soms hoor wat er bijv in Frankrijk betaald wordt voor een bordje slappe patat…

Ik moet zeggen dat het lekkere eten een belangrijk onderdeel is van mijn skivakantie.

Wat ik ook nogal belangrijk vind is de prijs/kwaliteit verhouding. In Italië blijf ik nog steeds onder de €20 voor een lekkere huisgemaakte pasta en een drankje
Maar als ik soms hoor wat er bijv in Frankrijk betaald wordt voor een bordje slappe patat…

Ik moet zeggen dat het lekkere eten een belangrijk onderdeel is van mijn skivakantie.

Noblesse op 03 feb 2024 13:09

Ik ben op vakantie en ik vind eten in een hut op de piste erg gezellig, dus zolang de prijzen niet exorbitant hoger liggen dan thuis (en dat doen ze niet, niet in Oostenrijk en ook niet in Frankrijk), kan ik er echt niet wakker van liggen. Enkele uitzonderingen daargelaten, maar die sla ik bij voorbaat al over.

paolie op 03 feb 2024 11:15

Helemaal eens!. Ik haalde gister een kroketje bij de Febo en die kost ook gewoon €3,20 ik denk dat Oostenrijk dus nog wel meevalt…

🏂

De prijzen zijn misschien gestegen maar de kwaliteit + het gebruik van lokale producten ook. Als je op de piste de betere hutten op zoekt krijg je ook echt goed eten, ter vergelijking: tussen de middag een echt goede hamburger + huisgemaakte patat is in Oostenrijk vaak en meer en beter dan in veel restaurants in Nederland voor een vergelijkbare of soms zelfs lagere prijs.

Ook daar heeft de graaiflatie zijn intrede gedaan.
Dan neem ik toch gewoon mijn natje en droogje mee, verdienen ze helemaal niets aan mij.😊

Evel_Knievel op 03 feb 2024 09:10

Itt de supermarkten in Nederland die hun zakken hebben kunnen vullen tot er extra zakken bijgekocht moesten worden, hebben velen in de skigebieden hun pensioen flink aan moeten vreten om te overleven.

Dus een beetje raar om ze van graaien te beschuldigen.

DSvier op 03 feb 2024 10:16

Tja doordat ze pre corona heel veel met zwart geld deden kregen ze inderdaad minimaal overheidssteun omdat dat gebaseerd was op wit verdiend geld.

Born to Ride

Gezien de drukte in de alpen kan het nog wel wat duurder…

Afgelopen zomer een paar dagen in Saalbach verbleven. Een apfelstrudel voor 10 euro (zowel op de berg als in het dorp zelf) vond ik ronduit schokkend.
Net terug van een week Serfaus Fiss Ladis en die prijzen lagen gelukkig een stuk normaler. Cappucino 3.90 euro. Pizza tussen de middag op de piste 11.90. Strudel rond de 6 euro. Wat mij betreft acceptabele prijzen.

Vorig jaar, Flims Zwiterland. Kaasfondue op de berg. Prijs op de kaart 39 euro 2prs. We waren met 3, onze zoon van 15 was mee. We twijfelden nog of we gewoon voor 2 of 3 personen zouden doen. Bestelling veranderd naar 3 prs. Met 3x cola. Ik dacht nog (heel naief) kaasfondue van de lidle is 2,89 en ook lekker. Maar ja, gezellig na het skien op de piste. We kregen niet alles op en de rekening bleek 119 euro te zijn! Die 39 euro was voor 2 personen kaasfondue maar je betaalde dat per persoon, dus.

Vorig jaar, Flims Zwiterland. Kaasfondue op de berg. Prijs op de kaart 39 euro 2prs. We waren met 3, onze zoon van 15 was mee. We twijfelden nog of we gewoon voor 2 of 3 personen zouden doen. Bestelling veranderd naar 3 prs. Met 3x cola. Ik dacht nog (heel naief) kaasfondue van de lidle is 2,89 en ook lekker. Maar ja, gezellig na het skien op de piste. We kregen niet alles op en de rekening bleek 119 euro te zijn! Die 39 euro was voor 2 personen kaasfondue maar je betaalde dat per persoon, dus.

ello op 03 feb 2024 18:14

Zwitserland is peperduur! 8 jaar geleden betaalde ik in Zermatt al bijna 30 pleuri voor een bordje spaghetti …. Maar het is wel een fantastisch skigebied, moet je een keer gedaan hebben in je leven.

De prijzen zijn misschien gestegen maar de kwaliteit + het gebruik van lokale producten ook. Als je op de piste de betere hutten op zoekt krijg je ook echt goed eten, ter vergelijking: tussen de middag een echt goede hamburger + huisgemaakte patat is in Oostenrijk vaak en meer en beter dan in veel restaurants in Nederland voor een vergelijkbare of soms zelfs lagere prijs.

Piet_Hein op 03 feb 2024 13:51

Zeker waar! Ik zit nu in Lungau en de kwaliteit van eten op de piste is echt heel behoorlijk. Valt me op dat Lungau (m.u.v Obertauern) ook echt een stuk goedkoper is dan Salzburgerland en Tirol. Telkens (goed) wijntje voor 3,20 middenin een skigebied of halve liter bier 4,80. Skipas voor 4,5 uur is 40 euro, dan kom je best goedkoop uit met wat gebiedjes hoppen.

Over het algemeen is het zeer nuttig om sneller te groeien dan de inflatie (of de markt), anders schiet je er niets mee op. Goed gedaan dus.

Ik schat dat de prijzen in de Nederlandse horeca een stuk harder zijn gestegen.

Ik schat dat de prijzen in de Nederlandse horeca een stuk harder zijn gestegen.

Pino op 03 feb 2024 20:54

Dat weet ik wel zeker 😏

Gisterenavond, na een lange rit, toegekomen in Vars. Het restaurant vlak aan de lift en het appartement genomen. Vond het tov wat ik gewoon ben frankrijk allemaal wat duurder geworden maar toch nog redelijk. Eind som 123 euro voor 2 personen. Maar was inclusief fles wijn, apero, charcuterie plank en een vleesfondue, en genepi als afsluiter.

Alles is duur in Oostenrijk, ga maar eens naar de supermarkt, echt veel duurder, ook voor heel gewone zaken. Dan mag je in Nederland niet klagen. En ik geef liever geld uit in een piste restaurant dan elders. Al moet ik zeggen…1 bleke tosti, een bordje frites met twee frankfurtertjes en twee frisjes voor 28 euro is best veel voor erg weinig.

Life is what happens while you were checking your phone

Plaats een reactie