Op shortski naar Obereggen (Zuid-Tirol)

Roel op 11 november 2022· 10 reacties

Obereggen en het Ski Center Latemar
Obereggen en het Ski Center Latemar

Het Italiaanse Obereggen ligt in een hoek van Zuid-Tirol waar ik nog niet geweest was. Een regio in de Dolomieten waar de pistes naar verluid minder steil, maar de uitzichten zeker niet minder mooi zouden zijn. Dus toen ik afgelopen winter in Noord-Italië moest zijn heb ik een dagje Obereggen gedaan.

Nieuwe reisoptie

Mensen die in Zuid-Tirol gaan skiën en liever niet de auto of trein nemen waren tot voor kort aangewezen op de luchthaven van Innsbruck (of Venetië), maar sinds vorige winter is er een optie bijgekomen. Met SkyAlps rechtstreeks op Bozen (Bolzano) vliegen waardoor je direct bij de skigebieden van de Dolomieten zit.

Obereggen valt onder Ski Center Latemar/Val di Fiemme en ligt vlakbij de luchthaven van Bozen. Vanuit de hoofdstad van Zuid-Tirol is het slechts een half uur rijden, maar ook naar Carezza Ski, Meran 2000 en de Seiser Alm is het nauwelijks verder. Omdat Bozen een klein vliegveld heeft, sta je snel weer buiten en kun je per lijnbus of taxi de reis vervolgen.

Ski Center Latemar
Ski Center Latemar

Duits aan de ene kant, Italiaans aan de andere kant

Obereggen (1550m) is een wat chic dorpje direct tegen het skigebied. Vanuit bijna elke accommodatie sta je binnen no-time op de piste. Het langgerekte skigebied telt 49 kilometer aan pistes tussen Obereggen en Predazzo in het Val di Fiemme. Aan de namen merk je het al, je skiet de taalgrens over. Aan de Duitstalige zijde kom je via de Oberholz en Absam Meierl stoeltjeslift direct op een fraai panoramapunt. Het zijn tenslotte de Dolomieten en de rotspunten van het Latemar-massief zijn een eyecatcher!

De pistes van Obereggen zijn niet te moeilijk, erg breed en daardoor niet zo druk. Desondanks is verreweg het grootste deel van de pistes rood van kleur, maar die zijn hun kleur vooral waard aan de kant van Pampeago en Predazzo met ook een paar goeie zwarte pistes. Voor de cracks is piste 20a op de Pala di Santa een aanrader! Je ziet hem op een van de foto’s. Ook de dalafdaling naar Pampeago is een pareltje voor gevorderden, net als de piste richting Predazzo. Je kunt hier niet tot in het dal afdalen, maar het stuk tot aan de gondel is geweldig.

Nieuwe lift: deze zomer is de 3-persoons stoeltjeslift Campanil vervangen door een moderne 6-persoons stoeltjeslift van Doppelmayr.

Tochtje

Het mooie aan dit gebied is verder dat je een leuk tochtje kunt maken. De afstand hemelsbreed van Obereggen naar de verste piste bij Predazzo is ruim 6,5 kilometer, dus je bent steeds ergens naartoe aan het skiën. En steeds zie je het Latemar-massief maar ook de Marmolada en de rotsformaties van de Pale di San Martino zijn niet te missen.

Ski Center Latemar is een prima gebied met voor ieder wat wils. Als we een nadeel moeten noemen dan zijn het de wat korte pistes. De langgerektheid van het gebied compenseert dat wel voor een deel en natuurlijk zijn de pistes ‘Italiaans’ goed van kwaliteit. Er lag vorig jaar maar weinig sneeuw maar daar merkte je tijdens het skiën niks van. Nu is 49 kilometer niet zoveel, dus als je nog meer uitdaging zou willen dan kun je vanuit Obereggen nog met de bus naar Carezza Ski. Of vanuit Predazzo dieper het Val di Fiemme in.

Opvallend veel Belgen

Om 16.30 uur klikte ik mijn ski’s uit (zo lang draaiden de liften) en zat dit avontuur erop. Niet langer, want ik moest nog per trein naar Oostenrijk, maar wetende dat Arjen en René voor de Snow Shows enthousiast van deze regio terugkwamen was het fijn dit nu zelf ervaren te hebben. Opvallend voor mij was het grote aantal Belgen dat ik in Obereggen tegenkwam. Dat aantal gaat wellicht nog toenemen omdat SkyAlps dit jaar niet meer vanaf Rotterdam maar vanaf Antwerpen (en Düsseldorf) vliegt. Voor Nederlanders ook nog prima te doen natuurlijk. Lees hier meer.

Vlak voordat ik de trein instapte ben ik trouwens nog even Bozen ingeweest. Een superleuke stad lijkt me dat met nauwe steegjes, terrasjes en bier- en wijnhuizen. Begin maart was de lente hier al losgebarsten. Maar dat is voor een volgende keer.

Noot van de redactie

Het merendeel van de artikelen op Wintersport.nl is volledig onafhankelijk geschreven. Dat geldt ook voor dit artikel. Er is geen enkele vorm van bemoeienis geweest, wél is de liftpas of de overnachting van de redacteur gesponsord door het skigebied. » Lees meer

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Mag van mij onontdekt blij́ven, heerlijk stukje Dolomieten……

Mooi stukje, de zondagochtendkoffie smaakt er wat beter door. 👍

Bla, bla, bla.

Mag van mij onontdekt blij́ven, heerlijk stukje Dolomieten……

Pirmin op 12 nov 2022 23:59

null
null
null

Helemaal mee eens @Pirmin

May the ski force be with you !!

Te veel aandacht weer voor de Dolomieten… 🤫

Aftellen maar!

Raar nog niet geweest… dit jaar er eens langs rijden en proberen.

ssst stillekes blijven en das veir niet doen dus

*bericht bewerkt door Ronny op 20 nov 2022 00:49

Ik ben toch eigenlijk heel erg benieuwd welke afdaling je bedoelt met de dalafdaling naar Pampeago, aangezien ik zeker 10 manieren kan bedenken om daar te geraken…

ssst stillekes blijven en das veir niet doen dus

Ronny op 20 nov 2022 00:46

Ik woon op iets meer dan een uurtje van Obereggen dus “ver” valt nog mee ;-)

Ik ben toch eigenlijk heel erg benieuwd welke afdaling je bedoelt met de dalafdaling naar Pampeago, aangezien ik zeker 10 manieren kan bedenken om daar te geraken…

DSvier op 24 nov 2022 21:38

Klopt ik bedoel daarmee de 28.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Klopt ik bedoel daarmee de 28.

Roel op 25 nov 2022 11:08

Dat is een mooie afdaling inderdaad.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie