Picknicken op de piste, doen we dat nog?

Ruud op 16 januari 2024· 65 reacties

In Valmeinier staan meerdere picknicktafels in het skigebied. Foto: valmeinier.com
In Valmeinier staan meerdere picknicktafels in het skigebied. Foto: valmeinier.com

’s Morgens broodjes smeren, een appeltje en een drinkjoghurtje inpakken en daarmee picknicken op de piste…. Doen wintersporters dat eigenlijk nog?

De hoofdprijs

Mijn eerste ski-ervaring had ik als student. Ik ging bij vrienden op bezoek die aan de voet van l’Alpe d’Huez woonden. Ik had een studentenbudget en eigenlijk was na de reis het geld al bijna op. Ik leende alles, schoenen, ski’s en wintersportkleding. 's Morgens reed ik mee met een skileraar die in het dal woonde en wonder boven wonder kreeg ik via een contact van mijn vrienden een liftpas tegen een heel zacht prijsje. Ik hoefde eigenlijk alleen de les te betalen. En het eten tussen de middag. Maar lunchen in een skidorp bleek een flinke aanslag op mijn studentenportemonnee. De eerste dag nam ik op een terras een tosti, een portie patat en een biertje en betaalde er de hoofdprijs voor. De tweede dag haalde ik bij een tentje onder aan de piste een kleine hamburger en at die aan de rand van de piste op. Water en een appel had ik zelf mee. Als 23-jarige student had ik er maar net genoeg aan.

Picknick

Als ik tussen de middag voorzichtig probeerde een groene afdaling te maken, viel me op dat er ook gezinnen of groepjes waren die op een mooie plek langs de piste een hele picknick aanrichtten; brood, kaas, bakjes met salade, gekookte eieren, kipkluifjes en bakjes joghurt. Heel Frans eigenlijk; ’s zomers zie je ook overal picknickende Fransen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat verreweg de meeste wintersporters niet langs de pistes zaten, maar het zich goed lieten smaken in de horeca; alle terrassen en restaurants zaten vol. “Dat kan natuurlijk ook”, dacht ik. De volgende ochtend haalde ik in het dorp in het dal brood en beleg, een stukje pizza, wat drinken en nog ander lekkers voor de helft van de lunchprijs. Mijn vrienden vonden het licht onbegrijpelijk (“zoveel brood, dat is toch niet gezond!”) maar ik vond het een uitkomst.

null

Heerlijk in een hut

In de jaren erna werd de portemonnee ruimer en het gezelschap diverser. We belandden in de middagpauze eigenlijk altijd in een hut. Het hele idee van picknicken op de piste verdween naar de achtergrond. Toen we met de kinderen gingen skiën, meestal met vrienden en hun kinderen kwam het wel eens voor dat we “thuis” gingen lunchen, als het appartement vlak bij de piste lag. Maar soms aten de kids met hun leraar en dan lunchten wij ook ergens in het skigebied. Toen iedereen vlot kon skiën of boarden bleven we de hele dag in het skigebied en lunchten we waar het uitkwam. Ik had me als student niet kunnen voorstellen dat ik later met vijf man iedere dag in een hut zou zitten. We beseften terdege dat we geluksvogels waren dat dat maar iedere dag kon en probeerden onze kinderen ervan te doordringen dat echt niet iedereen zich dat kan veroorloven.

null

Steeds luxer en moderner

Voor ons hoort lekker lunchen op de piste inmiddels echt bij de wintersport. Heerlijk in de zon, genietend van de uitzichten. Of gezellig in een hut, beschut voor de kou. Even warm worden en op adem komen. Wij hebben bij voorkeur wat ze in Oostenrijk “urige Hütten” noemen, rustiek en authentiek. Zoals we allemaal merken als wintersporters, wordt het aanbod van hutten en eten steeds luxer. Natuurlijk, je kunt overal kaiserschmarren, goulashsoep, pizza en steak frites vinden, maar ons valt op dat veel hutten tegenwoordig niet meer onderdoen voor een restaurant met bijzondere ingrediënten en fancy opmaak. En de keuken lijkt ook wel steeds breder en minder traditioneel te worden; zeevruchten, fusion en vegan gerechten zijn geen uitzondering meer. Dat er aan dit alles een prijskaartje hangt behoeft geen uitleg.

null

Lunchen in dure tijden

De laatste jaren is het me opgevallen dat ze in meerdere skigebieden picknicktafels aan het plaatsen zijn. In mijn beleving zie je er nooit zoveel mensen gebruik van maken. Misschien kijk ik selectief of komt het omdat ik nu meestal buiten de vakanties ski? Je zou denken dat er meer vraag is naar voorzieningen om zelf te lunchen nu de prijzen op alle fronten zijn gestegen. Ik kan me goed voorstellen dat je met de alsmaar duurder wordende accommodaties, liftpassen, materiaalhuur en lessen gaat bezuinigen op het eten tussen de middag.

Hoe doen jullie het met de lunch?

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Tuurlijk doen wij dat.
Buiten het geld kost dat lunchen op terras ook veel tijd. Daarnaast geniet ik matig van horeca en dat geldt niet alleen voor wintersport.

Nu we kleine kinderen hebben eten we het grootste deel van de week tussen de middag in ons appartement. 1 a 2x in de week lunchen we op een terrasje op de piste. Jaren daarvoor meestal picknicken, behalve bij slecht weer, dan hadden we een goed excuus voor eten in een berghut. Wat ik echt not done vind is een Schiwasser bestellen en stiekem je eigen brood onder de tafel opeten. Gewoon picknicken op een mooi plekje in de zon (plastic zak mee om op te zitten) en je zit soms nog beter dan op een terras :)

Don`t eat yellow snow

Tuurlijk doen wij dat.
Buiten het geld kost dat lunchen op terras ook veel tijd. Daarnaast geniet ik matig van horeca en dat geldt niet alleen voor wintersport.

RIEL op 16 jan 2024 08:16

Hier hetzelfde, je verliest veel tijd in de middag als je op restaurant gaat en prijs/kwaliteit is vaak matig. Liever een sportieve hap tijdens het skiën en rustig op restaurant gaan in de avond, want een skidag is al zo kort :(

Hmm , voor mij hoort een uitgebreide lunch in een mooie berghut erbij …

Op vakantie gaan we daar niet naar kijken.

Elk gebied heeft wel zijn juweeltjes …

*bericht bewerkt door evert op 16 jan 2024 08:44

Hier wisselen we een beetje af, de ene dag eten we wat in een berghut, de andere dag lekker in de zon op het balkon van het appartement. 1 van de voordelen van ski in ski out. Lekker tussen de middag even een kaasfondue klaarmaken in het appartement of een pizza de oven in schuiven.

Born to Ride

Uiteraard, liefst een stuk buiten de piste, mooie steen opzoeken ! Niet zozeer vanwege de kosten want de koffie stop, de net na de lunch stop, en het vlak voor laatste afdaling terras horen er ook bij. We laten het uiteraard wel van het weer afhangen, maar op een stralende dag is de picknick op een afgelegen plek in alle stilte een prima lunch !

*bericht bewerkt door Paulr op 16 jan 2024 08:50

Paulr

Onmogelijk om kilometers te maken als je om 10.30 een bakje koffie met gebakje gaat doen (+/- 30min), lunch rond 12u (ruim 1.30-2 uur), middag snackje rond 15u. Dan is is je dag al bijna voorbij voordat je echt een beetje gang gemaakt hebt.
Nee hoor, wij nemen altijd broodjes van de accomodatie mee met snacks en voldoende drinken en gaan de hele dag door. Eten en drinken in de liften en gas erop. 1e lift en doorgaan tot uurtje of 15-16u dan door naar après-ski. volle dagen en genoeg te happen. 1 of max 2x in de week lunchen we uitgebreid, bij mooi weer, op een terras. Dat is meestal halverwege de week een dagje rustig aan.
Buiten dat het veel kost tegenwoordig, vind ik het vooral zonde van de tijd. Decadent lunchen kun je ook in Nederland. Lange dagen skitochten maken niet.

Vooral in Frankrijk valt het me op dat er veel picknickplekken zijn. Meestal ook nog een overdekt deel. In Oostenrijk kom ik dat minder tegen.
Zelf doe ik dat bijna nooit. Toevallig vorig jaar wel een keer in 3 vallée toen ik een dagje alleen op pad was. En was echt prima geregeld daar.
Wij lunchen eigenlijk bijna altijd uitgebreid in een hut en in de avond eet ik meestal iets kleiners in het appartement. Gaan we 's avonds uit eten, dan lunch ik ook weer simpeler met een broodje, of een soepje oid.

Ik ben met een italiaanse, afgelopen zaterdag morgen hadden we een kleine ruzie in de wagen. De reden? Zij was vrijdag uitgenodigd voor avondeten met andere vrienden en er was een andere genodigde die volgens haar echt arrogant was. Ze begint haar verhaal maar dan volgt een omleiding van 20 minuten over wat ze allemaal gegeten hebben, hoe het klaargemaakt was. Toen ik na 20 minuten vroeg, maar schat vertel nu over die arrogante vent ipv het eten… werd ze italiaans boos.

Lang verhaal om te zeggen dat voor italianen eten, praten over eten, loungen, apperitivo, etc TOP PRIORITEIT zijn. De pistes lopen leeg vanaf een uurtje of 12-13 en zeker meer dan de helft stappen niet meer op de piste in de namiddag.

Dat gezegd zijnde, velen (ook wij) doen aan pick nick, voornamelijk omdat we eerste lift, laatste lift mensen zijn, en niet teveel tijd willen verliezen aan de lunch. Dus als we met vrienden zijn, is het lunch, als we alleen zijn is het pick nick, maar de broodjes wel weer van die speciale zaak waar ze echte mortadella hebben, of waar ze van gehoord heeft dat ze een speciale kaas hebben. Dat dan weer wel… 't blijven italianen!

Tuurlijk doen wij dat.
Buiten het geld kost dat lunchen op terras ook veel tijd. Daarnaast geniet ik matig van horeca en dat geldt niet alleen voor wintersport.

RIEL op 16 jan 2024 08:16

Hier hetzelfde, je verliest veel tijd in de middag als je op restaurant gaat en prijs/kwaliteit is vaak matig. Liever een sportieve hap tijdens het skiën en rustig op restaurant gaan in de avond, want een skidag is al zo kort :(

Tomdhz op 16 jan 2024 08:24

Plus dat je in de horeca moet zoeken als je niet een mega-vette-hap wilt eten.

Onmogelijk om kilometers te maken als je om 10.30 een bakje koffie met gebakje gaat doen (+/- 30min), lunch rond 12u (ruim 1.30-2 uur), middag snackje rond 15u. Dan is is je dag al bijna voorbij voordat je echt een beetje gang gemaakt hebt.
Nee hoor, wij nemen altijd broodjes van de accomodatie mee met snacks en voldoende drinken en gaan de hele dag door. Eten en drinken in de liften en gas erop. 1e lift en doorgaan tot uurtje of 15-16u dan door naar après-ski. volle dagen en genoeg te happen. 1 of max 2x in de week lunchen we uitgebreid, bij mooi weer, op een terras. Dat is meestal halverwege de week een dagje rustig aan.
Buiten dat het veel kost tegenwoordig, vind ik het vooral zonde van de tijd. Decadent lunchen kun je ook in Nederland. Lange dagen skitochten maken niet.

StevieB op 16 jan 2024 08:53

Goed ontbijten , op tijd vertrekken én een goede lunch sluit voor mij althans een mooie skidag met vele kilometers niet uit
;-)

Als je natuurlijk al 3 keer gaat pauzeren én vroeg aperitieven zit dat anders …

*bericht bewerkt door evert op 16 jan 2024 09:06

We lunchen wel in een hut maar gaan daar zeker niet uitgebreid eten. Met een volle maag ski ik niet lekker. En lang lunchen kost tijd. Dus een kop soep met een broodje en door. Dat je dan de kosten ook nog beperkt houdt is mooi meegenomen. Voor tussendoor een muëslireepje in de lift en ik kom de dag wel door.

Life is what happens while you were checking your phone

Tuurlijk doen wij dat.
Buiten het geld kost dat lunchen op terras ook veel tijd. Daarnaast geniet ik matig van horeca en dat geldt niet alleen voor wintersport.

RIEL op 16 jan 2024 08:16

Hier hetzelfde, je verliest veel tijd in de middag als je op restaurant gaat en prijs/kwaliteit is vaak matig. Liever een sportieve hap tijdens het skiën en rustig op restaurant gaan in de avond, want een skidag is al zo kort :(

Tomdhz op 16 jan 2024 08:24

Plus dat je in de horeca moet zoeken als je niet een mega-vette-hap wilt eten.

RIEL op 16 jan 2024 09:03

Geen idee waar jullie lunchen, maar daar heb ik nou nooit last van. Lunch altijd prima in goede tentjes.

Hangt een beetje van het skigebied af. In Le Corbier in Les Sybelles heb je een prima panini en blikje fris voor € 7,50.
In La Plagne en L3V ben je hiervoor al € 10,- kwijt. Ook het weer speelt mee. Bij mooi zonnig weer is het lekker om te picknicken, met sneeuw toch maar in een restaurant eten. Toch gemiddeld € 15 tot € 20 per dag kwijt aan eten en drinken op de piste. . .

Geen idee waar jullie lunchen, maar daar heb ik nou nooit last van. Lunch altijd prima in goede tentjes.

Tiny-M op 16 jan 2024 09:08

Wie lunch belangrijk vindt, informeert zich op voorhand na-tuur-lijk altijd wel wel van welke tentjes een lekkere schotel / plat du jour /schnitsel heeft …

*bericht bewerkt door evert op 16 jan 2024 09:13

Onmogelijk om kilometers te maken als je om 10.30 een bakje koffie met gebakje gaat doen (+/- 30min), lunch rond 12u (ruim 1.30-2 uur), middag snackje rond 15u. Dan is is je dag al bijna voorbij voordat je echt een beetje gang gemaakt hebt.
Nee hoor, wij nemen altijd broodjes van de accomodatie mee met snacks en voldoende drinken en gaan de hele dag door. Eten en drinken in de liften en gas erop. 1e lift en doorgaan tot uurtje of 15-16u dan door naar après-ski. volle dagen en genoeg te happen. 1 of max 2x in de week lunchen we uitgebreid, bij mooi weer, op een terras. Dat is meestal halverwege de week een dagje rustig aan.
Buiten dat het veel kost tegenwoordig, vind ik het vooral zonde van de tijd. Decadent lunchen kun je ook in Nederland. Lange dagen skitochten maken niet.

StevieB op 16 jan 2024 08:53

Er zit natuurlijk nogal een groot verschil tussen even in een berghut wat lunchen of iets extreem overdreven neerzetten en 3x heel uitgebreid ergens gaat zitten. Lunchen in een berghut kan ook in een ruim half uur ipv 1,5u ergens te gaan zitten

Born to Ride

Tuurlijk doen wij dat.
Buiten het geld kost dat lunchen op terras ook veel tijd. Daarnaast geniet ik matig van horeca en dat geldt niet alleen voor wintersport.

RIEL op 16 jan 2024 08:16

Hier hetzelfde, je verliest veel tijd in de middag als je op restaurant gaat en prijs/kwaliteit is vaak matig. Liever een sportieve hap tijdens het skiën en rustig op restaurant gaan in de avond, want een skidag is al zo kort :(

Tomdhz op 16 jan 2024 08:24

Plus dat je in de horeca moet zoeken als je niet een mega-vette-hap wilt eten.

RIEL op 16 jan 2024 09:03

Geen idee waar jullie lunchen, maar daar heb ik nou nooit last van. Lunch altijd prima in goede tentjes.

Tiny-M op 16 jan 2024 09:08

Tja die valt natuurlijk moeilijk serieus te nemen. In de eerste post geeft hij aan dat hij eigenlijk nooit in horeca komt om vervolgens te posten dat je moet zoeken naar een niet mega vette hap. Je komt nooit in horeca maar weet vervolgens wel te melden dat je eigenlijk overal een mega vette hap krijgt…

Born to Ride

Er is ook een tussenweg he?

Lunchen in een hut; bordje spaghetti oid met een almdudler.

Ben je voor 15.-- klaar (makkelijk) en kost je nog geen 30 minuten.

Koffie 's ochtends doe ik alleen als het slecht weer is. Anders is het gewoon knallen tot aan de lunch.
En daarna tot aan een apres ski biertje weer doorskien.

Het beel van enkele uren lunchen is nogal overdreven denk ik.

Totales Vollidiot

Een goede lunch hoeft echt niet 2 uur te duren (althans, niet bij ons). Op 3 uitstapjes na heb ik de laatste jaren altijd in Italië geskied. Dan is de koffie goed (en vaak ook gewoon vlot) en de lunch ook.

Ja, het kost wel wat (zeker in de bekendere tenten in bijv Cervinia), maar goed, ik vind het echt onderdeel van de skidag.

‘s Avonds heb ik vaak minder zin om nog uitgebreid te eten, we koken vaak zelf. 2x per dag buiten de deur komt niet zo vaak voor, dat hoeft van mij niet.

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Vroeger als kind hadden wij in ons gezin niet de middelen om elke dag op de piste te gaan lunchen. Wintersport was een prijzige aangelegenheid en wij zaten bij wijze van spreken in de kelder van het appartementen gebouw, maar… we gingen wel! En als kind heb je dat toch helemaal niet door. Wij kregen een gesmeerd kaiserbrötchen in de skilift (gondel) rond het middaguur en daar waren we tevreden mee. Op dagen dat het echt bar en boos was aten we dat broodje heimelijk op in de hütte waar dan warme chocolademelk of goulash soep gehaald werd. Ik wist niet beter. Later tijdens de pubertijd begint het dan toch wel te dagen dat “de rest” wel op het terras eet.

Tijdens mijn studententijd lunchte ik met een Snickers en een pakje appelsap, zoveel mogelijk kilometers maken was dan het devies en lunch juist de tijd dat de rijen bij de lift op z’n kortst waren dus een mooi moment om zoveel mogelijk meters te maken.
Later in de fase baan-zonder-kinderen ben ik regelmatig uitgebreid gaan lunchen in de hütte en dan telt vooral de gezelligheid. Ik deel de observaties van de auteur van het artikel dat het eten op de piste steeds uitgebreider en luxe wordt. Je vindt her en der nog de frituur die 8 euro voor een patatje-met rekent, maar je hebt ook zaken die er wél werk van maken en waar je een fijne lunch ervaring kunt hebben.

In Oostenrijk valt mij op dat dit soort plekken de gelegenheid is waar zwart-klussend-Nederland hun contante geld over de balk smijt. Een flesje champagne in de Kristal Hütte à 800 euro per fles, het wordt gewoon besteld (en cash afgetikt).

Nu komt de fase dat er voor het eerst met kinderen gegaan ‘moet’ worden, als je kijkt naar het totale prijskaartje wat je kwijt bent voor 1 week zal het mij niet verbazen als we ooit nog eens met een kaiserbrötchen in de gondel zitten…

Onmogelijk om kilometers te maken als je om 10.30 een bakje koffie met gebakje gaat doen (+/- 30min), lunch rond 12u (ruim 1.30-2 uur), middag snackje rond 15u. Dan is is je dag al bijna voorbij voordat je echt een beetje gang gemaakt hebt.
Nee hoor, wij nemen altijd broodjes van de accomodatie mee met snacks en voldoende drinken en gaan de hele dag door. Eten en drinken in de liften en gas erop. 1e lift en doorgaan tot uurtje of 15-16u dan door naar après-ski. volle dagen en genoeg te happen. 1 of max 2x in de week lunchen we uitgebreid, bij mooi weer, op een terras. Dat is meestal halverwege de week een dagje rustig aan.
Buiten dat het veel kost tegenwoordig, vind ik het vooral zonde van de tijd. Decadent lunchen kun je ook in Nederland. Lange dagen skitochten maken niet.

StevieB op 16 jan 2024 08:53

Wat zie jij als kilometers maken? Met 3x per dag stoppen (koffie met apfelstrudel, normale lunch en nog in drankje in de middag) maken wij meestal zo’n 50-65 kilometer aan afdalingen. Natuurlijk wel met de eerste en wanneer mogelijk laatste lift omhoog.

Ik prefereer altijd de picknick. Zoals al geschreven op een rustige plek beetje weg van de piste met een mooi uitzicht, in het lekkere weer. Vooral voor de rust en het niet moeten vechten voor een tafeltje of met dat aanschuiven met gladde schoenen.
Ik vind de prijs het eten niet waard (meestal).

Ondanks ski-in ski-out toch voorkeur voor op de piste; ik wil nl. geen tijd verliezen dat iedereen z’n skibotten uit & weer aan moet doen om het binnen proper te houden.

De lunchplekken zijn een mooie aanvulling in de skigebieden, heb er in Les Arcs (?) wel eens gezien waar je ook kon BBQ’en: je bracht ofwel je eigen spulletjes mee, of kon daar laten ‘leveren’. Wat echt een top initiatief is!

Het is o zo hard genieten.

Wij zijn van kamp picknick🥳😋
Het is zoveel voordeliger dan in een hut lunchen en wij gaan liever een week extra op wintersport met picknick op de berg dan lunchen in een berghut/restaurant🤑
Als wij in LA NORMA😍☃️ de pistes op gaan dan gaan wij lunchen in ons appartement, gaan wij in een ander dorp in de mauriënne vallei de pistes op dan hebben we baguettes bij en eten die naast de piste op of bij minder weer in een overdekte picknick ruimte, die hebben ze in Frankrijk in praktisch ieder gebied wel.
We hebben geleerd dat er bij een Franse picknick chips hoort en dat vinden de kids niet erg😁
Ook in de zomer als we aan de wandel zijn in de bergen is picknicken een vaste gewoonte, heerlijk genieten van de schitterende uitzichten met wat baguettes en chips wie wil dat niet🤤

null

null

LA NORMA😍☃️

Onmogelijk om kilometers te maken als je om 10.30 een bakje koffie met gebakje gaat doen (+/- 30min), lunch rond 12u (ruim 1.30-2 uur), middag snackje rond 15u. Dan is is je dag al bijna voorbij voordat je echt een beetje gang gemaakt hebt.
Nee hoor, wij nemen altijd broodjes van de accomodatie mee met snacks en voldoende drinken en gaan de hele dag door. Eten en drinken in de liften en gas erop. 1e lift en doorgaan tot uurtje of 15-16u dan door naar après-ski. volle dagen en genoeg te happen. 1 of max 2x in de week lunchen we uitgebreid, bij mooi weer, op een terras. Dat is meestal halverwege de week een dagje rustig aan.
Buiten dat het veel kost tegenwoordig, vind ik het vooral zonde van de tijd. Decadent lunchen kun je ook in Nederland. Lange dagen skitochten maken niet.

StevieB op 16 jan 2024 08:53

Wat zie jij als kilometers maken? Met 3x per dag stoppen (koffie met apfelstrudel, normale lunch en nog in drankje in de middag) maken wij meestal zo’n 50-65 kilometer aan afdalingen. Natuurlijk wel met de eerste en wanneer mogelijk laatste lift omhoog.

VBas op 16 jan 2024 09:26

Mijn voorbeeld was natuurlijk licht overdreven echter zijn er genoeg die dat wel op die manier doen. Geen probleem natuurlijk want het blijft tenslotte vakantie en ik ben het er mee eens dat ook dit genieten is. Uitgebreid lunchen hou ik ook van maar zoals gezegd zonde van de tijd, zeker als je met een groep bent. Onder uitgebreid versta ik: apperetief, voorgerecht, hoofdgerecht, nog een koffie achteraf, ben je toch al aardige tijd aan kwijt. Een normale lunch: schiwasser + pasta o.i.d. ben je idd snel mee klaar. Ik geef lieverd de voorkeur aan après-ski om daar wat meer te spenderen, want dat kost immers ook genoeg.

Wij picknicken bijna altijd op een rustig plekje. We gaan twee keer per jaar een week op wintersport en gaan dan liever één of twee keer 's avonds uit eten. Bijkomen voordeel van picknicken is dat het weinig tijd kost en dat het als anderen aan het lunchen zijn, het heerlijk rustig op de piste is.

Zoals eerder gezegd hoeft lunch helemaal niet duur te zijn of veel tijd te kosten. Zeker in Oostenrijk is dat prima te doen. Stevig soepje met een broodje en wat drinken is €10-12. Is het kaiserwetter dan mag de lunch best iets langer en uitgebreider zijn (buiten op het terras uiteraard), maar dan nog zit je geen uren en kost het geen fortuin.
In de lunch zit niet de grootste besparing van de wintersport, en wat mij betreft is het onderdeel van de skidag.

ook hier heeft de welvaart zijn intrede gedaan, maar wel met beperkte mate.

Vroeger met een thermosfles koffie en broodjes een lekkere rots opzoeken om van het mooie uitzicht te genieten van de picknick. Bij echt slecht weer kon er een heiSSe choco vanaf in de hut om bij te komen. Niet wetende dat mn ouders er nog een scheut rum in hadden… We hebben zo ook ondervonden dat sommige kaas soorten in oostenrijk echt wel stinken in de lift…

In de periode dat we geen kinderen hadden maar wel zelf een redelijk inkomen ontvingen gingen we wat meer in de hutten lunchen. We hoefden alleen maar voor ons 2 te betalen…

Tegenwoordig met kinderen zijn we weer bij de broodjes. We maken een compromis; lunch zitten we altijd buiten met onze eigen broodjes op het terras. We nemen allemaal wat drinken, maar eten onze eigen broodjes. Vrijdag is voor ons de dag dat we allemaal samen skien, we lunchen dan uitgebreid op de piste. Kinderen kijken echt uit naar deze lunch als een soort van toetje van de gehele week… Extra genieten en niet vanzelfsprekend. Vrijdag avond eten we dan in het appartement soep met brood.

Overigens hebben we nu de kinderen langzaam in de leeftijd dat ze een keer om 16:00 nog ff in de apres ski tent een drankje (frisje) willen doen, spijker willen slaan…

In Risoul hebben ze zelfs een picknickplek op de berg waar een hutje met een gasbarbecue staat die je mag gebruiken. Hete worstjes tussen een broodje in de stralende zon maar zo koud dat onze sla en tomaten bevroren. Een topervaring voor het hele gezelschap.

Wisselend… afgelopen vakantie zaten we aan de rand van de piste dus twee keer “thuis” geluncht. Ook één keer in het appartement van vrienden die ergens anders zaten… de overige drie skidagen hebben we geluncht op de piste in een hut, waarvan twee keer uitgebreid en één keer “simpel” met een tosti…

Wij picknicken bijna altijd op een rustig plekje. We gaan twee keer per jaar een week op wintersport en gaan dan liever één of twee keer 's avonds uit eten. Bijkomen voordeel van picknicken is dat het weinig tijd kost en dat het als anderen aan het lunchen zijn, het heerlijk rustig op de piste is.

hollaboe op 16 jan 2024 09:59

Op andere tijden lunchen is altijd een goed idee. Heb je en snelle bediening en lege pistes :). In Oostenrijk is dat makkelijk, gewoon na 13:30, in Italië wisselt het heb ik t idee. De Dolomieten zijn nogal Duits en dus lijkt laat lunchen daar goed goed te werken, maar in bijvoorbeeld Cervinia kan je tot 13:00 zelfs bij de meest populaire plekken gewoon doorlopen, om een half uurtje later zonder reservering kansloos te zijn.

En in de Dolomieten lijkt zelfs verschil te zitten tussen Zuid Tirol en de rest, maar dat weet ik niet zeker.

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie