Naar de andere kant van het Zillertal

Roel op 23 februari 2022· 25 reacties

Hochzillertal
Hochzillertal

Bij het Zillertal denken veel mensen standaard aan Mayrhofen en Gerlos (dat eigenlijk niet eens in het Zillertal ligt). Maar vooraan in het dal liggen twee andere skigebieden met ook opvallend veel (goedkope) accommodaties. Ze noemen zich de ‘Erste Ferienregion im Zillertal Fügen-Kaltenbach’ oftewel de ‘Eerste vakantieregio in het Zillertal’'. In maart ga ik voor het eerst met Rogier die kant op.

De naam

Het is voor mij de eerste keer dat ik dit deel van het Zillertal bezoek. Eerder was ik in de Zillertal Arena, Zillertal 3000 en op de Hintertuxer Gletscher maar de misschien meest voor de hand liggende optie heb ik nooit gekozen. De naam ‘Erste Ferienregion’ doelt daar misschien op. Het ligt vooraan in het Zillertal; Fügen ligt op slechts 8 kilometer van de Inntal Autobahn. De regio is een samenwerking van 12 dorpen in het Zillertal, waarvan Fügen en Kaltenbach de bekendste zijn. Andere dorpen zijn onder andere Stumm, Uderns en Ried, die niet direct bij de lift liggen maar wel veel en goed geprijsde accommodaties hebben.

Ligging van de twee skigebieden Hochzillertal - Hochfügen en Spieljoch

Twee skigebieden

Kaltenbach geeft direct toegang tot Hochzillertal - Hochfügen, het grootste skigebied met 85 pistekilometer, hoewel het skigebied zelf het over 91 kilometer heeft. Het gebied staat vanwege de goede bereikbaarheid ook bekend om de drukte in de weekenden door Duitse dagjesmensen, maar gelukkig zijn wij er gewoon doordeweeks. Over het skigebied hoor ik verschillende geluiden, dan gaat het over de parallel gelegen pistes aan de kant van Kaltenbach maar ook de mooie verbinding met Hochfügen en de hutten, waaronder de luxe Wedelhütte. We laten ons verrassen.

Hochzillertal
Hochzillertal

Het tweede skigebied is de Spieljoch bij Fügen. Deze op zichzelf staande familie-skiberg is hoogstwaarschijnlijk veel rustiger. Natuurlijk doordat het gebied slechts 17 kilometer aan pistes heeft, maar daar zit wel de langste (besneeuwde) dalafdaling van het Zillertal bij. Zeven kilometer lang is ie. Familie van mij was in de zomer in Fügen en hen viel het gigantische, overgedimensioneerde dalstation op. Dat heeft alles te maken met de plannen om Spieljoch met Hochzillertal te gaan verbinden. Een 3S-gondel moet beide skigebieden aan elkaar koppelen waardoor de Spieljoch voor iedereen aantrekkelijker wordt. Daar is het de laatste tijd wat stil over, maar daar zullen we uiteraard navraag over gaan doen.

Hebben jullie nog tips voor ons?

Noot van de redactie

Het merendeel van de artikelen op Wintersport.nl is volledig onafhankelijk geschreven. Dat geldt ook voor dit artikel. Er is geen enkele vorm van bemoeienis geweest, wél ondersteun je ons door op de links in dit artikel te klikken en een aankoop te doen. » Lees meer

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ski-OPTIMAL kaltenbach, waar andere gebieden uitpakken met 1 keer per week en soms tegen betaling al vroeger op de dag skiën kan je dit vanuit kaltenbach gewoon alle dagen vanaf 7.30u. En met een ligging op het oosten zie je de zon gewoon bijna recht voor je neus over de bergen opkomen.
Daarna gewoon als iedereen staat aan te schuiven tegen 9.00u een ontbijtje pakken bij de kristallhütte.
Niet het grootste gebied van het zillertal maar wel efficiënt voor een lange skidag.

+1 voor Tjorven, maar ssst… straks is 7.30u het nieuwe 9.00u

Met kinderen is het ook leuk om een middagje naar het Erlebnis-zwembad in Fugen te gaan, mocht het te slecht weer zijn om te skiën.
De rodelbaan in Fugen is ook mooi en onverwacht lang voor zo’n klein skigebied.
En het voordeel van een klein gebiedje is dat je dan ook van een afstandje de kinderklasjes kunt bekijken bij hun eerste kunsten op de echte piste.

Als het heeft gesneeuwt moet je de dalafdaling richting Aschau doen.

Übung macht den meister!!!

Aan de Hochfuegen kant heb je naast de zwarte 4 een slinger weggetje, staat niet - op alle - kaart(en). Wel erg leuk om te doen.

Uiteraard moet je een pilsje doen bij de Kristalhutte. En zoals anderen al zeiden de skiroute van Aschau is ook geweldig!

Eten in Kaltenbach bij de Kaltenbacher skihutte, ook erg leuk in de zomer overigens!

's avonds een keer dineren in de Kohlerhof of Edhof is ook geweldig.

Als het even kan zou ik trouwens ook de Ahorn bij Mayrhofen meepakken, zit toch op de pas!

Ik denk niet dat het er dan nog is, maar donderdagavond is de skishow in Hochfugen ook erg tof om te zien, plus je kan dan zelf ook nog ff lekker skiën.

Heerlijk vooruitzicht! Ik ben er nu voor de derde keer en ik vind het fantastisch hier. Als je van curryworst houdt, kan ik de Kaltenbacher Skihutte aanraden. Een erg gezellig sfeertje daar. Idem voor de Kristalhutte. En de blauwe 13 bij Hochfügen vind ik een lekkere piste. Als je 's avonds een keer lekker wilt eten, zijn de Kohlerhof, Edhof (bij een manege) en Klammlhof echte aanraders. Veel plezier alvast, geniet ervan 🙏🏼

null

Sneeuwplanker 🏂🏻

Ik vind het zelf een fantastisch gebied, alleen is het er jammer genoeg vaak veels te druk, waardoor ik het de laatste jaren links heb laten liggen. Eigenlijk is dat van toepassing voor heel het Zillertal, ook buiten het seizoen jammer genoeg.

@JWWietsma : Die Ahorn heb ik nog een leuke anekdote over; Ben met onze 2 jonge kinderen daar leuk aan het skiën, wil de oudste, toen 6,5 met papa eens een stukje het plateau af, naar de skilift die daaronder staat. Voormalige zwarte, nu rode piste. Prima, als je maar voorzichtig bent, bochten nemen, en niet te hard. Wat doet eigenwijsje, zet de ski’s richting dal en gaat er in Schuss vandoor. Vlug erachteraan, haar op een blauw zijpad geduwd, waar ze geschrokken zei, dat ging best wel heel hard. Sindsdien weet ze dat ze dat dus beter niet meer kan doen :-)

@Joy85 ik kan mij daar echt niet in herkennen. Zeker niet in het laagseizoen. Zes weken geleden hadden we de pistes vrijwel altijd voor ons zelf. Nu in de voorjaarsvakantie is het uiteraard drukker, maar te druk vind ik het niet.

Uiteraard zijn de jaren waarin je samen met Midden Nederland, België en Duitsland tegelijkertijd bent wel erg druk en soms te druk. Tegelijkertijd heb ik altijd het idee dat ik nooit lang hoef te wachten, meestal zelfs niet en kan ik ook makkelijk pistes vinden zonder al te veel mensen.

@Robert7 ja die piste is behoorlijk steil. Gelukkig is het goed gegaan, lijkt me doodeng skiën met kinderen.

*bericht bewerkt door JWWietsma op 23 feb 2022 15:44

Heel leuk ski gebied komen hier al jaren. kan vooral in de weekenden hier erg druk zijn door de vele touringcars uit voornamelijk Duitsland ,die hier makkelijk kunnen komen en parkeren. Maar door de dubbele gondels naast elkaar is de wachttijd niet lang.
Dus in het weekend vroeg beginnen. Zelf ga ik dan gelijk richting Hoghfugen,of een ander skigebied verder het dal in.
Wat eerder al gezegd is zeker een keer naar Aschau skiën de route staat te boek als ski route maar is in zijn geheel geprepareerd en wordt besneeuwd.Het is dan wel een zwarte piste. En na 10.00 uur, rijden de skibussen elke 10 minuten,en ben je ook binnen 15 minuten weer in Kaltenbach.

“Kaltenbach geeft direct toegang tot Hochzillertal - Hochfügen, het grootste skigebied met 85 pistekilometer, hoewel het skigebied zelf het over 91 kilometer heeft.”

In t verleden adverteerden ze met 145 km piste…
Totdat wat mensen de pistes gingen nameten :)

Ik vind dit skigebied echt een voorbeeld van een skifabriek. Erg druk, alle pistes parallel naast elkaar, weinig uitdaging en weinig sfeer. Leuk voor een dagje; maar je zal mij hier geen week zien.

Kaltenbach: de parkeerplaats is groter dan het dorp zelf (en dan is het niet eens een heel klein dorp). Hochfügen is een hooggelegen hoteldorpje. Moet je van houden. Fügen vond ik daarentegen wel aardig.

Dagje Zell am Ziller is ook leuk. Auto parkeren onderaan de zwarte dal afdaling die is daar smal, steil, soms ijzig en einde van de dag druk. Je kijkt je ogen uit als je dan na 4 uur afdaalt. Bij de auto kun je nagenieten van iedereen die er nog af gaat

Ik heb me daar wel goed vermaakt. Verblijf in Stumm en twee dagen Mayrhofen, twee dagen Zillertal Arena en twee dagen Ski Optimal. Niet het meest pittoreske skigebied en het kan er flink druk zijn, maar wel efficiënt skiën, zeker richting Hochfügen minder industrieel skiën en een hele lange, redelijk pittige dalafdaling terug naar Kaltenbach aan het einde van de dag (want soms smal en vaak kaal geschraapt/buckels).

Mr. Slow

Die verbinding tussen spieljoch en hochzillertal praten ze volgens mij al meer dan 15 jaar over… Dat was de eerste en enige keer dat ik daar op wintersport ben geweest en toen werd er ook al over gesproken… Maar goed, het zal er vast wel een keer van komen. Ooit.

🏂

Gasthof Linde in Stumm, een geweldig restaurant!

Ik heb me daar wel goed vermaakt. Verblijf in Stumm en twee dagen Mayrhofen, twee dagen Zillertal Arena en twee dagen Ski Optimal. Niet het meest pittoreske skigebied en het kan er flink druk zijn, maar wel efficiënt skiën, zeker richting Hochfügen minder industrieel skiën en een hele lange, redelijk pittige dalafdaling terug naar Kaltenbach aan het einde van de dag (want soms smal en vaak kaal geschraapt/buckels).

Quick op 23 feb 2022 19:34

Klinkt idd als erg aantrekkelijk.

Wij komen al jaren hier…

Vaak een appartement gehad voor kaltenbach: Ried, Fügen, uderns. Ooit leren skiën bij spieljoch! Nu is ons basis plekje Zell am Ziller. Daar de kinderen op les en zelf lekker kunnen skiën. Zell lijkt wat rustiger, relatief, in de drukke voorjaarsweek. Vanwege schoolvakanties zitten we vast aan deze week. Kaltenbach vind ik veel te druk, maar daar zijn wel makkelijkere pistes te vinden… hochfugen en spieljoch zijn echt leuk voor een dag! Zeker spieljoch rondom het restaurant op de berg, je ziet elkaar altijd weer!

Ov in het dal is fantastisch; bussen en trein! Dagje met de trein naar mayrhofen, waar je dan lekker wat apres ski kan pakken en weer terug met de trein…

Als het heeft gesneeuwt moet je de dalafdaling richting Aschau doen.

RFKANGOO op 23 feb 2022 10:22

Tot wanneer wordt deze dalafdaling gemiddeld genomen geopend?
Ik heb een leger aan sneeuwkanonnen gezien op de afdaling ;)

Van de Märchkopf in Kaltenbach naar beneden richting Hochfügen lopen heerlijke rode pistes waar je fantastisch kunt carven. Niet druk toen wij er waren en je staat snel weer boven als je dezelfde afdaling nog een keer wil doen. Lekkerste pistes in het hele gebied IMO

De Postalm in Kaltenbach! Eén van de mooiste en gezelligste apresski tenten die ik ken!

@JWWietsma : Die Ahorn heb ik nog een leuke anekdote over; Ben met onze 2 jonge kinderen daar leuk aan het skiën, wil de oudste, toen 6,5 met papa eens een stukje het plateau af, naar de skilift die daaronder staat. Voormalige zwarte, nu rode piste. Prima, als je maar voorzichtig bent, bochten nemen, en niet te hard. Wat doet eigenwijsje, zet de ski’s richting dal en gaat er in Schuss vandoor. Vlug erachteraan, haar op een blauw zijpad geduwd, waar ze geschrokken zei, dat ging best wel heel hard. Sindsdien weet ze dat ze dat dus beter niet meer kan doen :-)

Robert7 op 23 feb 2022 15:18

kinderen doen niet aan bochtjes draaien…is helemaal niet leuk!

Als het heeft gesneeuwt moet je de dalafdaling richting Aschau doen.

RFKANGOO op 23 feb 2022 10:22

Tot wanneer wordt deze dalafdaling gemiddeld genomen geopend?
Ik heb een leger aan sneeuwkanonnen gezien op de afdaling ;)

Mathijs! op 23 feb 2022 22:51

Geen idee. Ik ben er ook al even niet meer geweest en het was altijd een ski-route. En werd normaal gesproken niet geprepareerd. Zou het wel jammer vinden als deze route volledig besneeuwt en geprepareerd zou worden. Dat haalt toch de charme weg van die dalafdaling.

Übung macht den meister!!!

Als het heeft gesneeuwt moet je de dalafdaling richting Aschau doen.

RFKANGOO op 23 feb 2022 10:22

Tot wanneer wordt deze dalafdaling gemiddeld genomen geopend?
Ik heb een leger aan sneeuwkanonnen gezien op de afdaling ;)

Mathijs! op 23 feb 2022 22:51

Geen idee. Ik ben er ook al even niet meer geweest en het was altijd een ski-route. En werd normaal gesproken niet geprepareerd. Zou het wel jammer vinden als deze route volledig besneeuwt en geprepareerd zou worden. Dat haalt toch de charme weg van die dalafdaling.

RFKANGOO op 24 feb 2022 17:18

Op zeker de helft staan tenminste sneeuwkanonnen. Prepareren gebeurd zeer regelmatig. Betreft wel het zwarte gedeelte, dus niet het rode pad.

Tip: idyllisch ontbijt bij Aarwirt in Hochfugen!

Wij zijn in 2011 verliefd geworden op snowboarden op piste 13 bij Wedelhuette, verloofd op piste 6 (Hochfugen), met daarna een droomachtige bij de Wedelhuette en met onze bruiloft het feest gehouden bij de Postalm. (Getrouwd bij de Roslalm in Gerlos - enige berghut waar we dat in de winter konden organiseren).
En dus een legendarische trash the dress shoot gedaan bij Aartwirt op onze boards.

In de zomer veranderd de Kaltenbacher Skihutte in Murmelland - kinderboerderij boven op de berg met marmotten en grote speeltuin. Gratis toegang en super leuk voor kids - maar helaas moet je dan de aller lekkerste currywurst missen :(

Volgende week eindelijk na 3 jaar (dank Corona) als gezinnetje in de sneeuw terug! Zin in!!! We zullen zwaaien naar jullie 😃

null

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie