Samen met Arjen ben ik voor deze zevende aflevering van de Snow Shows afgezakt naar Hochzillertal - Hochfügen. Het codewoord voor dit gebied is ‘breed’. Dus schuif maar breed onderuit in je stoel en laat Arjen je alles vertellen over hoe je de beste sprays maakt (wat overigens niet altijd goed gaat, zie de bloopers) terwijl je geniet van dit in alle opzichten hele brede skigebied!

Hochzillertal - Kaltenbach: pistes zo lang als dat ze breed zijn

Eerst gaan we vanuit Kaltenbach omhoog richting de top van de Wetterkreuz op 2400 meter hoogte. Van daaruit zakken we via brede pistes af richting de eerste stop van de dag; de Kristalhütte. Een hotspot in het gebied om even lekker wat te eten met een geweldig uitzicht. Of om te paragliden! En ondanks dat er beneden behoorlijk wat volk bij de liften stond is het hier extreem rustig. Dat komt doordat de liften van die snelle acht- of vierzitters zijn, zodat je binnen anderhalve minuut uit de rij en op de berg kunt gaan. En omdat de pistes zó ontzettend breed zijn, voelt het ook nergens alsof er heel veel mensen zijn. En daar wordt een mens blij van. Net zoals van die goeie sneeuw, trouwens.

Hochfügen: de speelse, levendige kant van het Hochzillertal

Waar in Kaltenbach toch vooral de breedte van de pistes opvallen, geldt dat in Höchfugen voor de breedte van de keuzes die dit wintersportgebied je geeft. De pistes zijn speelser, levendiger, glooiender en met hier en daar off-pistemogelijkheden. Wat ook nog leuk is: Een Disruption Cup piste, waar Arjen zijn topsnelheid meet tegen andere snelheidsduivels. Spoiler Alert: hij vindt dat de anderen vals speelden. Dus.

Saving the best for last: de Stephan Eberharter Goldpiste

De dalafdaling is een piste vernoemd naar een lokale volksheld annex voormalige skikampioen. Dan weet je dat je een hoop pistespektakel te wachten staat. Ook deze afdaling is, naast dat die ontzettend mooi is, ook nog eens lekker lang. Dat merk je sowieso veel in dit gebied: omdat de dorpen relatief laag liggen, leg je toch al gauw zo’n 1900 hoogtemeters af als je niet uitkijkt!

Een hele brede wintersportervaring!

We snappen wel waarom 't zo populair is. Hochzillertal biedt veel variatie en geeft echt voor ieder wat wils. In Kaltenbach kun je met gemak je eerste bochtjes draaien, maar ook van pittige zwarte pistes af. En als je richting Hochfügen gaat, vind je meer de speelse kant van wintersport. En je bent redelijk snel van het ene gebied naar het andere, dus je kunt het ook nog met gemak met elkaar combineren. Ook de hutten zijn het vermelden waard: mooi, modern en van goede kwaliteit. Naast de onvermijdelijke schnitzels kun je ook wat meer gastronomie verwachten, zoals bijvoorbeeld een truffelpastaatje. Al met al: echt een heel breed pallet aan keuzes!

In deze Snow Show:
0:00 Intro Hochzillertal - Hochfügen
0:20 Op verkenning in Hochzillertal
1:31 Hele brede pistes
3:32 Kristalhütte Hochzillertal
5:32 Wedelhütte Hochzillertal
6:40 Op naar Hochfügen
7:55 8er Alm Hochfügen
8:18 Speelse pistes in Hochfügen
9:56 Verschil tussen Hochzillertal en Hochfügen
10:32 Tip voor tijdens je bezoek
12:38 Stephan Eberharter Goldpiste
13:40 Veel hoogtemeters
14:22 Conclusie

Rene
Filmt en edit er het hele seizoen op los, of het nu een Snow Show is, een gebiedsreview of gewoon in Nederland met de podcast.

Plaats een reactie

Mooi mooi mooi… wanneer waren jullie hier?!

1 x vanuit Gerlos een uitstapje gemaakt naar Kaltenbach. Meteen de liften richting Zell pakken, dan beneden een taxi naar Kaltenbach. Ik was ook echt onder de indruk van hoe breed de pistes daar waren. Kristalhütte dan wat later in de middag heen, prachtig uitzicht, muziekje, drankje en daarna de dalafdaling pakken en de taxi teug naar Gerlos. Misschien dat ik er nog eens een weekje moet gaan zitten.

In 2020 geweest en dat is toen zo goed bevallen dat ik december dit jaar weer ga.

Ik kan mij vinden bij alles wat gezegd is, en de meeste avonden gaat het dak er in de PostAlm (onder aan de dalafdaling) flink van af.

Ben alleen bang dat de dalafdaling in december nog niet open zal zijn vanwege de hoogte van het gebied (550 m)

Minder plat en Nederlands dan sommige andere skigebieden in het Zillertal en echt wel een bezoekje waard.

*bericht bewerkt door Alex20101990 op 13 nov 2022 11:01

Mooi mooi mooi… wanneer waren jullie hier?!

Jochemgerrits op 13 nov 2022 09:44

Begin Maart 2022

Opgegroeid in dit gebied en dat was helemaal prima toen. Leren boarden in Hochfugen en daarna meermaals Kaltenbach als uitvalsbasis. De Postalm daar onderaan de dalafdaling blijft 1 van mijn favoriete tenten. Has it all eigenlijk, ook lekker eten en daarna weer vol gas. Het is jammer dat er verder niets is, maar van de andere kant heb je eigenlijk maar 1 goede tent nodig.

Ben zelf van mening dat met name het skigebied van Kaltenbach wat eentonig is, alles op dezelfde helling. De variatie zit m aan de andere kant. In het seizoen en de weekenden (Duitsers, eerste gebied in Zillertal) is het echt wel drukker dan in de video. Half uur wachten bij de drukke liften links in het gebied is dan geen uitzondering. Hochfugen is wat dat betreft dan wat fijner. Heb nog wel wat horrorfoto’s in mijn archief daarvan.

Ook de vele lange afdalingen klinkt me niet echt bekend. De ene officiële dalafdaling is door ligging op noordhelling steengoed. De dalroute naar Aschau is als de sneeuw goed is ook echt een aanrader, maar vanwege de hoogte is die niet vaak goed. Hochfugen ligt op 1500 meter dus daar heb je nergens langer dan 900 meter afdalen. Maar qua hoogtemeters vond ik het juist altijd wat tegenvallen. Ik hou wel van die enorm lange afdalingen waar je echt goed door kunt trekken tot je moe bent.

Inmiddels alles in zillertal wel gehad en dit is mijn volgorde van voorkeur:

  1. Mayrhofen (helemaal af, ook qua variatie imo)
  2. Kaltenbach/Hochfugen
  3. Hintertux (lente/zomer/hefst ideaal, winter liever wat lager)
  4. Zillertal arena (trage verbindingsliften, dronken mensen op piste, werkte voor mij niet)

Ieder zijn ding natuurlijk :)

Heerlijk gebied zolang je niet in de Oostenrijkse feestdagen/weekenden gaat, want het kan er heeeeel druk zijn. In Hochfugen ook nog eens een aantal heel leuk authentieke berghutjes waar je heerlijk kunt eten.

Fun fact: M’n vrouw schoot op de laatste skidag tijdens de lunch per ongeluk haar trouwring over het terras in de sneeuw. De hele lunch naar die ring lopen zoeken (inclusief het halve terras), nergens te vinden. Dus zonder ring naar de auto geskied en net toen we de snelweg uit het dal wilde oprijden werden we gebeld “Gevonden!” en konden we weer 45 minuten omhoog terug rijden naar Hochfugen :). Sindsdien niet meer met de ring gespeeld ;)

P.s. Waar is m’n member vinkje bij mijn profiel? Overgenomen door Elon Musk?

*bericht bewerkt door Gerwin op 13 nov 2022 15:46

Ziet er top uit! Wij gaan hier in januari voor het eerst naartoe!

Gewoon een vraag uit nieuwsgierigheid: heeft Arjen ook minder brede latten om eens lekker door te knallen, of wisselen jullie (off-camera) graag over naar de andere kant van de pistepaaltjes, waar deze ski’s misschien meer (zo lijkt het) tot zijn recht komen?

Het is o zo hard genieten.

@Rene, kun je de audio van deze videos ook als podcast posten?
In de auto is het fijn om een podcast op te zetten. Ik zie dat de laatste podcast van 31 januari 2021 is en die van de Resort podcast dateert van maart 2022.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie