Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

De Mont Blanc is gekrompen

Rogier op 29 september 2021· 2 reacties

De Mont Blanc gezien vanuit Chamonix
De Mont Blanc gezien vanuit Chamonix

Vandaag is de nieuwe officiële hoogte van de Mont Blanc bekend gemaakt. En deze beroemde top is gekrompen. De berg is nu namelijk ‘slechts’ 4807,81 meter hoog. Dit is het resultaat van de meting die half september is gemaakt door geologen. Natuurlijk blijft de Mont Blanc met voorsprong de hoogste berg in West-Europa maar de top is al enkele jaren aan het zakken.

De Mont Blanc nooit even hoog

Het is trouwens niet de eerste keer is dat de Mont Blanc ‘maar’ 4807 meter hoog is, geologen kwamen na berekeningen in 1863 ook op deze hoogte uit. Tussen 2007 en 2013 was de top altijd meer dan 4810 meter hoog en sindsdien is de daling ingezet. Hoewel de in 2019 uitgevoerde meting nog lager is (4806,03 meter), is deze door de geologen nooit openbaar gemaakt omdat deze “uitzonderlijk laag” was en “met grote voorzichtigheid moet worden gehanteerd”. Er werd voor gekozen om de metingen dit jaar af te wachten en daaruit blijkt inderdaad dat de top momenteel aan het zakken is.

Skiën onder de top van de Mont Blanc
Skiën onder de top van de Mont Blanc

De top is een ijskap op de rots

Het is trouwens niet heel raar dat de hoogte van de top zo schommelt. Want de top van de Mont Blanc is een ijskap die op een rots ligt. De hoogte van die rots is ‘slechts’ 4792 meter. En de ijskap is natuurlijk gevoelig voor temperatuurwisselingen, sneeuwval en wind. De hoogte van de Mont Blanc schommelt dus voortdurend.

Waarom wordt de Mont Blanc opnieuw opgemeten?

Het doel van de regelmatige metingen is het modelleren van de ijskap en het aanleggen van een database met goede cijfers zodat wetenschappers (glaciologen, klimaatdeskundigen etc.) hier ook mee kunnen werken.

De vraag is natuurlijk wel of de producenten van alle Mont Blanc en Chamonix prullaria de hoogte op hun t-shirts, mokken en petjes ook elke twee jaar aan zullen passen.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Sorry, ik had niet zo moeten stampen toen ik boven was…

Ik dacht al…!

Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?

Plaats een reactie