Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Chamonix wil kristalzoekers strenger reguleren

Rogier op 23 augustus 2021· geen reacties

De bergen rond de Argèntiere gletsjer staan bekend om het vele kristal dat hier gevonden kan worden
De bergen rond de Argèntiere gletsjer staan bekend om het vele kristal dat hier gevonden kan worden

In 2006 vond Christophe Perray een zuivere rode fluoriet van 5,1 kilo. Een kristal die werd aangemerkt als cultuurgoed van groot erfgoedbelang, en welke hij aan de Franse staat verkocht voor maar liefst 250.000 euro. Dat samen met socialmedia-posts van andere kristalzoekers welke een aardige zakcentje verdienen met het zoeken (en vinden) van kristallen maakt dat er volgens de burgemeester van Chamonix teveel kristalzoekers de bergen rondom chamonix leegtrekken: “we mogen niet accepteren dat kristalzoekers uit heel Europa zomaar het kristal van het Mont Blanc massief komen exploiteren’.

Beroemd vanwege het vele kristal

Het Mont Blanc massief is beroemd vanwege het vele kristal dat er gevonden kan worden. Met kennis, een gedegen voorbereiding en een goede dosis geluk is het mogelijk om geweldige vondsten te doen. Met de verrekijker wordt gekeken naar kleurverschillen van het graniet. En met het smelten van eeuwige sneeuw en ijs is het ook voor beginners mogelijk om geweldige vondsten te doen. Zo vonden een paar beginnende kristalzoekers, voor duizenden euro’s aan kristallen op de morene van de Argentière gletsjer. Als je genoegen neemt met mindere zuivere kleine en beschadigde kristallen is het mogelijk om letterlijk naast de skipistes op uitstekende stenen mooie kleine kristallen te vinden.

Dez Aiguille Verte waar Christophe Perray zijn enorme stuk  rode fluoriet vond
Dez Aiguille Verte waar Christophe Perray zijn enorme stuk rode fluoriet vond

Gevaar vanwege terugtrekkend ijs en verdwijnend permafrost

Waar het terugtrekkende ijs en sneeuw ervoor zorgt dat kristalzoekers ook eenvoudig te bereiken ‘kristalovens’ en spleten kunnen vinden maakt dit het zoeken naar kristallen ook gevaarlijk. Door de wegtrekkende permafrost wordt het terrein steeds gevaarlijker en ligt er altijd steenslag op de loer. Ook hier maakt de burgemeester van chamonix zich zorgen over.

Regulering van de kristalzoekers

het gebruik van explosieven, machines en helikopters door kristalzoekers is ten strengste verboden. In 2008 heeft de gemeente Chamonix, ‘eigenaar’ van het Mont Blanc-massief, een verordening uitgevaardigd met een erecode voor kristalzoekers. In deze tekst, die door de Mineralogieclub van Chamonix is opgesteld, worden niet alleen de in de bovenstaande vermelde verplichtingen herhaald, maar worden ook een aantal verplichtingen gepreciseerd. Kristalzoeken is dan ook voorzichtig werk. Men zoekt, om de kristallen niet beschadigen met plastic kinderharken en plastic schepjes.

Aan het einde van het seizoen (15 december) moeten de kristalzoekers hun vondsten op het stadhuis presenteren en, in geval van verkoop van een belangrijk stuk, bij voorrang verlenen aan het bod van de gemeente. Voor dat ze de bergen in trekken, moeten de zoekers zich melden op het gemeentehuis en zich verplichten de erecode na te leven. In 2020 waren er 60 tot 70 mensen welke toestemming vroegen om te mogen zoeken. Een aantal dat de laatste vijftien jaar is toegenomen. Zo’n 30 jaar geleden waren er slechts 10 kristalzoekers.

Hieronder een korte Franse video over kristalzoekers, met mooie beelden:

‘Voorrang voor locals’

In de hoop geweldige vondsten te doen komen er elk jaar nieuwe kristalzoekers bij. Iets waar de burgemeester van Chamonix zich tegen wil verzetten. Hij noemt ook bouwvakkers uit Polen en Tsjechië welke wekenlang in hutten verblijven om bijna industrieel op zoek te gaan naar kristallen. Om het aantal kristalzoekers te beperken en hun zoektochten beter te controleren, werkt de gemeente samen met de Regionale Directie voor Milieu, Ruimtelijke Ordening en Huisvesting om een nieuw systeem op te zetten. “We kunnen ons een soort selectie voorstellen in de vorm van een numerus clausus, een verplichting om een opleiding te volgen of zelfs om voorrang te geven aan de inwoners van Chamonix en omgeving,” legt burgemeester Eric Fournier uit. Een delicaat idee in de bergen waar vrijheid een fundamentele waarde is.

Volgens ervaren en lokale kristalzoekers is dit echter allemaal niet nodig. Volgens hen vinden de gelukszoekers zelden kristallen en geven na een paar vruchteloze weken of dagen al snel de moed op. Alleen de echte gepassioneerde zoekers blijven doorzoeken.

Bronnen o.a.: ledauphine, Grimper Magazine, leMonde

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie