Wat moet je anders doen als er verse sneeuw op de piste ligt?

Rogier op 28 december 2017· 34 reacties

In de verse sneeuw op een geopende piste
In de verse sneeuw op een geopende piste

Soms komen er lezersvragen binnen die ik graag zo snel mogelijk van antwoord voorzie. Zo ook gisteren. Want gisteren kreeg ik een vraag over de sneeuwcondities die we volgende week op veel pistes gaan krijgen. Namelijk veel verse sneeuw. Heb jij een wintersport gerelateerde vraag, schroom niet en stuur deze op naar rogier@wintersporters.nl en wij zoeken het antwoord. Nu de vraag:

Ik vertrek zaterdag naar Val Thorens, het is voor mij de eerste keer dat ik wintersport ga met zoveel sneeuw in de voorspelling. Nu mijn vraag: bij verse sneeuw moet je dan eigenlijk anders skiën, waxen of zijn er andere zaken waar je op moet letten?

Om eerlijk te zijn, ik vind dit een super leuke vraag. Verse sneeuw is de reden waarom ik zo gek ben op wintersport. Voor mij zijn er weinig dingen mooier dan door een diepe laag poeder te skiën. Je krijgt het gevoel dat je zweeft. Verse sneeuw die tegen je kniën, heup, of beter nog, je gezicht opspat. Het is bijna niet beschrijven hoe lekker dit is. Maar niet voor iedereen geldt deze liefde. Zeker niet op het eerste gezicht. Veel wintersporters ploeteren in verse sneeuw. Dat terwijl skiën door diepsneeuw niet echt anders is dan skiën op een geprepareerde piste. Tijdens de sneeuwval kun je op geopende en niet geprepareerde pistes op een veilige manier kennis maken met skiën door de diepsneeuw. Je moet wel, want de pistedienst kan soms niet tegen de sneeuwval op prepareren. Hier een aantal tips & tricks om zonder kleerscheuren door de poeder te komen. En wie weet word je wel verliefd net als ik…

Er is weinig mooiers dan dit
Er is weinig mooiers dan dit

Foutjes worden afgestraft

Zoals bij alle weinig perfect geprepareerde sneeuwsoorten worden foutjes in de verse sneeuw veel harder afgestraft dan op een piste. Op een piste kom je wel weg met allerlei schoonheidsfoutjes, in verse sneeuw is dat minder het geval. Op een piste kun je al rütschend en glijdend sjoemelen, in de verse sneeuw kan dat niet. Dat betekent, dat als je lekker in de poeder wilt skiën, een goede basistechniek een vereiste is. Deze basistechniek leer je gewoon op de pistes, tijdens een goede skiles. Want feitelijk zit er geen verschil tussen goed piste skiën en goed off-piste skiën. Skiërs met een goede piste-techniek hebben ook in de poedersneeuw geen problemen. Als je eenmaal goed skiet zijn het slechts een paar kleine details, die het verschil maken.

Belangrijke ski-technische details

Toch zijn een paar zaken van groot belang, om in je achterhoofd te houden als je in de verse sneeuw gaat skiën. Ik behandel ze puntsgewijs:

  • Houd snelheid: een beetje vaart is je vriend. Wanneer je telkens bochten naar boven draait, dan val je elke keer stil. In verse sneeuw heb je meer wrijving dan op een harde piste. Het is dus belangrijk om een minimale snelheid te behouden waarbij je goed door blijft glijden. Want uit stilstand vertrekken is zwaar en moeilijk. Zo kom je er nooit in.
  • Zet niet bij: als je de complete parallel-bocht nog niet machtig bent en je bij de bochtjes je ski nog bijzet, vergeet dat tijdens het skiën in verse sneeuw. Om de simpele reden dat met alle sneeuw op je ski dit heel erg zwaar is en zelf gevaarlijk voor je knieën. Dan kun je beter in een halve ploeg je bochten maken. Als je maar in de vallijn blijft skiën.
  • Schouders de helling in houden: heel belangrijk tijdens het skiën door diepe verse sneeuw is je schouders de helling in houden. Dus niet traverserend of rütschend over de pistes, maar schouders naar voren en in de vallijn blijven skiën. Draai soepele bochten.
  • Draai je bochten niet te ver door: ski vloeiende lijnen. Veel wintersporters draaien hun bochten te ver door. Op de piste is dat geen probleem en geeft dat een gevoel van veiligheid. In de diepere sneeuw remt dit heel erg en brengt dit je uit balans. Laat je ski’s wat meer lopen…
  • Niet achterop gaan zitten: er zijn mensen die beweren dat je in de diepsneeuw meer naar achteren moet zitten met je gewicht. Daar kan ik een heel simpel antwoord op geven. Nee dat moet niet. Soms moet je iets met je lichaamsbalans spelen tijdens de afdaling. Maar achterop zitten betekent off-piste ook controle-verlies en snel verzurende bovenbenen. Voordruk houden is belangrijk! Het enige moment dat je heel even achterop zou moeten zitten, is als je vanuit stilstand weer wilt gaan glijden en je je ski-tips uit de sneeuw wilt krijgen. Maar ga daarna meteen weer over naar voordruk. Als je het idee hebt te zinken als je niet achterop zit, lees dan mijn eerste punt nog een keer door.
  • Neem les: als je skiën in de verse sneeuw niet makkelijk vindt en de bovenstaande tips je weinig helpen of als je ze niet begrijpt: neem dan les. Met een paar tips van een skileraar zul je merken dat het beter gaat.

null

Materiaal en wax

Ski’s die iets breder zijn onder de voet, of niet extreem getailleerd zijn, zijn fijn in de diepsneeuw. Zeker ook omdat we vaak de ski’s wat vlakker laten staan (we zetten de ski’s minder op hun kant) is het fijn om drijfvermogen te hebben. Tegenwoordig heb je keuze genoeg in het all-mountain en freeride segment. Als je begint met skiën in de verse sneeuw kies dan niet meteen voor de allerbreedste latten, deze zijn in het begin zwaarder en minder eenvoudig te skiën. En dat hoeft echt niet. In principe kun je met elke ski in de poeder skiën. In verse sneeuw heb je niet per sé andere wax nodig dan om een harde piste. Wel zal een slechtere waxbeurt duidelijker te merken zijn. Kies dus voor wax die bij de geldende temperatuur past en zorg vooral dat de ski’s goed geschraapt en geborsteld zijn. Vooral dat laatste maakt verschil in de verse sneeuw. Het allerbelangrijkste is dus gewoon goed onderhouden ski’s.

Andere zaken

Er zijn een aantal andere zaken die ik erg prettig vind als ik tijdens een dump, of in de diepsneeuw, ski:

  • Een goede skibril: goed zicht is van groot belang. Tijdens mooi weer heb je altijd wel goed zicht maar tijdens een dump is dat een ander verhaal. Goede skibrillen heb je nodig om contrast te zien. Zonder contrast is het moeilijk, erg moeilijk skiën. Vergeet trouwens zonnebrillen. Ik bedoel echt een goede skibril.
  • Zoek een plek op met contrast: hoog boven de boomgrens skiën met slecht weer maakt alles nog lastiger. Zorg voor plekken met contrast. Een piste naast een rotswand, tussen de bomen maakt dat je diepte beter kan inschatten, dat maakt het skiën makkelijker.
  • Zet een helm op: Een helm is verstandig om een heleboel redenen. Tijdens een dump wordt een helm niet nat en koud zoals een muts. Een helm blijft droog en schoon.
  • Goede waterdichte kleding: goede waterdichte en warme kleding maakt skiën tijdens slecht weer en in de poeder ook veel prettiger.

Pas op voor off-piste

Als je eenmaal de smaak van het skiën in de verse sneeuw te pakken hebt dan wil je snel verder kijken dan die paar niet geprepareerde pistes is in een skigebied. Zeker omdat deze vaak na een dag geprepareerd worden of buckelvelden zijn geworden. Bedenk wel, dat alles wat geen geopende piste is, niet beveiligd is. Hier heb je te maken met lawine gevaar of het gevaar op levensgevaarlijke obstakels en afgronden. Om veilig off-piste te kunnen skiën heb je aardig wat kennis en ervaring nodig. Een goede eerste stap is de Safety-academy van wePowder. Als je veilig naast de pistes wilt skiën, heb je onderstaande zaken sowieso nodig in je rugzak en een lawinepieps op je lichaam (en natuurlijk de kennis om dit te gebruiken):

Vind je het nou allemaal niets?

Vind je het niets die verse sneeuw? Dan zorgt elke skigebied er altijd voor dat er zeker genoeg pistes geprepareerd worden. Als het overdag hard sneeuwt kan dat niet. Troost je met het idee dat de volgende dag er geweldige vers geprepareerde pistes liggen met topsneeuw. Maar eigenlijk, probeer het eens, en zet door. Voordat je het weet ben je verkocht.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Droom nu al van ladingen verse sneeuw op de piste of ernaast!

Winter is coming

Goed tips. Misschien handig om te vermelden dat je je pieper NIET in je rugzak doet 😎

When life gets too complicated.... SKI

@Alex Daar heb je helemaal gelijk in natuurlijk! Ik hoop dat te ondervangen met de zin! “en natuurlijk de kennis om dit te gebruiken”. Maar ik pas de zin even aan.

Click. Click. Peace

Ben natuurlijk geen skiër, maar ik merk als boarder juist dat je minder snel wordt afgestraft op schoonheidsfoutjes in diepere sneeuw. Natuurlijk kun je niet rutschen, maar niet heel precies je bochtjes maken straft niet direct af. Is dat bij skiën dan dus juist wel het geval?

Als de sneeuw bij jullie in het gezicht komt, dan ben ik al helemaal onder gesneeuwd in de zitski😁

@Tiny-M Poederboarden is een stuk makkelijker dan poederskiën. Een matige boarder komt al prima door de poeder een matige skiër zal snel problemen hebben. Dus je hebt zeker gelijk!

(En daarom is de ski-industrie ook zoveel van boarders gaan afkijken, de moderne freeride ski’s zijn ontstaan na het ontstaan van snowboards…)

Click. Click. Peace

Ja @niekniek maar daarentegen heb je als zitskiër ook eerder die heerlijke faceshots te pakken😍

mama on a mission in the snow

@Rogier: had het natuurlijk kunnen weten. Vandaar ook die dubbele snowboards onder de voeten van menig skiër tegenwoordig ;)

Yep :-)
2 snowboards zijn altijd beter dan 1 (Op welke manier je dit dan ook interpreteert ;-) )

Click. Click. Peace

Merci voor de feedback , toch proberen wat je vertelde maar of ik fan word van poeder .
Ben een skiër die altijd beneden raakt op geprepareerde pistes of op zwart bobbels , zolang het zicht goed blijft en niet moet zoeken om paaltjes en mensen .
Gewoon beetje oefenen erop anders dalen naar Courchevel of Méribel
Ps gelukkig voel ik me niet alleen bij veel sneeuw dan zijn er veel aan het sakkeren om beneden te raken 🤣🤣🤣🤣

moet je bij veel sneeuw je kanten gebruiken of meer plat blijven

moet je bij veel sneeuw je kanten gebruiken of meer plat blijven

Pieter230976 op 29 dec 2017 12:23

minder kanten en meer vlak houden. Bochten niet te extreem maken en vooral niet te veel afmaken. Zou hou je de snelheid er in en kun je soepel bocht na bocht aaneenrijgen.

Ben het met de meeste dingen eens maar wat betreft het onderhoud of wax merk ik juist dat het allemaal wat minder uitmaakt. op een knalharde piste zijn scherpe kanten en een goede wax echt van belang maar in de diepe sneeuw kom je met botte kanten en uitgedroogde ski nog heel best door de poeder.Gewoon nog wat harder gaan:-)

moet je bij veel sneeuw je kanten gebruiken of meer plat blijven

Pieter230976 op 29 dec 2017 12:23

minder kanten en meer vlak houden. Bochten niet te extreem maken en vooral niet te veel afmaken. Zou hou je de snelheid er in en kun je soepel bocht na bocht aaneenrijgen.

SPAM op 29 dec 2017 13:20

merci
alleen nog aan het twijfelen of ik mss 1 dag of de hele week andere ski’s ga huren "all mountain " ,heb eigen ski

Mooiste wat er is, verse poeder. Hoewel ik moet toegeven dat ik pap ook heerlijk vind met mijn snowboard… :)

moet je bij veel sneeuw je kanten gebruiken of meer plat blijven

Pieter230976 op 29 dec 2017 12:23

minder kanten en meer vlak houden. Bochten niet te extreem maken en vooral niet te veel afmaken. Zou hou je de snelheid er in en kun je soepel bocht na bocht aaneenrijgen.

SPAM op 29 dec 2017 13:20

merci
alleen nog aan het twijfelen of ik mss 1 dag of de hele week andere ski’s ga huren "all mountain " ,heb eigen ski

Pieter230976 op 29 dec 2017 13:30

als je een beetje kunt skiën dan is het erg gaaf om eens een wat bredere ski te proberen als er verse sneeuw ligt. ik heb zelf gemerkt dat 90 mm onder de voet bij een niet te zwaar postuur al heel wat meer float geeft. tot 100 mm onder de voet en een fatsoenlijke radius is ook op de piste nog prima te doen. ga je breder dan lever je echt meer in op de piste.

overigens zul je verbaasd staan wat een wat bredere ski doet met verspoorde sneeuw en sneeuwhopen op het einde van de dag. pas maar op straks wil je niets anders meer.

moet je bij veel sneeuw je kanten gebruiken of meer plat blijven

Pieter230976 op 29 dec 2017 12:23

minder kanten en meer vlak houden. Bochten niet te extreem maken en vooral niet te veel afmaken. Zou hou je de snelheid er in en kun je soepel bocht na bocht aaneenrijgen.

SPAM op 29 dec 2017 13:20

merci
alleen nog aan het twijfelen of ik mss 1 dag of de hele week andere ski’s ga huren "all mountain " ,heb eigen ski

Pieter230976 op 29 dec 2017 13:30

als je een beetje kunt skiën dan is het erg gaaf om eens een wat bredere ski te proberen als er verse sneeuw ligt. ik heb zelf gemerkt dat 90 mm onder de voet bij een niet te zwaar postuur al heel wat meer float geeft. tot 100 mm onder de voet en een fatsoenlijke radius is ook op de piste nog prima te doen. ga je breder dan lever je echt meer in op de piste.

overigens zul je verbaasd staan wat een wat bredere ski doet met verspoorde sneeuw en sneeuwhopen op het einde van de dag. pas maar op straks wil je niets anders meer.

SPAM op 29 dec 2017 15:07

gekeken bij ski set val tho 30 % korting via internet , als ik ter plaatse ga huren komt 40 euro bij 125 euro voor week

moet je bij veel sneeuw je kanten gebruiken of meer plat blijven

Pieter230976 op 29 dec 2017 12:23

minder kanten en meer vlak houden. Bochten niet te extreem maken en vooral niet te veel afmaken. Zou hou je de snelheid er in en kun je soepel bocht na bocht aaneenrijgen.

SPAM op 29 dec 2017 13:20

merci
alleen nog aan het twijfelen of ik mss 1 dag of de hele week andere ski’s ga huren "all mountain " ,heb eigen ski

Pieter230976 op 29 dec 2017 13:30

als je een beetje kunt skiën dan is het erg gaaf om eens een wat bredere ski te proberen als er verse sneeuw ligt. ik heb zelf gemerkt dat 90 mm onder de voet bij een niet te zwaar postuur al heel wat meer float geeft. tot 100 mm onder de voet en een fatsoenlijke radius is ook op de piste nog prima te doen. ga je breder dan lever je echt meer in op de piste.

overigens zul je verbaasd staan wat een wat bredere ski doet met verspoorde sneeuw en sneeuwhopen op het einde van de dag. pas maar op straks wil je niets anders meer.

SPAM op 29 dec 2017 15:07

twijfel om er te kopen
ski elan ilure Amphibio rond 400 euro beide
ski explore 8 orange
ofwel eerst eens proberen en later kopen

als je de kans hebt eerst proberen. in VT zijn er erg veel shops die het betere en bredere materiaal verhuren. Ook trekken ze vaak de huurprijs van het aankoop bedrag af. let er alleen wel op dat latjes boven op de berg tot diep in maart voor de adviesprijs weggaan en aanbiedingen ter plaatse zeldzaam zijn. je krijgt er dan wel de ski voor die je graag skiet!

als je de kans hebt eerst proberen. in VT zijn er erg veel shops die het betere en bredere materiaal verhuren. Ook trekken ze vaak de huurprijs van het aankoop bedrag af. let er alleen wel op dat latjes boven op de berg tot diep in maart voor de adviesprijs weggaan en aanbiedingen ter plaatse zeldzaam zijn. je krijgt er dan wel de ski voor die je graag skiet!

SPAM op 29 dec 2017 18:11

ok merci
ga er huren bij intersport of skiset

Als je al een pisteski hebt, is het ook leuk om een wat meer freeride gebaseerde allmountain te proberen, zoals Salomon QST, Atomic Vantage, Armada Arv, Rossignol Sin 7. Die Elan’s zijn toch vooral carve/piste gericht.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Een aantal keren op een ongeprepte piste kunnen snowboarden. Fantastische ervaring. Maar zonder enige uitleg was dit een pittige les. Je hebt op je snowboard wel een beetje andere techniek nodig om weg te komen.

En na 50meter lag ik diep in de sneeuw te spartelen en duurde het zeker 10 minuten voor ik mijzelf weer overeind kon krijgen om weer verder te gaan. Want bij afzetten met je handen in de sneeuw zakte ik telkens nog verder weg.

Nadat ik met mijn snowboard een soort trapje had gestampt kon ik weer staan en verder gaan.

Iemand nog tips mocht me dat nog eens overkomen?

Verder, zoeven over poeder is fantastisch. Wordt er verse sneeuw voorspeld, blijf niet liggen in je bed maar neem de eerste lift! Blijf op de pistes tussen bomen. Het is vaak rustig, je hebt maagdelijke pistes met een laag(je) poeder. Dat is prachtig!

Mijn vriendin in Nauders een paar jaar geleden tijdens een middag sneeuwval:

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/93c03e4244ca2641b2aaaf02...

*bericht bewerkt door Nelis op 30 dec 2017 00:21

Bergen + Sneeuw = ❤

Dit keer in Montafon geskied. Een dag ook in Gargellen waar het de nacht van tevoren hard had gesneeuwd. Overzichtelijke stukjes tussen de piste lag alleen maar poeder, ook al ben ik helemaal niet gevorderd en was dit een van de weinige keren dat ik in poeder kon skiën. Ik viel wel aardig wat, en als ik deze tips had geweten, was het sowieso beter gegaan.
Volgende keer beter bij mij, haha! En bedankt voor de tips.

Wij hebben afgelopen donderdag ook een poederdagje gehad en hadden van de eigenaar van de skischool het advies gekregen : Geniesse ess !

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/6948ea5a2d5e55ef72022514...

Conclusie : Ik vindt poedersneeuw in ieder geval fijner als schrapen over ijs. @Rogier : je hebt wel een hoop handige tips in het artikel hierboven gegeven.

*bericht bewerkt door Denktank op 01 jan 2018 17:47

Paul

Ook voor snowboarden geldt: Gang is alles!

De eerste keer diepe sneeuw op snowboard was bij mij ook een keer dat alles was ondergesneeuwd en dat er niet tegenaan geprepareerd kon worden. De les werd afgelast en daar stond ik dan. Volgens mij mijn 2e jaar snowboarden.
Eerst heel voorzichtig gedaan met resultaat dat ik elke 10 meter weer op mijn snufferd lag.
Daarna gewoon rechtuit naar beneden gegaan en als ik te hard ging drukte ik mijn neus onder de sneeuw om af te remmen.
Zo kreeg ik langzaam het gevoel en kon ik ook bochtjes maken.

Sinds die dag ben ik verknocht aan poeder!

Heb deze week skies gehuurd in val thorens, rosignol (boven ro , all mountain ) was anders skiën maar mss volgend jaar nieuwe kopen , had mijn andere mee , zag ze staan hier 400 euro , denk eerst mijn skibotten vernieuwen , 2 j uit

null

Wat is er met je schoenen dan Pieter? En je hebt een gaatje in je sok 😉.

I can stick uphill ice, on my saucer...
I can stick uphill ice, on my saucer...

Wat is er met je schoenen dan Pieter? En je hebt een gaatje in je sok 😉.

Shane op 5 jan 2018 20:59

Voet zit niet echt super vast , soms wel soms niet , lig al een oranje zool in die naar mijn voet gemaakt was , mijn ene voet is 1 cm kleiner , soms koude tenen
Nee waren andere rosignol experience 162 cm cat sexc

Even een shell check doen om te kijken of ze echt te groot zijn, anders kun je ze wellicht nog wat aan laten passen.

I can stick uphill ice, on my saucer...
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie