Hoe La Plagne de toekomst ziet

Rogier op 31 augustus 2017· 17 reacties

Modern, luxe met veel licht
Modern, luxe met veel licht

La Plagne staat niet bekend om zijn authentieke bouw. Alhoewel dit populaire skigebied met o.a. Belle Plagne ook leuke en geslaagde dorpjes heeft kennen veel wintersporters La Plagne vooral van dat enorme ‘passagiersschip’ in Plagne Aime 2000. Dit, ooit futuristische, gebouw voelt nu wat oubollig aan. Men wil ruimere appartementen en meer luxe, want het skigebied heeft samen met Pierre en Vacances en het architectenbureau Wilmotte & Associés grootse en dure plannen voor dit dorp. Je kunt je wel afvragen of het allemaal authentieker gaat worden.

Probleemgebouwen

Franse betonbouw zorgt tegenwoordig voor hoofdbrekens bij burgemeesters en directies van skigebieden. De grote gebouwen met hun smalle gangen, hun veel te kleine liften en nog kleinere appartementen zijn niet meer van deze tijd. Toeristen willen ruimer en dorpen willen groeien. Daar zit meteen het probleem. Hoe groei je op een mooie en betere manier terwijl je midden in je dorp een bakbeest van een betontoren hebt staan?

Het huidige Plagne Aime 2000
Het huidige Plagne Aime 2000

Afbreken

Als praktisch ingestelde Nederlander zou je zeggen: je gooit er een paar kilo dynamiet tegenaan en je begint opnieuw. Het probleem is echter dat veel appartementen particulier bezit zijn. Je kunt niet zomaar zo’n gebouw slopen. Skigebieden zitten eraan vast. In sommige gebieden lukt het aardig om die hoogbouw te verstoppen achter houtbeslag. Daar is Val Thorens een prima voorbeeld van. Maar “Aime 2000” is zo groots en staat zo centraal op een rots, daar kun je weinig aan verdoezelen. Trouwens, waarschijnlijk wíl niemand het verdoezelen want dit gebouw staat op een lijst van beschermde gebouwen die de architectonische tijdgeest aangeven. Tsja…

Het nieuwe Plagne Aime 2000
Het nieuwe Plagne Aime 2000

Taak van de architecten

Het is dus de taak van het architectenbureau om iets neer te zetten dat ook past in de tijdgeest van nu. Dat is nog niet zo makkelijk want hoge torens worden nooit meer een mooi authentiek dorpje. Het architectenbureau is vrij duidelijk. Er kan niet zomaar iets anders neergezet worden. Om in balans te blijven met de oude hoogbouw worden er nieuwe gebouwen neergezet met duidelijk zichtbare daken. In tegenstelling tot de oude (typische Franse) gebouwen wordt erop gelet dat er meer licht bij de appartementen komt en alles met meer luxe, ruimte en kwaliteit wordt opgebouwd. Ook wordt er meer gebruik gemaakt van natuurlijke materialen als hout en natuursteen.

Het idee

Volgens La Plagne is de tijdgeest van nu vooral luxe want naast de 5500 bedden die je al in dit dorp kunt vinden komen er 2450 bedden bij, voornamelijk in (prijzige) 4 en 5 sterren hotels en accommodaties. Daarnaast wordt er een zwembad van 2600 vierkante meter geopend, een crèche van 600 vierkante meter en tal van conferentie en vergaderzalen. Ook is er veel ruimte gereserveerd voor winkels, waarbij de gemeente aangeeft dat ze voornamelijk luxe flag-ship winkels willen binnenhalen. Alsof dat nog niet genoeg is moet er een sterren-restaurant komen en een kunstgalerie. De parkeergarage komt onder de grond om geen last van de auto’s te hebben in het dorp.

Luxe ski-in ski-out

De pijlers van dit dorp zijn luxe, eenvoud en een perfecte ski-in ski-out. Verder moeten allerlei niet-ski activiteiten de moderne toerist bezighouden. De architecten zelf zeggen dat de natuur een belangrijk onderdeel van het nieuwe dorp uit zal maken. De werkzaamheden zullen in 2018 beginnen, en de eerste accommodaties zullen met Kerstmis 2019 al opengaan. Het hele project moet in 2022 afgerond zijn.

Wat vinden jullie van dit project?

Wat denken jullie van dit project? Op wat voor soort accommodatie zitten jullie te wachten in (Franse) skigebieden? Als deze bouw goed uitpakt dan lijkt het behoorlijk op het, wat mij betreft, zeer geslaagde dorp van Arc 1950. Dat is ook opgebouwd uit moderne luxe. Is zoiets ook mogelijk rondom de typische betonbouw van Aime 2000?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Tja wat zal ik er van zeggen…ik vind het verschrikkelijk lelijk en vind het niet in de alpen passen, het is weer hoogbouw alleen de architectuur is van deze tijd waardoor het niet oubollig oogt maar ik vind het vreselijk strak en chiq…
Dat maakt L3V wel zo mooi en intressant, LM is in het centrum ook harstikke lelijk met dat grote schip links bovenaan terwijl er ook mooie dingen tussen zitten!
Valtho is ook vrij modern maar voornamelijk sfeerloos met de hoogbouw ondanks dat het ultra luxe uitstraalt.
Daarentegen is Meribel en Courchevel velen, velen , velen malen sfeervoller, mooier en met de bomen erbij maakt het wintersport in mijn ogen compleet :)
Als het ook prachtig weer is schiet ik altijd gelijk naar Meribel en Courchevel toe :)
Maar ik begrijp dat het lastig is met eigenaren etc etc maar toch…dit vind ik vreselijk.

Ik houd van de Franse alpen en van het ski in/out en ook van de traditionele savoiaanse bouwstijl wat in mijn ogen mooier is dan de traditionele Oostenrijkse bouwstijl vanwege de stenen en hout :)

*bericht bewerkt door Freerider op 31 aug 2017 09:38

Tja, authentieke dorpjes zijn mooier maar van alleen de oorspronkelijke paae huisjes kan een skigebied niet bestaan. Dit lijkt mij een goede poging om iets mooiers neer te zetten dan er was, goede zet dus!

Al zou ik nog steeds iedereen aanraden om naar Vallendry te gaan, veel betere locatie in het skigebied ;-)

Je moet er van houden, de nieuwe gebouwen lijken me in ieder geval al een enorme verbetering ten opzichten van dat enorme betonblok. Toch heb ik ook een ‘maar’ bij dit project…

Ben afgelopen jaar in La Plagne geweest (sliepen aan de Les Arcs kant), in de eerste week na de voorjaarsvakantie. In Les Arcs was het druk maar ok, boven Peisy-Vallandry super rustig, maar dan de kant van La Plagne. Ik schrok daar echt van de enorme hoeveelheid mensen, voor mijn gevoel waren er veel meer mensen dan de pistes aankunnen. Het was wel slecht weer en een aantal hogere delen waren dicht, maar dan nog. Heb regelmatig meer dan 15 minuten staan wachten bij een lift. @Rogier, misschien heb jij hier meer inzicht in? Hoe zit het met het aantal bedden t.o.v. het aantal km pistes in La Plagne? Voor mijn gevoel was dit erg hoog vergeleken met andere gebieden

@ThomasG La Plagne weet zelf ook van dit probleem. (check ook de eerste foto van dit blog maar eens: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/360070/wat-zijn-de…) Dit komt ook voor een groot deel door niet zo heel handig opgestelde liften. Met hun applicatie proberen ze in real-time door te geven waar de rijen staan en daarmee langere rijen te voorkomen. Dat de verhouding bedden/pistes hier met al deze grote ski-industriedorpen minder goed is als in andere gebieden spreekt voor zich.

Click. Click. Peace

Waren 2j geleden ook in La Plagne.
Gelukkig via deze site gelezen dat Plagne 1800 het mooiste dorpje was .
Daar zijn het allemaal mooie verzorgde chalets en vind je bijna geen hoogbouw.
De rest van La Plagne vond ik niet zo een aanrader. Liften, pistes enz was best een tegenvaller. Zijn dan maar elke dag met de gondel naar Les Arcs gegaan en daar vond ik de pistes en liftverbindingen veel beter. (Naar mijn bescheiden mening ntlk :) )

Ik had die foto ook al gezien @Rogier, ik schrok ervan!, eerder dit jaar rond 10 januari zo zonder moeite in kunnen stappen maar wat is die lift oud, klein en lang zeg naar de gletsjer toe en het is ook nog eens de enigste die je naar de gletsjer brengt maar wat ik wel heb meegemaakt in Les Arc is de lift naar de aguille rouge toe die heeft hetzelfde opstapelingsdrukte probleem. @jessedeconinck ik denk dat het smaak kwestie is ik heb juist genoten van La plagne en vond de pistes en omgeving heerlijk! ondanks de witte linten die er rond 10 januari nog steeds waren.
Vind Paradiski over het algemeen heel goed!

*bericht bewerkt door Freerider op 31 aug 2017 12:04

Modern en luxe is iets waar ik me wel in kan vinden, maar de uitstraling die dit project op mij over laat komen is meer van “groot, onpersoonlijk en sfeerloos”. Niet echt een omgeving dus waar ik mijn vakantie wil doorbrengen. En dat enorme zwevende dak? Flauwekul die alleen een hoop narigheid op kan leveren (het kan flink stormen op die hoogte).

Ik denk dat er projecten in de Franse Alpen zijn (geweest) die meer kans van slagen hebben. Arc 1950 is wel het bekendste voorbeeld. Hier is men er wel in geslaagd om luxe te combineren met sfeer. Naar mijn mening een noodzakelijk element om de vakantieganger te interesseren. Overigens is men in Les Menuires ook aardig op weg om het betonimago op te poetsen. Afgelopen jaar met veel plezier in een mooi chaletappartement gezeten.

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam

Nog veel lelijker dan het nu is :-(

En dat enorme zwevende dak? Flauwekul die alleen een hoop narigheid op kan leveren (het kan flink stormen op die hoogte).

Ze moeten daar gewoon een piste van maken ;-)

Click. Click. Peace

@Errant eens. Het oude gebouw is wellicht lelijk, maar er zit wel een verhaal achter. Het is een enorm complex, vermomd als rotsblok/bergketen. De oorsprokelijke bedoeling was dat dit complex als solitair gebouw in de open omgeving zou staan, een beetje als een cruiseschip op open zee. Over de balans bedden/liftcapaciteit werd destijds heel goed nagedacht. Het lelijke complex links ervan doet al erg afbreuk hieraan. De bebouwing die men er nu voor en naast wil gaan bouwen, lijkt compleet willekeurig en geen enkel verband te hebben met het oorspronkelijke gebouw (zowel qua vorm, bouwstijl als ligging, alhoewel er met die daken een schamele poging wordt gedaan de vorm van het oorsprokelijke gebouw te volgen), waardoor van het originele eerste idee eigenlijk helemaal niks meer overblijft en er een chaotisch onsamendhangend geheel aan bebouwing ontstaat.
Als je het mij vraagt lijkt het er nog het meeste op dat men gewoon ordinair wil ontwikkelen (lees: geld verdienen) en er een mooi verhaaltje bij probeert te verzinnen om het te kunnen verkopen. Dat architectonische en stedebouwkundige verhoudingen volkomen scheef komen te liggen, daar zal de ontwikkelaar niet van wakker liggen.

*bericht bewerkt door paolie op 31 aug 2017 13:34

Het vervult gewoon een behoefte, een betaalbaar bed op een goede locatie. Als mensen zich eraan storen zouden ze niet massaal naar dit soort gigastallen gaan. Voor veel mensen is het een manier om de kosten beheersbaar te houden. Ik kan me er persoonlijk ook niet druk over maken en zou nooit een gebied links laten liggen omdat er wat lelijke gebouwen staan.

Het bijbouwen van 4 en 5 sterren locaties interesseert me weinig. Ik wil gewoon een goed bed in een schoon appartement zonder teveel opsmuk en waar de deur van het toilet ook dicht kan als er iemand van 1.90m gebruik van wil maken. Krijg een beetje het idee dat deze groep mensen steeds meer vergeten wordt. 4 en 5 sterren accomodaties komen met facaliteiten waar ik niet op zit te wachten maar wel voor moet betalen. Tevens is de kans groot als je met een groepje op pad gaat dat er iemand tussen zit die financieel net wat minder kan/wil uitgeven. In beide gevallen ben je al snel aangewezen op uitgewoonde hokken omdat de prijs voor 4/5 sterren ineens wel heel veel meer is.

Maakt mij niet uit hoe het er uit ziet. Kom voor het skigebied en niet om de architectuur te bestuderen.

Maakt mij niet uit hoe het er uit ziet. Kom voor het skigebied en niet om de architectuur te bestuderen.

TonWisman op 31 aug 2017 22:05

Vind anders zo’n betonblok ook onderdeel van het landschap en skigebied, ik ski liever door de natuur zonder dit soort landschapsverkrachting. Ben het verder wel met btbt eens!

Mr. Slow

@TonWisman natuurlijk maakt het wat uit wat ski(dorpen) betreft het geeft toch de sfeer en uitstraling van een skigebied kijk nogmaals maar eens naar L3V of Tignes/Val Dísere en Les arc met La Plagne…de verschillen zijn enorm soms en dat heeft zeker effect op de sfeer en uitstraling van het gebied.
Dat de toeters en bellen op zon gebouw je wat minder doen dat snap ik dan wel :)
Maar goed zo kijk ik er tegenaan en uit reacties van meerdere Forum gebruikers kan ik dit ook terugvinden :)

*bericht bewerkt door Freerider op 01 sep 2017 08:56

Als er iets is wat ik echt haat in de Franse ski stations zijn het de betonnen veel te kleine appartementen. Ooit in de jaren 60-70 neergepoot door P&V met veel steun vd franse regering. Zodat zoveel mogelijk fransen konden investeren in vastgoed in eigen land en dus niet langer naar het buitenland zouden trekken om hun vakanties te vieren (wat toen aan het opkomen was) Het resultaat: veel vetlelijke megastations waar frankrijk nu voor bekend staat. Een verkracht landschap als je het mij vraagt met zielloze bouwsels (ik noem dit nauwelijks architectuur zelfs al zit er een idee achter) Dit nieuwe project is gewoon een uitbreiding van dit gedateerde fenomeen. Spijtig. Verder zijn er wel nog skigebieden in frankrijk waar wel charme van uitgaat hoor. Denk maar aan Chamonix, Morzine, Pralognan,… Maar geef me toch maar Oostenrijk of Zwitserland.

Het hoeft niet altijd lelijk te zijn hoor. Ik vind bijvoorbeeld Avoriaz best mooi en ook een hele bijzondere sfeer en uitstraling hebben. En dat is nu niet bepaald authentiek…

En dat enorme zwevende dak? Flauwekul die alleen een hoop narigheid op kan leveren (het kan flink stormen op die hoogte).

Ze moeten daar gewoon een piste van maken ;-)

Rogier op 31 aug 2017 13:05

Ik dacht eerder: zonnepanelen ? Alleen het sneeuwvrij houden is in de winter dan weer een andere uitdaging…

*bericht bewerkt door Chonn op 07 sep 2017 06:58

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie