Maximaal genieten voordat de nieuwe storm komt!

Morris op 26 februari 2017· 6 reacties

Damüls, Vorarlberg. Genieten!
Damüls, Vorarlberg. Genieten!

Maximaal genieten! Dat was het credo op zaterdag en dat is het credo voor de komende dagen. Een nieuwe storm ligt klaar, maar voor die er is, is mijn advies: maximaal genieten van de blauwe luchten en de zon. Dat geldt zondag nog steeds voor het zuiden van Zwitserland, Frankrijk en Italië. Maar in het noorden van Oostenrijk en Zwitserland zorgt hoge bewolking in de loop van de dag voor een wazige (mid)dag. Het is er vrij mild en de aanwezige bewolking zal het sneeuwdek snel wat nattig maken.

null

Maandag schijnt de zon in de complete Alpen en vergeet dan niet net zoals zaterdag maximaal te genieten. Want einde dag kan het al kan gaan sneeuwen in de Franse Zuidalpen en ten zuiden van het Zwitserse Gotthard massief.

null

De neerslag in het zuiden zijn de eerste signalen van een stelsel aan stormen met de naam Udo die het weer in ieder geval tussen dinsdag en donderdag gaat bepalen in de Alpen. Een periode waarin we sneeuw, regen, zeer krachtige winden uit diverse richtingen, een fluctuerende sneeuwgrens en van tijd tot tijd ook ze zon gaan zien.

Zondag overal zonnig met uitzondering van Oostenrijk en noorden Zwitserland

Maar voor het zover is, is het nog even genieten van de azuurblauwe luchten, hoewel men in Oostenrijk en Zwitserland vandaag vertwijfeld naar boven zal kijken. De nacht naar zondag was weliswaar helder maar in de loop van de dag stroomt er steeds meer hoge bewolking binnen die het zicht wazig gaat maken. En omdat het mild is en de lucht relatief vochtig wordt de sneeuw toch snel wat nattig op de lagere pistes.

Tegelijkertijd staat de zon hoog aan de hemel zijn best te doen in het zuiden van Oostenrijk en Zwitserland, maar ook in Italië en Frankrijk. Hoewel ook daar op het einde van de dag wat hogere bewolking kan doordringen. De zondagochtend maximaal genieten waar het kan dus.

De maandag start overal zonnig

Maandag draait de wind naar het zuiden. Storm Udo komt dichterbij en aan de noordkant van de Alpen steekt een zuidföhn op. Het wordt zonnig, het wordt mild, het wordt de dag om te genieten van de zon (en een biertje op een zonovergoten terras). De nulgradengrens gaat richting de 2500 meter aan de noordkant van de Alpen, maar tegelijkertijd stroomt de eerste bewolking vanuit het zuidwesten de Franse Alpen en de Po-vlakte in. Tegen de avond kan het daar al sneeuwen (sneeuwgrens rond de 1200-1600 meter). Sneeuw die zich later via een sneeuwsandwich uitbreidt naar de west- en noordalpen.

Genieten van de zon zoals gisteren in de Zuidfranse Alpen
Genieten van de zon zoals gisteren in de Zuidfranse Alpen

Dinsdag sneeuw en een dalende sneeuwgrens

Dinsdag liggen de gehele Alpen in de wolken. Het sneeuwt en bij aanvang ligt de sneeuwgrens nog hoog. 1400-1700 meter in de Franse Alpen, Noordwest Italië, Zwitserland en Oostenrijk, maar mogelijk zelfs nog iets hoger aan de zuidkant van Oostenrijk en het noordoosten van Italië. In de loop van de dag daalt de sneeuwgrens richting de 1000 meter of zelfs veel lager.

Woensdag sneeuw in het westen en noorden, zon in het zuiden.

Woensdag is een dag vol contrasten. In de zuidalpen schijnt de zon, in de west- en noordalpen (Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk) is het fris en valt nog af en toe een vlokje sneeuw. Maar in de avond krijgen de westalpen te maken met een warmtefront waardoor de sneeuwgrens weer omhoog gaat van 800 meter richting de 1200-1700 meter op donderdagochtend. Pin me nog niet geheel vast op de timing van dit front. Deze kan de komende dagen nog gaan schuiven.

Na passage van dit warmtefront draait waarschijnlijk op donderdag de wind weer naar het zuiden en wordt het mild en keert de zon weer terug. Voorlopig is het plan dus voor deze week:

  • Zondag: genieten van de zonnestralen zolang als ze duren
  • Maandag: maximaal genieten
  • Dinsdag: wat extra laagjes aan want het sneeuwt en het wordt fiks koeler
  • Woensdag: verdorie, het lijkt wel winter. Zon, afgewisseld met sneeuw, koud(er) en verse sneeuw. Maximaal genieten.
  • Donderdag: weer wat warmer en snel stijgende temperatuur
  • Vrijdag: zuidföhn en opkomende sneeuwval in het zuiden

Maar net als bij de NS kan de planning aan de hand van actuele stormen worden aangepast waneer nodig ;)

Geniet van je dag en tot morgen.
Morris

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Morris
is weerman van wePowder en springt bij als onze vaste weerman Roel zelf in de sneeuw zit.

Plaats een reactie

Eindelijk een doorkijkje naar volgende week :). Wij vertrekken vrijdag naar Cervinia. Volgens de voorspellingen nu (op de site) valt daar zaterdag zo’n 68cm. Dat lijkt me wat veel. Komt dat door de automatische berekeningen/interpretatie van de modellen? Want hoe dichter bij, hoe minder extreem de sneeuwval (en de temperaturen) valt me op…Maar de kans dat er sneeuw valt vrijdag/zaterdag is dus wel aanwezig?

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Zaterdag naar Samoëns. Heb er zin in! Veel verse sneeuw op de pistes en mogelijk zondag nog eens een fijne laag met een aanzienlijk lagere sneeuwgrens…

Ben benieuwd of de liften dinsdag open blijven met zo’n 7 beaufort in Livigno. Vandaag was het vanaf 13:00 uur potdicht/bewolkt. De sneeuw is tot in het dal prima zelfs met wat hogere temperaturen.

Ik ben benieuwd hoe het zal uitwerken allemaal! Hier in Fendels was het inderdaad delen van de dag bewolkt en de sneeuw is op plaatsen wel papperig. Maar we maken er gewoon wat van en dat zie je iedereen hier doen. De lokale bevolking heeft het over ‘Niederschlag’ dinsdag en ze hopen dat dat in de vorm sneeuw zal zijn. Dit bericht geeft mij wel hoop, dat de sneeuwgrens inderdaad in de loop van de dag nog dalen gaat.
We lezen morgen weer mee!

@Roy83
Ik zou vooral de wind in de gaten houden in Cervinia. Dat is meestal de grootste spelbreker

I know, ben er ook vaker geweest :). De wind kijkt tot nu toe wel mee te vallen (volgens mij gaat die vooral in het noorden een rol spelen)… daarbij zijn er ook zat alternatieven die minder windgevoelig zijn (Pila, Torgnon, Courmayeur) en inmiddels zijn de centimeters ook al weer wat lager.

Spannend!

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie