Reageren je ski's anders in kunstsneeuw?

Rogier op 23 december 2016· 17 reacties

Reageren je ski's anders op kunstsneeuw?
Reageren je ski's anders op kunstsneeuw?

De allerleukste vragen in de rubriek domme vragen van de week zijn natuurlijk de meest actuele vragen. Daarom deze keer de, helaas, actuele vraag:

Reageren je ski’s anders in kunstsneeuw?

Eigenlijk geen sneeuw maar ijs!

Om goed antwoord op deze vraag te moeten geven is het van belang om te weten dat kunstsneeuw eigenlijk geen sneeuw is maar ijs. Als je heel precies gaat kijken naar natuurlijke sneeuwkristallen en naar kunstsneeuw, is de basis van deze kristallen compleet anders. Een natuursneeuwkristal begint vanuit een hexagonale vorm, vaak met de meest geweldige vertakkingen. Het beroemde en ‘oh zo mooie’ sneeuwkristal. Kunstsneeuw daarentegen is eigenlijk geen kristal, maar een rond bolletje ijs. Kunstsneeuw bestaat uit minuscule, bevroren waterdruppels. Hierdoor is een laag kunstsneeuw veel compacter en zit er minder lucht in dan in natuursneeuw. Maar vooral kan natuursneeuw prima evolueren tussen hardere en zachtere sneeuw. Maar kunstsneeuw heeft daar veel meer moeite mee. Kunstsneeuw kan wel wat ontdooien (heerlijke sneeuw) of slush worden, maar het is minder elastisch en heeft minder verschijningsvormen dan gewone sneeuw. Kunstsneeuw is ijs en kan dus nooit sneeuw worden. Een lang verhaal om aan te geven dat kunstsneeuw vaak hard is. Zeker aan het eind van drukke dagen wil kunstsneeuw nog wel eens keihard zijn. Kunstsneeuw wil ook wat makkelijke ‘happen’ dan gewone sneeuw. Zeker net opgespoten kunstsneeuw wil er wel eens voor zorgen dat een ski blijft hangen. Een staalkant fout is dan zo gemaakt.

null

Reageren je ski’s dus anders?

Ondanks dat kunstsneeuw niet helemaal hetzelfde is als gewone sneeuw, en je ski’s misschien wat sneller happen, kan gewone sneeuw ook hard zijn en komt ‘happen’ ook voor in gewone sneeuw. Een mooie laag voorjaarssneeuw voelt ook hetzelfde als een net ontdooide kunstsneeuwpiste. Dus in principe reageren je ski’s op kunstsneeuw hetzelfde als op harde sneeuw. In gebieden waar men goed is met sneeuwkannonen is kunstsneeuw gewoon skiën als op prima voorjaarssneeuw. Zeker als het niet te druk is. Is het wel druk dan kun je ervan uitgaan dat kunstsneeuw hard is, en zeker op het eind van de dag meer is afgeschraapt dan natuursneeuw. Om zoveel mogelijk plezier van de harde pistes te hebben, zijn er wel wat tips (die ik heb afgestoft van een blog van vorig seizoen). En bedenk ook dat kunstsneeuw nooit heerlijke poeder zal worden.

Scherpe kanten

De basis zijn scherpe kanten. Zorg dat je staalkanten scherp zijn en laat ze desnoods midden in de week nog een keertje slijpen. Kunstsneeuw is harder dan een pak natuursneeuw dus lekker scherpe kanten zijn geen overbodig luxe. Heb je het idee dat de pistes te ijzig zijn? Breng je ski’s of board dan dus even weg en laat de kanten goed slijpen.

null

Piste ski’s!

Kom je in de natuursneeuw nog prima naar beneden met dikke freeride latten op een piste, daar raad ik op kunstsneeuw toch echt pisteski’s aan. Redelijk stijf, goede grip en niet al te breed. Zo heb je veel controle op deze hardere pistes. Heb je alleen maar dikke off-piste ski’s, echte all-mountains of soepele twin-tips? Huur dan een dagje een paar pistelatten. Je zult zien hoe lekker het gaat! Echt genieten om op de carve-latten naar beneden te knallen.

Les

Vind je het allemaal maar niets die harde pistes? En lastig te skiën? Dan raad ik je aan om wat lessen te volgen. Want ook op harde ijzige sneeuw is prima te skiën. Kijk maar hoe de locals naar beneden knallen. Dat is vrij makkelijk te leren. Zeker nu er soms weinig pistes open zijn is goede les een aangenaam tijdsverdrijf. En als over een paar weken of volgend seizoen de condities weer beter zijn is het kilometervreten nog een stuk leuker als je techniek beter is!

Hebben jullie een domme vraag? Stuur deze door naar rogier@wintersporters.nl en wij zoeken het antwoord.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Vorig jaar door een berg verse opgespoten kunstsneeuw willen glijden, de kanonnen stonden zelfs nog aan…
Direct met het eerste contact stropte mijn board met een tuimeling als gevolg… :)
Later bleek vanuit de lift dat ik zeker niet de enige was die dezelfde fout maakte om te denken dat een hoop vers opgespoten kunstsneeuw hetzelfde is al eens een lekkere verse laag poeder.
Vorig jaar met Kerst naar Flachau geweest, zo goed als alle pistes waren opgespoten. We hebben heerlijk kunnen skiën. Het grote verschil vond ik de afwisseling bij kunstsneeuw. Bij natuursneeuw zijn de ‘zones’ langer. Bovenaan heb je vaak iets lossere sneeuw, meer naar onder wat harder of soms te komen tot slush omdat natuursneeuw meer temperatuursgebonden is lijkt me. Bij kunstsneeuw kon je op sommige pistes geen 20 meter in een zelfde ‘soort sneeuw’ skiën. Hele harde stukken wisselden af met lossere waardoor je goed alert moest blijven.

Maar lang leve de sneeuwkanonnen!

Steven

Vorig jaar door een berg verse opgespoten kunstsneeuw willen glijden, de kanonnen stonden zelfs nog aan…
Direct met het eerste contact stropte mijn board met een tuimeling als gevolg… :)

Steven

Steven2 op 23 dec 2016 07:55

Is inderdaad redelijk gevaarlijk, vorig jaar ook gehad op een piste waar ze wat aan het bijspuiten waren. Het glijdt plots niet meer en al je gewicht vliegt plots naar voor met serieuze tuimeling als gevolg. Zo ook een skischooltje volledig onderuit zien gaan, skileraar haalde het nog net, daarna was het 1 grote ‘yardsale’.

Misschien vreemd maar ik geniet echt van heerlijk harde ijzige pistes. Dit in tegenstelling tot andere mensen waar ik wel is mee ga skien. Die schieten gelijk in een soort kramp. Ik zeg dan lekker erover heen knallen heb je er minder last van.

Heerlijk met m’n Magtek knallen over de harde pistes. Door de technologie daarin snijdt je zelfs bijna door de hardste ijsplaten als een mes door boter. Ik zag trouwen pas dat ze die techniek ook in skies toe gaan passen. Ideaal voor de mensen met een hekel aan ijsplaten…

Born to Ride

@Rogier , zelf je kanten slijpen is dat moeilijk of gevaarlijk of ze bot te maken

Pieter, het is makkelijker dan je misschien denkt. Met het juiste gereedschap kan het bijna niet fout gaan. Ik zou wel altijd werkhandschoenen gebruiken want goed geslepen kanten zijn messcherp.

https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/2270/Ski’s-slijpen…

@Pieter230976 Nee hoor helemaal niet moeilijk! Een korte cursus en je kunt het eenvoudig zelf doen!

Click. Click. Peace

is dat ook de reden bij steile ijzige pistes dat je blijft schuiven als je kanten niet scherp zijn

@Pieter230976 dat is inderdaad de reden dat je gaat schuiven. Hoe scherper de kanten des te beter snijdt je door het ijs. Skies met magnitraction zullen je nog meer grip geven. Deze staalkanten hebben een soort karteling waardoor ze nog beter snijden…

Born to Ride

@Pieter230976 dat is inderdaad de reden dat je gaat schuiven. Hoe scherper de kanten des te beter snijdt je door het ijs. Skies met magnitraction zullen je nog meer grip geven. Deze staalkanten hebben een soort karteling waardoor ze nog beter snijden…

Matthias123 op 23 dec 2016 19:37

thanks

Hier staat de techniek uitgelegd http://www.lib-tech.com/skiing/technology/

Born to Ride

@Pieter230976 TSja, staalkanten en techniek. Als je geen druk zet op de staalkanten glij je ook door, hoe scherp je kanten ook zijn.

Click. Click. Peace

Het is net zoals in de auto als je je rem niet indrukt rem je ook niet.
Deze uitspraak had van Johan Cruijff geweest kunnen zijn. Maar hij is gewoon van mij.

Het valt of staat met de juiste techniek. De wedstrijdskiers skien op sneeuw dat doordrenkt is met water en dus kleihard is. Zo is sneeuw ook onderhevig aan temperatuur veranderingen. Het gaat om het juiste gevoel te ontwikkelen met wat de ondergrond en het materiaal met elkaar doen. Welke invloeden deze op elkaar hebben. Daarom ga altijd eerst een aantal lessen nemen in Ned. om zo dat goede gevoel te ontwikkelen en te verbeteren. Veel glij plezier.

@Pieter230976 TSja, staalkanten en techniek. Als je geen druk zet op de staalkanten glij je ook door, hoe scherp je kanten ook zijn.

Rogier op 24 dec 2016 07:58

Het is juist geen druk geven maar druk krijgen. Dat is het grote verschil tussen skien en schaatsen. Schaatsers geven druk = afzetten Skiers krijgen druk is gedraaid worden.

Afgelopen week in Oostenrijk geweest, mix van natuursneeuw en veel kunstsneeuw op de zuidhellingen op de noordhellingen was er duidelijk meer natuursneeuw. Wat ik vooral merkte is dat ik op de keiharde natuursneeuw dat als ik wat meer ging remmen in m’n bochten dit prima ging (lang leve de lessen op een borstelbaan), als ik met dezelfde techniek/kantenhoek dit op een stuk keiharde kunstsneeuw deed dan voelde ik me gewoon een stuk wegglijden. Een beetje het bambi effect. Grip was duidelijk wat minder, hierdoor ga je toch wat compenseren omdat je je wat onzeker gaat voelen.
M’n ski’s waren handmatig gewaxt en geslepen door zeer ervaren lui die zelf wedstrijden skiën, materiaal was dus optimaal.

*bericht bewerkt door DaantjeSki op 26 dec 2016 12:02

@DaantjeSki En dat komt dus door de andere opbouw van een kunstsneeuwkristal en een sneeuwkristal.

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie