Sneeuwkanonnen-weer

Roel op 29 november 2016· 3 reacties

Alle kanonnen staan aan in Nassfeld (O)
Alle kanonnen staan aan in Nassfeld (O)

Zo dynamisch als het weer vorig week was, zo kalm is het nu. Zelfs de nordstau die een paar dagen geleden nog prominent de weerkaart sierde verdwijnt steeds verder uit het zicht, en dat betekent dat we in een hele rustige fase zijn beland. Op wat sneeuwbuitjes in Oostenrijk na zijn de vooruitzichten voor een groot deel van de Alpen kurkdroog maar ook fris, dus de sneeuwkanonnen zijn aan zet.

Uitgestorven en prachtig weer

Genieten is het deze week wel degelijk, als je maar weet waar je naartoe gaat. Blogster Laura zit nu in een bijna uitgestorven Val Thorens en meldt lege pistes en fenomenaal weer.

null

Val Thorens (F)
Val Thorens (F)

Het mooie weer in de Franse Alpen blijft hier nog de hele week aanhouden, alleen aan de Italiaanse kant komt wat meer bewolking voor - ook te zien op dit satellietbeeld van de NASA - waaruit zelfs een vlok sneeuw kan vallen. Wat je op de tweede foto ook goed ziet, is dat Val Thorens (rechts) compleet wit is maar dat Les Menuires (links) op 1800 meter nog groen is. De sneeuwgrens lag de afgelopen week precies tussen beide dorpen in. Voor een shorttrip is Val Thorens in ieder geval aan te bevelen, al zal het dit weekend natuurlijk een stuk drukker zijn.

Minimaal een week zon

Zoals gezegd, het ziet er niet naar uit dat de lagere gebieden hier in de westalpen ook snel wit zullen worden. Hogedrukgebieden zijn aan zet waardoor de zon de komende zeven dagen overuren maakt, maar sneeuw helaas geen kans heeft. De temperaturen zijn nagenoeg perfect. Overdag ligt de nulgradengrens zo tussen 1800 en 2500 meter, 's nachts vriest het lekker met volop gelegenheid om kunstsneeuw te spuiten.

In de oostelijke Alpen van hetzelfde laken een pak, zij het dat een tijdelijke nordstau de oostelijke gebieden van Oostenrijk schampt. Vooral vrijdag kan hier enige sneeuw uitvallen, maar echt spannende hoeveelheden verwacht ik nergens meer. Er hangt ook tijdelijk meer bewolking maar het weekend zelf zal heel aardig verlopen met vrij veel zon.

Ook in Seefeld (O) wordt flink gespoten
Ook in Seefeld (O) wordt flink gespoten

Weinig verandering

In het rustige, enigszins saaie weer komt begin volgende week nog weinig verandering. Ook in de zuidalpen niet. Hogedruk blijft domineren waardoor actieve storingen voorlopig niet eens in de buurt kunnen komen. Daarbij blijft het in Oostenrijk een tikkeltje frisser dan in Frankrijk en Zwitserland en dat is prima. De meeste skigebieden gaan hier ook wat minder hoog. Oftewel, laat de kanonnen maar blazen de komende dagen. Mocht de sneeuw tot kerst echt weer uitblijven, dan hebben we tenminste een basis waarop geskied kan worden.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Vwb die laatste foto, kunnen ze die nieuwe pistebully toch nog op tijd inzetten… :-)

Inmiddels ziet Les Menuires ook al aardig wit, al is het van de sneeuwkanonnen. Wat me vooral opvalt dat ze in Ehrwald kunnen toveren met sneeuwkanonnen. 2 dagen geleden grotendeels groen op de ALM en nu wit en vrij hoge sneeuwheuvels nabij de kanonnen.

Hen48

@Robert7 het is zo groen daar, lijkt wel Sleeswijk-Holstein! ???

You can’t buy happiness, but you can buy a lift pass!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie