Volgende week gewoon heel veel zon

Roel op 17 februari 2012· 31 reacties

null
Fraaie zonsopkomst vanuit de ontbijtkamer op de Alp in het Zwitserse Waltensburg, via Sneeuwhoogte+.

Sneeuw hebben we meer dan genoeg. De grote vraag was alleen of we de zon volgende week veel te zien krijgen. Wel, alles lijkt op zijn plek te vallen: waarschijnlijk hebben we tot en met woensdag volop zon en misschien nog wel langer. Pessimistischer kan ik het niet maken, of toch wel?

Eerst nog sneeuw
Vandaag en zondag hebben we nog wel af te rekenen met sneeuw. Vandaag valt er in de oostelijke helft van Oostenrijk 10 tot 20 centimeter waarbij het verraderlijk glad kan worden! Zondag valt in een groter gebied aan de noordkant sneeuw, van het Franse Les Portes du Soleil tot in Oostenrijk valt dan 10 tot 30 centimeter, lokaal nog iets meer. Het is voorlopig het laatste wapenfeit van Koning Winter.

null
Satellietbeeld van de Alpen gistermiddag, de egale bewolking is verdwenen en op sommige plaatsen zijn de dalen al zichtbaar. Let ook op de ongewone sneeuwbedekking aan de Adriatische kust onder in beeld. Bron: Eurac.

Nulgradengrens stijgt
Vanaf maandag wordt het iedere dag wat zachter maar met heel veel zon. Een hogedrukgebied breidt zich vanaf de Azoren uit over Zuid- en Midden-Europa. Met een zwakke zuidwestelijke stroming stroomt wat zachtere lucht binnen maar er ligt zoveel sneeuw dat je je (ook de komende weken) geen zorgen hoeft te maken. Wel worden de dalafdalingen in de middag papperig maar daar kun je je op instellen. De nulgradengrens loopt in de middag op tot boven 2000 meter.

Donderdag proberen oceaanstoringen met een omweg tot de Alpen door te dringen maar ik denk dat dit, áls dit al lukt, weinig gevolgen heeft voor Frankrijk. Hogedrukgebieden blijven de hele week in de buurt dus het zou me niet verbazen als Frankrijk (en Italië) de hele week zon houdt.

Voor Oostenrijk en Zwitserland is dat iets onzekerder en een zorgpunt is dan de sneeuwgrens. Als het in de loop van donderdag tot neerslag komt zou dat in de dalen best regen kunnen zijn. Gelukkig is dat nog een klein beetje speculeren. Eerst komen er drie zonnige dagen aan en misschien dus nog meer.

Frankrijk
Tot zondag veel zon en droog. Zondag vanuit het noorden enige sneeuw, vooral in de Savoie en Haute-Savoie. Maandag klaart het alweer op en vanaf dan is het zonneschijn troef. Wel wordt het geleidelijk zachter dus papperige pistes zijn 's middags niet uitgesloten.

Zwitserland
Vandaag en morgen vrij zonnig en droog, wel wat zachter als voorheen. Zondag vanuit het noorden sneeuw die zich uitbreidt over het hele land. Maandag alweer meer zon en aansluitend een aantal zonovergoten dagen. Pas donderdag mogelijk meer bewolking en kans op wat neerslag (regen of sneeuw) maar dit is niet zeker.

null
Gisteren brak de bewolking open boven het Zillertal (via Sneeuwhoogte+).

Oostenrijk
Het lawinegevaar blijft hoog! Vandaag in de oostelijke helft 10-20 centimeter sneeuw, elders ook wat zon. Morgen overal meer zon en een stuk zachter. Zondag kouder en vanuit het noordwesten sneeuw, later ook in Osttirol en Karinthië. Maandag opklarend, de eerste van een reeks prachtig zonnige dagen. Wel wordt het zachter. Vanaf donderdag toenemende kans op wat regen of sneeuw, maar of dit doorzet is de vraag.

Italië
Veel zon, zondag langzaam meer bewolking en vooral maandag tijdelijk kans op sneeuw. Waarschijnlijk geen grote hoeveelheden. Daarna keert de zon terug en wordt het langzaam zachter. Prachtige condities op kunstsneeuwpistes.

Sauerland
Vandaag en morgen triest miezerig weer met af en toe wat regen. Zondag wordt het kouder met sneeuwbuien en een harde noordwestenwind. Maandag prachtig koud weer en vrij zonnig. Daarna een stuk zachter en een toenemende kans op regen. De condities verslechteren langzaam maar zeker.

Voor de Alpen ziet het er dus prima uit. Het maakt mij jaloers want ik mag over twee weken pas weer (naar Schladming) en op zulke vooruitzichten kan ik alleen maar hopen. Wat er vanaf donderdag ook gebeurt, geniet ervan!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

hmm vanaf donderdag neerslag of regen…wij gaan uitgerekend de dag erna naar konigsleiten…(1600) of zit dat boven de neerslag grens?

Dan zal ik je wat op de hoogte houden , wij vertrekken vannacht naar schladming ;)
Ben wel allergische voor regen op wintersport, ik hoop dat t mbt de regen donderdag mee gaat vallen.

Ik mag volgende week al naar Schladming :)

Hartelijk dank weer voor het duidelijke bericht. Ik ga op zaterdag de 25ste naar Oberstaufen, voor de eerste keer echt op wintersport nadat we een paar jaar geoefend hebben in Winterberg. De sneeuwcondities zijn prima vooralsnog. Kan iemand mij vertellen of deze condities erg snel verslechteren als het niet meer vriest en er evt wat regen valt?

Weet iemand wat wat het weer vanavond/vannacht gaat doen/kan gaan doen? Ga naar een klein plaatsje in Salzburgerland… Of waar ik de verrichtingen het beste kan volgen? Fijne skivakantie!

Hmmm,

Wij moeten nog 2 weken wachten en gaan dan naar Skiwelt. Das niet zo hoog.

Roel, denk je dat het op de langere termijn nog wat kouder wordt, of verwacht je dat de temperaturen hoog zullen blijven?
Zal je nog wel niets over kunnen zeggen, maar ben me nu zo aan het verlekkeren op de hoeveelheid sneeuw, dat ik straks niet hoop dat ik moet gaan waterskieën.

Hallo collega, perfecte pistes en mooi zonnig weer, dat heb je weer goed voor ons geregeld, wij gaan genieten.
ps, werk ze.

Je hoeft je geen zorgen te maken over de sneeuw er is erg veel gevallen dus das nie zomaar weg hoor ook al stijgen de temperaturen hoewel de vooruitzichten wat minder zijn dan de afgelopen weken qua sneeuw en kou moet je dit ook maar afwachten hoor is moeilijk te zeggen in de bergen.

Het is te hopen dat er weer snel een oostelijke stroming gaat ontstaan. De sneeuw is nu perfect maar met een nulgradengrens op 2000m kan het binnen 2 weken gedaan zijn met de goede condities op de pistes. Helemaal als het gaat regenen in de dalen.
Volgend jaar toch maar weer half februari gaan. Maart is gewoon te warm voor perfecte condities tot diep in de dalen.

Weerbericht voor West-Oostenrijk van vandaag geeft voor zondag en maandag sneeuw, pas dinsdag zon.
???

eind maart naar wagrain dus maak me nu nog geen zorgen het ligt er al lekker bij … aan alle andere een leuke krokus gewenst

Gaan al 15 jaar naar Königsleiten,nog nooit geen regen gehad.Het dorp ligt nl hoog.

Mooie sneeuw maar erg lawine-gevoelig!!!Pas op als je off-piste gaat!!In Hoch-Ybrig (CH) vanmorgen vroeg lawines laten springen, vanuit de heli gooien ze dynamiet: mooi gezicht en geluid!

Bedankt en voor iedereen een veilige krokusvakantie.

RoCo

Volgende week vrijdag avond afreizen naar Fiss voor een hopelijk lekker weekje met vriendin en zoontje.
Persoonlijk gezien mag voor mij de sneeuw best even een tijdje wegblijven,zeker gezien het feit dat dit weer extra files en andere narigheid veroorzaakt in een toch al drukke periode.
Over de al grote aanwezigheid sneeuw maak ik mij absoluut geen zorgen,ook al gaan de temperaturen omhoog.
Vorig jaar maart hebben wij ook Fiss bezocht voor onze wintersport en bij aankomst was het eigenlijk één grote desillusie om compleet groene bergen te zien met daarop witte geprepareerde afdalingen.
Desondanks hebben we (met temperaturen ver boven 0…!!) toch nog aardig kunnen boarden.
Ik hoop dus toch op een aantal mooie zonnige sneeuwvrije dagen…

Volgens laatste GFS06 zondag en maandag(ochtend) in ieder geval sneeuw voor hele noordkant alpen. Daarna zon. Dan ziet het er naar uit dat het vanaf donderdagmiddag tot aan zaterdag weer onbestendig weer wordt met sneeuwval voor de gehele noordkant. Nog ver weg dus slag om de arm.

@Roel – als ik naar de kaart ( GSF )voor oostenrijk kijk zie ik toch een behoorlijk neerslagpiek op zondag en maandagnacht, dit gaat 15cm opleveren volgens jou analyse MAAR als ik de kaart bekijk voor de zuidkant dan is de neeslagpiek daar veel en veel kleiner en deze zou ook 15cm afleveren, hoe kan dit?

of worden de 15cm voor Oostenrijk stiekem toch veel meer?

volgende week vrijdag naar Achenkirch, daar is zeer veel sneeuw gevallen vorig jaar was bijna alles groen daar dus mag wel een keertje.
we konden gelukkig wel toen skieen.
hopelijk blijft het droog als we gaan rijden anders staan we in de rij om de pas over te gaan

@Dimitri, er ligt boven 800 meter zoveel sneeuw, dat is echt niet zomaar weg. Voor de condities zou het wel goed zijn als het 's nachts vriest (sneeuwkanonnen) en dat doet het voorlopig ook wel.

@JS, vanavond wordt de sneeuw in Salzburgerland minder, morgenvroeg is het helemaal droog.

@Langerzug, maandagochtend verwacht ik nog wel wat bewolking maar veel sneeuw niet meer. Waarschijnlijk zien ze in het westen vrij snel de zon.

@Anoniem, voor Oostenrijk maandag had ik het over 10 tot 30 centimeter en misschien nog wat meer. Klein verschil :)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Zaterdag naar Morillon,hoe zijn de berichten daar voor die week en hoe is de sneeuw? kun je skien tot in dorp?

Thanks!!

Het klinkt heerlijk allemaal, maar wij moeten nog een week geduld hebben helaas! Hopelijk kunnen we dan ook uitkijken naar prachtige pistes. Dus wat mij betreft niet te hoge temperaturen en tegen het einde van de week geen regen maar sneeuw! Nog een weekje ploeteren en dan…op naar Filzmoos!

Dag Roel, wij gaan volgende week naar livigno Italië , hoe is t daar? Over Italië hoor je niet zoveel.

Wat een gezeur over de sneeuw, dit jaar is het jaar van overvloed!

Ga al jaren met de Kerst, Krokus, tussendoor oa. Pasen, Meivakantie (Valtho/Cervina) en in de Zomer (Stelvio, Schnalstal, Matterhorn Glacier Paradise, Mt. Hood) skiën/boarden en ben van mening dat de sneeuw altijd wel goed is als je maar op de juiste hoogte gaat zitten.

Tree skiing is natuurlijk hartstikke leuk, maar kan niet altijd, dan maar tussen de rotsen door, is ook leuk!

Dit jaar is er in feite te veel sneeuw, maar bijv. Pacific Northwest (oa. Mt. Hood, Revelstoke, Whistler…) heeft elk jaar circa 7m sneeuw en daar kunnen ze prima mee omgaan.

In feite hetzelfde verhaal als wanneer in NL 10cm. sneeuwt er chaos heerst, iedereen zegt dat ze in Zwisterland/Oostenrijk dat elk jaar zonder probleem hebben.

Zo zeg ik dat ze in de Pacific Northwest elk jaar 7m hebben en dat de Oostenrijkers nu niet moeten zeuren omdat ze 4m hebben. Dat is natuurlijk flauwelkul.

Waar het om gaat is dat men niet rekent op de huidge omstandigheden en ook niet heeft hoeven inversteren in het equipment om dit te tackelen.

Heb ooit een reportage over het vliegveld in Helsinki gezien en sneeuw is daar geen enkle probleem omdat ze het juiste materiaal en protocollen hebben, meestal niet meer dan 30 min. vertraging bij ernstige sneeuwval, Schiphol en Heathrow liggen dan stil!

Ik wens een ieder een fijne week, zit zelf in Gerlos, maar blijf op de piste, dit jaar is extreem!

Gerlos ingesneeuwd? De weg tussen Wald in Pinzgau en Gerlos i sdicht

dicht vanwege lawinegevaar,dus veel sneeuw gevallen weer

dicht vanwege lawinegevaar,dus veel sneeuw gevallen weer

Dat word dan veel ápres ski met regen :p

regen?? vanaf welke hoogte ongeveer Roel ??

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie