Betere start carnavalsvakantie bestaat niet

Roel op 16 februari 2012· 27 reacties

null
Ongelooflijk pak sneeuw in Fontanella, Vorarlberg (O)

Wat een slagveld weer! Van de noordelijke Franse Alpen tot aan Oostenrijk viel 30 tot 50 centimeter sneeuw, in Vorarlberg en Salzburgerland zelfs 70 centimeter bij een stormachtige wind. De grote keerzijde van dit alles is dat er alweer een lawinedode te betreuren viel in Ischgl. De komende dagen wordt het gelukkig een stuk rustiger, de vakantiegangers van aankomende week treffen droomcondities.

Veel overlast
Op dit moment is het ronduit oppassen. Op uitgebreide schaal heerst lawinestufe 4 op een schaal van 5 door de harde wind die gisteren voor stuifsneeuw zorgde. Dit maakt een goede meting van sneeuwhoogtes niet eenvoudig meldt Geertje mij vanuit Maishofen, bovengenoemde sneeuwhoogtes heb ik daarom van de officiële lawinediensten.

Op twitter kreeg ik door dat iemand in verband met lawinegevaar vastzat in het Oostenrijkse Rauris en ook in het Montafon zijn doorgaande wegen afgesloten. Vandaag zal de overlast nog wel even aanhouden omdat er in Oostenrijk nog steeds wat sneeuw valt, vanuit het westen klaart het op steeds meer plaatsen voorzichtig op.

null
Dikke sneeuw in Maria Alm (O) via Sneeuwhoogte+.

Morgen als de eerste vakantiegangers de weg opgaan verwacht ik dat de problemen voorbij zijn maar is het ten oosten van Salzburg wel opletten. Daar zorgt een storing voor sneeuw, in de rest van de Alpen schijnt de zon regelmatig en is van overlast geen sprake meer. Dat is ook zaterdag zo, ideale rijcondities en de zon schijnt regelmatig. We mogen van geluk spreken want deze wisseldagen vallen precies tussen twee sneeuwmomenten in. Zondag zorgt een nieuwe oceaanstoring namelijk weer voor sneeuw al denk ik niet dat het zulke hoeveelheden zijn als gisteren.

Mooie dagen
Een hogedrukgebied neemt het roer maandag over en dat zorgt voor twee, misschien zelfs drie prachtige dagen in de Alpen. Woensdag of donderdag staat er dan weer sneeuw op het programma (met misschien een hogere sneeuwgrens!) maar als je de week in totaliteit bekijkt denk ik dat je nauwelijks betere condities kunt treffen. Het is in ieder geval jaren geleden dat de omstandigheden met carnaval zo sneeuwrijk en goed waren.

Frankrijk
Eerst nog bewolking maar geleidelijk meer zon. Vooral morgen en zaterdag prachtig wintersportweer en tijdelijk een stuk zachter. Zondag in de noordelijke Franse Alpen weer wat sneeuw maar ik verwacht geen grote hoeveelheden. Begin volgende week prachtig zonnig weer.

Zwitserland
Vandaag vanuit het westen langzaam opklarend. Tot zondag vrij veel zon en droog, vooral zaterdag vrij zacht. Zondag kouder en sneeuw, 10 tot 30 centimeter. Maandag opklarend en begin volgende week een paar prachtige winterdagen!

Oostenrijk
Vandaag nog wat sneeuw maar het ergste is voorbij. Ook de wind gaat liggen. Morgen wisselend bewolkt en ten oosten van Salzburg wat sneeuw wat gladheid kan geven. Zaterdag een mooie en vrij zachte dag. Zondag sneeuw en weer kouder. Daarna enkele schitterende zonnige dagen, woensdag of donderdag ligt een volgende storing klaar. Voor de poederfanaten, pas wel op het zeer hoge lawinegevaar.

null
Hoe schril is het contrast met de Italiaanse Dolomieten, dit is Campitello (Fassatal).

Italië
Veel zon en droog. Vooral zaterdag even behoorlijk zacht maar koudere lucht stroomt zondag binnen met misschien een paar sneeuwbuien in het uiterste noorden. Verder heeft de zon tot en met dinsdag de absolute hoofdrol.

Sauerland
Redelijke tot goede condities op de geprepareerde pistes. De wisselende sneeuwgrens heeft niet overal voor een dik pak sneeuw gezorgd. De komende dagen is het enigszins druilerig en vrij zacht, zondag valt er weer sneeuw. Maandag en dinsdag schijnt de zon regelmatig maar het wordt wel weer zachter.

Voor iedereen die morgen vertrekt, een geweldige vakantie gewenst! Voor de anderen kom ik morgen nog met een vers weerbericht.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Reizen via Passau ???

Hallo Allemaal, wij vertrekken a.s vrijdag op zaterdagnacht rond 2uur naar Hinterglemm. Vlak voor Nurnberg begin ik altijd te twijfelen of ik via munchen zal rijden. Met kans op veel files of dat ik via Passau en Wels rij. Vnaf Wels weer terug naar Salzburg. Dit zijn ongeveer 100 kilometers extra en een extra resitijd van 1uur. echter géén files en gewoon lekker doorrijden dus. Wat zijn jullie ervaringen. Voor Tirol-gangers is dit géén optie maar voor mensen in Salzburgerland en Steiermark is dit denk ik de beste optie dit weekend. Graag jullie reacties en ervaringen.

Groeten,
Nardo.

Roel, fijn bericht voor de vele vakantiegangers die dit weekend op pad gaan.
Jammer dat ik lees dat er in de loop van volgende week
misschien een hogere sneeuwgrens is. Wij gaan 2 maart richting Hinterglemm en zaten dus al stiekem te hopen dat het nog even 2 weken aan de koude kant blijft. Normaal kiezen wij de hoger gelegen Franse gebieden in maart, maar dachten we gokken een keer op Hinterglemm. Hopelijk blijven de omstandigheden goed. We blijven het volgen.

Houd even in de gaten want op het ogenblik zijn al veel wegen afgesloten in Oostenrijk.
http://www.oeamtc.at/verkehr/index.php?id=2500%2C%2C1095812%…

Als het wit is kun je er over naar beneden...

Er is inderdaad flink wat sneeuw gevallen. Nu kan je de stoeltjeslift in het Kleinwalsertal helemaal niet meer zien…:)
Als dit maar niet te veel problemen gaat geven de komende week in Oostenrijk.

null

Wat een mooie titel voor dit weerbericht zo vlak voor de vakanties!! Foto maken, bewaren en inlijsten. Heerlijk!
Ik moet nog even een weekje wachten, maar stap 23-2 in de auto. Ben benieuwd naar de mogelijke sneeuw op mijn reisdag volgende week donderdag.
Iedereen die volgende week gaat wintersporten: GENIET er van met hoofdletters. Normaal zou ik zeggen ‘laat wat sneeuw liggen voor mij’ maar jullie kunnen het nu niet opmaken. En ik hoop op veel zon, voor jullie en voor mij de komende 2 weken. Met Kerst heb ik dat te weinig gehad.

Piste riderrrrr

Wij gaan a.s vrijdag naar Val Gardena, dit jaar voor het eerst na jaren wintersport in Damüls. Wat ik niet snap is dat de weersvoorspellingen hier op de site totaal niet kloppen. Volgens deze site zou het gisteren de hele dag gesneeuwd hebben en vandaag zou er ook 40 cm vallen. Maar als je dan op de webcams kijkt, zie je dat het helemaal niet sneeuwt en de sneeuwhoogte-aanduiding verandert ook niet. Ik vind het wel een beetje balen want in Damüls ligt nu een dik pak en in Val Gardena bijna niets. Iemand een idee hoe het zit met die weersvoorspelling?

@Nardo, kan je dan voor Tirol niet hetzelfde doen maar ipv Munchen dan via Ulm? Zal ook wel wat extra km’ters zijn maar waarschijnlijk ook zonder file (afin ikzelf heb het nog niet geprobeerd)…

@ Nardo: wij gaan naar Ramsau en het eerste jaar dat we hier gingen langs München gereden. Ook 's nachts vertrokken en in Münchten UREN verloren. Ook een beetje eigen schuld dikke bult. Sindsdien echter langs Passau Oostenrijk binnen en al het verkeer dat naar Tirol, … rijdt ben je kwijt. Wij doen het nu helemaal op ons gemak: vrijdag naar Pilsach (%+/- 700 km), lekker eten, lekker ontbijten en zaterdagochtend de rest…Succes

Hallo Roel,

Weet je misschien of de fernpass gewoon open is ondanks alle verse sneeuw?

@Petra, het zijn aangeleverde geautomatiseerde verwachtingen die het op lokaal niveau helaas nog weleens laten afweten. 40 centimeter voor de Dolomieten heeft er inderdaad nooit ingezeten. Ik hoop dat we daar iets op kunnen vinden in de toekomst.

@Hanneke, de Fernpas is gewoon open, kun je mooi volgen via: http://www.tirol.gv.at/themen/verkehr/service/webcams/webcam…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel: ga je iets vinden op 40cm in de Dolomieten?? :-) Studeer je voor weermagiër?? Hahaha…

Piste riderrrrr

Ik ben gelukkig, morgen ochtend richting de sneeuw!

Aparte woordkeuze inderdaad haha :D. De Chinezen en Russen hadden het nieteens raar gevonden.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Eerst Carnaval vieren, dan 3 dagen bijkomen hup de auto in naar Ischgl. Wat een fantastische omstandigheden. We gaan de komende twee weken genieten van het moois uit 2 werelden carnaval en skiën Grüs Gott

Eerst Carnaval vieren, dan 3 dagen bijkomen hup de auto in naar Ischgl. Wat een fantastische omstandigheden. We gaan de komende twee weken genieten van het moois uit 2 werelden carnaval en skiën Grüs Gott

Nardo,

Ik doe steeds je 2de optie. Heb liever een uurtje langer door te rijden dan een hele tijd in de file te staan.

grtn
Henrik

@Roel, verwacht je dat alle wegen morgen weer goed bereikbaar zijn? ik vertrek morgenochten naar Bregenz, en de dag erna door na het Montafon, gaat dit nog ergens problemen opleveren?

@Roel, wat verwacht jij aan sneeuw aankomend weekeinde.

de ene zegt 10cm en de andere heeft het over 50cm

ik ga naar Lermoos wat gaat daar vallen

@Vincent, ik kan het van hieruit slecht beoordelen maar ik denk dat morgen weer alles bereikbaar is. Ze doen er in ieder geval alles aan, ook vanuit commercieel belang.

@Lermoose, zondag 10-20 centimeter ofzo, 50 centimeter halen we denk ik nergens.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Zondagmorgen vertrekken we naar Viehhofen. Hoeveel sneeuw verwacht je Roel, en denk je dat dit tot grote hinder gaat leiden? Maar wat ziet er voor de rest toch ‘traumhaft’ uit! Bedankt voor je dagelijkse berichten.

Bedankt weer Roel, ik zal dan maar 2u vroeger vertrekken naar Voralberg dan hoef ik me niet af te jagen en heren ik rijd steeds via Ulm en het is een stukje secundaire weg maar zonder file. Dit jaar ga ik wel kijken of de secundaire wegen wel vrij zijn?

RoCo

voor petra Petra je hoeft je absoluut geen zorgen te maken over de pistes in Val Gardena al zou er geen korrel sneeuw vallen dan ligt er nog 1200 km piste ze kunnen in Italie meer met 50 cm sneeuw da in frankrijk met 2m sneeuw ps je zal je verbazen wat ze daar kunnen

Ik baal echt dat ik nog 2 weken moet wachten. Op de zeer lange termijn (ik weet het dat is niet heel betrouwbaar) is toch een behoorlijk stijging in de temperatuur te zien met daarin temperaturen richting de 10 graden in de dalen. Dan is die mooie sneeuw in de dalen helaas snel weer verdwenen na een paar buitjes.

De mensen die deze week gaan hebben wel een echt droom plaatje.

@ Nardo; prima route maar vertel het niet aan iedereen :-)

we gaan komend weekend voor de eerste keer naar Ellmau. We zijn allemaal goede skieers. Onze jongste zoon wil zijn grenzen gaan verleggen met freestyle skieen enwil in dit dorp skilessen gaan nemen. Heeft er iemand ervaringen met een goede skischool die hier les in geeft? Groetjes, Jan.

Heerlijk verse pow ! Sankt Anton here we come ;-) zijn er nog mensen die zondagmiddag vanaf Innsbruck airport komen? Mijn dochter heeft n.l nog een lift nodig !

Wat leuk… Gelukkig hdedan de Cheatahs geen trek in Hollandse kost… Gelukkig werkt het uploaden en posten allemaal goed.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie