Hoeveelheden sneeuw in Frankrijk

Rogier op 15 februari 2012· 13 reacties

null
Er ligt momenteel genoeg sneeuw in de Franse Alpen

Oostenrijk ligt helemaal vol met sneeuw, Zwitserland heeft ook helemaal niet te klagen, Italië is dit jaar minder bedeeld en in Frankrijk zijn de condities wisselend. Meteo France heeft net voor de krokusvakantie een persbericht uitgebracht waarin het de natuurlijke sneeuwhoogtes (dus geen sneeuwkanonnen) aangeeft. Interessante informatie voor iedereen die naar Frankrijk vertrekt.

Franse Noordalpen
Er ligt heel erg veel sneeuw in noordalpen. Meteofrance noemt de sneeuwhoeveelheid ‘excellent’. Vooral boven de 2000 meter ligt er veel meer dan normaal. Voor een begin februari hoort deze winter bij de 20 procent beste winters sinds de officiële metingen (50 jaar). Op grote hoogte is de hoeveelheid sneeuw echter wel vaak verwaaid. Zo kan het zijn dat graten slecht besneeuwd zijn en op de hoogste pistes stenen tevoorschijn komen. In de meeste gebieden ligt de sneeuwgrens op ongeveer 700 meter.

null
Een aantal flinke dumps hebben dit jaar voor veel sneeuw gezorgd in de Noord Alpen

Franse Zuidalpen
In de Zuidalpen is de hoeveelheid sneeuw normaal, wat natuurlijk gewoon goed is. Hoe verder naar het zuiden hoe minder sneeuw. De meest zuidelijke gebieden moeten het dan ook met iets minder dan normaal aan sneeuw stellen. Ook hier heeft de wind voor veel problemen gezorgd veel bergtoppen zijn door de wind sneeuwloos.

Corsica
Op Corsica ligt heel veel meer sneeuw dan normaal. Dus voor avontuurlijke skiërs is dit ‘het’ seizoen om naar dit mooie eiland af te reizen. Lang niet elk jaar ligt er zoveel sneeuw.

Pyreneeën
De Pyreneeën hadden een moeilijke seizoenstart maar afgelopen weken is het helemaal goed gekomen met een aantal hele grote dumps. Er ligt sneeuw vanaf ongeveer 400-600 meter.

null
Afgelopen weken was het overal flink koud, waardoor dit soort rijpveren hard groeiden

Vogezen, Jura en Massif central
In de Jura is het wit in de dalen maar om op natuurlijke sneeuw te kunnen skiën (net aan, met 30 cm) moet er tot ongeveer 1000 meter geklommen worden. Daarboven ligt er al snel heel veel meer sneeuw, tot zo’n 1 meter op 1200 meter hoogte. In de Vogezen is het hetzelfde verhaal, pas vanaf 1000 meter ligt er een redelijke laag sneeuw maar hoger al snel heel veel meer. In het massif central zijn de condities duidelijk minder goed met maar 60 cm rond de 1500 meter hoogte.

Al met al
Al met al is het een goed seizoen in de Franse Alpen en er zijn eigenlijk geen skigebieden waar niet goed geskied kan worden. Een krokusvakantie kan eigenlijk niet beter beginnen.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Mooi stukje over sneeuw hoeveelheden. Maar het doet er toch helemaal niet toe hoeveel sneeuw er ligt? Als de toplaag maar goed is.

Volg mij op Twitter @SkieurVT

leuk artikel weer

Afgelopen week in Paradiski geweest en daar was het ook fantastisch. Zelfs nog prachtige tree-runs kunnen maken door super poeder…

@ Harm: het was in paradiski inderdaad fantastisch afgelopen week! ik was er ook (belle plagne).

Wat ik wel vreemd vond, was dat op de lagere pistes in bv montchavin, arc 1800 en plan peisey metershoge bulten kunstsneeuw werden gelegd. soms niet eens voorzien van een ‘danger’ bord, waardoor bij bewolkt weer (waarbij je weinig diepte ziet) de ene na de andere wintersporter gelanceerd werd!! levensgevaarlijk. deze bulten en de plakaten erachter waren ook spekglad, je had er ‘0’ grip op! Ik begrijp niet waarom deze bulten midden op de piste gedropt worden, en waarom ze niet direct uitgereden worden.

verder waren de omstandigheden heerlijk, maar wel koud.

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!

wat staat er ons te wachten in valmenier Rogier?wij vertrekken vrijdag.

@ Tjanne, goede sneeuw, ik verwacht dat er een klein beetje vers valt vandaag en de condities waren daar al erg goed. Het ziet er goed uit! Veel plezier alvast.

Click. Click. Peace

Frank, niet gemerkt. Ben daar ook bijna niet geweest. Halve dag naar La Plagne maar vond dat geen toegevoegde waarde aan Les Arcs hebben… Daar geen problemen verder met sneeuwhopen. Zijn voornamelijk in Arc 2000 geweest en op de Aiguille Rouge omdat ons huis onderaan die afdaling lag…

Vandaag de hele dag non-stop sneeuw gehad in Les Sybelles. Zeker 20 cm!

er ligt genoeg sneew in la bresse blijkbaar 80 cm ! kijk er al naar uit, nog een weekje te gaan en ik sta eindelijk op de latten!

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.

@Frank:

Dit was precies hetzelfde twee weken geleden in Valloire, terwijl er toch echt genoeg sneeuw ligt/lag! Het sneeuwkanon voor de deur bleef dan ook dag in dag uit aan staan terwijl ze er niets mee deden. Het blijft mij een raadsel waarom de ze dit doen. Zeker als ze er maar één enkele zwart-gele paal voor zetten of soms helemaal niets, levensgevaarlijk!

Weet de redactie waarom dit zo is misschien?

Skieur, sneeuwhoogtes zijn zeker wel belangrijk. In veel Oostenrijkse gebieden, Haute-Savoie en oost-Zwitserland bijvoorbeeld is de ondergrond vaak veel minder stenig dan de Italiaanse Dolomieten, Hautes-Alpes of zuid-Zwitserland/Wallis (bijv. Saas-Fee, Belalp, Zermatt, Grachen). Dus is er in sommige gebieden gewoon meer sneeuw nodig om veilige pistes te kunnen garanderen.

@ Thijs (en anderen). Het lijkt inderdaad raar, er ligt veel sneeuw en toch spuiten de kanonnen continu. Maar dit heeft verschillende redenen. Ten eerste ligt er veel sneeuw voor een begin februari, maar dat zegt niets over de komende twee maanden, de meeste gebieden blijven tot half/eind april open. Skigebieden nemen als het koud is dus het zekere voor het onzekere en spuiten graag het goed te conserveren kunstsneeuw bij.
Verder word de elktriciteit van te voren ingekocht dus of het al dan niet gebruikt wordt maakt voor de kosten voor een skigebied weinig uit. Dus het kost ze niet meer.

Het direct uitrijden is niet zo heel makkelijk want dat kost best veel werk en dus tijd en in koude nachten draaien ze graag zo hard mogelijk door, tot dat de pistes opengaan.

Click. Click. Peace

Inderdaad Piet beter lezen.En dan vaorol de reactie van Hendrik Jan.Het OM hoort namelijk WEL partij te kiezen. Misschien moet je eerst wat meer kennis opdoen betreffende het NL recht, en welke systematieken daar aan gekoppeld zijn, Pietje!!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie