De dump is begonnen

Roel op 15 februari 2012· 32 reacties

null
Een van de toppers wordt ongetwijfeld weer het Kleinwalsertal (O).

We zijn los. Een massieve sneeuwzone is vannacht over Duitsland naar de Alpen getrokken en zorgt de hele dag voor flinke sneeuwval in de Noordalpen. Ik ben erg benieuwd waar we op uit komen morgenvroeg! De rust keert daarna terug met tot en met zaterdag flink wat zon, alleen voor het oosten van Oostenrijk zit er vrijdag een gevaarlijke adder onder het gras.

Ook veel wind!
Vandaag valt er van de noordelijke Franse Alpen tot diep in Oostenrijk sneeuw bij een harde noordwestenwind. Laat in de reacties of via Sneeuwhoogte+ weten als er liften sluiten want ik zou er niet van staan te kijken. Over de sneeuw, ik ga nog altijd uit van uitschieters van een halve meter of meer in Oostenrijk, de kans daarop is als vanouds het grootst rond de Arlberg maar ook de regio Dachstein zal meedingen. We leunen achterover en gaan het zien.

null
Grijs maar nog overwegend droog in Méribel (F).

Verder zuidelijk wordt het wel minder. Een gebied als Les Trois Vallées zit in dit soort situaties vaak op de grens van sneeuw of geen sneeuw. Ook in Osttirol, Lungau, Karinthië en natuurlijk Italië valt minder sneeuw. Morgen is het ergste voorbij en komt de zon weer tevoorschijn, in Oostenrijk kan dat tot in de middag duren.

Vrijdag gevaarlijk spannend
Oostenrijkgangers moeten de ogen vervolgens richten op vrijdag. De sneeuw voor de oostelijke helft van Oostenrijk staat namelijk nog steeds op de kaart. Terwijl het grootste deel van de Alpen zon heeft dreigt alles ten oosten van Salzburg nog een sneeuwveeg mee te krijgen. Pas op hier, vooral als je nog een pas over moet (bv. Obertauern).

Na een prachtige zaterdag trekt er zondag een nieuwe storing over met sneeuw. Die brengt waarschijnlijk eindelijk ook in de Italiaanse Alpen sneeuw. Sneeuw genoeg dus volgende week maar hoe zit het met de zon?

Conclusie volgende week: wisselend
Er is gewoon nog heel weinig over te zeggen wanneer en waar je zon kunt verwachten. Ik weet alleen dat de weersituatie niet bepaald stabiel is. Een krachtig hogedrukgebied dat storingen op afstand houdt ontbreekt maar we gaan ongetwijfeld een paar mooie dagen zien, om te beginnen maandag in het westelijk Alpengebied. Daarna lijken storingen toch makkelijk toegang te krijgen tot het Alpengebied, alleen in welke mate en waar precies is niet te zeggen. Met een beetje geluk tref je het gewoon en beleef je de ultieme wintersportweek.

Frankrijk
Vandaag bewolkt en vooral net onder het Meer van Geneve van tijd tot tijd sneeuw. Naar het zuiden toe wordt het minder. Vanaf morgen vrij veel zon en droog, de nulgradengrens kruipt na lange tijd weer richting 1500 meter. Zondag opnieuw kouder met sneeuw. Daarna weer meer zon.

Zwitserland
Vooral in de oostelijke helft vandaag zo’n 30 centimeter sneeuw. Morgen vanuit het westen snel opklarend en tot en met zaterdag prachtig en iets zachter winterweer. Zondag en deels maandag sneeuw, daarna waarschijnlijk weer beter.

Oostenrijk
Tot en met morgenvroeg ten noorden van de Alpenhoofdkam, dat wil zeggen in de meeste skigebieden, bewolkt en veel sneeuw. In het zuiden slechts een paar sneeuwbuien. Vanaf morgenmiddag toenemende zonkansen, zeker op zaterdag. Zondag eerst nog wat zon maar later vanuit het westen sneeuw. Maandag in de loop van de dag weer iets beter.

null
Prachtig zichtbaar op dit satellietbeeld het ‘föhnvenster’ boven Italië, aan de noordkant sneeuwt het flink. (Bron: sat24.nl)

Italië
Vandaag vooral tegen de Oostenrijkse grens aan wat sneeuw, verder ook zon door een harde nordföhn. Vanaf morgen veel zon en droog. Zondag raakt het bewolkt en vooral op maandag valt er ook sneeuw. Hoeveelheden kan ik nog niet noemen.

Sauerland
Vandaag bewolkt en nog wat sneeuw. Helaas is een deel van de neerslag vannacht als regen omlaag gekomen zodat de sneeuwhoeveelheden met uitzondering van de hogere delen wat tegenvallen. Het is nu weer koud genoeg dus de sneeuwkanonnen kunnen bijspringen. Vanaf morgen druilerig en zachter, zondag weer sneeuw en kouder.

Vandaag dus lekker webcams kijken en ik ben benieuwd naar de updates die via Sneeuwhoogte+ binnenstromen, morgen in het weerbericht een samenvatting daarvan.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Super! Maar wanneer komt de sneeuwhoogte+ app voor windows phone uit?

nog 9 dagen en als ik zo die foto zie van kleinwalsertal waar wij vlak bij zitten hoeven we ons niet druk te maken of er wel genoeg sneeuw is.geweldig

begin maart naar Alta Badia. Hoop op goed snowboardweer en veel sneeuw.

Helemaal top!!! Nog een weekje goed sneeuwen dan weten we zeker dat we super sneeuw hebben de 25e!!!

Bergbahnen Gargellen
Derzeit stürmt es leider sehr stark am Schafberg. Momentan sind die Sessellifte und die Schlepplifte aus Sicherheitsgründen nicht in Betrieb.

Silvretta Montafon
‎15cm Neuschnee über Nacht und es pulvert weiter vom Himmel :-)

Als je wilt weten of het in Trois Vallees sneeuwt check ik altijd de webcams van de Orelle site. Hier zijn bewegende beelden waardoor ook lichte sneeuw makkelijk te zien is. http://www.orelle.net/index.php?page=le_ski_webcams_orelle_s…

nog 2 dagen en dit zijn goede vooruitzichten :)

Hier in Hochkönig sneeuwt het flink. Bij Dienten en Mulbach zijn veel liften en pistes afgesloten, wind boven.
er zijn er maar enkele open, ga hier dus maar vast sneeuwruimen, voor ieder die gaat skiën viel spass in tiefschnee:)

beter nieuws kan niet nog 2 dagen en dan giet het oan he :) :)

Member of global cooling initiative

In Solden is zo goed als alles boven het middelstation gesloten wegens de stevige wind. Zelfs de pistes op de Giggijoch zijn op dit ogenblik dicht.

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Hoppa nòg meer sneeuw! Vanaf vrijdag vind ik het wel weer moio geweest en dan mag volgende week het zonnetje schijnen met supermooie condities!

Prachtige cam van de Zafernalift in Mittelberg, nog een weekje onbestendig weer en dan vanaf de 25e vast zonnig met genoeg sneeuw.
We zijn er klaar voor, Kleinwalsertal !!!

Hier in konigsleiten veel sneeuw. Moet zeker als het zo doorgaat tot morgen een halve meter opleveren. Hoorde dat de aansluitpunten naar verlos dicht zijn. Top hier voor de cracks. Gewoon genieten dus. Morgen minder sneeuw en als roel gelijk krijgt na de middag opklaringen. We gaan het zien.

Dienten am Hochkönig. Lijkt vandaag wel een dejavu van januari, een dicht gordijn van sneeuw, kan hier straks eind april nog skien wat er al niet ligt voordat dat weg is:)!!

Ook Val Thorens houdt het niet droog vandaag. Sneeuwt niet extreem al hoewel het vanmiddag harder is gaan sneeuwen.

We zitten op de Maiskogel in Kaprun en hier zijn nu alle liften gesloten. Wat verwacht je hier morgen en overmorgen?

Afgelopen nacht onder vonden terugweg van Ischgl sneeuw en windstoten, maar ja het is winter. Hopelijk valt het voor vrijdag mee want dan gaan we op krokusvakantie hier in België.

RoCo

Kijk eens even op die Orelle webcams! Forse sneeuwval nu in Trois Vallees. Toch meer dan gedacht zo lijkt het.

@Izaak, niet zoveel maar toch inderdaad meer dan ze voorspeld hadden.

In het dal van Chamonix heel vreemd weer. In Servoz op 800m sneeuwt het sinds vanaochtend en ligt er nu bijna 5cm verse sneeuw. In Chamonix 13 km verderop geen vlokje te zien en zelfs een beetje blauwe lucht.

In valtournenche en breuil-cervinia vandaag alle liften gesloten vanwege harde wind boven. Verder topweer en perfecte condities tot nu toe.

Nog anderhalve week en dan naar de hornerguppe (bij klein walsertal ) dat zit wel goed met die sneeuw !!!

Feldberg +15 CM :)

Hier in Ischgl zware sneeuwval vandaag deze nacht begonnen nu nog altijd hevig aan het sneeuwen ( ongeveer 40 cm) tot nu met sterke wind. Op sommige plaatsen ligt de sneeuw opgehoopt tot een kleine meter.

Ik mis de sneeuwval grens in je voorspelling. Als ik op verschillende sites kijk dan zie ik dat de komende dagen in de diepere dalen in Oostenrijk toch ook regen kan gaan vallen.
Klopt dit?

@Henkie, ik denk dat regen t/m maandag nauwelijks aan de orde is. Vrijdag misschien een beetje beneden 700 meter (alleen oosten van Oostenrijk) maar veel gebieden beginnen al hoger. En zondag valt er gewoon sneeuw.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Dat is mooi!
Dank je

Heel de dag sneeuw gehad. Ergens midden op de dag is het heel even droog geweest. ca. 15 cm verse sneeuw, maar er lag al meer dan genoeg. Kan niet stuk de komende 2 weken.

Vandaag de hele dag non stop sneeuw gehad @ les Sybelles. Nu sneeuwt het nog steeds behoorlijk. Toch al zeker zo’n 20 cm schat ik! Met de voorspelde volle zon de komende dagen (meteo france) kan ons geluk niet op!

Zitten in flachau vanacht en de hele dag enorm gesneeuwd. Liften dicht in verband met wind. Kijken wat morgen brengt. Veel sneeuw dus

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie