Vooral Oostenrijk zit gebeiteld

Roel op 14 februari 2012· 16 reacties

null
Vanochtend lichte sneeuw in Reit im Winkl (D).

Nu de sneeuwval voor de Noordalpen is zekergesteld zijn we erg benieuwd hoe de carnavalsweek zelf gaat verlopen. Krijgen we wat zonniger hogedrukweer of houdt de wisselvalligheid voorlopig aan? Naast een eerste voorzichtige blik op de lange termijn kijken we vandaag nog even kritisch naar de wisseldagen vrijdag en zaterdag.

Morgen sneeuw en wind
Vandaag is nog zo’n halfslachtige dag, langs de noordelijke rand van de Alpen sneeuwt het soms lichtjes maar verder schijnt de zon nu en dan. Morgen is het met de rust gedaan en krijgen we een echte sneeuwdag in Zwitserland, Oostenrijk en het noordelijke puntje van de Franse Alpen. In Les Portes du Soleil verwacht ik maximaal 10-20 centimeter maar verder naar het oosten wordt dat snel meer. Voor Oostenrijk ga ik uit van een pak van 20 tot 50 centimeter, de hoeveelheid is dus iets naar beneden bijgesteld.

Wat we niet mogen onderschatten is de wind! Die jaagt met snelheden tussen 70 en 100 kilometer per uur over de bergen, het wordt in ieder geval geen prettige skidag. Naar het zuiden toe wordt het zicht beter maar ook Italië kan een paar sneeuwbuitjes verwachten. Donderdag verlaten de laatste sneeuwvlokken Oostenrijk en komt de zon erbij. Ik verwacht overal wel een paar zonnestralen.

Vrijdag ten oosten van Salzburg wat sneeuw
Vrijdag moet de oostelijke helft van Oostenrijk oppassen. Gisteren had ik het over een neerslaggebied dat de oostelijke helft van Oostenrijk mogelijk schampt. Vakantiegangers met als bestemming Tauplitz, Schladming of Obertauern moeten rekening houden met wat sneeuw als ze Oostenrijk binnenrijden. De rest van de Alpen heeft daar weinig last van. Zaterdag blijft het onder zwakke hogedrukinvloed overal droog en vrij zonnig, ideaal weer voor op de piste of op de weg.

Zondag verslechtert het weer, vooral de Noordalpen kunnen dan sneeuw verwachten. Maandag klaart het weer op onder een rug van hogedruk en dit spelletje kan goed nog even aanhouden in de nieuwe week. Het is hopen op een hogedrukfiliaaltje dat zich wat langer boven de Alpen ophoudt. Dan is het vakantieplaatje perfect met veel zon, maar het is op dit moment nog niet meer dan een mogelijkheid!

Frankrijk
Vandaag veranderlijk bewolkt met wat zon. Morgen vooral in de Haute-Savoie sneeuw, naar het zuiden toe droger maar het waait flink. Donderdag opklarend en de dagen daarna vrij veel zon. De wisseldagen leveren hier geen enkel probleem op. Zondag vanuit het noordwesten sneeuw, hoeveelheden nog onzeker.

null
Fraaie namiddag gisteren boven de meren van Sankt Moritz (CH).

Zwitserland
Vandaag in het noorden bewolking, in het zuiden zon. Morgen grijs met sneeuwval, ook een harde noordwestenwind. Donderdag nog een paar vlokken in Graubünden, verder ook wat zon. De dagen daarna regelmatig zon, pas zondag weer kans op sneeuw.

Oostenrijk
Vandaag wat lichte sneeuw langs de grens met Duitsland, morgen flink wat sneeuw tot in de dalen. In Osttirol en Karinthië slechts een paar sneeuwbuien. Let op de wind, die kan zorgen voor gesloten liften en sneeuwverstuivingen. Donderdag eerst sneeuw maar in de middag ook wat zon. Vrijdag vooral ten oosten van Salzburg kans op wat sneeuw waar vakantiegangers rekening mee moeten houden. Zaterdag verwacht ik geen problemen.

Italië
Morgen trekken een paar sneeuwbuien de Alpenhoofdkam over. Let op een harde nordföhn. Donderdag is het overal weer zonnig en droog. De dagen daarna weinig verandering, het wordt iets zachter vooral op zaterdag.

Sauerland
Komende dagen veel bewolking en geregeld sneeuw, vooral morgen. Zo’n 15-20 centimeter. Vanaf vrijdag zachter, mogelijk gaat de sneeuw dan over in regen. Zondag kouder en opnieuw sneeuw.

Voor tussentijdse updates over de sneeuwval kun je me ook volgen op twitter.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

spannend!

Zo ben erg benieuwd hoe het weer in de week na carneval zal zijn. Wij gaan dan een weekje naar saalbach toe. Dus de week van 25 feb tot 3 maart. Hebben er zin in.

Hey Roel, Dat klinkt allemaal prima. Wij gaan de 2e krokusweek naar koenigsleiten. Hopelijk valt er volgende week inderdaad nog wat verse poeder… Kunnen niet wachten

Rob

mooie vooruitzichten donderdagmorgen in de vroegte vertrekken .
vrijdag heerlijke poederdag

Hallo Roel,
Ligt feldberg buiten de kans op regen van het sauerland?
Voor de rest ziet het er vooralsnog goed uit :)

In Chamonix van een schitterende dag genoten, fel zonnetje waardoor het op de pistes lekker weer was. 's middags ging de temperatuur in de schaduw ook omhoog en de hemel is nu goed betrokken. We zullen zien wat morgen brengt.

In Sybelles vandaag fantastische ski dag gehad. Strak blauwe hemel en lekker fris. De pistes zijn nog steeds in goede conditie. We wachten met spanning af of we morgen nu wel of geen sneeuw krijgen ;-) Nu nog steeds heldere sterrenhemel en (nog) geen teken van bewolking.

@Rene, de Feldberg blijft na donderdag denk ik gewoon droog. Prima weer daar!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Iedere dag vaste prik Roels weerbericht volgende week kaltenbach ben benieuwd hoe de sneeuw daar is???

Heerlijk. Komende week nog lekker sneeuw en dan de week van 25-2 tot 3-3 de pistes op in Konigsleiten

Bedankt voor je snelle reactie.

@roel

hey ik ga vanaf de 24 feb met een paar vrienden naar mayerhofen, kan je daar misschien wat over het weer vertellen zou het erg op prijs stellen voor een reactie.

Hallo Roel, ik wil nog een weekje wintersport meepakken in de "Skiwelt" maar ik durf niet vooruit een hotel te boeken omdat ik in de 14 daagse voorspelling de middagtempratuur gevaarlijk zie oplopen. Kun je hier iets over zeggen,misschien ook gebaseerd uit de historie.

niet roetsjen maar skieen

@Gert en Ron, 9 of 14 dagen vooruit is te ver weg en absoluut onbetrouwbaar. Ik kan wel de trend aangeven als ik verder kijk dan 5 dagen. Dadelijk meer in het nieuwe weerbericht.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hallo

Wanneer komt de wintersporters+ app voor windows phone uit?

Beste Roel

Allereerst mijn complimenten voor jou weerbericht. Je kunt echt aan de manier waarop je dit doet aflezen dat het jouw passie is.

Ik ga volgende week voor het eerst naar Italië , Fai della Paganella om precies te zijn.
Nu is daar in de afgelopen periode weinig sneeuw gevallen maar schijnen de pistes er wel goed bij te liggen.
Kun je een voorspelling maken of het daar de komende week goed blijft ben bang dat de hoge temperatuur ons misschien parten gaan spelen.

Alvast bedankt

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie