Veel sneeuw, maar waarschijnlijk droge wisseldagen

Roel op 13 februari 2012· 15 reacties

null
De bewolking heeft de Alpen bereikt, dit is Garmisch-Partenkirchen met op de achtergrond de Zugspitze.

Alle mensen die het carnaval inruilen voor Oostenrijk worden op hun wenken bediend, vlak voor vertrek valt er een vers pak sneeuw. Naar het westen toe (Frankrijk) valt er minder maar dat is geen enkel probleem door de hoeveelheden die er nog liggen en het feit dat het koud blijft. Bovendien zijn de tekenen voor een droge vrijdag en zaterdag gunstig.

Vooral Frankrijk en Italië aardig weer
Vandaag trekt het vanuit het noorden langzaam dicht als intro voor een paar relatief grijze dagen. De nordstau die woensdag ontstaat zorgt in de noordelijke Franse Alpen, Zwitserland en Oostenrijk voor een sneeuwrijke woensdag. In Oostenrijk valt veel sneeuw maar omdat Frankrijk al snel te maken krijgt met een opdringerig hogedrukgebied zitten de Franse Alpen waarschijnlijk donderdag al in de zon. Dat geldt helemaal voor Italië waar de week over het algemeen mooi verloopt dankzij continu openbrekende bewolking door nordföhn.

null
Karakteristiek sneeuwverwachtingskaartje bij nordstau: de sneeuwhoeveelheden tot en met woensdag.

Vrijdag en zaterdag waarschijnlijk droog
Voor de Noordalpen is woensdag dus veruit de minste dag van de week om de piste op te gaan. Oostenrijk is deels ook donderdag nog grijs met sneeuwval, daarna breidt hogedruk zich over de Alpen uit. Volgens de laatste berekeningen zouden de vrijdag en zaterdag gewoon droog en vrij zonnig moeten verlopen. Lekker dus, op de piste maar ook zeker onderweg. De oostelijke helft van Oostenrijk moet alleen oppassen voor een storing die het land vrijdag schampt, dat houden we in de gaten.

De eerstkomende bedreiging staat voor zondag op het programma als een oceaanstoring de Alpen nadert. De kans op sneeuw neemt dan weer toe maar dat is nog erg ver weg. Over het weer in de carnavalsweek zelf kan ik eigenlijk nog niks zeggen behalve dat de condities in jaren niet zo goed zijn geweest! Dat kunnen we alvast in onze zak steken. Over de details hoop ik je de komende dagen meer te vertellen.

Frankrijk
Geleidelijk meer bewolking maar vandaag en morgen waarschijnlijk nog hele aardige dagen, de meeste zon schijnt in het zuiden. Woensdag ten noorden van de Maurienne-vallei op veel plaatsen sneeuw, hoeveelheden blijven waarschijnlijk beperkt tot 10 à 30 centimeter. Donderdag vanuit het westen alweer zon. Tot en met zaterdag vrij veel zon en droog.

Zwitserland
Vanuit het noorden opkomende bewolking en vanaf vanmiddag wat lichte sneeuw. Woensdag vanuit het noorden sneeuw, gemiddeld 20-40 centimeter. Donderdag vooral in Graubünden nog wat sneeuw maar vanuit het westen steeds meer zon. Daarna veel zon en droog, zondag weer mogelijke verstoring vanuit het westen.

Oostenrijk
Langzaam meer wolken en vanaf vanavond wat lichte sneeuw. Vooral woensdag en deels donderdag veel sneeuw met een harde noordwestenwind. Plaatselijk valt meer dan een halve meter tot in de dalen. Vrijdag in het oosten nog kans op sneeuw maar verder steeds meer zon, ook zaterdag nog. Zondag vanuit het westen mogelijk weer wat sneeuw.

Italië
Vrij veel zon, rond het midden van de week tijdelijk wat meer bewolking als Oostenrijk veel sneeuw heeft. Dan ook een harde noordenwind. Verder heel aangenaam wintersportweer bij normale temperaturen.

Sauerland
Veel bewolking en nu en dan wat sneeuw. Woensdag mogelijk veel sneeuw. De sneeuwgrens stijgt langzaam maar Winterberg en Willingen zien waarschijnlijk (nog) geen regen. De condities blijven prima.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hebben wij geluk!!

WOOP! Ben blij dat er eindelijk weer wat sneeuw gaat vallen in Sillian :)

Weatherpro op m’n iphone heeft het over +7 graden vanaf zondag 19-2, in skiwelt/brixen…
Vertel me alsjeblieft dat dit niet klopt !

Toppie! Dat wordt genieten dat weekje ;)

@De raad, geen zorgen, 2 jaar terug aangekomen met + 22 en zelfs toen lagen de pistes er prima bij (met veel minder sneeuw als nu) dus die 7 graden zou ik me niet druk om maken, is juist heerlijk, geen dikke truien e.d. aan hoeven hebben!

@jeroen, dank ;)

Sehr

Wat leuk roel. Kus

Wat leuk roel kus weer man

Hoppa!!!
Laat het feest maar beginnen!

Roel, kun je al iets zeggen over het weer volgende week in Serfaus?

Er ligt sneeuw zat om de dooi op te vangen. niets aan de hand dus overigens zijn dit over het algemeen daltemperaturen .

Gaat sneeuwe dan kan ik snowboardwn in willingen in duitsland SNEEUW kom en snel

HIer hebben we wat aan! Dank u wel !!;)

Beste roel op 26 februari vertrek ik op reis met mijn zoon naar saas fee, graag zou ik willen weten welk weer we zullen krijgen?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie