De websites van de skigebieden

Ruud op 12 februari 2012· 28 reacties

null
Dit soort foto’s te over op de meeste skigebied websites

Geen skigebied kan meer zonder een eigen website. Maar niet ieder skigebied heeft goed begrepen hoe een goede website er uit ziet. Er zijn er bij die een zoekplaatje maken in plaats van een site.

Achter de computer
Ik vermoed dat we allemaal bij het zoeken naar een nieuw skigebied als eerste het internet raadplegen. Wij als moderne consumenten willen vergelijken, wikken en wegen. En aangezien het kiezen van een bij jouw passend gebied veel variabelen kent, kan het vinden ervan nog best ingewikkeld zijn. De ligging, de hoogte, de pistes, de accommodaties, de après-skimogelijkheden, de prijzen, de sfeer en het soort liften; het zijn allemaal zaken die een rol spelen. En die op een website te vinden zijn. Als het goed is.

Professioneel?
Vroeger zag je nog wel eens van die hele drukke sites, met knipperende en bewegende onderdelen. Maar de laatste twee, drie jaren hebben veel skigebieden een digitale professionaliseringslag gemaakt. In ieder geval in de vormgeving. Zelf vind ik dat de Oostenrijkse en Franse sites er het beste uitzien en dat de Zwitserse en zeker Italiaanse sites op dat terrein nog wat achter blijven.

null
Zo’n foto zal je dan weer zelden tegenkomen…

Zoek, zoek, zoek
Mooi is niet hetzelfde als handig. Het is namelijk ongelofelijk hoe je soms moet zoeken naar je info. En blijkbaar kan er ook van alles misgaan. Verstopte pistekaarten, interactieve kaarten die haperen, links die niet werken en onduidelijke overzichten van de prijzen; dat kom je allemaal tegen. En ook iets simpels als het weerbericht is niet altijd vindbaar. Of het wordt heel rooskleurig weergegeven.
Om maar niet te spreken over de webcams; vaak rare, onduidelijke en wazige beelden. En overdadige reclames. Die vind ik ook niet fijn.

Wat is essentiële informatie?
Des te vollediger, des te beter zou ik zeggen. Maar dat geldt misschien niet voor iedereen. Ik vind bijvoorbeeld een link naar Unterkünfte of Hébergement erg handig. Als je eenmaal echt geïnteresseerd raakt in een gebied, kun je er vaak alle logiesmogelijkheden vinden, ook kleine pensionnetjes. Wat dan weer vervelend is, is dat je vaak zo slecht kunt navigeren in die lijsten; dan spring je bijvoorbeeld, nadat je een accommodatie hebt bekeken, iedere keer weer terug naar nummer één. Herkennen jullie dat? Verder ben ik ook dol op overzichten van pistes en liften, waarop je goed kunt zien hoe lang de afdalingen zijn en of ze open zijn.

Eén skigebied, één website?
Nu er steeds meer skigebieden gekoppeld zijn, zou je verwachten dat de verschillende dorpen de handen ineen zouden slaan en een gezamenlijke vormgeving zouden afspreken. De website van het Zillertal en die van Arlberg zijn daarvan mooie voorbeelden. Ik vind dat duidelijker en overzichtelijker dan een gebiedssite waarvan alle dorpen een geheel anders vormgegeven eigen website hebben. Maar misschien stoort dat jullie helemaal niet en vinden jullie dat juist prima.
Zo heb ik nog een andere vreemde voorkeur: ik vind het eigenlijk irritant als een skigebied een volledig Nederlandstalige website heeft. Dat neemt voor mij een stukje van de charme van zo’n gebied weg. Waarschijnlijk vinden de meeste wintersporters dat echter alleen maar erg handig.

Wanneer vinden jullie een website van een skigebied goed? Wat mag niet ontbreken? Kennen jullie voorbeelden van gebieden met een echt goede –of slechte- sites?

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

http://www.ski.it/skiarea_dolomiti_di_brenta.html?&L=1…

deze website is een vernieuwde versie van een vorige mindere. kan er goed mee uit de voeten, alles is er snel op te vinden, het weer, de webcams, overzichtskaart van het skigebied. het is een portal, klik je op een van de diverse gebieden, dan kom je automatisch op de website van dat deelgebied terecht.

http://www.skiwelt.at/nl/ alles erop en eraan, 8 dorpen, 6 talen, alles makkelijk te vinden, belangrijkste info op de voorpagina, pistekaart werkt prima en social media geintegreerd! Zelfs de pistes importeren in Google Earth.
Met deze erbij: http://www.allstarcard.at/default.asp heb je alles bij de hand. Ieder dorp heeft nog wel een eigen site voor extra info.

SKI AMADE heeft een site die er overzichtelijk uit ziet. Het betreft een website met verschillende talen. Bovendien staat er een fraaie multifunctionele map op waar alle informatie over skiliften, pistes, webcams, sneeuwhoogten e.d. op geplaatst zijn…

Website: http://www.skiamade.com/

Ben er nog nooit geweest, maar de website is in ieder geval aantrekkelijk… Misschien een voorbeeld van de betere Zwitserse site?
http://www.laax.com

grtjs

Www.surselva.info heel handig, alles goed te vinden!

Vorig jaar voor de eerste keer in Fiss geweest. Vond de site erg makkelijk qua info. Wat mij betreft een goed voorbeeld: http://www.serfaus-fiss-ladis.at/en/

Leuk is ook dat je, na je vakantie, met het pasnummer van je skipas precies kunt zien waar je geweest bent. Dit is overigens een service waar inmiddels een heel aantal skigebieden bij zijn aangesloten: http://www.skiline.cc/home

http://www.hochkönig.at werkt samen met drie dorpen en is onderdeel van het Ski Amadè. Staan tevens ook op Facebook.

@ Elly, verdorie, je bent me juist voor!
Mooie site !
;-)

De site is niet ok, maar het webcam gedeelte; erg goed gedaan, je zit bijna ‘in’ het gebied; http://www.alpedhuez.com/hiver/fr/985/webcams-360-.html… . van mij mag dat veel prominenter op iedere skigebiedsite.

http://www.saalbach.com

Alles wat je nodig hebt

Ik vind het beter dat de skidorpen heel goed samenwerken (die aaneengesloten zijn doormiddel van pistes). Als een skigebied uit meer dan 2 grote dorpen bestaat bij bv. Les Trois Vallées dan toch best apparte sites dus zoals het nu is.

Grote skigebieden best apparte sites.

Meestal zijn de skigedorpennamen bekender dan de skigebiedennamen (enkele voorbeelden: Val-D’Isère + Tignes = Espace Killy, Madonna Di Campiglio + Pinzolo = Val Rendena, La Plagne + Les Arcs = Paradiski, …

Welke site dat ik minder vind is Vialattea.it. skigebieden waarvan je het pistenplan slecht kunt bekijken vind ik ook niet zo goed, 2 sites geeft in dit geval soms een voordeel.

Ik vind ook dat jullie site nog beter kan door het opsplitsen van skigebieden die aan elkaar aaneengesloten zijn d.m.v. pistes. enkele voorbeelden

Het grote wintersportgebied Skirama Brenta ligt in Trentino, Italië. Skirama Brenta bestaat uit 290 kilometer pistes, waarvan 107 makkelijk, 121 gemiddeld en 62 moeilijk. 114 skiliften verbinden de afdalingen tussen 800 en 3000 meter hoogte. Bij het skigebied horen de dorpen Madonna di Campiglio, Pinzolo, Mezzana en Dimaro.

Deze dorpen zijn aan elkaar aaneengesloten (Folgarida-Marilleva, Madonna Di Campiglio en Pinzolo) met 150 km pistes. Als je iedere dag naar vanuit het skigebied Folgarida-Marilleva naar Madonna Di Campiglio wil of andersom dan heb je een superskirama skipas nodig. Met je skipas skirama kan je maar 1 maal gebruik maken van deze verbinding. Met een skipas Skirama of Superskirama heb je recht op inmiddels recht op 380km pistes die niet met elkaar verbonden zijn. http://www.skirama.it . BDe overgansliften worden bij zware wind echter afgesloten.

Bij het dorp Mezzana lees ik "De overgansliften worden bij zware wind echter afgesloten". Dit zou mij sterk verbazen.

Over het skigebied Alta Valtellina zou ook beter kunnen. Dat de dorpen zijn niet met elkaar verbonden zie Bormio
staat er niet. Ook Salzburger Sportwelt Amadé zou ook beter kunnen want dit bestaat ook uit deelskigebieden zoals bv dat je Van Zauchensee niet via de pistes naar Flachau kunt gaan.

Nog een voorbeeld is skiArlberg. De vraag of het skigebied van Sankt-Anton verbonden is met dat van Lech is al meerdere keren gevraagd en al honderden keren beantwoord met neen, wel door een skibus. Het skibied bestaat uit 2 grote skigebieden en 1 kleintje.

Een voorbeeld zoals het zou moeten vind ik bv Zillertal
of de meeste skigebieden in Frankrijk.

Of nog een goed voorbeeld is Damüls, au-Schoppernau, Warth-Schröcken dat jullie dus niet zouden zeggen dat Warth-Schröcken 521 km pistes heeft en er dan nog niet bijzeggen dat deze niet met elkaar verbonden zijn. http://www.3taeler.at/ Zo doen jullie dat bij skirama namelijk wel. Het zou daar beter zijn Folgarida-Marilleva, Madonna Di Campiglio, Pinzolo, Pejo, Monte Bondone (zie voor alle duidelijkheid op http://www.skirama.it

hoort hierboven bij "Madonna di Campiglio, Pinzolo, Mezzana en Dimaro": Deze dorpen gaan helemaal niet naar 3000m, daarvoor moet je in Tonale zijn.

Wel goed dat dit punt eens aangehaald wordt: ik erger me ook altijd aan het niet vinden van de pistekaart.

De website van verbier vind ik erg goed http://www.verbier.ch

Erg overzichtelijk en goede webcambeelden

Heb een paar jaar geleden "Brentaski", of "Skirama" of "Adamello", heeft verschillende namen en websites, wat hierboven ook door enkele anderen aangehaald wordt, bezocht. Ik heb om maximaal van mijn "superskipas" gebruik te maken daarvoor wel in 3 plaatsen overnacht (hotel, vrienden en één nacht op de camping in slaapzakje in auto). Dat was mij wel vooraf duidelijk door oa. alle websites uitgebreid te bestuderen en vooral veel tijd er aan besteden. Maar ik zie veel diversiteit.

Ook wordt soms de Engelse of Duitse versie gevuld met teksten die gewoon nog in het Frans of Italiaans staan, alleen de openingspagina is dan in die taal. Beetje wassen neus!

Ik mis verder vaker een goede toegankelijkheid naar een duidelijke pistekaart en ook de precieze data wanneer een skigebied wil openen cq. sluiten, dit voor korte trips aan het begin of eind van het seizoen, vaak ook onduidelijkheid of het alleen een week-end opening betreft of niet.

Openen en sluiten is natuurlijk wel wat moeilijk te voorspellen, maar me name rond het begin en eind van het seizoen zou die info groot op de homepage moeten staan, dan weet je het meteen.

Winterberg springt daar positief uit, zij maken meteen heel duidelijk wanneer er wat open gaat.

Pitztaler- en Kaunertalergletscher hebben ook een heel duidelijke banner op de home-page om aan te geven wanneer en in welke mate ze nog in mei/juni open zijn.

Wintersporters.nl is ook erg duidelijk bij de info per skigebied wat er globaal open en dicht is (percentage liften en afdalingen en bijv. Sella Ronda linksom/rechtsom open of dicht), dank daarvoor!

Site van Val Thorens is ook gave.

http://www.valthorens.com

Zo kan je er b.v. filmpjes maken van de dag dat je daar was. Misschien zie je je zelf voorbij gaan.
Kijk dan bij LIVE CAM onder FILM

http://livecam.valthorens.com/php/dia_load_y.php

http://www.zugspitzarena.com bevalt mij prima, alles te vinden.

http://www.les2alpes.com is dan weer wat lastiger. Vooral de interactieve pistekaart. Deze is niet meer te vinden nadat je voor de Engelse taal hebt gekozen.

http://www.soelden.com/ , beste website.

Sölden heeft altijd zulke lekkere foto’s op de verschillende pagina’s staan… :D

Hoe komt het dat ik geen reactie meer kan plaatsen ? Ik heb alles net opnieuw mogen typen en het lukt nog niet.

Pra Loup: wwW.praloup.com werkt niet. Als ik intyp http://www.espacelumiere.com dan kom ik automatisch op http://www.valdallos.com/ . Op
http://www.valdallos.com/pistes-ski-foux.html kan ik geen informatie over Pra-Loup vinden.

https://www.wintersport.nl/skigebieden/chevalier/kaarten…

Superdevoluy:
http://www.ledevoluy.com/hiver/fr/activites/la-glisse/ski-al…
Hier kan ik niet inzoomen op het skiplan. Bij http://www.lajoueduloup.com kan ik geen informatie vinden over de sneeuwhoogte en het pistenplan. Op wintersporters.nl kan ik wel inzoomen op het pistenplan maar daar kijken we nog naar een oudere versie (versie van Superdevoluy.com bestaat niet meer, is nu één geworden).

Puy-Saint-Vincent: http://ski.puysaintvincent.com
A 1400 : 45 cm A 1600 : 70 cm A 2000 : 110 cm

Dit skigebied gaat toch tot 2750m. Volgens wintersporters.nl zou 91% van de pistes open zijn. Welke pistes dat er gesloten zijn kan ik ook niet vinden op http://www.puysaintvincent.com . Op http://www.Puysaintvincent1600.com vind ik trouwens geen informatie over de sneeuwhoogte.

Ook kijken we via deze site voor Les Orres nog naar een oudere versie.

Wat ik ook vervelend vind in vele skigebieden zijn de pistenplans zelf (heeft natuurlijk met de topic van Ruud niets te maken). In Oostenrijk zijn het tegenwoordig gazetten. In vele skigebieden in Frankrijk zie je op de pistenplan het verschil niet tussen een zwarte en een rode gewoon omdat de lijntjes zo dun getekend zijn. En ook de blauwe pistes zie je bijna niet omdat de achtergrond ook meestal blauw is. Een aantal jaar geleden hadden de sneeuwkanonnenpistes nog een gele achtergrond en kon je de blauwe pistes nog gemakkelijk zien en dat heeft natuurlijk ook te maken met dat de lijntjes zo dun getekend zijn. (Bv Serre-Chevalier. maar zo zijn er natuurlijk nog veel meer gebieden.

https://www.wintersport.nl/skigebieden/chevalier/kaarten…

Nu is het wel gelukt maar ik heb alles in stukken gedaan. Waarschijnlijk was de oorzaak een link bij Puy-Saint-Vincent. Bij de onderste link zie je toch duidelijk het verschil tussen een oudere pistenplan en dat van de laatste jaren.

tignes.net

Ik kijk naar :

  1. pisteplan
  2. dorpsplattegrond (met vertrekpunten van liften en slaapaccomodatie)
  3. accomodatiezoeker

Ik wil nl weten:

  1. hoe groot en uitdagend is het skigebied
  2. Hoe ver is het naar de liften vanaf mijn slaapplaats.

Gr.
x10

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie