Sneeuwwinter keert terug

Roel op 12 februari 2012· 8 reacties

null
Op Sneeuwhoogte+ liep ik tegen deze geweldige foto aan uit Lermoos (O).

Een ijskoud maar redelijk zonnig weekend, vooral in het zuidoostelijk deel van de Alpen hing soms meer bewolking, wordt in stijl afgesloten. Vanaf morgen neemt de bewolking toe en woensdag en donderdag staan in het teken van sneeuw, vooral in Oostenrijk veel sneeuw. Daarna wordt het wat rustiger maar of dat het begin is van die zo gewenste zonnige carnavalsweek is niet zeker.

Droomscenario
Afgezien van die onzekere voortzetting van het weertype na donderdag mogen we gerust spreken van een droomscenario, of eigenlijk droomwinter. De twee belangrijke vakantieperiodes, de kerst en krokus, hebben over sneeuw niet te klagen en dat dat geldt ook voor alle tussenliggende weken.

Mensen die het beter hadden kunnen treffen zijn poederzoekers in de Italiaanse Zuidalpen omdat je daar buiten de pistes nog altijd weinig te zoeken hebt, en degenen die tijdens de dumpweken van januari alleen maar zware sneeuwval hebben gezien. Ik begrijp ook dat de lol er dan snel van af is.

Woensdag nordstau
De volgende dump is onderweg. Morgen neemt de bewolking vanuit het noorden langzaam toe als voorbode van de flinke sneeuwval. In de avond kan er al wat lichte sneeuw vallen maar het duurt tot woensdag voordat dit echt doorzet. Een uitloper van hogedruk voorkomt dat het dinsdag al losgaat, maar woensdag trekt de noordwestenwind flink aan en bereikt een actieve storing de Alpen. Een echte nordstau die woensdag in de noordelijke Franse Alpen, Zwitserland als Oostenrijk sneeuw geeft; donderdag is vooral Oostenrijk aan de beurt.

Het is spannend of de sneeuw alle Franse gebieden bereikt, de Haute-Savoie zit duidelijk het gunstigst. Italië moet maar niet teveel verwachten, daar heerst nordföhn met zonnige perioden en overwegend droog weer.

Weersverbetering tijdelijk?
Vrijdag kan er vooral in Oostenrijk nog een sneeuwbui vallen maar geleidelijk breidt het Azorenhogedrukgebied zich uit over de Alpen. Dat zou in de Westalpen de grote wisseldag op zaterdag veilig kunnen stellen voor ongewenste sneeuwval maar verder oogt het herstel redelijk fragiel. Het meest waarschijnlijk vanaf het weekend is de bekende westcirculatie die soms voor mooie dagen zorgt en dan weer sneeuw geeft. Het is dan wel opletten voor de sneeuwgrens die flink kan zwabberen, het is tijden geleden dat we ons daar druk over hoefden maken!

Frankrijk
Vandaag en morgen nog vrij veel zon. Dinsdag meer wolken en kans op wat sneeuw. Woensdag vooral in de (Haute-)Savoie meer sneeuw maar niet zeker is of gebieden als Val Thorens en Tignes veel meepikken. Donderdag vanuit het westen geleidelijk opklarend. Daarna vrij veel zon en droog.

null
Nauwelijks volk op de pistes van Flims-Laax-Falera (CH).

Zwitserland
Vandaag veel zon, morgen vanuit het noorden al meer bewolking met in de avond wat lichte sneeuw. Dinsdag weinig verandering, woensdag veel sneeuw. Van Andermatt tot aan Davos is 30-50 centimeter mogelijk. Donderdag eerst nog sneeuw, daarna vanuit het westen droger.

Oostenrijk
Eerst vrij veel zon, morgenavond vanuit het noordwesten wat lichte sneeuw. Dinsdag ook weer wat zon maar woensdag en donderdag veel sneeuw. Op veel plaatsen valt 40-60 centimeter, veelal tot in de dalen. Daarna vanuit het westen droger maar voor hoe lang is de vraag. De drukke zaterdag is nog een vraagteken qua weer.

Italië
Wisselend bewolkt maar vrij veel zon. De eerste dagen nog erg koud, later iets zachter maar door nordföhn soms een harde wind. Vooral tegen de grens van Oostenrijk en Zwitserland valt vanaf woensdag een vlok sneeuw.

null
De Wintersporters.nl meeting in Altastenberg vandaag begint zo (webcam Neuastenberg). Ik was er graag bij geweest.

Sauerland
Eerst zon, vanmiddag geleidelijk meer bewolking en aansluitend lichte sneeuw. Morgen nog steeds kans op wat sneeuw. Vanaf dinsdag meer sneeuw en een flinke aangroei van het sneeuwdek vanaf 500 meter.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Had mij ook leuk geleken die wintersport meeting… misschien volgend jaar?
Wij gaan vrijdag voor een paar dagen naar Bayerischen Eisenstein. Hebben daar eigenlijk altijd (gaan voor de 3e keer) goed weer en voldoende sneeuw ondanks dat de
Gross Arber maar 1456 meter meet. Het is goed toeven daar. Het valt me wel op dat weersverwachtingen nogal verschillend zijn. Zeker tussen Duitse en NL voorspellingen. Maar we hebben goed hoop op en verse sneeuw en een beetje zon…En een goed bereidbare weg.

"En een goed bereidbare weg"

Nou, eet smakelijk dan!!

@roel vrijdag vertrekken we richting flachau alleen de verwachtingen voor die vrijdag zijn niet zo goed sneeuw sneeuw en nog eens sneeuw is dit al zeker of kan het nog veranderen? en de verwachting voor de krokusweek is ook niet echt goed alleen maar bewolking en sneeuw kan dit ook nog veranderen?

Hopelijk klaart het weer op na de sneeuwdump op donderdag… In de krokusvakantie hebben we meestal geluk qua weer, hopelijk dit jaar ook!

Ben gisteravond terug gekomen uit Serre Chevalier. Mooie week gehad! Het was af en toe flink koud (-20) maar daarbij hadden we redelijk wat zon, en in de zon kon je sommige dagen toch nog wel op het terras van de berghut lunchen! Alles bij elkaar viel het weer daar in ieder geval erg mee. Nu mag er wel weer wat sneeuw bij gaan vallen. De pistes zijn inmiddels op veel plekken wel keihard geworden.

Ik vertrek volgende week naar Söll. -15° zoals nu, moet het ook niet zijn voor mij maar zoals het er nu naar uitziet gaan we naar +8 graden met neerslag, wat dan regen betekent. Het is altijd wat met het weer maar dat is zowat het slechtste wat kan je kan hebben. Hopelijk wijzigt het weerbeeld tegen dan en kunnen we het iets kouder houden.

@anoniem… Jij bent geweldig!

@Rik en Immerdieleste, wacht het rustig af. Zo erg als jullie het neerzetten zie ik het nergens in de kaarten terug, nog los van het feit dat het veel te ver weg is.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie