Sneeuwkansen volgende week blijven goed

Roel op 09 februari 2012· 19 reacties

null
Heerlijke condities in het idyllische Dienten am Hochkönig (O), bij de nieuwe Bürglalmbahn.

De winter lijkt zich op te maken voor een tweede aanval maar van een andere soort. Na de ‘droge’ kou ontwikkelt zich volgende week een meer sneeuwrijke variant als lagedrukgebieden sinds lange tijd bezit gaan nemen van Midden-Europa. De kans op flinke sneeuwval neemt daardoor in zowel Frankrijk, Zwitserland als Oostenrijk toe.

Meningen peilen
Het is soms leuk om de stemming onder lezers te peilen. Als je de reacties op onze app Sneeuwhoogte+ leest zorgt de zonnige en even wat zachtere woensdag meteen voor enthousiaste meldingen. Ook lees je dat sommigen het met de sneeuw wel geloven en eigenlijk alleen op zoek zijn naar zon. We verkeren in de gelukkige omstandigheid dat het met de sneeuw op veel plaatsen inderdaad wel snor zit, al hou je poederliefhebbers die dat vers laagje echt wel kunnen gebruiken. Juist die groep wordt op hun wenken bediend, ook wordt duidelijk dat pure zonliefhebbers het volgende week wat minder makkelijk krijgen.

Meer scenario’s
Begin volgende week ontwikkelt zich een noordelijke stroming die vochtige lucht naar de Alpen voert. Dat geeft een toename van de sneeuwkans in een groot deel van de Alpen. Ik geloof intussen echt dat er een dump gaat komen maar waar die valt blijft spannend. Sommige modellen tekenen de noordelijke stroming pal boven de Noordalpen in waardoor Zwitserland en Oostenrijk in de vuurline liggen voor een halve meter of meer.

Andere berekeningen laten dit een stuk westelijker gebeuren waardoor juist de Franse Alpen getroffen worden. Zo’n verschuiving van 300 kilometer maakt straks het verschil, en dat het de komende dagen nog wel zál verschuiven staat met zoveel dagen te gaan ook wel vast. In het tweede (Franse) scenario heeft zelfs de zuidkant kans op sneeuw. We gaan het dus maar gewoon afwachten. Het grote voordeel is dat het ook volgende week gewoon aan de koude kant blijft.

null
Ook in de Duitse middelgebergten en Vogezen zijn de omstandigheden prima, hier de Feldberg in het Zwarte Woud.

Frankrijk
Vooral morgen wat meer bewolking maar het blijft zo goed als droog. Verder redelijk wat zon maar ook koud, zeker dit weekend. Begin volgende week vanuit het noorden opkomende bewolking en in eerste aanleg vooral in de noordelijke Franse Alpenplaatsen als Chamonix kans op sneeuw. Later mogelijk uitbreidend en intensiverend naar het zuiden.

Zwitserland
Vandaag eerst zon maar uit het noorden toenemende bewolking. vannacht gevolgd door een paar sneeuwbuien, vooral in Graubünden. Morgen vooral in de ochtend nog bewolkt en een stuk kouder. In het weekend koud bij een harde oostenwind, maar de zon schijnt gelukkig geregeld. Volgende week een stuk onbestendiger met op steeds meer plaatsen sneeuw.

Oostenrijk
Vandaag vanuit het noorden bewolkt en vanmiddag geleidelijk lichte sneeuw, ik ga uit van in totaal zo’n 10 centimeter. Morgen bewolkt en misschien nog een vlok sneeuw. In het weekend afwisselend zon en wolken, vooral in Osttirol en Karinthië kans op wat lichte sneeuw. Volgende week meer bewolking en vanaf dinsdag toenemende kans sneeuw, mogelijk veel.

Italië
De komende dagen af en toe wat zon maar ook bewolking. Vanaf vannacht soms wat lichte sneeuw maar geen grote hoeveelheden. In het weekend vooral een koude oostenwind. Begin volgende week eerst minder wind en meer zon. Vanaf woensdag toenemende onzekerheid.

Sauerland
Vandaag veel wolken en wat lichte sneeuw. Vanaf morgen meer zon en aanhoudend koud. Zondagavond toenemende kans op (wat) sneeuw en iets zachter. Daarna waarschijnlijk meer sneeuw en kouder.

Beste van twee werelden
Zo zien we dat een afgeblazen elfstedentocht goed nieuws is voor sneeuw in de Alpen. Felle kou gaat zelden samen met dikke sneeuw, het mooiste vind ik een afwisseling van beide en juist dat gaan we nu meemaken. Deze koudegolf met volop schaatsplezier nemen ze ons in ieder geval niet meer af!

null
Waar zijn de pinguins: uitzicht vanaf Ameland op de Waddenzee (foto: Theo Kiewiet, Buren)

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Nog een weekje en dan richting Ramsau a. Dachstein… Ben benieuwd of het sneeuw of zon wordt. Volgens 14-daagse weervoorspellers wordt het sneeuw maar ik betwijfel de betrouwbaarheid op zo’n lange termijn of wat denk je? Bedankt voor de updates!

Jaja morgen reizen we af voor 2 weken Zwitserland! Deze weersberichten laten me wel glimlachen! Koud, zon, sneeuw, allemaal prima!!! Zo lang het NIET REGENT ben ik al super blij, of groen/bruine hellingen brrrrrrrrrr

@ Roel Ik weet dat Sankt Michael im Lungau officieel zuidkant is maar wel weer bericht kan ik het best aanhouden Oostenrijk of Italie? In de afgelopen maanden ben ik wel tot de conclusie gekomen dat ze maar af en toe wat meepakken van het "geweld" aan de noordkant…

Seriously snow addicted family!

@Roel, of @admin,

wat houdt dit dan in voor ons in de lage landen (België), gaan wij ook van de vochtige noordelijke stroming meegenieten en blijft het hier dan ook relatief koud en kans op sneeuw of gaan wij eerder naar de 10° evolueren (westelijke stromingen) en regen :-(

Vorig jaar in het begin van onze Krokus-vakantie op zondag én maandag 30cm verse poeder. Dat werd een TOP-week. Ik zeg… laat maar vallen rond de 23e!!!

Piste riderrrrr

@Christophe, je kunt onmogelijk 14 dagen vooruit kijken. 5-7 dagen is max en voor een eventuele trend iets verder.

@Jeffrey, Lungau ligt ingeklemd, het krijgt hoofdzakelijk sneeuw uit het zuiden en soms restanten uit het noorden. Hou dus Italië aan of als ik het noem Osttirol/Karinthië.

@Gerrit, wij krijgen echt kwakkelweer, temperatuur overdag iets boven nul en 's nachts net eronder. Mét sneeuwkansen dus kan best leuk worden.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@ Roel bedankt maar weer!!!

Seriously snow addicted family!

@Roel, inderdaad bedankt. Ik vertrek deze maal "uitzonderlijk" laat de eerste week van de paasvakantie naar Mayrhofen (vertrek 31 maart), hopelijk ligt er tegen dan nog wat sneeuw van de nu al uitgevallen hoeveelheid…

@allen,
Ik wil nog een paar dagen naar Damüls gaan, heb gekeken voor 2, 5 & 6 maart, maar in heel Damüls niks meer te vinden !

Heeft iemand nog tips ?

bah bah, sorry, ik klink misschien ondankbaar maar ik wil geen sneeuw. We reizen zondag af naar Nauders en heb behoefte aan zon. Mijn skiplezier daalt drastisch als ik geen zicht heb op de pistes.
Roel; Nauders ligt aan de zuidkant van de Alpen toch? Wellicht blijft het daar droog? Op de Oostenrijkse wettersites laten ze volgende week tot aan donderdag zonnetje met wat bewolking zien…
Nou ja, we zullen het wel zien, de natuur doet wat ie wil.

@Roel, ik ga vanaf de 17e een week naar Vorarlberg! Is de kans
groter dat we een week sneeuw krijgen of een week zon? En denk je dat we onderweg (vrijdag de 17e) nog overlast krijgen door sneeuw?

Ziet er weeral goed uit afgelopen week in Ischgl de laatste dagen berekoud geweest en morgen terug naar daar tot woensdag. Laat maar komen Roel sneeuw of zon het is beiden goed.

RoCo

@Jolanda: Nauders ligt op de hoofdkam. Doorgaans wat droger en zonniger.

Hoop niet dat we op de 17e veel sneeuw krijgen onderweg naar flachau…

We zijn nu vanaf zaterdag in lesmenuires een heerlijke week van hoog tot laag door het hele gebied perfecte omstandigheden .
Tot dinsdag avond was het erg koud woensdag en donderdag was de temperatuur wat hoger maar toch dik onder nul.
En tot nu toe schijnt de zon van vroeg tot laat.
Er zijn altijd mensen die klagen te warm te koud te nat of te veel wind .
Wij willen er voor tekenen dat we elk jaar zo goede winter hebben!

18 Februari zit ik in Feldberg, prima omstandigheden dus :)

Volgende week trekken wij terug naar Lermoos, ziet er goed uit hé?

Wat zijn de sneeuwkansen voor val thorens vanaf 18 februari?, enig idee?

@ Jolanda; ik begrijp jou volkomen hoor… vanavond reizen wij af naar Tirol/Vorarlberg en ik hoop dat we geen hele week sneeuw op onze donder krijgen… Er ligt voldoende sneeuw te Warth-Schröcken dus voor mij graag lekker koud en volop zon! :)
Maar Moeder Natuur kunnen we gelukkig nog niet programmeren.

Have fun and keep it safe!

ski heil | Um zu wissen wohin man will, muss man wissen woher man kommt.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie