In dit filmpje laat ik zien hoe je Rutscht en kant, zeer belangrijke technieken bij het skiën zeker omdat het merendeel van de skiërs gerutsche bochten skiet. Tevens is rutschen zo goed als overal mogelijk Je kunt in elk terrein al rutsched naar beneden komen. Dit is het vierde filmpje in een serie over skitechnieken. Na de uitgangspositie, de skihouding, en de ploegbocht.

Geertje
staat als wedstrijd skiër de hele winter op de lange latten. Haar standplaats is Zell am See in Oostenrijk.

Plaats een reactie

Vind het altijd interessant om even weer te kijken. Bedankt.

Is er niet iemand die dit ook voor het snowboarden kan doen? Daar zal ook wel interesse voor zijn denk ik.

Member of global cooling initiative

Techniek is vaak een onderschatte factor !
Wie ploegbocht en rutschen/kanten perfect beheerst, kan in principe vrijwel elke (steile) helling veilig naar beneden komen. Ook buiten de piste.

(@ Jos:) Rutschen in der fallinie en rutschen aus der fallinie (zowel BS en FS) is één van de basistechnieken van het snowboarden. In het onderricht begin je hiermee direct na de eerste houding-, gewenning-,glij- en balansoefeningen. Mensen leren hiermee controle over hun snelheid te houden en ervaren/voelen het effect van meer/minder opkanten. Daarnaast leren zij hiermee om de eerste richtingsveranderingen te bewerkstelligen door te spelen met gewichtverplaatsing boven het board("vallend blad"). Dit is een zeer belangrijk onderdeel van het onderricht want het legt echt de basis voor de verdere onwikkeling en een boarder kan altijd terugvallen op deze techniek als hij/zij in "moeilijke" omstandigheden terecht komt.
Het Rutschen door boarders veroorzaakt ook het door veel skiërs gehate schrapende geluid achter zich op bv een smal pad… Bedenk dan dat dit niet per definitie onkunde van de boarder is maar dat de boarder in kwestie juist zijn uiterste best doet om de situatie voor zichzelf te beheersen en gevaar voor anderen te voorkomen. Het is helaas niet voor alle boarders weggelegd om in "moeilijke" omstandigheden zoals op een smal pad met mooie korte en gecontroleerde bochten naar beneden te boarden net zoals lang niet alle skiërs het skiën van korte bochten perfect beheersen. Ook zij moeten dus in voor hen moeilijke omstandigheden terug grijpen op een voor hen vertrouwde en beheerste techniek zoals het rutschen of het skien van pflugbogen. Het is dan ook niet voor niets dat juist deze onderdelen de basis zijn van het ski-onderricht en door Geertje in haar films goed zichtbaar worden gemaakt.

Het zou mooi zijn als skiers en boarders onderling begrip hebben voor de door hen gebruikte technieken en mogelijkheden/onmogelijkheden. Dit zou een hoop "vingertje wijzen" en verwijten schelen (zoals: baorders maken kolere herrie achter mij, boarders schrapen de piste leeg, skiers veroorzaken bulten op de piste etc…).

Helaas zit ik momenteel achter een bureau en sta niet (net als Geertje) in de sneeuw anders zou ik zeker bereid zijn om er een film van te maken ;-). Wellicht zitten er op dit forum nu boarders in de sneeuw met een goede technische achtergrond zoals een gediplomeerd leraar die dit kunnen verzorgen ?

Heb wel een paar filmpjes gevonden:

niet superstrak uitgevoerd maar deze laat wel redelijk de lesopbouw zien:

Zo, en nu weer aan het werk

Ik snap nooit zo goed wat met kanten vanuit je enkels bedoeld wordt. Je hoort vaak dat dit belangrijk is bij carven, maar fysiek kun je je enkelgewricht toch niet zijwaarts kantelen aangezien je in de schacht van je skischoen zit gefixeerd? Kan iemand dit uitleggen?

Ik vind die filmpjes zeer behulpzaam.
Ben een beginnend skier (nu tweede keer geweest) maar aan het einde van de week dan lukt het op de een of andere manier niet meer. Je weet wat je moet doen, buigen, dal ski etc etc maar je doet het tegenovergestelde, zeer irritant, hersenen communiceren niet meer zo met het lichaam (en dat lag niet aan de hoeveelheid drank :-)want als ik ski drink ik geen druppel alcohol).
Hebben meerdere beginners daar last mee gehad?

Geertje, lijkt me de moeite waard als je het filmpje bij je artikel nogmaals bekijkt… ik zie nl Roel die vanuit z’n badkamer ;) nog een mooie wintersportweek aan het breien is.

@Bas:
goed, duidelijk en vooral herkenbaar verhaal!:)
Hierdoor kunnen we idd wat meer begrip voor elkaar op de piste krijgen.

Als het wit is kun je er over naar beneden...

Geertje weer klaar en duidelijk gebracht, bij ons leren we het roetsjen aan om uiteindelijk te komen tot de noodstop of dwarsstop of ijshockeystop of hoe je het ook noemen wilt.

RoCo

Tsjonge, ik ski al 20 jaar maar ik heb hier nooit over nagedacht… Zal wel dat ik het ook toepas, maar als het zo uitgelegd wordt dan moet ik echt heel hard nadenken hoe ik dat doe…

@Mike
Misschien een antwoord dat aan de late kant is, maar wellicht lees je het nog.
Probeer maar eens heel bewust te proberen, om je enkels richting de berg te kantelen. Juist omdat ze gefixeerd zitten in je schoen, zal je schoen meebewegen. Je beweegt het gewricht dan ook niet onafhankelijk van de rest van je onderbeen of voet, maar je hele schoen en onderbeen zal meebewegen. Als je vervolgens gaat spelen met kanten, door de ski’s afwisselend op de kanten zetten door te bewegen vanuit de enkels, knieën, heup, lichaam of een combinatie, dan zul je waarschijnlijk ervaren dat dit iedere keer net een ander gevoel is.
Ik kan het hier wel heel mooi uitleggen, maar het beste is om dit zelf te gaan voelen.
Succes!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie