Speed Riding: kicken op je latten!

Kristof op 07 februari 2012· 10 reacties

null
Speed Riding: met een valscherm de piste af!

Voor wie een week op de latten toch wat veel vindt, bieden heel wat skioorden extra activiteiten aan. Dat kan gaan van het traditionele (jenever?) rodelen tot wandelen met de zogenaamde “raquettes”. Of van een rustige wellness activiteit tot… Speed Riding! Deze relatief nieuwe discipline leek ons echt de moeite waard om eens uit te proberen.

Wat is Speed Riding?
Allereerst: Speed Riding is niet zo maar een activiteit. Het is een erkende sport. Deze kruising tussen skiën, paragliden en parachutespringen garandeert een kick voor iedereen die een basis aan skiniveau heeft. In tegenstelling tot heel wat andere activiteiten die je kan doen, sta je dus nog steeds op de ski’s en maak je deze beleving zo intens als je zelf wil.

null
Veilig Speed Riden vergt een duidelijke briefing en degelijk materiaal

Voorbereiding
Omdat Speed Riding als discipline wel wat risico’s inhoudt, ben je verplicht enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo krijg je bij vertrek rugbescherming en ben je uiteraard verplicht een helm te dragen. Voorts krijgt iedere deelnemer een walkie talkie en een lawinepieper mee en krijg je vakkundige uitleg over je valscherm. Voor je vertrekt kijkt een verantwoordelijke een laatste keer al het materiaal na en kan je op pad.

De tocht richting vertrekpunt
Toegegeven, op het moment dat je vertrekt richting de lift, gaat je hart wat tekeer. Hoe zal het zijn met een valscherm achter je aan, is het echt wel veilig en kan ik wel goed genoeg skien voor een Speed Riding sessie? Geen nood, je geeft op ieder moment je eigen niveau aan en net daarom is het belangrijk om deze activiteit onder begeleiding te doen. Als je luistert naar wat ze te vertellen hebben, kan er niet veel gebeuren.

null
Op de piste krijg je de laatste instructies voor een veilige tocht / vlucht

3, 2, 1, ready, GO!
Daar sta je dan, helemaal boven op een berg met een enorme bak poeder of een afgrond (indien je al vergevorderde bent) voor je. Voor onze afdaling in Les Arcs waren er geen rotsen te bespeuren. Gelukkig maar, het geeft je toch altijd wat extra gemoedsrust. Ook op de berg primeert de veiligheid. Opnieuw ga je de parachute voorbereiden en krijg je nog de laatste instructies mee. Als je van de organisatie een finale go krijgt, maak je één grote bocht en ben je vertrokken voor je ‘vlucht’. Belangrijk advies is dat je niet moet proberen te remmen, maar moet sturen met je handen. Breng je de handen omlaag, dan ga je van de grond en heb je een ongelofelijk gevoel van vrijheid!

null
Heerlijk cruisen in het poeder tegen hoge snelheid. Dát is Speed Riding!

Het ultieme gevoel
Ben je al wat opgewarmd? Bekijk dan zeker onderstaande beelden en geniet mee van Speed Riding op zijn best. Wij vonden het in ieder geval voor herhaling vatbaar.

Waar kan je Speed Riden?
Er zijn verschillende plaatsen, voornamelijk in de Franse Alpen, waar je deze discipline eens kan uitproberen. Wij trokken voor onze ervaring naar naar de Speedriding School van Les Arcs. Heb jij ook al zin om het eens uit te proberen?

Kristof

Plaats een reactie

Ik ga maar 2 weken in het jaar.
Maar ik kan me voorstellen als je er 5 maanden zit dat dit ook zeer cool is om te doen.

Lijkt me supergaaf om te doen, maar waar en bij wie kun je het leren?

@Arnout: in Les Arcs (zie link onderaan in het artikel) is er een speedriding school. Daar kan het het van 0 leren en dat is ook wat ik persoonlijk verkies. Er is ook een NL organisatie die het op de Molltaler gletsjer aanleert: http://www.speedflying.nl (maar persoonlijk lijk me speedriden op een gletsjer toch wat riskanter)

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Speed riden?, speed flyen!

Kristof, een "walkie talkie" heet bij mensen boven de 5 jaar een portofoon…

Overduidelijk een advertorial met het keyword “Speed Riding”; jammer dat het er zo dik op ligt! Verder is 't een leuk stuk, al mag je wel wat tijd investeren in correct gebruik van de Nederlandse taal.

Niet helemaal speedriden, maar wel erg gaaf:

Net terug uit Valfrejus; veel spectaculaire acties gezien, waaronder mooie salto’s, simultaan (3 man) en een drop van 20-30 man tegelijk! Ziet er heftig uit…

@Kristof
Ik heb het ze op de Mölltaler gletsjer zien doen. Is daar ook prima te doen en relatief veilig hoor. En het ziet er heel gaaf uit! Lijkt me zeker mooi om eens te doen.

Voor speed riding lessen (o.a. in Tignes & Val-d’Isère) en materiaal; kijk op http://www.aska-sports.com
Zeer goede ervaringen mee!

PS Nederlands contact loopt via Aeneas Kooman (zie site)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie