Het is winter in de lage landen

Ruud op 05 februari 2012· 18 reacties

null
Het is winter in de Lage Landen. We hoeven voor sneeuw de Alpen nu niet op te zoeken.

Het is winter in de Lage Landen. We hoeven voor sneeuw de Alpen nu niet op te zoeken. We kunnen gewoon thuis genieten. En natuurlijk; de Alpenlandschappen zijn onovertroffen. Maar Nederland mag er ook wezen.

Niet voorbereid
Het lijkt er op dat de inval van de winter –en zeker de sneeuw van de afgelopen dagen- vooral voor veel gemopper zorgt. Het openbaar vervoer komt knarsend tot stilstand en het verkeer komt in permanente file-modus. En dat alles met niet meer dan 10 centimeters sneeuw. En nu werkt het strooizout weer niet, omdat het te koud is. Het doet denken aan het interview dat ik eens op de BBC zag. Een woordvoerder werd streng ondervraagd hoe het toch kon dat de treinenloop geheel in de war was geschopt door een klein beetje sneeuw. Op onderkoeld Engelse wijze weerlegde hij alle kritiek; “You see, it was not our fault; we just had the wrong kind of snow”

null
In de Alpen hebben ze vijf maanden winter logisch dat ze beter zijn voorbereid

Geheel winterproof
Nee, dan de Alpenlanden; wij zijn vol bewondering: daar houden ze het openbare leven gewoon gaande, hoe koud het ook is en hoe veel sneeuw er ook valt. Na een dump zijn de wegen binnen de kortste keren weer begaanbaar en de treinen rijden keurig op tijd. Je hoeft als werknemer in de Alpen ook echt niet te laat te komen met de smoes ‘dat het sneeuwde’. Maar is dat eigenlijk niet logisch? Als het klimaat je ieder jaar standaard vijf maanden fors winterweer voorschotelt, zou het toch ook wel heel gek zijn als je je niet zou voorbereiden. Decennia van ervaring hebben de Alpenautoriteiten gescherpt; er is geïnvesteerd in deugdelijk materiaal en de draaiboeken zijn perfect. De bewoners zelf zijn natuurlijk ook helemaal gewend aan winterse omstandigheden. Reken maar dat in Oostenrijk niet op de eerste vorstdag de accu’s massaal vervangen moeten worden.

Je wapent je voor het gevaar dat op je afkomt
En het is bepaald niet zo dat wij lagelandbewoners hulpeloos zijn tegenover de elementen; neem de manier waarop we ons laag gelegen land droog houden en beschermen tegen de dreiging van de zee; dat is toch een technisch en logistiek kunststukje. Nee, onze winters zijn veel te onvoorspelbaar en te zacht om een enorme voorbereidingsinspanning te rechtvaardigen. Begrijp me goed; ik zeg niet dat het niet beter zou moeten; ik moet ook lachen om het geklungel van de NS (en als je daadwerkelijk gebruik maakt van de diensten van de NS is het lachen je misschien al vergaan), maar ik begrijp het ook wel. Zou zomaar kunnen dat we de komende 5 jaar weer nauwelijks winterse dagen gaan meemaken, nietwaar?

null
Als het klimaat je ieder jaar standaard vijf maanden fors winterweer voorschotelt, zou het toch ook wel heel gek zijn als je je niet zou voorbereiden.

Genieten
Ik weet zeker dat wij als winterfanaten veel meer genieten van de winterse omstandigheden dan dat we er op mopperen. De meesten van ons zullen niet alleen genieten van skiën en boarden; de reacties op het forum laten zien dat we ook op de schaats en de langlauflatten stappen en onze camera’s meenemen om mooie plaatjes te schieten. Ik heb het ook weer kunnen constateren; het Noord-Hollandse polderlandschap is prachtig in de sneeuw. En dat geldt ook vast ook voor de Gelderse bossen en de Limburgse heuvels.

In afwachting van de voorjaarsvakantie pakken we gewoon alle winter die we krijgen kunnen; ga de meren op en de polders in op je ijzers, ga wandelen in de bossen, zet je kleintjes op de slee.
Als je mooie foto’s hebt of leuke filmpjes van je Nederlandse of Vlaamse wintersportactiviteiten houden we ons aanbevolen voor het forum: Schaatspret in Nederland , Sneeuw in Nederland en Sneeuw in België. Hoe genieten jullie van het winterweer? Zijn er eigenlijk verschillen tussen de Vlamingen en de Nederlanders in deze? Ik heb in indruk dat de Vlamingen niet veel om schaatsen geven en dat de Nederlanders veel meer klagen op het winterweer en diens ongemakken dan de Vlamingen. Of is dat allemaal niet zo? Mopperen de Vlamingen net zo op hun files en hun spoorwegen? En houden jullie ook van schaatsen?

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Wat een mooi winterjaar, eerst fantastische sneeuw in de alpen, nu heerlijk ijs in nederland! Optimaal genieten: boarden, schaatsen! Zo hoort het in de winter! En de overlast van sneeuw? Ach dat zijn degenen die er last van hebben gehad ook weer snel vergeten. Zelf goed voorbereid: auto op orde, winterbandjes er op. Als iedereen dat nou deed, dan valt er al een stuk minder te klagen!

Ik ben de afgelopen 5 dagen heerlijk aan het schaatsen geweest en ben van plan om dit deze winter nog zo vaak mogelijk te doen.

Winter voorbereiding in Nederland is de afgelopen 10/15 jaar volgens mij de mooiste bezuinigingspost geweest bij de overheid en vervoerders.

De laatste 3 jaar heeft de winter flink terug gebeten en nu inmiddels liggen de zout voorraden bij de overheid weer torenhoog blijkbaar hebben zij geleerd wat de NS maar niet wil snappen. Ik reis gelukkig nooit met de trein, ik vind het te duur en veel te onbetrouwbaar.

Probleem van de files bij slecht weer komt door teveel verkeer die toch meer afstand houden van elkaar, wat logisch is. Maar door het meer afstand houden wat iedereen gaat doen daalt de capaciteit van de snelweg dramatisch.

Bij sneeuw komt daar nog eens bij dat er teveel mensen nog op zomer banden rijden en die worden nog onzekerder en gaan nog langzaam rijden wat de capaciteit helemaal niet ten goede komt.

Ik ging vrijdag vanaf het werk (schiphol) om 1340 weg en was om 1455 thuis (zeist) de A9 was langzaam rijden maar op de A2 door de 5 banen kon ik prima 80 rijden. Komt gewoon neer op teweinig capaciteit en te veel aanbod.

Member of global cooling initiative

Ruud ik heb genoten van je verhaal. Heerlijk die winter… en wat je zegt hier in NL is het lastig voorbereiden maar misschien moeten we met zijn allen gewoon minder mopperen en ook gewoon onze voorbereidingen treffen zoals bijv. Toch de winterbanden eronder doen etc. En verder gewoon genieten want zoals je al zei het kan maar gewoon voor 5 jaar over zijn. Voor mij persoonlijk ik vind het te gek schaatsen het prachtige koude weer. Heerlijk. En ja ook ik moet de weg op maar ik pas me aan en kom altijd waar ik wezen moet en op tijd. Van mij mag het zo blijven tot maart en dan wer zo’n schitterend voorjaar als in 2011.

Ik krijg er geen genoeg van! Heb al 3 dagen geschaatst!,het is dat de kids het gehad hebben op een gegeven moment en er af en toe ook nog gegeten moet worden…heeeerrrrrrlijkkkkk! Morgen helaas de hele dag weer werken :(

Ik vind het deze winterprik opvallend rustig in Vlaanderen qua geklaag over bvb. het openbaar vervoer. Ik moest wel lachen gisteren: er viel amper 5cm sneeuw en de hele avondspits lag al lam: 1275km file! :D

@ Niels:dat is zelfs nog erger dan in Nederland!

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Wij schaatsen al sinds 1 februari en gaan er voorlopig nog wel even mee door. Als het blijft vriezen worden de aankomende week steeds meer toertochten georganiseerd en de eerste 100- en 200 km wedstrijden.

Ik hoop zelf natuurlijk op een Elfstedentocht. Maar daar ik geen lid ben van de Elfstedenvereniging valt deze tocht niet voor mij te schaatsen. Waar ik wel lid van ben is een andere 200 km toertocht/wedstrijd; de Overijsselse Merentocht. Ik ben nu al 15 jaar lid, maar de tocht is nog nooit verreden. Hopelijk dit jaar wel.

Vandaag voor het eerst serieus geschaatst met het uiteindelijke doel de 200 km in de benen te krijgen. Op youtube plaatst ik iedere dag een video van de schaatstocht van die dag. Voor geïnteresseerden, klik op de onderstaande link:

http://tinyurl.com/natuurijs-sneeuw-februari-2012

Die sneeuw hoort op een berg te liggen. Hier in in Nederland hebben we er geen reet aan! Zonder bergen is sneeuw alleen mooi om naar te kijken

Belgen mopperen niet uitsluitend over het ellendige fileleed bij sneeuwval op de snelwegen of bij vertragingen op het spoor hoor… Ze mopperen ook enorm over winter in zijn geheel; sneeuw is nergens goed voor (mag uitsluitend vallen tijdens Kerst en liefst nog op Kerst zelf, daarna weer meteen weg) en vriestemperaturen zijn ook nergens goed voor. Belgen zijn extreme winter haters, ze hebben liever warme temperaturen en veel regen, wat voor ons zoveel betekent als zomer… Ik concludeer dit uit het aantal reacties die ik op Facebook las de voorbije dagen, allemaal bijzonder negatief over de huidige winterperiode.
Nu ja, ieder zijn meug hoor, ikzelf hou enorm veel van strenge winters alsook van warme zomers. ;)

ski heil | Um zu wissen wohin man will, muss man wissen woher man kommt.

@Anoniem,
hou je dan niet van iets dat mooi is of zie ik het verkeerd.
Tuurlijk in de bergen is het super mooi maar in lage landen toch ook. Alles is lekker lichter, kinderen en ijs en sneeuw liefhebbers blij. Dat is toch veel leuker dan die soberheid die je dan hier hebt en vooral in maanden als januari en februari. Graag nog meer sneeuw en ijs komenede maanden en jaren. Long live winter, maar dan echte winter.

@KirstenDeLaet:
spijtig ja, ikzelf zijn een Belg en desondanks zijn ik een enorme winterLIEFHEBBER, voor hoeveel overlast dat ook moge zorgen :-( Maar ook in mijn eigen vriendenkring kom ik tot de spijtige vaststelling dat er meer zijn die liever de winter kwijt dan rijk zijn :-( Spijtig… als winterliefhebber niet te verstaan natuurlijk…

@ Kirsten Delaet

Gelukkig hoef jij niet buiten te slapen.

Ha! Ik was helemaal in mijn nopjes toen het vrijdag op mijn verjaardag begon te sneeuwen! Wat wil je meer als wintersportfanaat?
Jammer was wel dat inderdaad niet iedereen eraan gewend is en er zelfs mensen niet blij mee zijn. De NS reed niet en de wegen stonden vol met files (OF je koopt winterbanden, OF je blijft thuis met dit weer!) en zo waren er toch wat vrienden die het niet tot op mijn verjaardagsfeestje hebben gehaald vrijdagavond.
Opvalllend was wel dat degene met winterbanden en een beetje ervaring met sneeuw er wel gewoon waren. :D
Ik heb gelukkig wel een gezellig feest gehad met gluhwein en besneeuwd tuintje!
En van mij mag het nog even zo blijven. Mensen zijn aardiger tegen elkaar, alles is omgetoverd in een winterwonderlandschap en van het gekraak onder mijn voeten kan ik geen genoeg krijgen. ;)

@ Niels;

jij wel dan?

Da’s een heel andere maatschappelijke discussie die we hier niet hoeven te voeren…
De problemen met daklozen zijn reeds 15 jaar aan de gang en is dus niet van gisteren hé, op 15 jaar tijd kan je imho veel realiseren én organiseren! ;)

ski heil | Um zu wissen wohin man will, muss man wissen woher man kommt.

@Tessa

Je kan wel zo stellig zeggen: "OF je koopt winterbanden, OF je blijft thuis met dit weer!", maar de meeste files stonden vrijdagmiddag vanwege woon-werk verkeer. Dus thuis blijven is weinig optie. En ik vind die winterbanden-hype altijd een beetje overdreven voor Nederland, want zo heel veel sneeuw ligt hier over het algemeen nou ook weer niet.

't is gewoon pech hebben als de sneeuw overdag op een werkdag valt. In Nederland hebben we nou eenmaal wat meer verkeer op een klein oppervlak, dus dan gaat het al gauw mis. Ook met sneeuwbuien in de Alpen is het daar geen doorkomen aan op de wegen hoor. Of althans, niet zonder lange vertragingen en/of ver omrijden. En hier lopen we al te huilen als we een half uurtje langer over een ritje doen. Afgelopen week stonden er wel een middag wat lange files, maar het was echt geen verkeersinfarct met mensen die uren en uren stil stonden zoals Zuid-Duitsland of de echt Alpenlanden wel meemaken. Oke, in maart 2005 was het wel heftig, op A50 op de Veluwe, daar kon je wel een uurtje of 10 hebben stilgestaan.

Ik ben een paar jaar geleden eens op een ongelukkige dag naar Oostenrijk gereden (weeralarm in Duitsland). Toen stonden we gewoon 2-3 uur stil op de A3 tussen Keulen en Frankfurt, nee, ook in het buitenland houden ze er niks aan als het echt sneeuwt hoor.

@hierboven

Ook al is het wwon-werk verkeer dat in de file stond, juist die mensen zouden moeten denken dat zij met dit weer MOETEN rijden en dus eigenlijk voorbereid zouden moeten zijn dmv winterbanden.

Daarnaast heb ik ook altijd gedacht dat die winterbanden hype overdreven was. Toch heb ik ze zelf vorig jaar ook aangeschaft. Ook al is er weinig sneeuw in Nederland, ALS er dan sneeuw ligt ben je voorbereid en veiliger op de weg. Daarnaast spaar je je zomerbanden er ook weer mee, zodat je daar langer mee doet. En ik was positief verrast door het verschil in grip op de weg. Dat gaat overigens ook niet alleen op bij sneeuw, maar ook bij koud wegdek (zelfs bij temperaturen even boven nul) en vooral nat wegdek door een betere afvoer van vocht.(herfst!)

"het is gewoon pech als de sneeuw overdag op een wegdek valt". Als er sneeuw valt, is dat natuurlijk ook op een wegdek ;-). En pech… besef je wel dat voor de meeste mensen een week voor ruim 72% uit werkdagen bestaat!

Daarnaast gaat het natuurlijk ook niet alleen om de tijd die je extra stilstaat in de file, maar wederom… veiligheid… en minder ongelukken betekent ook vaak minder files in winterweer… of zeeeer langzaam rijdend verkeer omdat de helft geen winterbanden heeft

edit: overdag op een werkdag… (foutje, haalde de boel door elkaar)

"Dat gaat overigens ook niet alleen op bij sneeuw, maar ook bij koud wegdek (zelfs bij temperaturen even boven nul) en vooral nat wegdek door een betere afvoer van vocht.(herfst!)"

Winterbanden (zucht) daar gaan we weer. Die dingen zijn beter als er sneeuw of ijzel ligt en bij lage temperaturen. Bij regen/water presteert een winterband slechter dan een zomerband. Winterband heeft namelijk lamellen voor grip op sneeuw, deze zijn niet optimaal voor afvoer van grote hoeveelheden water. Kijk ter vergelijking maar eens naar je zomerband, die heeft grote lengtegroeven.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie