Vrieskou voorkomt nieuwe dump

Roel op 05 februari 2012· 16 reacties

null
De geelachtige reflectie van de sneeuw verraadt de intense kou in Belalp (CH)

Het blijft onveranderd winters. Zelfs de verste vooruitzichten laten geen echte verzachting zien en dat betekent dat het koude maar redelijk zonnige winterweer nog een weekje aanhoudt. Halverwege de week wordt het even iets minder koud (geen dooi) maar vanaf donderdag gaan de Russische sluizen weer wagenwijd open met een nieuwe portie vrieslucht. De kans op veel verse sneeuw is daarmee voorlopig verkeken.

Hele dag beneden -10
Dit weekend verliep bitterkoud. Zelfs in de dalen werd het niet warmer dan -10 graden en de wind maakte het nog veel kouder. Met een zonnetje erbij en uit de wind voelde het echter al anders aan en dat is deze week ook zo. Vooral dinsdag en woensdag waait het op de bergen nog erg hard wat de gevoelstemperatuur flink omlaag brengt. Daarna neemt de wind af en wordt het even iets aangenamer voordat de volgende partij Siberische lucht op de Alpen afstormt.

null
Dit zijn geen minima maar middagtemperaturen in Zwitserland en Frankrijk gisteren.

Weinig sneeuw
Bij die kou hoeven we geen grote hoeveelheden sneeuw te verwachten. Kou is eigenlijk een grote vijand van sneeuw want die lucht kan minder vocht bevatten en dus ook minder sneeuw loslaten. Er zal deze week best her en der wat sneeuw vallen, vooral in Oostenrijk, maar echt zoden aan de dijk zet het niet. En dat hoeft ook niet want er ligt nog meer dan genoeg sneeuw in de Alpen. Helaas horen de Italiaanse Alpen daar niet bij en dat blijft ook deze week nog zo.

Frankrijk
Behoorlijk wat zon maar vooral de eerste dagen en vanaf vrijdag weer erg koud. Halverwege de week sijpelt iets zachte lucht binnen maar dooien zal het niet doen. De condities blijven dus prachtig mits je je er een beetje op kleed.

Zwitserland
Redelijk wat zon en overwegend droog. Wel nog steeds koud en tot en met dinsdag een snijdende oostenwind. Halverwege de week even iets minder koud maar de vrieskou komt daarna terug. Het blijft zowel overdag als 's nachts flink vriezen.

null
In Bichlbach (O) kwam de temperatuur vrijdag en zaterdag niet boven -15 graden uit (Foto: François Heylen)

Oostenrijk
Vooral dinsdag vanuit het oosten kans op wat sneeuw. Verder vrij veel bewolking met tussendoor wat zon, de grootste kans daarop in Vorarlberg en het westen van Tirol. Vanaf woensdag tijdelijk iets zachter en in de steeds sterker wordende februarizon zal het wat aangenamer worden. Vanaf vrijdag weer een stuk kouder maar geen sneeuw van betekenis.

Italië
Wisselend bewolkt, vooral op dinsdag in de Dolomieten kans op wat sneeuw maar geen grote hoeveelheden. Verder af en toe zon maar de verschillen zullen van dag tot dag groot zijn. Vooral in het begin van de week en vanaf vrijdag erg koud.

Sauerland
Aanhoudend vrij zonnig en koud vriesweer. Weinig tot geen verse sneeuw maar de condities zijn prima. Onder andere dankzij kunstsneeuw kun je goed skiën.

Benelux
De kou neemt in de Benelux steeds grotere vormen aan. Sinds gisteren is er officieel sprake van een koudegolf en ook bij ons zijn de vooruitzichten nog de hele week winters met nauwelijks dooi. Naar zo’n setting kijk je als weerman jaren uit en het is moeilijk te bevatten dat je er nu middenin zit! Je blijft dus niet binnen zitten en snuift de winter iedere dag op :). Ik snap het geklaag dan ook niet. Dit kan zo weer gedaan zijn, wat te denken van 10 graden en regen…

We mogen dus nog langer genieten van de sneeuw die er ligt en het ijs natuurlijk. Zoals je op deze prachtige satellietfoto van NASA ziet ligt het IJsselmeer bijna dicht! Let ook op de ‘rokende’ riviermondingen voor de kust van Zeeland en Zuid-Holland. De oostenwind heeft daar net genoeg vocht kunnen oppikken voor wolken.

null
Nederland vanuit de ruimte (bron: NASA)

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Inderdaad genieten nu in nederland, je weet wat je hebt maar niet wat je krijgt, laat dit maar tot maart voortduren!

Volgens mijn voorspelling is het zo dat er nieuwe siberische kou aankomt en mogelijk nog koudere temperaturen gaat brengen volgende week.

Ik bedoel dan eind volgende week, dan zal de kou zijn intrede doen.

Roel, helemaal mee eens. Laten we nu maar eens genieten van de winterse periodein ons kikkerlandje. Donderdag weer naar Flachau voor een lang weekend. Hou ons op de hoogte…

@roel ik ga naar flachau maar het is daar heel koud alleen er smelt wel sneeuw hoe kan dat??

@Rik, het smelt echt niet, wees niet bang. Het kunnen twee dingen zijn. Wind of sublimatie, datlaatste is als sneeuw overgaat in gasvorm. Datlaatste zien we nu in eigen land ook, ondanks dat het vriest wordt de sneeuwlaag langzaam dunner. Waar lees je dat trouwens?

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@roel nou ik las het niet maar op sneeuwhoogte gaat er steeds 5 of 10 cm af dus daarom

Roel, hou houden de pistes het met die extreem lage temperaturen? Blijft de kwaliteit goed of wordt het juist minder en bv ijzig? Ik ga eind volgende week naar Krimml en ook daar is het met name 's-nachts zeer koud. Ben benieuwd hoe de pistes er dan bij liggen.

Valt er eigenlijk al iets te zeggen over het weer in de alpen in de Carnavalsweek (19/02-26/02)?

Volgens mij wordt het alleen ijzig als er dooi is geweest. pistes blijven prima met deze kou mits ze goed geprepareerd worden.

We zitten hier in mayrhofen. In de ochtend is het wat fris verder valt de temperatuur wel mee als je jezelf goed inpakt in het dal in de middag -6 graden op de berg -20 (2600 meter) jezelf goed inpakken is dus de boodschap! We hebben overigens de hele dag geen wolkje gezien!

Afgelopen weekend temperaturen van -25 in Davos. Zaterdag was het erg koud maar vandaag echt lekker. Alleen maar blauwe lucht en met -16 prima uit te houden.

Hier in Davos is alles uitstekend geprepareerd en is het erg rustig en dus zijn de pistes echt geweldig onder deze omstandigheden.

Roel, vorige week waarschuwde je voor harde wind waardoor in Oostenrijk zelfs liften gesloten zouden kunnen worden. En dat het zaterdag bar en boos op de weg zou worden.
Ik zat vanaf woensdag in Voralberg maar de wind was amper aanwezig.
Is hij weggebleven door een verandering in de kaarten bijvoorbeeld of gold je waarschuwing voor het oostelijke deel van AT?

Wij hebben vandaag geskied op de Steinplatte in Oostenrijk. Best wel koud maar daar valt op te kleden (denk laagjes, minimaal 3 voor je bovenlichaam). Pistes waren heeeeeel erg goed en verbazingwekkend rustig. Ben benieuwd naar de test van de week.

@Anoniem, klopt ik waarschuwde daarvoor. Wind stond er wel degelijk (zie verschillende reacties) alleen dat bleek vooral op grotere hoogte een issue. In de dalen en met gesloten liften viel het gelukkig mee, voor zover ik heb gelezen zijn ze alleen Obertauern dichtgeweest.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel, thanks, duidelijk!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie