Op dag twee van onze shorttrip naar Les Sybelles was het weer niet zo slecht als verwacht. Hoewel de dag onverwachts geweldig begon -een flinke laag verse sneeuw met daarboven een stralende zon- begon het 's middags weer te sneeuwen. De hele ochtend waren overal de knallen te horen van de lawinedienst, die op de gevaarlijke plekken lawines ontketenden. Omdat het tot het ochtendgloren had door gesneeuwd, waren de meeste afdalingen nauwelijks geprepareerd.

De veelbesproken verbinding
Omdat we op de eerste dag toch wat overzicht wilden hebben, gingen we van La Toussuire , waar ons hotel is, via de verbindingsliften naar Le Corbier. Het zicht was slecht en de wind behoorlijk hard. We letten dus eigenlijk helemaal niet op de kwaliteit van de verbinding, die in ons forum nogal veelbesproken is. Inderdaad; een stoeltjeslift en dan sleepliften. Maar we hadden het veel te druk met in onze capuchons duiken en in de wind en sneeuw staande blijven om ons daar druk te makenover vervelende sleepliften. In deze weersconditiens zijn sleepliften eerlijk gezegd best fijn. Het verbaasde ons eigenlijk nog dat het open was daar boven. Maar eenmaal in het gebied van Le Corbier aangekomen, brak de lucht open en konden we eindelijk zien waar we waren. Mooie vergezichten! Dat geldt wat minder voor het dorp zelf. La Toussuire is eigenlijk best aardig, op wat gebouwen na, maar Le Corbier is echt niet mooi. Wel weer ideaal gelegen; alles ontworpen om te skiën. En fijne pistes ook.

Zon!
Op dag drie vonden de weergoden blijkbaar dat we genoeg hadden afgezien; een beetje tegen het weerbericht in, was het zonnig . We gingen een kijkje nemen in de andere twee gebieden: St. Jean d’Arves en St. Sorlin d’Arves. Het eerste twee van de dorpen in het Arvesdal , is eigenlijk een zijgebied van Le Corbier, maar het verschil kan niet groter zijn; St. Jean is klein en ligt schilderachtig. Het bestaat uit een klein dorp en allerlei gehuchten. Vanaf de pistes heb je hier niet langer zicht op skidorpen, waardoor je je veel meer in de natuur voelt. St. Sorlin heeft een echt apart skigebied en is weer een veel grotere plaats. Ook hier geen ontsierende nieuwbouw. Het skigebied van St. Sorlin is mooi; bovenin het gebied heb je prachtige uitzichten op de hele bergwereld richting La Grave en Alpe d’Huez aan de ene kant en op de Aiguilles d’Arves, de drie typerende puntige bergen van dit gebied, aan de andere kant. Pistes waren heerlijke knalbanen, strak geprepareerd. Hier is het echt hooggebergte, waarbij je je af en toe afvraagt of je je moet concentreren op je volgende bocht of op de bergwereld om je heen. Kortom; het was smullen.

Terug naar ons eigen dorp
Na de lunch namen we opnieuw de verbindingsliften naar de Ouillon, de berg waar het knooppunt is van het gebied; van daaruit moest er een lang pad worden genomen naar La Tuissuire. Voor een snowboarder waarschijnlijk lastig. En wederom: wat een uitzichten! Hoewel we gisteren ook al geskied hadden in La Toussuire, was alles nieuw; zo groot was het contrast met de dag ervoor. Een aantal lekkere rode en blauwe afdalingen met zicht op het dorp. Inmiddels mèt flink wat “bosses”, de Franse benaming voor buckels. Het werden zowaar voorjaarscondities. Tot afsluiting van de dag eerst maar eens een biertje in de zon. Heerlijk in de ligstoel op het terras hoog op de berg. En daarna een laatste afdaling naar het hotel.

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Interessant verslag. Zowel qua video als tekst.

Leuk! Wij vertrekken vrijdagavond richting dit gebied dus je verslag geeft ons nóg meer zin!

@ankiepankie
Hoe ga je rijden? gewoon nancy/mets richting lyon of hebben jullie een betere weg? Wij vertrekken ook vrijdag/zaterdagnacht!

Beste Ruud, bedankt voor de mooie reportage. Altijd welkom in Les Sybelles!

@Roy: Wij rijden via Zwitserland. Hebben via Marktplaats vignetten gekocht voor de heenweg en ontduiken zo de tolwegen een beetje. We komen dan bij Annecy weer Frankrijk in.

Waar zitten jullie? Wij zijn met een groep van 9 personen en zitten in La Toussuire. Hebben er superzin in!

@Roy: Route Zwitserland is geloof ik ook iets korter/sneller dan Frankrijk.

Heey leuk Lode, vet dat je er weer zit.

check hier een mooie video van les sybelles!

Roel, als het volgende week echt zo Russisch koud wordt, gaat dat dan gepaard met zon of is dat nog niet te voorspellen? Veel weersites hebben namelijk zonnetjes op hun weersvoorspelling; ik begrijp dat het allemaal nog heel onzeker is, maar ik ben toch wel benieuwd of we nog een beetje met een teint thuiskomen… :-)

@jaap, mooie film hoor!!!

@jaap; mooie beelden en heel herkenbaar; overal offpiste mogelijkheden; eergisteren was dat te gevaarlijk: maar normaal zijn er veel mogelijkheden. Hebben jullie " Disneyland" gedaan?

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Moet nog wachten tot 4 febr. mmar dan gan we naar St Sorlain. Kan niet wachten.

@ Lode: waarom wist ik niet dat jij daar zat :( ik denk dat je me echt wel mooie plekjes had kunnen laten zien. Helaas 2 weken te laat.

@ Ruud mooie beelden! geniet er nog even van en hopelijk kun je nog wat first tracks maken.

Denk wel dat je nu hebt bloodgelegd waarom de een het gebied aanprijst en de ander het afzeikt. het weer en de sneeuwcondities spelen hier denk ik een hele grote rol in.

Ik heb ook een mindere vakantie als het weer of de sneeuw slecht in zelfs in val thorens (ervaring) maar zegt dus niets over het gebied.

ben zeer benieuwd naar je eind oordeel.

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Nog maar twee nachtjes slapen en dan gaan we al!!! Zit al dagen te duimen voor zonnig weer, want de omgeving moet prachtig zijn! Kan niet wachten!!!

@ Ankiepankie, dikke kleren mee want er komt een koude periode aan! sommige stoeltjes liften hangen op plaatsen waar veel wind staat en dat in combi met kou…

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Ik had het afgelopen weekeinde ook het geluk om in Sybelles te zijn, en kan alleen maar beamen wat Ruud schrijft: het is een prima gebied, met ongebreidelde offpiste-mogelijkheden en een bevolking die de vriendelijkheid zelf is. Allen daarheen en smullen maar!

Perfect weergegeven wat zelf hebben mogen ervaren, mooie afdalingen en prima onderhouden pistes. Een extra pluspunt is dat het slechts 2 uurtjes rijden is vanuit Genève en dus ideaal is om een shortski tussendoor in te lassen. Easyjet heeft heel praktische vlieguren vanuit Brussel.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie