Update: zaterdag regen, verder toch veel sneeuw

Roel op 19 januari 2012· 26 reacties

null
Goed zicht hoeven we dit weekend niet veel te verwachten (Serfaus-Fiss-Ladis vandaag).

Voordat ik morgenvroeg ga rijden nog een update op het uitgebreide weerbericht van vanochtend. De inschatting van vanochtend (met de genoemde voorbehouden!) blijft vooralsnog overeind. Zaterdag zitten we met bijna onvermijdelijke regenval beneden 1500 meter maar met wat geluk komt zondag alles goed, en niet onbelangrijk, ligt er zondagavond meer sneeuw dan nu.

Morgen sneeuw, zaterdag regen
Vandaag was het miezerig hier in Saalbach. Er viel vanaf 9.30 uur voortdurend lichte regen maar echte schade richtte dat niet aan. Daarvoor was het te weinig en boven 1600 meter sneeuwde het. Vannacht trekt het vanuit het noordwesten dicht en bij het ochtendwaken worden veel wintersporters wakker met sneeuwval. Die houdt de hele dag aan en zorgt voor 20-50 centimeter sneeuw in de hele Noord- en Westalpen.

Zaterdagochtend sneeuwt het in Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk nog steeds maar in de middag gaat de sneeuw beneden 1500 meter waarschijnlijk onverbiddelijk over in regen. Het kan even flink plenzen. Trieste beelden geeft dat, maar het voordeel daarvan is dat je onderweg weinig last hebt van gladheid, of je moet een flinke bergpas over.

null
Dit soort beelden gaan we zaterdag zien, dit voorproefje komt uit Flachau (O) vandaag.

Zondag vooral in Zwitserland en Oostenrijk sneeuw
In de nacht naar zondag komt koudere lucht binnen en dat zorgt ervoor dat de regen zondagochtend vanaf 1000 meter weer overgaat in flinke sneeuwval. Het meeste is dan voor Zwitserland en Oostenrijk, Frankrijk kan zondag overdag misschien een voorzichtig zonnetje zien.

Voorlopige conclusie
Gaan die Franse skigebieden er dan per saldo op vooruit? Waarschijnlijk wel omdat de resorts relatief hoog liggen (wel valt er naar het zuiden toe minder neerslag). Als de verwachting van zondag uitkomt gaat Oostenrijk er vanaf pakweg 1000 meter ook goed op vooruit. Wil dat nog lager lukken dan moet zondag alles meezitten, we wachten het af.

Vanaf 1500 meter hoef je je weinig zorgen te maken, op veel plaatsen moet er zondagavond toch zeker een halve meter meer liggen dan nu.

Volgende week?
Het ziet ernaar uit dat we volgende week nog niet verlost zijn van het sneeuwrijke weer. Het wordt weer wat kouder en ruimte voor de zon is er weinig, met uitzondering van de Zuidalpen die weinig meepakken van al die neerslag. Maar wat niet valt kan ook niet als regen vallen, dus daar blijven de condities stabiel op een kunstsneeuwbasis. Verder kijken dan dinsdag heeft gelukkig geen zin, daar zie ik nu dingen die ik helemaal niet wil zien.

Laten we de webcams en updates op Sneeuwhoogte+ maar goed volgen de komende dagen, wie weet worden we nog verrast. Mijn volgend weerbericht krijg je zaterdag als vanouds uit Limburg.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@Roel: ik weet dat verder kijken dan dinsdag niet veel zin heeft, maar wat zie je wat je niet wil zien? :p

No matter how warm, there's a wintertime ahead

Dat vraag ik mij ook af. Als ik de laatste GFS run bekijk, dan is die juist erg positief. Vooral qua temperatuur.

@pieter ik zie zelf normale tempraturen voor het jaar meschien word rond de dinsdag het zelf veel kouder dan normaal. dus samegevat "koud"

Bedankt Roel! Even het laatse weerbericht in de auto op weg naar Oostenrijk :D

@Roel: ja, ik ben ook heel benieuwd wat dan die dingen zijn vanaf dinsdag die je liever niet wil zien. Ik vertrek a.s. zaterdag naar Serfaus, heb meerdere bronnen geraadpleegd, en ik zie vanaf dinsdag meer zon, en kouder. Dat lijkt me toch alleen maar goed nieuws, of mis ik nu iets?

Meer sneeuw? Ik ben tevreden gesteld. Nu maar hopen dat het in Februari ook nog zo mooi is :d.

Hier in Saint Gervais is het om 7:30 op 850m de hele nacht aan heet regenen. Op de webcam te zien regent het op de Bettex op 1400m ook. Op de webcams die beelden van vanochtend uitzenden en hoger staan lijkt het of het direct daarboven wel sneeuwt. Vlt toch tegen met de vorpellliingen die ik op de Chamoix site zag gistteren.

Hier in Ehrwald Oostenrijk ook hele nacht regen gehad. Kunnen we nog een dag skien voordat we gaan zondag?

Volgende week woensdag naar Westendorf. Roel, zeg ons wat je liever niet ziet! Dan weten we waar we aan toe zijn. Moet ik extra thermo ondergoed meenemen of juist een regenjas en zwembroek? Goede reis terug naar Nederland!

@Roel : Herrinner je deze nog van eind augustus hij komt van Rogier,maar t lijkt er op dat ze wel gelijk hebben of toch toeval??!! ;)

Strenge winter op komst, tekenen van de natuur

door Rogier op 31 augustus 2011

Afgelopen jaren heb ik elke winter de wintervoorspelling aan de hand van natuurlijke tekenen gemaakt aan het begin van het seizoen. Vorig jaar bleek het wegblijven van de gele Gentiaan een slecht voorteken, maar de uienschillen bakte niets van hun winterverwachting. Wat zijn dit jaar de seizoenverwachtingen volgens de natuur?

Gele Gentiaan
Zoals elk jaar is de Gentiaan de belangrijkste sneeuwverwachtings indicator. Bij het uitblijven of bij lage Gentianen hoeven we niet op veel sneeuw te rekenen, maar als er veel Gentianen bloeien en deze groot en hoog zijn, nou maak je dan maar op voor een winter met veel sneeuw. Althans dat zeggen de locals. Als dat waar is, moeten wij onze borst nat maken, want ik heb nog nooit zoveel en zulke hoge Gentianen gezien.

Echt waar?
Over hoe betrouwbaar de Gentianen zijn gaan vele meningen de rondte. Ik durf er geen waarde aan te hechten, maar sinds ik hier woon hebben de Gentianen wel altijd gelijk gehad. Ondertussen al acht jaar lang. We zullen het komende winter weer zien!

Wespen
Gisteren vertelde een oude man mij over een ander teken wat informatie kan geven over komende winter. De hoeveelheid wespen. Hoe meer wespen hoe strenger de winter en hoe meer sneeuw we kunnen verwachten. Laten we hopen dat hij gelijk heeft, want ik heb nog nooit zoveel wespen gezien als deze zomer.

Verder
Maar naast de uien, Gentianen en wespen lijkt de natuur zich klaar te maken voor een strenge winter. De bossen staan vol met bosbessen (in twee middagen vond ik 8 kilo!), de fruit bomen bezwijken onder hun gewicht en de notenbomen hangen hier helemaal vol. Daarnaast staan ook de struiken met rode bessen (ook een ‘officiële’ aankondig van veel sneeuw) helemaal vol met rode besjes. De natuur lijkt zeker van zijn zaak, er komt veel sneeuw komende winter.

Geloofwaardig
Maar hecht niet teveel waarde aan deze voorspellingen, want al zouden deze voorspellingen kloppen dan zou Meteo France en alle andere weerbureau ‘s hun computers de deur uit kunnen doen en gewoon wat planten en wespen bekijken. Dat zeggende heb ik liever dat deze tekens een sneeuwrijke winter aangeven dan niet, een beetje bijgeloof mag best, en maakt de voorpret alleen maar groter.

Lekker genieten van al die sneeuw…SKI HEIL

Roel, ook ik ben erg benieuwd wat je na dinsdag verwacht! Volgende week vrijdag reizen wij af naar Les Sybelles…ik hoop enorm op een prachtige blauwe lucht die week, maar ja, het is maar weer afwachten!

Na een nacht met regen nu veel sneeuw op 900m. Om uit de garage te komen moest ik voor 10 meter kettingen opleggen. Op 800m regent het hard (Saalfelden), gaat straks over in sneeuw. Kon weleens een lange reis worden.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

pff ben blij zit volgende week in zuid Duitsland en hoop dat geen water skiën word. (680m)

Seriously snow addicted family!

@roel…

Goede terugreis maar limburg gewenst.
Wij vertrekken morgenochtend terug naar limburg, hoop dat we dan niet teveel overlast zullen ondervinden.

In Chamonix wisselt het erg af en toe natte sneeuw overgaand in regen maar op 1200 meter (Argentière) is het wit!
@ Sven-Erik leuk dat je de weersvoorspelling van Chamonix volgt. Zoals Roel al vertelde er kunnen veel verschillen zitten tussen de dalen en vooral de sneeuwgrens en het aantal cm varieert vaak tussen Chamonix en St Gervais

Hier in Brixen im thale zijn ze lift na lift aan het sluiten door de hevige wind en sneeuwval.
Kijken het nog een uurtje aan of we nog kunnen skien en anders snel inpakkken en wegwezen.
Verder vier superstrakke zonnige dagen gehad hier…

Hier in Brixen im thale zijn ze lift na lift aan het sluiten door de hevige wind en sneeuwval.
Kijken het nog een uurtje aan of we nog kunnen skien en anders snel inpakkken en wegwezen.
Verder vier superstrakke zonnige dagen gehad hier…

Wij gaan vanavond naar Hinterglemm, hopen op lekker weer. Maar de vooruitzichten zijn nog niet zo denderd helaas. We wachten af…

In Hinterglemm zijn op het moment bijna alle liften gesloten ivm. storm.

Roel, ik vind het erg leuk om je weerpraatje te lezen en ook alle reacties. Wij gaan over 14 dagen naar Erhwald en denken dat de sneeuwconditie wel goed is. Wij houden je weerbericht goed in de gaten ook via de webcam. Goeie reis terug.

In kitzbuhel hebben ze ook de super g van vandaag geschrapt door de regenval.

Ook in Gerlos (Tirol) zijn alle liften en pistes gesloten vanwege de storm-sneeuwval. Vannacht vertrekken wij naar daar. Duimen dus maar…
@ Roel : goeie terugreis

Roel maakt het spannend? Terwijl er volgens mij gewoon winter zit aan te komen. Let maar eens op vanaf 1 februari!

Piste riderrrrr

Ricardo? Vanochtend regende het nog maar nu sneeuwt het keihard in het dal… Kijk maar eens de foto’s op de site van de Hahnenkamm…

Hoi Roel,
Wil je in je weerberichten ook Italië meenemen ?
Ook daar stikt het tegenwoordig van de Hollanders, en het zijn mooie skigebieden !

in cham alles dicht behalve(mischien om 1030) les houches!grr

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie