Veel sneeuw of regen, zeg het maar

Roel op 19 januari 2012· 21 reacties

null
Fraai plaatje uit de buurt van Val Gardena (I), hier geen last van de vraag ‘regen of sneeuw’.

Het wordt verschrikkelijk spannend dit weekend. Zien de Alpen er zondagavond tot in de dalen weer dikbesneeuwd uit of zijn het de gebieden boven 1500 meter? Er is bijna geen pijl op te trekken, maar het motto is zoek het hoog genoeg op (boven 1500 meter) op en je zit gebeiteld.

Dat er veel sneeuw gaat vallen is wel duidelijk, dat verkondig ik al dagen maar daar heb je zo weinig aan als niet duidelijk is waar de sneeuwgrens ligt. Voor morgen is dat wel duidelijk, dan sneeuwt het tot in de meeste dalen, maar voor zaterdag en zondag gaan we zitten voor de zoveelste Hitchcockfilm deze winter.

Cruciale factoren
Een aantal factoren maken de verwachting zo complex:

  • Het draait om warmtefronten. Hierachter zit zachtere lucht en omdat de zachte lucht over de koude laag schuift kan het in gunstige situaties voor extreem veel sneeuw zorgen. Maar als het front de koude laag te snel opruimt kan het ook heel veel regen veroorzaken, en dat gevaar is er vooral zaterdag.
  • Een andere factor is de wind (aanvoerrichting). Zoals Anton gisteren terecht opmerkte geeft een lagedrukgebied dat 100 kilometer noordelijker of zuidelijker wordt ingetekend een wereld van verschil. Voor dit soort systemen zijn dat minieme afstanden maar met grote gevolgen, namelijk regen of sneeuw.
  • En dan hebben we nog lokale verschillen. Geïsoleerde dalen houden de koude lucht langer vast waardoor het uren langer kan doorsneeuwen dan elders. Welke dalen dat zijn hangt samen met de windrichting en -sterkte en ook dat is heel lastig in te schatten.

null
Het sneeuwzekere dorp Warth (O) gisteren, voorlopig de laatste zonnige dag hier.

Vandaag en morgen
Vandaag valt er langs de noordflanken van de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen lichte regen, plaatselijk voorafgegaan door sneeuw. Hier in Saalbach-Viehhofen sneeuwt het nu nog lichtjes.

Morgen is het winter, er valt er van La Plagne (F), via Engelberg (CH) tot aan Obertauern (O) 20 tot 40 centimeter sneeuw tot in de dalen. Heerlijk, maar oppassen op de weg!

Het vervolg
Mijn inschatting nu:

Frankrijk
Zaterdag passage van een warmtefront met belangrijk zachtere lucht. Beneden 1200-1700 meter regent het flink, daarboven valt sneeuw. Het meeste ten noorden van de Maurienne-vallei. Zondag nog steeds neerslag maar dan zou de sneeuwgrens weer een paar honderd meter moeten zakken, dan vanaf circa 1000 meter mogelijk veel sneeuw.

Zwitserland
Zaterdag gaat de sneeuw vanuit het westen over in veel regen, boven 1500-1700 meter valt een dump. Zondag aanhoudende stuwingsneerslag met vanaf 1000 meter veel sneeuw.

Oostenrijk
Zaterdag veel bewolking en in de dalen beneden 1500-1700 meter regen, daarboven valt er bovenop de sneeuw van vrijdag nog een dik pak sneeuw. Zondag iets kouder en vanaf 800-1000 meter nog steeds veel sneeuw.

Italië
Wisselend bewolkt met vooral naar het zuiden toe mooie opklaringen. Tegen de Oostenrijkse en Zwitserse grens veel bewolking en af en toe sneeuw vanaf 1500 meter. Veel minder dan in de Noordalpen maar 10 tot 20 centimeter zit er in.

Sauerland
Sterk wisselvallig. Vandaag vanuit het westen regen, vanavond overgaand in sneeuw. Morgen veel sneeuw (20-40 centimeter) en een flinke verbetering van de condities. Zaterdag deels wegsmeltend door zachte lucht en regen, zondag weer wat sneeuw.

Vanavond update
Zowel voor het Sauerland als voor de dalen in de Alpen is het dus heel spannend wat er netto overblijft! Daarom heb ik in dit weerbericht nog niet verder gekeken dan zondag. Vanavond nog een korte update voordat ik morgenochtend terug rijd naar Nederland.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Helder verhaal, de onzekerheid is zeer groot. Ik vertrek morgen naar Berwang. Ik ga het in de gaten houden!

Gr Anton

@Roel. Voor wat betreft Franse Alpen. Ik zie op de (lokale) Franse weerstations, maar ook de laatste GFS run en ook snow-forecast (die daar op gebaseerd is) dat er idd zeker morgen veel sneeuw gaat vallen. Echter vanaf zaterdag al veel minder sneeuw dan eerder voorspeld. En voor zondag al weer opklaringen vanuit het westen en voor maandag worden er zelfs zonnetjes aangegeven. Hoe zuidelijker hoe minder sneeuw. Kijk ook eens naar Trois Vallees, daar is het nog minimaal wat er gaat vallen.
Anyway ik ben bijna klaar voor vertrek, zit vanaf morgen in Avoriaz. Indien ik de tijd en mogelijkheden zie laat ik wel even weten hoe de omstandigheden zijn. Een verse laag sneeuw is niks mis mee maar ik hoop toch op nog een paar zonuurtjes tussen de buien door!

Hey Roel,

Ik ben vanaf maandagmorgen in Serre Chevalier op 1200 meter.
Momenteel zeggen de sneeuwhoogtes hier 45 cm in dal, 140 op de berg.

Als ik goed begrijp valt dit gebied buiten de grote neerslag (of het nu sneeuw of regen gaat zijn)

Doe ik er goed aan te herboeken of niet?

Het hoeft geen verse poeder te zijn voor mij, maar ik wil graag tot aan ons hotel kunnen skieen.

Dank je voor de feedback.

Mooi verhaal, bedankt!

Kleine tip: ik zou zeggen "peil op trekken".

Dank voor je update Roel!
Het is me inmiddels wel helder dat mijn reis naar Tignes morgen wel interessant kan worden :)

spannend!

Seriously snow addicted family!

Nou roel in ieder geval bedankt voor de heldere en eerlijke berichtgeving vertrek morgenavond met de alpenexpress naar schladming ligt niet zo heel dus dat wordt zaterdag middag mischien wel even waterskien en dat is dan even niet anders heb er toch heel veel zin in

Ligt niet zo heel hoog bedoelde ik

Hay Roel hoe is het in Viehoffen? Vrijdag 27-01 rijden wij naar viehoffen voor een shortski hopen dat het weer meewerkt! ik zie zo her en der oplopende temparaturen :( maarja als we al 3 dagen vooruit het bijna ni weten… Kun je al iets zinnigs zeggen? Thanx en fijne dag nog.

@ Niko, je hoeft echt niet om te boeken, de condities in Serre Chevalier zijn prima en je kunt zeker tot aan het dal skiën. Ik zou me geen zorgen maken, hoger op de berg zullen de condities wel beter zijn…

Click. Click. Peace

Vandaag regen in St. Anton , boven op de pistes sneeuw, veel wind en weinig zicht.

@ Roel, ik wil graag eind maart gaan skien in kirchberg. Daar ik nog nooit hier geweest ben en het niet het hoogste gebied is in oostenrijk vroeg ik me af wat jouw indruk is mbt tot de historie sneeuw in die gebieden rond eind maart. Alsvast bedankt!

Wij zitten nu in Saalbach waar het regent in het dal en sneeuw-regen op de berg. Morgen alleen sneeuw, de dag erna sneeuw en regen en daarna is het volgens de vooruitzichten hier geen regen meer.

Vertrek zaterdag naar Solden (1350m) denk dat het in Solden zeker wel goed zal zijn!!

Jimmy,
Ik heet dan wel geen Roel, maar volgens mij is de kreet "behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst". Kortom: het kan er prima skiën zijn in die tijd van het jaar, maar het zou ook maar eens kunnen dat mountainbiken meer op zijn plaats is :) In de meeste gevallen kun je er volgens mij echter prima skiën.

@ Jimmy
https://www.wintersport.nl/skigebieden/kitzbuhel/sneeuwhoogt…

En dan net onder de zwarte balk. Succes!

Een zaterdag naar solden, toch hoop ik wel op een sonnetje hoor

Vanaf zaterdag 21-01 t/m zaterdag 28-01 ben ik in Brixen im Thale (Skiwelt)
Mijn lijfspreuk voor deze dagen is.
Regen wordt vanzelf sneeuw zoals schuim vanzelf bier wordt.

niet roetsjen maar skieen

@ron,
als ik schuim in bier zie veranderen, lijkt dat meer op sneeuw dat in water veranderd :p

Ik zit 21 t/m 28 in zell am see.

Ik duim voor een onwijs mooi dik pak verse sneeuw tot in de dalen.
en de 2e helft van de week een heerlijk zonnetje! of wat lichtbewolkt.

We zullen zien!

Nieuwe GFS run laat het voor volgende week tot en met vrijdag 27/01 van tijd tot tijd en deels intensief sneeuwen aan de Noordkant, met een sneeuwgrens die dik ok is!

Hier in Saint Gervais was het tot vandaag super mooi weer. Vandaag ging de temperatuur in het gehele gebied omhoog. Vanmorggen was het op 1800m ca 0 graden en daar onder werd het papperig. Nu net om 21:00 begint het hier op 850m hoogte te regenen hHb wel goede hoop dat het vannacht over gaat in sneeuw zodat we morgen nog even poeder kunnen skien.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie