Off piste weet waar je bent

Rogier op 18 januari 2012· 19 reacties

null
Fantastische helling met mooie en strakke sporen, maar…

Dat off-piste wintersporten gevaarlijk kan zijn is bekend. Lawinegevaar is misschien wel het bekendste gevaar. Maar er zijn andere zaken waar je op moet letten, het zomaar volgen van sporen kan ook erg gevaarlijk blijken. In het grote off-piste gebied La Grave heeft de bergredding dit jaar al tientallen ‘vast zittende’ skiërs en boarders bevrijd. Sommigen na een lange en koude nacht. Als je off piste gaat weet dus waar je heen gaat en waar je bent.

Arrogantie
Veel wintersporters volgen sporen van anders skiërs want als andere daar skiën of boarden dan kunnen zij het toch ook. Een arrogante houding die duur kan komen te staan. Want niet iedereen heeft hetzelfde niveau, sommige freeriders springen zonder problemen een 15 meter hoge rotsband af en andere draaien hun hand niet om voor een lange zeer steile passage van enkele meters breed, niet het terrein waar het merendeel van wintersporters zich prettig in voelt. Wees dus nederig en ga er niet vanuit dat jij dezelfde helling aankan als de skiërs waarvan je de sporen hebt gezien.

Vertrouwen op anderen?
Wat ik het meest opvallende vind aan ‘zomaar’ volgen van sporen is het vertrouwen wat de ‘volgers’ daarmee op hun voorgangers leggen. Vertrouw jij zomaar iemand (je leven toe) die je niet kent? Nee? Waarom zou je dan wel zomaar de sporen volgen?

null
…even later is het zo, hier voelen al heel wat wintersporters zich minder lekker…

Bergsportmateriaal
De reddingen die in La Grave zijn gedaan zijn vaak boven het Orcière couloir. Een mooi couloir waar veel off-piste skiërs van dromen en waar zelfs Amerikanen speciaal voor naar Europa komen. Dit couloir is niet makkelijk maar verre van extreem. Echter een touw en abseilmateriaal zijn nodig om over een rotsband hen te komen. Veel sporen lopen door relatief vlak terrein naar deze abseil toe, veel skiërs en boarders volgen de sporen zonder na te denken en komen eenmaal boven de rotsband erachter dat verder skiën onmogelijk is. Pogingen om die rotsband af te klimmen of te omzeilen zijn bijna altijd fataal afgelopen. Gelukkig bellen veel vastzittende wintersporters de bergredding en gaan ze niet op (nog) gevaarlijk avontuur uit.

null
…om te eindigen in een serie abseils, zonder touw betekent dat bijna 1000 meter terugklimmen.

Hooggebergte
Wintersport speelt zich af in het hooggebergte van nature gevaarlijk terrein. Pistes en skigebieden zijn natuurlijk compleet veilig en geven ook een hoog veiligheidsgevoel, maar eenmaal onder de omheiningen van het skigebied door geskied is er geen enkele garantie van veiligheid meer en kunnen kleine foutjes en problemen hele grote gevolgen hebben. daarom raadt ik ook echt iedereen aan die off-piste wil om goede cursussen te volgen en met gediplomeerde gidsen op stap te gaan. Gaan niet ‘zomaar’ zelf op avontuur.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Goede tip! komt vaak voor. Heb veel "foute" sporen gezien in een gebied wat ik heel goed kende. kennis van locals of gidsen is super belangrijk

… EN een goede verzekering afsluiten, die ook off-piste reddingen vergoed. Als het dan toch een keer misgaat zit je in ieder geval niet met een factuurtje helikopter waar je met gemak een vette vakantie van kunt boeken.

Goed verhaal! Ben zelf niet zo’n off-piste-king en ik zou het ook alleen gaan doen als ik het desbetreffende gebied op mijn duimpje ken: weten waar ik onderaan uitkom en wetende dat het off-piste-stuk niet te moeilijk is voor mijn nivo.

Vaak zie je groepen waarvin het niveauverschil erg groot is. Belangrijk is goed in te schatten wat iemend wel en niet kan. Dus aanpassen aan het niveau en het inschatten hiervan is een heel belangrijke factor. Met name de mensen met minder niveau kunnen vaak overmoedig zijn cg ïk wil niet onder doen voor de rest". Juist dan is inzicht om deze mensen tegen zichzelf te beschermen essentieel.

Vooral skiërs die vanuit Les 2 Alpes een dagje (zonder gids en zonder terreinkennis !) de oversteek naar La Grave maken lopen vaak tegen problemen aan. Dat begint al op de Girose-gletscher.
Daar zou m.i. bovenaan in Les 2A nog veel duidelijker voor gewaarschuwd moeten worden. Mèt gids staat zo’n trip garant voor een schitterend (en veilig) dagje La Grave.

"Gewoon sporen volgen" is inderdaad bezopen. Als er een paar ervaren groepen over zijn geweest heb je al een "betrouwbaar lijkend" spoor. Van bovenaf heb je geen enkel zicht waar je uit komt.

eigenlijk nooit bij na gedacht dat het volgen van een spoor van een ander wel eens erg fout kan zijn.

Thx

Member of global cooling initiative

Mensen die niet weten wat ze doen zouden niet buiten de piste mogen zonder gids…je brengt niet alleen jezelf in gevaar maar iedereen op de berg en ook de redders…
Wie gaat er nu naar La Grave zonder op de hoogte te zijn van lawinegevaar?? Waar gaat het heen?

Heb ook altijd sporen gevolgd tot dat ik vast kwam te zitten.Weleenswaar met mobiel maar zonder bereik.Duurde 2 dagen voordat wij gevonden waren op mount Cook New Zealand.
Het was erg koud!

Kan heel gauw gebeuren. Vooral op een stuk waar het net gesneeuwd heeft en normaal een klein stukje off piste geen kwaad kan om makkelijker naar de gewone piste te komen.Zelf gehad bij de Krefelder hutte in Kaprun.Eerder die week met een groep gedaan. Niks aan de hand. Later alleen met mijn man. Er stonden daar 2 spoortjes in de verse sneeuw…Ik volgde ze en voor ik het wist hing ik aan de berg. Kon me net vastgrijpen omdat er geen sneeuw op de rots lag. Ik keek op een grote rots partij op behoorlijke hoogte. Mijn man heeft er me naar boven kunnen trekken met ski’s en stokken nog aan. Het is gelukkig goed afgelopen krijg nu weer de rillingen als ik er aan denk. Ik volg nooit geen off piste sporen meer alleen met iemand erbij die het gebied goed kent.

…Als je off piste gaat, zorg er dan voor dat je altijd een lawinepieper, schep en sonde bij je draagt. Weet wat je doet…!

Rogier, wat ik me afvraag, ken jij intussen blindelings de weg in Puy? :) Stel dat ik daar ooit komt, hoop ik je tegen te komen :D

Go with the snow!

@ Mattz, ja ik durf te zeggen dat ik in Puy (en nog een aantal andere gebieden hier in de buurt) blindelings de weg ken. En kom (helaas) regelmatig vastzittende of terug klimmende wintersporters tegen. En als je hier bent en je ziet me op de pistes spreek me gerust even aan…

Click. Click. Peace

@Rogier, komt voor mekaar! Geniet er nog van!

Go with the snow!

Levensgevaarlijk, ga alleen off piste met idd een pieper en een schep! Of een hoofd vol kennis!

@ Joey, ik denk dat je bedoelt ‘met een hoofd vol kennis’ een pieps schep en sonde (die je natuurlijk mee moet) zijn geen vervanging voor kennis.

Click. Click. Peace

Mijn persoonlijke mening is dat sommige skiërs een vals gevoel van veiligheid ontlenen aan pieps, schep en sonde. Ook als je die bij je hebt ben je niet veilig voor lawines, en zeker niet voor gletscherspleten, rotsbanden waar je op strandt of steile couloirs waar je kunt belanden.
Terreinkennis, ervaring en risico’s goed kunnen inschatten (en vermijden !) geven meer veiligheid.

‘Kopieert’ , nu gewoon stukken van wintersporters.nl? Ok, het is geen kopie, maar dit stuk van Rogier is zeker gebruikt.

http://www.telegraaf.nl/reiskrant/wintersport/11326118/__Let…

De Telegraaf kopieert bedoel ik dus

@MJH Een journalist mag idd verschillende bronnen gebruiken om zijn eigen verhaal te schrijven. Het is dan wel zo netjes om je bronnen te vermelden. Kopieëren mag niet, tenzij het niet onder copyright is geschreven.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie