Donderdag eerst wat regen, daarna volop sneeuw

Roel op 17 januari 2012· 36 reacties

null
Voor zon zit je dit weekend het beste in Italië, dit is Alleghe in de Dolomieten.

Na wat heen en weer geschuif van de modellen staat de sneeuwval voor het weekend weer op de kaart. Ik verwacht lokaal grote hoeveelheden al is nog altijd niet te zeggen waar het echte zwaartepunt komt te liggen. Italië wordt het in ieder geval niet want dit Alpendeel blijft in de luwte.

Bitterkoud
Martijn vertelde het al, het is bitterkoud in de Alpen. De komende dagen wordt het wat zachter en dat mag ook wel. Gisterochtend bracht ik mijn dochtertje naar de skiles in Viehhofen waar het op dat moment -17 graden was. Respect voor de kleine maar ook voor de skileraren in dit zonloze dorpje, pas eind februari komt de zon weer boven de bergen uit.

Op de piste is het heel anders, daar is het goed uit te houden mits je in de zon skiet. En dat lukt vandaag ook nog wel in Frankrijk, Zwitserland, Italië en het westen van Oostenrijk. In de oostelijke helft hangt meer bewolking, ook bij mij in Viehhofen. Het maakt het voor het gevoel nog wat kouder en er kunnen wat sneeuwvlokken vallen maar grote hoeveelheden verwacht ik niet.

Einde zonnige weer
Morgen is voorlopig de laatste zonnige dag, donderdag gaat het roer om met veel bewolking en meer wind. In de loop van de dag begint het beneden 1200-1500 meter te regenen van Geneve tot aan Salzburg, in de loop van de nacht overgaand in sneeuw. Het zal weinig kwaad doen aan het immense sneeuwdek dat in de Noord- en Westalpen ligt.

null
Paradiski onder een strakblauwe hemel, tot en met morgen blijft het hier zo (via Sneeuwhoogte+).

Vrijdag komen de Alpen in koudere luchtmassa’s terecht met sneeuw tot in de dalen. De meeste sneeuw verwacht ik dan in Frankrijk en Zwitserland. Het weekend blijft onbestendig met meer sneeuw, maar of het een aaneengesloten sneeuwdump is of eentje met tussenpozen is nog niet te zeggen. Maar ieder skigebied ten noorden van de Alpenhoofdkam kan rekenen op verse sneeuw.

Frankrijk
Vandaag en morgen volop zon en wat zachter dan de laatste dagen. Donderdag meer bewolking en vanuit het noorden opkomende neerslag. Beneden 1500 meter eerst regen, vrijdag sneeuw, mogelijk tot een halve meter. In het weekend afwisseling van sneeuw en wolken, mogelijk nog steeds grote hoeveelheden. Misschien wat zonnige momenten maar die zijn van korte duur.

Zwitserland
Vandaag en morgen laatste zonnige dagen. Donderdag in de dalen eerst regen, in de nacht overgaand in sneeuw. Vrijdag veel sneeuw bij een harde wind. In het weekend aanhoudend onbestendig met sneeuwbuien, misschien opnieuw een dik pak in de Noordalpen.

Oostenrijk
Vandaag ten oosten van Innsbruck veel bewolking maar niet veel sneeuw, in het westen zon. Morgen weer overal zon. Vanaf donderdag weersomslag met eerst wat regen beneden 1200-1500 meter, vrijdag overal overgaand in sneeuw. Het meeste lijkt weggelegd voor de Arlberg. In het weekend aanhoudend winters met sneeuwbuien, misschien een flinke pak.

Italië
Veel zon, donderdag wat meer bewolking en zachter maar wel droog. Vanaf vrijdag wisselend bewolkt en flink kouder, tegen de grens met Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk wat sneeuw. Naar het zuiden toe vooral opklaringen.

Sauerland
Vandaag en morgen koud en zonnig, volop gelegenheid voor het spuiten van kunstsneeuw. Donderdag vanuit het westen eerst regen, overgaand in veel sneeuw in het weekend. Boven 600 meter wordt het echt winter, misschien zelfs (flink) lager.

null
Fotogeniek lichtspel van zon en kunstsneeuw (Neuastenberg, Sauerland).

Na het weekend lijkt het wisselvallige weer aan te houden, dat betekent geregeld sneeuwval afgewisseld met een paar zonnige momenten.

Tot slot, ik gebruik hier regelmatig foto’s van Sneeuwhoogte+ om een beeld te geven van de sneeuw en de condities. Ik zie vaak de fraaiste plaatjes voorbij komen. Als je ze in mijn weerbericht terug wil zien, maak de foto’s dan liggend (landscape). Dat past het best in onze opmaak.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@ Roel: ik ga vrijdag naar Gerlos. Sneeuw onderweg zeker ?

Hoi Roel! Ik keek zopas op de webcam van ALpbach en zag -27° C!

Go with the snow!

Het gaat dus een drukke wisseldag worden.

life is a beach, or a pile of snow

Na volgende week is het gedaan met het winterweer. Ook in de Oostenrijkse Alpen loopt de temperatuur op 1500m hoogte op tot boven het vriespunt. Vermoedelijk gaat er dan ook regen vallen. De winteruitbraak die na het weekend gepland stond is volledig van de baan. Een flinke domper dus…

@Roel.
volgende week vrijdag richting val gardena. Als ik het zo zie op de GFS runs lijkt het nog steeds dat er sneeuw aan zit te komen. Kun jij dit bevestigen of klopt er helemaal niets van? Zou zo mooi zijn als er een mooi laagje poeder bij gestrooid gaat worden daar!

Bedankt Roel nog 10 nachtjes slapen! en dan eindelijk is het zover!

Seriously snow addicted family!

@Roel: de EMCWF00 en GFS00 laten wederom hogedruk zien bij de west (Franse) Alpen. Dit weekend overwegend 1020Hpa. Hoe kan het dan toch tot grote neerslaghoeveelheden komen?

Dag Roel ik volg het weerbericht al een paar weken. morgen vertrekken wij naar st johan in Tirol tot zondag en dan een weekje obereggen in Italië. Kan jij al iet zinnig zeggen voor obereggen, alvast bedankt en als ik daar ben hou ik jullie op de hoogte van de condities via de superapp. grtjs

@Roel: kijk bijvoorbeeld eens naar deze kaart van ECMWF (zie link). Zo ligt bijv. Geneve (PdS) zelfs op 1020Hpa en ook nog dicht op de 1025Hpa.

null

Kan jij dat rijmen met de grote neerslaghoeveelheden?

Ik ben weer naar een paar dagen Nederland in het Kleinwalsertal. Zal vrijdag wel weer flink sneeuwscheppen worden. Maar vandaag en morgen lekker op de ski.

@anton jij kan dus verder dan 3 dagen vooruit kijken?

@ Izaak: luchtdruk zegt niet alles.
Wanneer je op wetterzentrale.de naar de neerslag kijkt zie je aanhoudend vanaf donderdagavond neerslag rond PdS.
Wat ik op die weerkaart zie is vooral een typische glijbaan die gigantische sneeuwhoeveelheden kan veroorzaken in de alpen. Het klopt wel dat dat hogedrukgebied niet nog verder moet uitstulpen naar het oosten want dan krijgt Frankrijk niet zo veel. Maar ik denk dat het wel goed komt zo.

Don`t eat yellow snow

@ Roel: ik ga donderdag naar Garmisch Partenkirchen! Kunnen we daar en in de aaneengesloten Zugspitz Arena (Lermoos, Ehrwald) deze dagen nog veel sneeuw verwachten?

aflopen zondag -17 in Riezlern

@anoniem 17 jan. 2012. Ja je kunt verder dan drie dagen vooruit kijken wat betreft trendverwachtingen. De trend is geen aanhouden van winterweer in de Alpen. In oktober en november 2011 hebben uitlopers van een hogedrukgebied ook al voor te hoge temperaturen op het 850hPa vlak gezorgd. Daarna is het steeds westcirculatie geweest er leek een kentering aan te komen naar kouder weer. Die komt er nu dus niet de Westcirculatie blijft doorgaan en zorgt voor een te hoge sneeuwgrens. De trend is dus geen winterweer.

Anton, die Noordwestelijke circulatie heeft er anders wel voor gezorgd dat we nu met recordhoeveelheden sneeuw zitten. Dan kan jij wel negatief lopen doen, maar die Noordwestcirculatie is zo gek nog niet. Daarnaast is de onzekerheid na het weekend zo enorm groot dat er geen peil op te trekken valt. Doe dat dan a.u.b. ook niet…

Ik ga pas volgende week donderdag op pad richting Tignes. Maar van mij hoeft het ook niet zo bar koud, bibberend bij -18 in de stoeltjeslift flitst dan toch wel eens door je hoofd "Waarom was dit ook alweer leuk?"…

Let it snow!

Hoi Roel, net terug uit Valloire een prachtig skigebied alleen maar een blauwe lucht gezien en perfecte sneeuw. Top

@Anton Zoals iedereen heeft kunnen volgen de laatste dagen gaan de modellen behoorlijk op en neer. Je kunt twee weken vooruit kijken maar of het uitkomt weet niemand!

Ik weet niet of ik weer zo blij ben met al die sneeuw die dit weekend wordt voorspelt want ik ga dit weekend net naar Saalbach en heb eigenlijk wel zin om lekker die strakke pistes te hebben ipv. Tiefschnee… Een beetje is niet erg maar als het weer die meters worden vind ik het net iets TE…

@ Roel: Wij vertrekken vrijdagavond om 11 uur richting Königsleiten, ben ook heel benieuwd of we daar veel last van de sneeuw krijgen?

Beste @Anton (im Tirol of am Arlberg?), ik luister lekker toch naar Roel.

Vrijdag met de Rijnlandse Skivereniging naar Fugen in het Zillertal. Ben benieuwd hoe daar de omstandigheden zijn.
Ben 2 weken geleden in Noord - Italië geweest, MonteCampione bij Brescia in de buurt. Waren er maar 3 van de 8 pistes open. Toch een prima week gehad met mooi weer.
Maar nu gaan we er echt voor, kilometers maken!!
Kijk eens op http://www.rskiver.nl

Beste @Carina, Edwin en Jeroen,

Het is 6 dagen vooruit kijken. En de trend is geen winterweer. Maar vanaf maandag kans op oplopende temperaturen boven de 1500 meter. Deze trend zit al een aantal dagen in div. weermodellen. Een trend kan uiteraard altijd afwijken naar boven of beneden. Of het zonnig wordt of nat dat valt inderdaad moeilijk te voorspellen over meer dan 4 a 5 dagen.

wel kun je o.b.v. het volgen van diverse weermodellen een trend ontdekken en niet afgaan op een losse winterkaart.

Pas maar op… Het weer in de bergen is vaak niet 3 a 4 dagen vooruit te voorspellen…

@Roel Hoe is het dit weekend op de weg? Wij vertrekken vrijdagnacht en twijfelen of we via Frankrijk of via Duitsland-Zwitserland gaan rijden.

@Elisa
Waar ga je heen? Als je naar de pyreneen gaat zou ik via Frankrijk rijden…

@Steve We gaan naar Val Cenis in Frankrijk. Ik begreep dat via Luxemburg-Frankrijk het korter is, maar duurder vanwege de tol? Ik weet niet hoe de wegen in Frankrijk zijn?

Anton,

GFS 12u is weer ouderwets koud van maandag 23-01 t/m woensdag 25/01. Niets zo veranderlijk als het weer…

Vannacht richting Ischgl, nog net even een zonnige dag meepakken. Daarna sneeuw, heerlijk verse poeder

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie