Koud weekend met sneeuwval

Roel op 16 januari 2012· 24 reacties

null
Heerlijke zon in Breuil-Cervinia (I), ingestuurd via Sneeuwhoogte+.

Het weekend ziet er winters uit met sneeuwval. In de West- en Noordalpen valt vanaf vrijdag plaatselijk meer dan een halve meter verse sneeuw. Daarmee start een fase met belangrijk kouder weer, vooral boven op de berg wordt het afzien met een snijdende kou en wind.

Donderdag even regen
De eerstkomende dagen is er bijna letterlijk geen vuiltje aan de lucht. Morgen kan er in Oostenrijk even wat meer bewolking binnendrijven maar vooral in Tirol en Vorarlberg schijnt de zon flink. Elders in de Alpen duurt het zonnige weer gewoon voort. Ook woensdag is nog zo’n schitterende dag.

Donderdag is een overgangsdag naar een heel ander weertype. Het raakt bewolkt en op steeds meer plaatsen valt regen, boven 1200-1500 meter ook sneeuw. Het zachte weer duurt gelukkig niet lang want vrijdag draait de wind naar noordwest en daalt er een nieuwe lading sneeuw over de Alpen neer.

Weekend echt sneeuw
Zoals het er nu naar uitziet worden Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk vrij gelijkelijk verdeeld over het weekend. Uit de reacties gisteren bleek wat twijfel over de sneeuw die ik aankondigde. Ik ga echter nooit uit van één model of berekening, zeker GFS zwabbert soms ontzettend wat de reden is dat ik vaak meer waarde hecht aan andere modellen. De sneeuw gaat vanaf vrijdag vallen, daar ben ik van overtuigd.

null
Overal hetzelfde beeld, ook in Chamrousse (F).

Frankrijk
Tot en met woensdag veel zon en droog, vooral woensdag wel erg zacht. De nulgradengrens stijgt naar 2500 meter. Donderdag nog steeds zacht maar meer bewolking en wind, in de middag en avond regen beneden 1500 meter. Vrijdag dalende sneeuwgrens en flink wat sneeuw, vooral in de Savoie en Haute-Savoie. In het weekend sterk wisselvallig en koud met sneeuwbuien.

Zwitserland
Zonnig en droog tot en met woensdag. Donderdag bewolkt en geleidelijk regen, vanaf 1500 meter ook sneeuw. Vrijdag flink kouder en flink wat sneeuw, 20-40 centimeter is goed mogelijk. Zaterdag even iets rustiger maar dan weer toenemende sneeuwval. Koud!

Oostenrijk
Morgen ten oosten van Salzburg wat meer bewolking en misschien een vlok sneeuw. Elders zonnig, ook woensdag nog. Donderdag vanuit het noorden inzettende regenval beneden 1200-1500 meter, in de nacht naar vrijdag overgaand in sneeuw. Het weekend verloopt winters en koud met sneeuwbuien. Lokaal valt een halve meter. Soms ook veel wind!

null
Heerlijke condities gisteren in Saalbach-Hinterglemm (O), het was ook erg druk.

Italië
Veel zon. Donderdag geleidelijk meer wolken maar nog droog. Vanaf vrijdag wisselend bewolkt en af en toe een sneeuwbui maar waarschijnlijk geen grote hoeveelheden, het wordt een stuk kouder! Het vriest overdag ook in de dalen.

Sauerland
Eerst koud en helder met volop gelegenheid voor productie van kunstsneeuw. Donderdag flink zachter met sneeuw overgaand in regen. Vanaf vrijdag winters met veel sneeuwval, waarschijnlijk valt er een flinke hoeveelheid tot en met zondag.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@Roel: jij schrijft Heerlijke condities gisteren in Saalbach-Hinterglemm (O), het was ook erg druk

en dan staat er een foto bij met 4 mensen erop. Grapje of was het echt heel druk ?

Het was echt heel druk, allemaal dagjesmensen. Om half 12 nog een half uur staan wachten bij het dalstation, daarna verspreidde het zich wel snel. Ook wat bulten op de piste.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik zie 11 mensen +fotograaf, best druk toch ;-) Gister was het zondag ik denk dan een hoop locals die ook op pad gaan?

Seriously snow addicted family!

Bedankt voor je bericht. Zou van donderdag tot zondag naar Oostenrijk gaan. Heb besloten om toch maar hier te blijven en een poosje later nog een poging te wagen.

Roel, tot wanneer blijft het sneeuwen?

Zaterdag naar 3V. Zin in!

Roel, wat ik mij afvraag. Wat zijn de consequenties van de aangekondige regen donderdag op de lager gelegen pistes. In Brixen imThale heb je een schitterende piste op een zuidhelling. Deze piste ligt op een kleine 1000m hoogte en er ligt momenteel een kleine 50cm sneeuw. Zal de regenval schade aanrichten, of wordt dat allemaal volledig teniet gedaan op de vrijdag en zaterdag.

Pflrt… vrijdag gaan we rijden naar Serre Chevalier, had gehoopt om zonder sneeuw aan te komen, maar ben er bang voor dat het niet gaat lukken… hopelijk valt het mee onderweg :-)

Krijgt deze plaatselijke weerman (http://bichler.vol.at/) toch gelijk. Kondigt nu al meer dan een week aan dat er vanaf komend weekend veel sneeuw gaat vallen en er meerdere koude weken aan zitten te komen.
We zullen zien!

Zaterdag naar Skiwelt Brixen. Gaan we winterse omstandigheden op de wegen meemaken ?

vrijdag naar Gerlos, aankomen met slecht weer dus ? oefenen maar met sneeuwkettingen Roel ?

Wij komen zaterdag naar Saalbach! Sneeuwkettingen nodig of gaat het gewoon met winterbanden aan?

A.s. zaterdag naar Skiwelt Brixen. Moeten we rekening houden met winterse omstandigheden op de wegen ? Verse sneeuw op de pistes altijd welkom.

Frankrijk: haute- savoie vooral? Wat met Hautes-Alpes? want ik vertrek de 3de februari naar Risoul en ze kunnen daar wel wat verse sneeuw gebruiken denk ik :D

Dank bij voorbaat

Twee weken strak blauw en uitgerekend het weekend dat ik naar PdS ga (aankomend) is het wind, slecht zicht (white out)en sneeuw. Van mij hoeft het allemaal niet.
@Roel : zijn er nog gebieden (buurt Geneve) waar de zon wel gaat schijnen?

Over de omstandigheden op de weg de komende dagen meer, of het juist 's ochtends of 's middags gaat sneeuwen kan ik nu nog niet zeggen. Los daarvan is oefenen met sneeuwkettingen nooit slecht!

@jeroen, die piste ken ik en is doorgaans bedekt met een dik pak kunstsneeuw. Die kan dat goed hebben.

@Izaak, ik zou de Mont Blanc tunnel doorrijden naar Italië. Daar zit je wat beter.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Roel, dat is niet de pisteafdaling die ik bedoel. Het is de helling die aan de andere kant ligt. Als je bij binnenkomst in Brixen naar boven rijdt kom je op een gegeven moment bij Oberkaslach uit. Daar heb je een helling die bij zware sneeuwval geprepareerd wordt. Die gebeurt dan met een bully die omhoog getakeld wordt. Magnifiek!

Ik vertrek zaterdagavond met de bus naar Grande Massif. Hopelijk valt het mee onderweg.

@Roel, wat zijn de verwachtingen voor volgende week? en moet ik me nog zorgen maken voor de reis ernaartoe?

Roel wat voor weer verwacht jij voor les sybelles komend weekend en de week erop voor zover je dat nu al kan zien ?

@roel heb je de nieuwe ecmwf kaarten al gezien? Het hele weekend hogedruk bij de Franse alpen. Hoe kan er dan toch zoveel neerslag vallen? Ben erg benieuwd naar je antwoord.

@Izaak goed gezien, ik ga vooralsnog uit van een vreemde stuiptrekking van het Europese model. De andere modellen, en t/m vanochtend ook ECMWF nog, gaan voor drie dagen sneeuwval. Maar wat het ook wordt, de sneeuw van vrijdag staat er ook bij ECMWF nog keurig op.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Gelukkig in Duitsland ook weer (3 landen punt am feldberg), vanaf donderdag tot woensdag zowiezo sneeuwval :) .

Laatste GFS18u , gek genoeg ook hogedruk voor franse alpen aankomend weekend, ook een stuiptrekking? lijkt of de depressie een wat oostelijker koers vaart

Amai de weergoden zijn Italië niet erg goed gezind tot nu toe. Net terug van Flachau (Salzburg) en daar heb ik nog nooit geziene hoeveelheden sneeuw tegengekomen, zalig.

RoCo
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie