Zon, en de volgende dump op de kaart

Roel op 15 januari 2012· 20 reacties

null
Ik citeer van Sneeuwhoogte+: “Wat is het hier genieten” (Sölden).

Het is vanaf vandaag in het hele Alpengebied puur zonnig, maar de eerste dump staat alweer op de planning voor het eind van de week. Opnieuw lijken de Franse en Zwitserse (en misschien Oostenrijkse) Alpen de volle laag te krijgen. Italië blijft voorlopig in de wachtkamer.

Als er een quotum zou zitten op zonuren dan hadden de Italiaanse Alpen dat al bijna overschreden deze maand. Een mix van noordweststromingen en hogedrukgebieden geeft nou eenmaal weinig sneeuw in Italië (en ook Osttirol en Karinthië). Voorlopig komt daar weinig verandering in met nog steeds heel veel zon.

Lichte koude poedersneeuw
Voor de verandering profiteren de Noordalpen daar nu ook van. Gisteren sneeuwde het in Saalbach nog tot pakweg 16.00 uur, in totaal heeft dit zo’n 20-25 centimeter vederlichte poedersneeuw opgeleverd bovenop het pak dat er al lag. In Frankrijk, Zwitserland en het westen van Oostenrijk scheen de zon al volop.

null
Eindelijk helder vanochtend in Saalbach, begin van een zonovergoten dag.

Vandaag is het ook bij mij eindelijk onbewolkt en kan de serie zondagen beginnen. Tot en met woensdag blijft het in de hele Alpen zonnig met de laagste temperaturen overdag in Oostenrijk. Richting Frankrijk wordt het een stukje zachter met in de loop van de dag misschien wat papperige dalafdalingen in Frankrijk en Zwitserland. De nachten blijven echter ijskoud, temperaturen beneden -20 graden zijn geen uitzondering.

Donderdag omslagpunt
Donderdag wordt het hogedrukgebied verdreven en gaat het vanuit het westen tot noordwesten harder waaien. Het wordt een echte overgangsdag waarbij er eerst zachte lucht wordt aangevoerd. Beneden 1500 meter geeft dat kans op regen, vanaf vrijdag stroomt echter weer koudere lucht binnen en daalt de sneeuwgrens tot in de meeste dalen.

Het gaat mogelijk opnieuw om grote sneeuwhoeveelheden, de aanstroming lijkt namelijk veel op wat we eerder zagen deze maand en in december. Frankrijk en Zwitserland liggen vooralsnog het gunstigst voor een echte dump vanaf vrijdag. Details volgen de komende dagen.

Frankrijk
Rustig en zonnige hogedrukweer. Het wordt geleidelijk zachter met een nulgradengrens stijgend naar 1800 meter. Donderdag meer wind en mogelijk regen beneden 1500 meter. Vanaf vrijdag dalende temperatuur en veel sneeuw.

Zwitserland
Kraakhelder weer met veel zon en in de dalen soms mist. Koude nachten! Donderdag vanuit het westen meer wind en bewolking en mogelijk regen beneden 1500 meter. Vanaf vrijdag kouder en mogelijk veel sneeuw tot in de dalen. Het blijft dan voorlopig onbestendig.

Oostenrijk
Veel zon en droog. Ook overdag temperaturen in de dalen nauwelijks boven het vriespunt. Donderdag zachter en mogelijk wat regen beneden 1200 meter. Vanaf vrijdag wordt het kouder met vooral in de Arlberg kans op veel sneeuw, richting oosten (Tirol en Salzburgerland) zijn de hoeveelheden minder zeker.

Italië
Tot donderdag volop zon, wel geleidelijk wat zachter met een nulgradengrens stijgend naar 1800 meter. De kunstsneeuw zal het echter goed kunnen hebben omdat de nachten koud blijven. Vanaf donderdag iets meer bewolking maar er valt weinig neerslag. In het weekend waarschijnlijk weer meer opklaringen en kouder.

null
Door de opkomende zon beschenen kunstsneeuw in Neuastenberg, Sauerland.

Sauerland
Sneeuwkanonnenweer! Het dunne laagje natuursneeuw dat er is gevallen kan de komende dagen worden aangevuld met kunstsneeuw doordat vooral de nachten koud verlopen. Het zou de condities structureel kunnen verbeteren. Vanaf woensdag sneeuw, overgaand in regen en in het weekend mogelijk weer sneeuw. Spannende ontwikkeling.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

spannende berichten,als ik het zo lees,als het maar koud blijft dan vindt ik het best,nog 2 weken wachten,en dan ga ik

Vind je verhaal moeilijk te rijmen met de GFS0u run. Ik zie volgend weekend alleen maar hogedruk (in elk geval boven de 1020) voor de Franse alpen. Wellicht kijk ik verkeerd of volg je het emcwf.

Hey Roel, geldt de voorspelde "dump" ook voor de Zuid(west)-Alpen? Espace De Lumiere/Pra Loup?

Ben benieuwd, vertrek a.s vrijdag voor 17 dagen naar val thorens…

@ Roel : jij volgt de ECMF dacht ik hé ? Vermits het om een 4-5 daagse voorspelling gaat, zitten er nog veel verschillen in de modellen en met welk % reken je dan ? Wij vetrekken op vrijdag 20 jan naar Gerlos. Dank je.

Benieuwd hoe het uitpakt. Hoe het ook zij, in Porte du Soleil kan volop geskied worden! Nog twee dagen aftellen. #uitzien

Je weerbericht is wel erg stellig, Ik geloof wel in sneeuwval eind van de week, vooral donderdag en vrijdag, maar of het ook de omslag is naar onstabiel alpenweer vind ik een te snelle conclusie. Zaterdag kan het volgens de meest recente kaarten ook al weer zonnig zijn.

@ René
Onstabiel kan ook betekenen dat het 2 dagen sneeuwt en dan weer 2 dagen zonnig is met een wisselende temperatuur.

Hoe het ook zei, het komt zoals het komt. Hopelijk heeft Roel gelijk en komt er nog een dump en nog één en… Na 3 jaar slechte pistes (veel steentjes/rotsen/ijs) willen we weer eens heerlijk besneeuwde pistes hebben. Dan zijn de ski’s ook niet zo gehavend aan het eind van de skiweek :-(. En niets is zo wisselvallig als het weer!
In ieder geval is er in Les Trois Vallees al meer sneeuw dan de afgelopen jaren geweest is rond deze tijd van het jaar.

Ik sluit me aan bij de andere lezers. Een dump is iets te stellig. Ook GFS6u laat Franse alpen al weer vanaf zaterdag in een hogedrukgebied zien.

Ik sluit me aan bij de andere lezers. Een dump is iets te stellig. Ook GFS6u laat Franse alpen al weer vanaf zaterdag in een hogedrukgebied zien.

Mooie berichten weer nu mijn vertrek datum steeds dichterbij komt word het spannend! :-) (heerlijk die spanning)

Seriously snow addicted family!

Ben benieuwd wat het gaat worden aangezien we vrijdag vertrekken naar Tignes.

wat zijn de verwachtingen vanaf donderdag in Lofer???

Vertrek vrijdag ook naar Tignes.

Dat klinkt goed! Wij reizen vrijdag 27 januari af naar Les Sybelles en hebben daar dus heerlijk verse sneeuw! Top!!!

Ah. Meerdere Tignes gangers. Houd de voorspellingen goed in de gaten, spannend wat het qua sneeuw wordt met name op de wisseldag. Vrijdag hotel in Annecy en dan zaterdag loop v/d morgen de bergen in!
Zin in!!!

Hoe staat het er nu eigenlijk voor in Les Deux Alpes? Is het daar nog steeds helemaal ingesneeuwd? De 27ste (duurt nog even) gaan we daar naartoe, maar ja dan moeten we er wel kunnen komen natuurlijk :-p

wij gaan a.s weekend naar les menuires, Denk dat we eerst wel even weer met de sneeuwkettingen moeten oefenen. hoop wel dat er kunnen komen. Dat was bij de vorige dump nog al moeilijk heb ik begrepen. En als we er dan zijn hopen we op zon… Kijk tegenwoordig zo’n beetje op alle sites waar maar een weerbericht te vinden is. voor iedereen die gaat een goede reis en veel skiplezier.

ben benieuwd!

vrijdag naar zell am see !

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie