Les Sybelles ontdekken

Ruud op 18 januari 2012· 48 reacties

null
Een groot gebied, wat zal ik ervan vinden?

Ik vind weinig zo leuk als een nieuw skigebied ontdekken. Dit weekeinde is het weer zover: ik ga drie dagen skiën in Les Sybelles, een gebied dat ik niet ken.

Ontdekken vanuit je luie stoel.
Voordat je daadwerkelijk in de auto of het vliegtuig stapt heb je je meestal al een beeld gevormd van het skigebied. Ik in ieder geval wel. Alleen al van de pistekaart en de website kun je al veel afleiden. Kijken naar de webcams, speuren naar video’s op Youtube om te kijken of je kunt zien hoe de pistes zijn en het landschap. De-soms cheesy- filmpjes die in opdracht van het Touristenbureau zijn gemaakt. Ze zijn super gelikt en of juist een beetje knullig.

De werkelijkheid
In het echt is het toch altijd weer anders. Soms valt een gebied een beetje tegen als je eraan komt. Af en toe valt het ook juist mee; op grond van de website en de cams had je er minder van verwacht. Zo’n eerste indruk zegt op zich dan ook weer niet alles. Pas als je in je ski’s klikt en de pistes opstapt merk je of het gebied je past. Of ze jouw soort pistes hebben, of de offpiste-mogelijkheden naar je smaak zijn. Of er leuke hutten en restaurants zijn. Of het liftsysteem logisch in elkaar zit en de liften je snel naar boven brengen.

null
Op de webcam beelden ziet het er lekker rustig (en nu nog zonnig) uit.

Les Sybelles
Nu ik volgende week zelf ook weer naar een voor mij onbekend gebied ga, ben ik dan ook weer heel benieuwd. Natuurlijk heb ik ook op het forum zitten lezen wat men zoal vindt van dit grote skigebied. Zo’n 300 kilometer pistes is ten slotte niet mis. De dorpen lijken me heel verschillend; van authentieke plaatsjes tot de typisch Franse nieuwbouwdorpen. De meningen op het forum zijn best heel verschillend en spreken elkaar tegen; van heel enthousiast tot eerder negatief. Sommigen vinden dat er te veel platte verbindingspistes zijn, anderen vinden dat dat juist heel erg meevalt. De ene bezoeker vindt dat er te veel sleepliften zijn op de verbindingspistes, de andere meldt dat er geïnvesteerd is in nieuwe snelle liften en vinden het een geweldig skigebied.

Zelf ervaren
Ik ga het lekker allemaal zelf ervaren. Over één ding zijn de forumbezoekers het de laatste weken in ieder geval eens; de sneeuwcondities zijn goed. Kan ook niet anders na al die dumps deze winter. In dit topic is ook een filmpje verschenen dat naar meer smaakt. Het toont een uitgestrekt gebied met veel sneeuw. Zo te zien ook heerlijk rustig op de pistes. Ik vrees dat ik zulke condities niet ga aantreffen: het kon wel eens een weekend met heel veel sneeuw worden. Volgende week zal ik melden wat mijn bevindingen zijn. Ook over de reis; want waar ik in december naar Val Tho ben gegaan met de bus en vorige week naar Rogier in Puy Saint Vincent met de auto, ga ik nu vliegen naar Genève. Eens kijken wat het beste bevalt.

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Les Sybelles is een leuk gebied met veel leuke pistes waar je lekker kunt knallen! Het verbindingsstuk met de sleepliften is bij grote tochten noodzakelijk en niet vervelend. Zowel Corbier, La Toussiere als St Sorlin hebben een aantal lekkere lange afdalingen!

Dat over die verbindingspistes klopt wel enorm, die zijn een ramp omdat ze enerzijds enorm vlak zijn en anderzijds veel sleepliften hebben.
La toussuire (ofzoiets) heb ik als erg prettig ervaren, alhoewel de liften daar toen nog erg traag waren.

Zelf vond ik het een sfeerloos gebied. De authentieke plaatjes vond ik ook niet zo authentiek eerlijk gezegd. Wat niet meehielp waren de slechte condities toen ik er was, dus wellicht is de sfeer veel beter met goede condities!

Een leuk gebied met inderdaad een paar verbindingsstukjes met sleepliften, maar dat is overkomelijk. Daarnaast goede mogelijkheden om off-piste net naast de piste te gaan. En met 50 cm nieuwe sneeuw en een zonnetje toen ik daar aankwam twee jaar geleden was het super. Denk dat de hoeveelheid sneeuw wel erg mee hielp bij deze goede ervaring, maar dat is overal zo;).

Ik ben hier ongeveer 4 á 5 maal geweest de afgelopen 10 jaar. Persoonlijk vind ik het wel een leuk gebied, alleen zoals al vermeld vrij sfeerloos. Verder zijn er wel veel off-piste mogelijkheden, waar je bijna altijd na een lekker stukje weer op een piste uitkomt.

Verder zijn de liften behoorlijk verouderd en is er eigenlijk niets qua apresski te beleven (in St Jean D’Arves noch in Le Corbier).

Maar het is wel een leuk en goedkoop gebied, ideaal voor de arme student

Ik (naamgenoot voor de duidelijkheid :)) zit er komende week ook. Een budgettripje ditmaal, want daar staat dit gebied ook bekend om: het is er lekker goedkoop!

Een jaar of 6 geleden ben ik er ook al eens geweest en heb het er toen goed naar mijn zin gehad. Geen last gehad van vlakke verbindingsstukken, des te meer van sleepliften waarbij je een meter de lucht in wordt gelanceerd. Eens kijken of dat is verbeterd!

Zeker geen 300 kilometer piste, sleeplift tussen Le Corbier en rest van het gebied is de bottlenek, lang, langzaam en druk. Alleen St. Sorlin en La Toussiere zijn oke, maar niet meer dan dat. Sfeerloos, slecht onderhoud en vaak veel dicht. Twee keer geweest, met weinig en met veel sneeuw, maar nooit meer!! Echt een budget gebied.

Nou Ruud ik ga het ook ontdekken, vrijdagnacht rijden mijn vrouw en ik naar Les Sybelles voor een week skieen !
Veel plezier alavst

Hoi,

Ik was er de 2e week van de kerstvakantie. Je moet zeker het laagste punt het dorpje sainta colomban des villards bezoeken die laatste blauwe piste is zo rustig en strak dat je er keihard over kunt knallen !!

Meneer Anoniem hierboven, volgens mij heb jij een slechte ervaring gehad…ik lees veel postief klinkende reacties over het gebied, mijn schoonouders zijn er ook geweest hadden allee pech met de sneeuw !
Ik weet trouwens waar ik aan begin, er zijn geen cabinebanen, alleen stoeltjes en sleepliften dat weet ik dus. Het gebied is prachtig en ik kan je verklappen dat ik zeg "SFEER" kan maken !

Ruud, veel plezier! Ik ben er zelf de eerste week van januari geweest. Ondanks de vakantieperiode was het er erg rustig, doordat in elk dorpje wel diverse liften vertrekken! Het is een erg leuk, afwisselend gebied. Helaas zijn er enkele sleepliften die niet te vermijden zijn, maar deze zijn nieuw en prima te doen!
De vlakke stukken met erg lange sleepliften waar iedereen over valt zijn prima te vermijden. De oudere stoeltjesliften over het algemeen ook wel. Prima low-budget gebied waar je je zoveel on- als offpiste goed kunt uitleven, zeker met de mega hoeveelheden die er al liggen en er nog komen!

If you snooze, you loose!

Ik heb het eerste jaar dat Sportura in Les Sybelles zat een seizoen gewerkt in St. Sorlin, ik vind het gebied super. Le Corbier is leuk met de terrasjes, maar is gewoonweg lelijk, La toussuire is leuk ook met leuke terrasjes en St. Sorlin is goed te doen, alleen weinig horeca, dit geldt voor heel het gebied. De pistes zijn breed en goed onderhouden, en ondanks dat er op sommige stukken vlakke pistes zijn, zijn er zeker genoeg uitdagende pistes. Ook qua Off-piste is er voldoende te doen, let alleen op dat je wel in de buurt van de pistes blijft, want het seizoen dat ik er werkte 2 doden gevallen die waren wezen klimmen en zijn gepakt door een lawine. De liften zijn wisselend oud en nieuw, maar ze zouden best wel een gondel mogen maken vanaf St, Sorlin naar boven, daar kan het af en toe venijnig koud zijn. Ik ben er intussen nog 2 keer teruggeweest en zal zeker vaker terugkomen.

@ Jeroen Lubberding en Ruud… Zo is het maar net. Omstandigheden kunnen je beeld van een gebied behoorlijk verpesten of juist goed maken.

Ik had in Val Thorens en in Portes du Soleil slecht weer en slechte sneeuw. Ik zeg dus eerlijk dat ik afgelopen week in Les Syebelles een leukere en mooiere tijd gehad heb ondakns dat het een budget bestemming is.

Voor mij was Port du Soleil echt drame maar vrienden die 2 weken later gingen vonden het het beste gebied ooit. En dat alleen maar door beter omstandigheden.

Als je voor 300 euro op Wintersport gaat verwacht je idd niet veel, maar als het dan zooooo meevalt is dat toch iets moois?Tijdens het boeken weten de meeste al veel van een gebied (onderzoek enz.) Als je dat leest en je hebt er moeite mee dan ga je toch ergens anders heen?

Ik denk dat veel mensen voor de les Sybelles prijs in een gebied als in Oostenrijk willen zitten met alle lift/cabine gemakken…Dat werkt helaas niet.

Zoals anoniem al aangaf is de tocht naar colomban des villards een echte aanrader bij goede condities. Super rustig daar en een leuk tochtje.

Ik ben eerlijk gezegd geen Lanceerlift tegengekomen. Die naast het Funpark een beetje maar ook beginners namen die handig. Ik blijf mij dan toch echt afvragen of het niet aan de personen zelf of het materiaal ligt waarop ze bezig zijn.

Ruud en anderen die nog gaan. Veel plezier nog!

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Het weer, en daarbij vooral het zicht, kan een wintersport maken en breken. Staat volkomen los van het gebied, maar is moeilijk los van elkaar te beoordelen. Ik had een week zon en heb me naast het boarden destijds met verblijf in St Jean d’Arves zelfs vermaakt.

Super gebied zoveel mogelijkheden om heerlijk te skieen. Voor zowel de beginnende als de gevorderde skieer. ik kom er al een aantal jaren en nog ontdek je andere pistes. Het leuke vind ik zelf dat je van dorp naar dorp kan skieen. Het enige min puntje is dat de liften best verouderd zijn, je hebt wel nieuwe maar niet veel. En jammer dat er geen gondels zijn, het kan behoorlijk koud zijn in die stoeltjes liften. Maar het gebied is een echte aanrader.

@Jeroen
Die lanceerlift is er nog steeds. Vooral zij die in Saint-Jean-d’Arves zitten kennen hem zeker!

Beste Ruud, ik werk al 4 winters in Les Sybelles… neem ff contact op en ik bezorg je een hoop input voor je reportage. Tot gauw

Op zich een leuk gebied, maar als snowboarder zijn de vlakke verbindingsstukken en de lanceer-sleepliften wel erg vervelend. Wij zaten in Saint Sorlin d’Arves en de beginners van onze groep kwamen daar niet weg omdat ze alsmaar uit de sleeplift bleven vallen.

Over die enorme lanceerlift, die is vervangen door een soepelere sleeplift. Maar heb zelf mee mogen maken dat je een flinke ruk krijgt voordat je lekker glijd. Voor mij hoogstens irritant, voor beginnende snowboard-vrienden een ware hel ;-) met minimaal 1 gescheurde broek.

Ben er ook geweest met vrienden maar voor ons ook nooit meer.
Wij vonden het ook erg sfeerloos…en het gebied zelf was ook niet wat wij er van gedacht/gelezen hadden.
We hadden ook wel slechte/geen sneeuw dus dat maakt het er ook niet echt leuker op.
Wij zaten in St Jean d’Arves app. La Fontaine du Roi…tja wat zal ik zeggen. Aan de buitenkant leek het heel wat maar binnen was het er erg smerig. We hebben eerst een grondige schoonmaak gehouden.
En de lanceerlift zullen we ook niet meer zo snel vergeten.
Maar goed…ondanks dat hebben we een gezellige vakantie gehad met z`n vieren want het was voor een prikkie.
Zo zie je maar iedereen ervaart het anders!

Heel veel plezier Ruud,

Ik denk dat je je er zeker wel gaat vermaken en dat je alle negatieve berichten snel vergeet. Beetje jammer dat sommige mensen deze berichten plaatsen want het is nergens voor nodig. Ik Als boarder heb geen last gehad van vlakke verbindingspistes. Je moet gewoon goed inschatten en weten waar je vaart moet houden. Waar heb je deze pistes niet? Ben er in december geweest was heerlijk weer! Komende week ga ik naar Mayrhofen zoals ik de voorspellingen nu zie zijn ze niet al te best! gelukkig kan ik terug kijken op een mooie week Les Sybelles.

In het ‘kloppen de kilometers’ topic kwam Les Sybelles aangeduid als niet juist. Er zijn nog steeds veel trage liften en sleepliften, de verbindingspisten lijken me stom en de meeste dorpen zijn lelijk. Mij krijg je er niet naar toe.

Ik was er vorig jaar met de paasvakantie. bleek een serieus foute keuze te zijn geweest, wij hadden namelijk geen (of toch zo goed als geen) sneeuw. We zijn elke dag moeten uitwijken naar naar Val Thorens en alsnog een topvakantie gehad. Tja, ik had ook zo mijn vooroordelen over het gebied en moet wel toegeven dat het dorpje wat Schwung ontbrak, het skigebied kan ik daarentegen niet over oordelen. Ben eigenlijk wel eens benieuwd naar je relaas maw. Al bij al lijkt het me met sneeuw een best ok gebied om met de familie te doen.

Sfeer…Sfeer…maken we die zelf niet!! We gaan voor de tweede keer, a.s. vrijdag naar La Toussuire en hopen inderdaad de afdaling nu te kunnen doen naar Colomban, die was vorig jaar niet mogelijk. Wat een rijkdom alleen al dat je de mogelijkheid hebt om van die prachtige natuur te kunnen genieten. Misschien moeten de "klagers "
eens wat beter om zich heen kijken in plaats van zich te ergeren aan een lift. Denk eens na bij alles wat je beleeft en wees blij dat je daar mag zijn.Veel plezier allemaal.

Hoi An…

Volkomen met jou eens…de natuur is geweldig…klagen is iets van verwend zijn aan al die luxe.

@An: Saint Colomban is open, alles is open, zelfs Les Bottières (1300m) sneeuw genoeg :-)

Nog een weekje aftellen en dan zitten we er ook! Kijk dus heel erg uit naar je verslag, ben benieuwd!

@ An dat is de bekende spijker op z’n kop slaan!!! geniet van wat je wel hebt, en niet van wat er zou moeten zijn of wat er niet is!

en nogmaals het is wel een van de goedkoopste bestemmingen. Denk daar ook aan als je er bent!

Tuurlijk is het eind maart/april niet sneeuwzeker boek dan niet in die periode! Een beetje vooronderzoek doet wonderen.

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

@An/Jeroen: begrijp ik het goed dat de ‘klagers’ zoals jij ze noemt geen negatieve punten op mogen noemen omdat de natuur zo mooi is? Ik ben zelf in Les Sybelles geweest en ik zou er niet meer naar toe gaan omdat het niet past in mijn idee van een leuk gebied/dorp. Misschien hebben anderen een andere mening. Het is maar net wat je wensen zijn. Maar om dan gelijk de ‘klagers’ als verwend weg te zetten…

Vanuit het hoogste punt van Le Corbier kan je een mooi lang stuk off-piste naar het centrum van Saint-Sorlin boarden.
Je hebt er inderdaad redelijk wat sleepliften.
Qua apres-ski zaten wij behoorlijk goed in Saint-Sorlin. Naast ons hotel was er een bar. ^^

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie