Heel hoog lawinegevaar Alpen

Rogier op 05 januari 2012· 21 reacties

null
Pas op, zeer hoog lawinegevaar!

Het is al meerdere keren gebeurd deze winter, een hoog lawinegevaar. In grote delen van Frankrijk heerst er lawinegevaar 4 op een schaal van 5. En zelfs op een heel aantal gebieden (Savoie) zal er vanavond een lawinerisico van 5 zijn. Dat betekent dat ook wegen en soms bebouwingen gevaar kunnen lopen. Verschillende cols en wegen zijn gesloten.

De grote gebieden
Vanavond krijgt bijna de hele Savoie (alle grote skigebieden), en bij de Mont Blanc risico vijf. Extreem gevaarlijk dus. Dit gevaar zal morgen in de loop van de ochtend iets afnemen, maar het blijft nog steeds erg hoog. Off-piste skiën wordt ten strengste afgeraden en zelfs met wat beter weer kan het gebeuren dat bij dit gevaar liften dicht blijven en bergwegen gesloten.

Zwitserland
In Zwitserland wordt er aan de noordkant van de Zwitserse Alpen ook gewaarschuwd voor een zeer hoog lawinegevaar (4). Dus ook hier is het gevaarlijk.

Wat te doen?
Ga in deze condities niet off-piste (zeker niet zonder gids of iemand met heel veel ervaring en lawinekennis). Check ook alle aanrijdroutes en cols of deze open zijn als je in de auto stapt. Houd verder op weg de stopborden, de lawinegevaar- borden en eventuele lawinestoplichten en vlaggen goed in de gaten.

Waarom?
Het lawinegevaar is nu zo hoog omdat het als een gek gesneeuwd heeft dat samen met de stormachtige wind zorgt voor hele gevaarlijke situaties. Het is te hopen dat er niets gebeurd en de sneeuw blijft liggen waar hij ligt of gecontroleerd naar beneden gebracht wordt.

Zwitsers lawinebericht

Lawinebericht Savoie (Frankrijk)

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

We gaan vrijdag nacht met de auto naar flaine en hoop
Dat de wegen zaterdag middag ok zijn

Avalanche sur la route de Val Thorens avec 2 voitures ensevelies, Les Menuires coupés du monde au niveau de Praranger, route coupée entre Albertville et Moûtiers, Télépreyerand, ascenseurs Brelin et navettes inter-quartiers à l’arrêt, personnes montant à Val Thorens, coincées aux Menuires, et qui vont dormir au Centre Sportif cette nuit, électricité qui danse au rythme des rafales de vent, ordre absolu de ne pas sortir de sa résidence : c’est l’apocalypse aux Menuires ! ! ! !

Even het laatste bericht van Eric vertalen: (vraagje aan Eric, wat is de bron?)

Lawine op de weg naar Val Thorens, met twee auto’s onder de sneeuw. Les Menuires afgesneden van de buitenwereld vanaf Praranger tussen Moutiers en Albertville weg afgesloten.
Télépreyerand, ascenseurs Brelin en bussen tussen wijken zijn gestopt. Skiërs die vanuit Val Thorens naar Les Menuires moeten slapen in gymzalen, eliktriciteit die aan en uitvalt. Verplichting om in gebouwen te blijven. Het lijkt op het einde van de wereld in les Menuires.

Click. Click. Peace

Wat ben ik blij dat we gisteren zijn vertrokken uit Tignes na een verblijf van 12 dagen

Wil je weten wat erop de weg gebeurt? check hier alle tom tom gebruikers:

http://routes.tomtom.com/#/map/?center=52.5%2C5.75&zoom=…

Zoom in op het gebied, zo te zien veel sneeuw overlast met name de Noordalpen

Seriously snow addicted family!

Weet iemand toevallig of Flaine / Le Grans Massif gewoon bereikbaar is?

en wetende dat wij nog geen maand geleden allen in paniek waren juist omdat er geen sneeuw lag… Iedereen vreesde al voor het ergste en het zou weleens het meest desastreuze ski-seizoen ooit kunnen worden… Nu spreekt men over lawinegevaar 4 op een schaal van 5. Hoe snel zaken toch kunnen veranderen en weeral eens een vet bewijs dat mensen geen controle hebben over Moeder Natuur.

in chamonix zijn alle domeinen gesloten,mischien gaat les houches vandaag open,maar daar zal het dan een echte chaos zijn om parking te vinden!de col des montets gesloten,de weg van argentiere nr le tour gesloten en ook route des gaillands!tja, chillen maar vandaag en think positive:er zal dan genoeg sneeuw liggen voor de rest van het seizoen!

Hey Roel,

Wij vertekken de 14de naar Les menuires, op je weerberichten te zien zou het dan moeten meevallen (maar in de bergen weet je nooit) weet je al iets meer qua weer woor die week ? Ik ben al gaan kijken op verschillende sites maar bij de ene staat zonnig en de andere zegt bewolkt en sneeuw . Of is het nog te vroeg om dit te zeggen?

Alvast bedankt

Greetz

hoi, wij gaan vanavond met de bus naar les deux alpes. Weet iemand of we daar makkelijk kunnen komen? Merci.

Mijn ervaring is dat de eerste mooie dag dat na zulke omstandigheden het skigebied weer open gaat ook de gevaarlijkste is. Vooral als dat in het week end is, wanneer ook veel ter plaatse goed bekende locals het gebied beskiën.
Iedereen heeft de sneeuwkolder in het hoofd, en ondanks lawinewaarschuwingen wordt overal geskied. Bundels verse sporen en al veel beskiede hellingen kunnen bedrieglijk veilig lijken !
Altijd moeilijk op zo’n dag je zelf te behersen en geen onverantwoord risico te nemen…

Hoi Rogier,

Je schrijft:
Wat te doen?
Ga in deze condities niet off-piste (zeker niet zonder gids of iemand met heel veel ervaring en lawinekennis).

Met het zinnetje tussen haakjes suggereer je dat het eerste advies onder voorwaarden nog best in de wind geslagen kan worden. ;-) Met 4 en 5 NOOIT off-piste gaan (vind ik)!

ja inderdaad jaap als we een bluebird day krijgen dit weekend in cham dan zal het hier heeeel gevaarlijk worden,want de poederstress in sportieve gebieden als hier is nu heel groot;hopelijk gebruikt iedereen zijn verstand en laten ze de gevaarlijkste stukken en couloirs even gerust(maar ik ben zeker van niet…)hier in cham raden de insiders aan ALS je al buiten de piste zou gaan dan zeker niet te hoog en blijf tussen de bomen;stay stoked!

Gebieden als La Grave en Cham (Grand Mottets, Vallée Blanche) selecteren uit zichzelf m.i. al wat beter op skivaardigheid.
Vooral in gebieden als Espace Killy en VT heb ik op dat soort dagen de meest onverantwoorde dingen gezien. Het wonder (maar ook het verraderlijke) is dat het 99 van de 100 keer goed gaat.

Zo’n bluebird day is wel een meer dan ideale dag om een gids te bespreken en off piste-les te gaan nemen ! Die moet weten of en waar het wèl veilig kan.

juist eens gaan zien op de website van solden.
daar zijn nog 2 van de 35 liften open.gelukkig ben ik al met kerst geweest

Maandagavond op de Col des Aravis richting La Clusaz een lawine die vlak voor de auto naar beneden kwam. Reeds één leven opgebruikt dit jaar… Verder begin deze week veel lawinewaarschuwingen 3/5, maar toch veel mensen die gewoon even een hellinkje boven de pistes meepikten. Wil je niet aan denken dat zo’n pak sneeuw naar beneden komt en de piste schoonveegt…

Vandaag weggegaan in Valmorel, hier was er inderdaad Lawinegevaar 5 vanmorgen. Verder geen problemen gehad op de terugweg

ja hallo jaap,ik heb in cham (oa grands montets)toch ook al idioten(of gidsen die het doen vr het geld)bezig gezien;zelf verstand en beheersing gebruiken dus:)

Ik zat van 28 dec tot 2 jan in Grimentz, Val d’Anniviers, Wallis… Dit is het dal tussen Zermatt en de 4 Vallees… Daar was het lawinegevaar 4, geen enkele piste geprepareerd omdat het constant sneeuwde en dus 70 cm poeder op elke piste, geen zicht. Alle hogergelegen (boven 2500) liften waren in eerste instantie dicht omdat ze alle mogelijke lawines naar beneden moesten knallen, wel korting op de skipas dus dat was zeer netjes. Al met al een leuke tijd gehad maar het zicht was zo slecht dat er aan poederskien weinig lol te beleven viel; constant bang voor onverwachte dingen. Broertje (16) is óp de piste een ski verloren omdat hij plotseling OP de piste in een poederstuk van 1.5 meter diep belandde; wij zijn allen goede skiers maar dit ging toch net te ver. Hoop voor iedereen dat het komende week beter (zonniger en kouder) weer wordt, verse sneeuw ligt er genoeg!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie