Over blizzards en nog meer sneeuw

Roel op 06 januari 2012· 24 reacties

null
Een ware blizzard in Les Menuires (F) met veel dichte liften (Sneeuwhoogte+).

Na een heerlijke poederdag in Puy St. Vincent een nieuw weerbericht. De kans is groot dat het in Oostenrijk en Zwitserland nog bijna het hele weekend sneeuwt. De storing die oorspronkelijk voor zondag op het programma stond komt nu iets vroeger. Dat betekent dat die mooie zaterdag ons ook niet is gegund. Het is in de Noordalpen vooral sneeuw wat de klok slaat!

Sneeuwstorm
Mooi weer moeten we voorlopig in de Zuidalpen zoeken. Daar viel gisteren een paar centimeter sneeuw. In de Noordalpen was het veel meer (eerst ook regen). Tegen de avond passeerde zelfs een actieve buienlijn met onweer, het is 5 januari!

null
Radarbeeld gistermiddag: Op de lijn boven het noorden van Zwitserland bevonden zich onweerscellen!

En dan hadden we die sneeuwstorm. Hier in Puy St. Vincent was het bijna windstil(!), maar elders waren er grote problemen. Op de Jungfraujoch werden windsnelheden gemeten van 174 km/uur, op de Zugspitze zelfs 176 km/uur! Via onze app werd vanuit Flaine gemeld dat de verlichting uitviel, en sommigen hadden het over een teveel aan sneeuw. Tja :).

Zoals iemand uit Zürs die sprak “Het is een drama, het sneeuwt al 2 nachten fulltime”. Onze Martin in het nabijgelegen St. Anton gaf aan nog nooit zoveel sneeuw gezien te hebben, gisteravond kwam het 10 centimeter per uur naar beneden. En het is nog niet gedaan. Vandaag valt er vooral in Zwitserland en Oostenrijk nog tot een halve meter bij met stormachtige condities. In Frankrijk en Italië wordt het geleidelijk droger en zonniger.

Nu ook zaterdag sneeuw
Rustiger wordt het zaterdagochtend, maar alsof het nog niet genoeg is trekt er 's middags alweer een storing over met nieuwe sneeuw voor dezelfde gebieden. Deze sneeuwval houdt nog de hele zondag aan zodat de overlast nog groter wordt.

Begin volgende week blijven Zwitserland en Oostenrijk gevoelig voor sneeuwval als een warmtefront vanuit het westen probeert op te dringen. Er is een kans dat de sneeuw vanuit het westen tijdelijk in regen overgaat. Anderzijds kan er net zo goed nog een dump bij vallen in de Noordalpen. Wel wordt het in Frankrijk en Italië geleidelijk zachter en in toenemende mate droger. Hier gaat de zon een steeds prominentere rol spelen.

null
Bizar beeld van de sneeuwstorm gisteren uit Valmorel (F), ingezonden via de Sneeuwhoogte+ app.

Frankrijk
Vandaag vooral in de ochtend nog sneeuwbuien bij een stormachtige noordenwind. Er is nog steeds kans dat liften sluiten. Geleidelijk wat meer zon. Morgen af en toe zon, in de middag en op zondag in het noorden kans op wat sneeuw. Verder langzaam wat zachter en steeds meer zon.

Zwitserland
In het midden en oosten vandaag nog veel sneeuw bij een stormachtige wind. Grote kans op sneeuwverstuivingen! Morgenochtend even wat beter, in de middag opnieuw sneeuw vanaf 800 meter die tot en met zondag aanhoudt. Maandag vanuit het westen een warmtefront met regen of sneeuw. Daarna droger en zonniger.

Oostenrijk
Vandaag veel sneeuw bij een harde noordenwind. Grote kans op verwaaide sneeuw. Morgen na een vrij mooie ochtend in de middag opnieuw sneeuw. Aanhoudend tot en met zondag wat mogelijk opnieuw voor 20-40 centimeter sneeuw zorgt. Maandag op een warmtefront misschien ook wat regen beneden 1300 meter. Daarna meer zon en droger.

Italië
Tegen de noordelijke landsgrens wat sneeuw, naar het zuiden toe opklaringen en overwegend droog. Deze verdeling houden we het hele weekend met vooral naar het zuiden toe zon. Begin volgende week vrij zonnig en droog. Met uitzondering van het uiterste noorden blijft kunstsneeuw de basis.

Sauerland
Vooral de eerstkomende dagen sterk wisselvallig met veel wind en vanaf 600 meter af en toe sneeuw. In de nieuwe week rustiger maar vrij grijs en geen sterke nachtvorst. Het blijft bij af en toe bezig zijn op verse natuursneeuw die weer snel verdwijnt, kunstsneeuw maken blijft lastig onder deze omstandigheden.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

hallo roel
ik ben over een week in saalbach kun je al zover kijken wat voor weer het word in die tijd
groeten

Hoi,

hier in Zinal is het voorlopig nog gesloten, tegen 10u hopen ze deels te kunnen openen. Momenteel horen we de ene knal na de andere om de lawines naar beneden te laten komen. Het sneeuwt momenteel nog altijd, maar niet meer zo hard. Hopelijk kunnen we straks nog wat gaan glijden…

grtjs

Hee Roel,

Ik ben volgende week in kirchberg zou jij het weer even in de gaten houden?
Groetjes

Hi Roel,

Wat moet ik me voorstellen bij "verwaaide" sneeuw? (Stukje Oostenrijk). Luidt je trouwens het voorzichtige einde in van de sneeuwstormen vd laatste weken? Tijd voor zon?
Montafon, here we come!

Hoi Roel!

Ik denk dat Oostenrijk nu niet meer hoeft te klagen over te weinig sneeuw (zie vooral Oosten ook)?
De regen die je meld, zou deze schade kunnen aanbrengen of denk je eerder dat ze ervoor zal zorgen dat de sneeuw zich zet?

Go with the snow!

@Mattz
https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/2216/Een-beetje-za…

Kijk eens hier ivm regen en piste kwaliteit

Hier in solden alleen 2 sleepliften open, de rest alles dicht. We horen we veel knallen, dus ze zijn met man en macht bezig en operationeel te krijgen lijkt me. Hoop dat het morgenochtend inderdaad nog even mooi is, dan kunnen we voor we vertrekken nog een afdalingen of wat meepakken.

Kans dat de liften sluiten? Hier in 2alpes gaan ze niet eens open. Gister regelrechte blizzard in dal en hel op berg (bijna geen lift open). Buiten lopen kon alleen met skibril. Electriciteit bleef maar knipperde wel vaak (tv vindt dat echt niet leuk). Resultaat? Zo’n 30 cm verse sneeuw in dal (1650). Kinderen in weer met sneeuwpoppen en de laagste pannenkoekjes lidten (die zijn wel open).
Kortom, sprookjesachtig, heerlijke sneeuw maar we kunnen niet naar boven (en zo te zien heeft wind flink huis gehouden: flinke kale plekken op juist de leuke zwarte afdalingen).

he Roel,

op de belap heeft het zo hard gesneeuwd dat alle liften dicht zijn!

Ook in la plagne zijn op dit moment alle liften dicht

Hier in Hoch Fugen zijn alle liften gesloten en is het onmogelijk om naar boven te komen met de auto vanuit fugen, de weg is afgezet omdat de sneeuwruimers de hoeveelheid sneeuw niet meer kunnen verwerken… nou ja ik neem nog een heisse choco… meer kunnen we nu toch niet en om nu al richting nederland te gaan is ook geen goed idee, mn oom staat al vast voor hij het zillertal uit wil rijden…

Hier spreken ze van pieken tot 270 km/u…
http://www.hln.be/hln/nl/1901/reisnieuws/article/detail/1373…

Go with the snow!

en in ons eigen kikkerlandje hebben we een soortgelijk probleem alleen dan met Water. Snow is only frozen water toch ?

grappig, op de telegraaf wordt gesproken van windsnelheden van 270 en 285 km/h. Lijkt me stug maar wie zit er nou naast?

volgens bijna alle sites valt er in italie (val di sole/brenta) bijna geen sneeuw komende tijd. hoe kan het dan dat op deze site alleen voor vandaag al 104 cm staat? eind volgende week gaan we naar folgarida, zal er dan meer sneeuw liggen als nu?

http://talblick.panomax.at/

Prachtige webcam om in de gaten te houden. Richt de camera op het Zuiden en zie de gigantische sneeuwhoeveelheden ontstaan. Vooral vanaf het middaguur is het ongenadig hard aan het dumpen.

Zit nu al 2 weken in pertisau (tirol) sinds gisteravond aanhoudend zeer zware sneeuwval elektriciteit valt om de zoveel tijd uit. Karwendel lift is nu stilgezet vanwege blizzards. Zeer jammer want de sneeuw was te mooi om waar te zijn. Zeer lekker geboard vandaag door 30cm sneeuw ( als het al niet dieper was) beetje jammer van de wind. Morgen lekker laatste daggie en dan helaas weer afscheid nemen van 2 mooie weekjes:(

we gaan in feb skie en in zugspits arena het ziet ergoed uit

aktuele sneeuwsituatie in Lech:

Wie had dat ooit verwacht of kunnen voorspellen? Ikke, er staat ergens een bericht van mij op Wintersporters waarin ik al aangaf en min of meer waarschuwde voor de huidige situatie. En het is nog niet helemaal gedaan hoor, wacht maar rustig af wat er komende maanden zal gebeuren… ;)

In Ischgl vandaag maar weinig liften open! Volop sneeuw!

Zinal is niet meer open gegaan vandaag… :(

Warmtefront!!! Bah, nee toch!? Wij vertrekken vrijdag de 13e naar St. Anton…Zon, heerlijk maar geen regen aub!

Is er iemand die al vooruit durft of kan kijken betreft de 3 week van januari (vanaf de 13e)

Kitzbühel-Kirchberg gebied, vandaag en gisteren maar enkele liften open. Veel wind en sneeuw.

Ik word live op de hoogte gehouden door mijn zwager die nu in Oostenrijk zit.
Hij is touringcarchauffeur en geeft aan dat het daar een ware hel is qua sneeuw en gladheid.
Ondanks dit alles moet hij toch gaan rijden aangezien er maandag veel mensen weer moeten gaan werken.
Ook in zuid Duitsland is het een zooitje wat ik moet geloven van het KNMI en http://www.wetter.de en http://www.wetter.com.
Voor Patriek: kijk even op http://www.wetter.at voor de verwachtingen in Oostenrijk.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie