Donderdag en vrijdag vol spektakel

Roel op 04 januari 2012· 49 reacties

null
Dit heerlijke weer van gisteren in Saint François Longchamp (F) is voorlopig voorbij, via Sneeuwhoogte+.

De stormdepressie die gisteren bij ons huishield zorgt vandaag in de Alpen voor sneeuw, beneden 1400 meter voorafgegaan door wat regen. In Frankrijk en Zwitserland kan er weer 20-30 centimeter bij vallen, in Oostenrijk wat minder. Het is het voorproefje van een tumultueuze donderdag met storm en later op de dag en vrijdag heel veel sneeuw.

Schade?
Wat ben ik blij dat we vanavond al vertrekken naar Puy Saint Vincent en niet morgenvroeg (daarom morgen geen weerbericht). Grote kans dat we de hele reis in stormachtig nat weer hadden moeten rijden. Nu zitten we precies tussen twee storingen in. De eerste zorgt vandaag voor redelijk wat sneeuw in de West- en Noordalpen. De tweede is nog een stuk actiever, en dat gaan we merken. Donderdagmiddag begint het van de Franse Alpen tot diep in Oostenrijk intensief te sneeuwen, even voorafgegaan door wat regen.

De wind wordt echter de boosdoener. Windsnelheden van 150 tot zelfs 180 kilometer per uur worden misschien gehaald, het systeem doet me denken aan Kyrill, de storm die in 2007 voor zoveel schade zorgde. Die winter blonk alleen uit in sneeuwarmoede, dat kunnen we van deze winter niet zeggen!

null
Omdat ie zo mooi is, Belalp (CH) in de zon (webcam van gisteren).

Donderdag en vrijdag valt er in de hele Noordalpen veel sneeuw, het meeste verwacht ik deze keer in Oostenrijk waar het ook vrijdag nog langdurig zal sneeuwen. In totaal ligt er vrijdag vanaf 1200 meter lokaal een meter sneeuw extra al zullen er best verschillen zijn.

Meld je ervaringen
Door de storm zal de sneeuw flink gaan stuiven en zullen veel liften moeten sluiten. Om van mogelijke windschade nog niet te spreken. Van mensen ter plaatse lees ik graag jullie ervaringen in de reacties of via de app. Waarschijnlijk zit ik in Frankrijk vrijdag al in rustiger vaarwater met in de middag al wat opklaringen, het ergste trekt dus wellicht aan me voorbij. Dat geldt trouwens ook voor Italie waar ze vooral met een harde nordföhn te maken krijgen.

Zaterdag belooft een rustigere dag te worden met veel zon en schitterende sneeuwcondities, zondag ligt er voor Oostenrijk een nieuwe sneeuwstoring klaar die het misschien tot en met maandag volhoudt. In de nieuwe week lijkt het Azorenhogedrukgebied steeds meer invloed te gaan uitoefenen op de Alpen met droger weer en meer zon! Oostenrijk lijkt op dit moment nog wel gevoelig te blijven voor wolken en misschien wat sneeuw.

Frankrijk
Vandaag vanuit het westen regen overgaand in sneeuw. 20 tot 30 centimeter is lokaal mogelijk. Donderdag en vrijdagochtend meer sneeuw, nogeens een halve meter of meer maar sterk verwaaid. Vanaf vrijdagmiddag rustiger en steeds meer zon, waarschijnlijk ook in de nieuwe week. Nulgradengrens rond 1500 meter.

Zwitserland
Vandaag perioden met sneeuw voorafgegaan door wat regen. Morgen herhaling van zetten maar met meer wind en meer sneeuw. Mogelijk veel overlast! Vrijdag in de Noordalpen nog aanhoudende sneeuwval. Vanaf zaterdag rustiger en meer zon, alleen in het noorden zondag misschien wat sneeuw. Normale temperaturen dus geweldige condities!

null
Vanochtend weer sneeuw vegen in Zwitserland (Schwyz).

Oostenrijk
Vanuit het westen inzettende regen, vanaf 1000 meter overgaand in sneeuw. Plaatselijk 10 tot 20 centimeter erbij. Vanaf donderdagmiddag storm en veel sneeuw tot en met vrijdag. Veel liften zullen het moeilijk krijgen! Zaterdag een droomdag, zondag vanuit het noorden weer sneeuwval. In Osttirol en Karinthie valt het minste, wel met een flinke nordföhn.

Italie
De komende dagen blijft het wisselend bewolkt met veel wind door nordföhn. Sneeuw valt er waarschijnlijk vooral tegen de Alpenhoofdkam aan, elders valt er weinig. Vanaf zaterdag algemeen meer zon bij normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

Sauerland
Ook hier storm. Vooral donderdag bar en boos: veel wind, regen en natte sneeuw. Vrijdag ook droge sneeuw. Daarna aanhoudend wisselvallig met afwisselend sneeuw en regen. Waarschijnlijk niet genoeg voor de skigebieden.

Er staat ons dus een spektakelstuk te wachten van de bovenste plank. Laten we hopen op weinig schade, met de sneeuw komt zit het (in de Noord- en Westalpen) helemaal goed!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dank voor de update en ben benieuwd in hoeverre de storm voor problemen gaat zorgen. Laten we hopen dat het meevalt.

En uiteraard heel veel ski-plezier in Puy Saint Vincent!

Ik wens je alvast een fijne vakantie bij Rogier in de regio, donderdag dus geen weerbericht en vrijdag vermoedelijk wel weer via de internet verbinding van Rogier? Of heb je een vakantievervanger?

Thanks Roel! Wel op de piste blijven he in Puy st Vincent;)

life is a beach, or a pile of snow

Ai

Dat ziet er wel heel prettig uit zo…

Veel sneeuw en in de loop vd week wat rustiger weer …
We vertrekken a.s. weekend richting kitbuhler Alpen, en dit is wel een heel prettig vooruitzicht!!!

Let it snow, Let it snow, Let it Snow!!!

Veel plezier in Puy, Roel! Dank voor de nieuwe positieve update!

Ja je zal dus maar voor een weekendje richting oostenrijk gaan, hopen dat we vrijdag gewoon kunnen ski een!

Sneeuw+Bergen=Skieen!

Goede reis Roel, ik vertrek in de loop van vrijdag naar het Kleinwalsertal en hoop ook net tussen 2 sneeuwgebieden zaterdagmorgen "binnen" te komen.
Blijf in ieder geval tot eind februari in dit dal en kom veel aan het sneeuwscheppen.

Mooie vooruitzichten voor je vertrekt Roel!
Amuseer je bij Rogier :D Waarschijnlijk samen heel wat mooie skiroutes afleggen & skikilometers leggen :D

Go with the snow!

Morgen geen weerbericht? Helaas Roel dat kan natuurlijk niet jij als weerman mag het weer maken en wij de lezer mogen genieten ;o) hahaah enjoy goede reis!

Seriously snow addicted family!

We zitten nu in Solden; het sneeuwt al aardig , nog n paar dagen met nog meer sneeuw te gaan dus…ben benieuwd wat t skiën dan wordt.

Hoi Roel.
Top zoals jij het weerbericht presenteert!
Is er nog kans op zon in Tirol dit weekend en volgende week?

Wij vertrekken vrijdag, wordt dus uitkijken geblazen. Bedankt voor de voorspellingen!

Valt er iets verstandigs te roepen over skibaarheid en lawinegevaar (wmb. mn. pistes in het oosten Oostenrijk) als er in de loop van de komende week meer dan een meter sneeuw op de bestaande dikke laag gaat vallen?

In Ischgl is het inmiddels ook alweer volop aan het sneeuwen!

Roel, bergfex.nl voorspelt 148cm op de berg en 45cm in het dal! en sneeuwhoogte.nl ´maar´ 40cm op de berg en 10cm in het dal! Voor mayrhofen, waar ik heen ga over 7weken. wat moet ik geloven beetje daar tussen in= 30 in het dal en 100cm op de berg ofzo groetjes wessel

het sneeuw tot 600m hier! heerlijk. vandaag 10cm verwacht in het dal

Fijne vakantie!!!

Piste riderrrrr

In PdS lijkt sneeuwgrens rond de 1000-1100 te hangen nu. Les Gets (1100 meter) en Chatel (1200) hebben lichte sneeuw en volgens de webcams en Twitter zit Morzine (1000) nog in de regen. Wie heeft een live bericht vanuit daar?

hallo net terug van albiez montrond vorige week maandag dinsdag en woensdag prachtig weer gehad maar dan is de mizerie begonnen tot maandag ochtend regen sneeuw en storm je kon er bijna niet skien veel wind . Toen we maandag wouden vertrekken was het weer mooi weer kettingen afgedaan maar toen een uur later weer zeer fel beginnen te sneeuwen weer de kettingen erop moeten leggen was echt niet te doen zonder zelfs met sneeuwbanden lukte het niet mvg bart ik zou zeggen vertrek zeker niet zonder kettingen want er zijn er nog steeds die zonder vertrekken

In het Sauerland verwachten we vanaf vrijdag boven 600-650 meter weer redelijke en op de toppen goede skimogelijkheden bij zo’n 10-30/35 cm sneeuw.

He Roel,hoe schat je de kansen voor het zillertal in wat verwacht je daar ongeveer aan sneeuw?

Wij zitten momenteel in Avoriaz en hebben vandaag veel sneeuw (voormiddag), zon (rond de middag) en bewolking (namiddag) gehad. Beneden de 1500 m zijn de pistes niet meer al te best, maar de hogere pistes liggen er fantastisch bij. Ik zal morgen nog even laten weten hoe het weer hier evolueert.

@roel bij de sneeuwverwachting van flachau staat dat het morgen eerst gaat regenen omdat het zo laag ligt in het dal dan maar kan dat kloppen?

In Alpe d’huez is alles nog rustig, maar de spanning hangt er al. Ben benieuwd wat dat gaat geven morgen!
Zoiso prachtige sneeuwcondities hier.

De lift die Zell met Gerlos verbindt, ging vanmiddag vroeg al dicht vanwege de harde wind.

Ik ga zo rijden, bedankt allemaal. Nog even de laatste kaarten bekeken, het blijft zoals het was. Morgen misschien eerst wat regen beneden 1200 meter, daarna heel veel sneeuw en wind.

@Cees geen vervanger idd, vrijdag ben ik er vanuit Puy. Twitter zal tussentijds wel lukken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

vandaag weer verse sneeuw, maar ook zon! Condities op de berg super, ben benieuwd wat morgen gaat brengen!

We zijn vanmiddag aangekomen in rust (zuid duitsland). We zouden morgen naar Europapark gaan, maar dat hebben we vandaag gedaan. Morgen wordt het slecht weer. Vrijdag door naar Annacy (via Zwitserland), dan vervolgens zaterdag ochtend naar Les Menueres. Als het goed is ontwijken we dan precies de storm.

Jeemig! Dat belooft wat. Hopelijk gebeuren er geen vervelende dingen.
In ieder geval veel plezier.
Wij moeten nog 4 weken werken en dan als de sodebliksem naar LTV.

Vandaag in Kitzbuhel in de loop van de dag veel liften dicht vanwege de wind.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie