Live vanuit Arlberg: Na regen komt sneeuw!

Martin op 03 januari 2012· 17 reacties

null
Op 2000 meter voor de galzigbahn sneeuwde het nog net!

Ik zou mijn blog graag met een andere zin beginnen, maar: Hier in in St Anton heeft het geregend, en hoe! De oudejaarsdag begon met heerlijke sneeuwval maar dit werd na het middaguur natter en natter tot dat het begon te plenzen en het heeft de hele nacht door geregend.

Tot bijna 2000 meter
Zelfs op 1800 meter was het aan het regenen. Om middernacht stonden we met zijn allen in de regen, met drap tot aan onze enkels, af te tellen. Het mocht de sfeer niet drukken, echter plezierig was het allerminst!

Regen slecht nieuws?
Regen is slecht nieuws want dit is de snelste manier om de sneeuw te doen verdwijnen. Toch viel het effect van het harde en vele regenen mee. Natuurlijk dooide het overdag, maar 's nachts heeft het weer goed gevroren en zodoende zijn de pistes nu lekker hard. In mijn optiek heeft de regen de condities op de pistes zelfs verbeterd. De sneeuw blijft nu netjes de hele dag strak liggen en er worden geen buckels gevormd Van deze harde onderlaag gaan we dit seizoen zeker nog profiteren.

null
Kandahar-Galzig

Oppassen geblazen
Voor de wintersporters die in St Anton op bezoek zijn betekende het oppassen geblazen want waar we tot nu toe heel veel zachte pistes hadden waren deze pistes nu opeens knalhard of zelfs ijzig (hoewel ik dat liever als “compactschnee” beschrijf). Bij een val schuif je momenteel ver door. Daardoor is het aan te raden om met zulke condities wat voorzichtiger aan te skiën. De sneeuw is namelijk ‘snel’, en je skiet al snel op een oncomfortabele snelheid. En met deze natte sneeuw en weer opgevroren sneeuw heb je buiten de pistes natuurlijk weinig te zoeken, en dat is maar goed ook want het lawinegevaar was vier op de schaal van vijf.

null
In de regen skiën is geen pleziertje!

Na regen komt sneeuw!
Skiën in de regen vind ik maar niks. Na een tijdje is alles helemaal nat, en je krijgt het snel koud, zeker als je kletsnat in de lift zit. Gelukkig wordt er weer een dump verwacht. Ik houd Roel dus goed in de gaten.

Wie komen er komend weekend de sneeuw achterna en gaan heerlijk poederen in St Anton? Wat vinden jullie fijner skiën harde pistes of liever zachte sneeuw en nemen jullie de sneeuw buckels op de koop toe?

Martin
woont en werkt ‘s winters in Oostenrijk, in St Anton am Arlberg. Vanuit daar houdt hij ons op de hoogte van de sneeuwcondities aldaar.

Plaats een reactie

Zoals een echte sneeuwliefhebber begrijpt: neem ik met alles genoegen Als het maar sneeuw is!! Alleen groen/grauwe pistes zie ik niet zo zitten!

Regen en wintersport bah. Dat het ook tot zo’n grote hoogte heeft geregend in St Anton!

Ik heb het gelukkig nog nooit meegemaakt in de regen boarden. Komend weekend richting Ischgl. Daar is misschien wat minder gevallen dan in St. Anton maar ook daar zullen de condities na het weekend waarschijnlijk super zijn. Nu hopen op stabieler weer en een lekker zonnetje…

Maakt mij niet uit vindt buckels ook wel lekker

Ik voorzie voor week 3 het beste wat ik mij zou kunnen wensen; Een stevigge en compacte onderlaag met het nodige champagne spul er overheen. Aangezien het de komende week weer goed gaat sneeuwen en wat kouder wordt zal de pisteconditie er nog wat op vooruit gaan. Als dan ook nog een zonnetje tevoorschijn komt, het bier op temperatuur is en de schnitzels plat en groot zijn is het een skiwalhalla daar. Ik kan niet wachten.

A.s. vrijdag gaan wij op weg naar Kirchberg. Ik hoop op een stevige onderlaag en gewoon stevige sneeuw :). Ietwat ijzig niet teveel :p

Hmmm nog 2.5 week en dan los in Tignes. Momenteel 2.5 mtr sneeuw maar wel een hoog lawinegevaar (4/5 - 5/5). Hopen dat het dan allemaal is opgelost en dat de condities om te dromen zijn.

Voor alle klagers over skien/boarden in de regen. De Duitsers hebben een heel mooi gezegde wat ik hoorde in de gondel omhoog toen het aan het regenen was: Es gibt kein slechtes Wetter, es gibt nur slechte Kleidung.

Amen.

Eind volgende week richting Lech. Gister stond er nog een bericht dat Lech niet bereikbaar was :( Dus eerlijk gezegd vond ik die regen niet zo erg, aangezien het wegdek daardoor weer vrij kwam in het dal. Combinatie ook goed ?..Hardere piste en zachte offpiste :)

Eén keer in de regen geskied, en vond het geen pretje. Wat pistecondities betreft, liever wat zachter dan dat ijzige.
'snachts gevroren, en dan een zonnetje op de piste, het bovenlaagje is dan zo rond een uur of 10 of zijn best. Dat het dan later in de middag wat bobbelig wordt vind ik geen probleem.

Ha regen zal iedereen al wel eens zijn tegengekomen en na lange tijd gaat zelfs de betere skikleding nat worden en dat is niet aangenaam. Komende zaterdag vertrek ik richting Salzburg naar de regio van Flachau en daar ziet het goed uit. Type piste liever ook met het zacht spul erop maar af en toe eens een harde piste met nog scherpe kanten daar kan ik ook wel van genieten.

RoCo

Ik ga 14.1 naar st anton, volgens mij krijgen we prima omstandigheden. Nog twee weken met sneeuw (hopelijk) en dan zon ?!?.

tja, soms regent het zomaar in de Alpen, ook op hoogte. Al een paar keer meegemaakt, en het skiet eigenlijk niet eens slecht. Voor de sfeer is het natuurlijk niet leuk. De sneeuw in de Alpen gedraagt zich wel anders dan de sneeuw in Nederland bij dooi. Hier is het al snel een drab, maar in de Alpen is de sneeuw na een regendag niet veel slechter geworden en dat is best een vreemde gewaarwording.Dus heb je een dag regen: niet te veel balen. Ga lekker shoppen of naar het plaatselijke zwembad.

Nog een paar dagen en dan ri. St. Anton. Hopelijk zijn de pistes en het weer dan goed. Ben benieuwd hoe Rendl erbij ligt? Vooralsnog in St. Anton veel sneeuw en vanaf zondag half bewolkt met een beetje nieuwe sneeuw. Prima vooruitzichten.
Nog even on topic: liever harde pistes dan zacht. Maar dat hangt ook of van ski stijl en voorkeur voor snelheid.

Wij vertrekken de 13e, jep de 13e. Hopelijk nog een flink pak verse sneeuw over die inmiddels harde onderlaag.

Zijn er al voorspelling bekend voor de 3e week van januari?

@thebaldone
Ik voorspel voor de 3e week van Januari een fantastische week skieen! En een waarschijnlijk legendarische week aprés-skieen…

Hmm Martin, heb je inmiddels genoeg sneeuw gehad? Wij konden Pettneu niet uit om naar Nassarein te gaan en zoals je weet zijn de liften in Pettneu buiten gebruik dus onze ski vakantie viel in het water/sneeuw. Onze caravan staat nu tot aan het dak in de sneeuw; dat dan weer wel…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie