Stilstaan op de piste

Rogier op 02 januari 2012· 67 reacties

null
Iets meer ruimte bij het inhalen is niet verkeerd…

Iedereen kent het wel, in twee varianten: het stilstaan op de piste. In twee varianten want iedereen staat wel eens stil op de piste en iedereen skiet wel eens langs stilstaande mensen. Zeker in drukke periodes is het opletten geblazen voor iedereen. Een paar tips om het stilstaan en het skiën en boarden beter en minder gevaarlijk te verlopen.

Ten eerste
Laat ik beginnen met de basisregel, iedereen die van boven komt moet voorrang verlenen aan alles en iedereen onder hem of haar op de piste. Dus waar je ook stilstaat, iedereen boven je dient om jouw heen te skiën of boarden. Maar voordat je vertrekt even kijken of niet opeens iemand afsnijdt is natuurlijk wel aan te raden en ‘normaal’. Nadat je stil hebt gestaan kijk altijd even naar boven of je niemand in de weg zult skiën of boarden als je weer vertrekt.

Wees zichtbaar
Dat je als ‘lager staande’ persoon voorrang hebt op iedereen die van boven komt betekent niet dat je zomaar overal stil moet staan. Zorg er altijd voor dat je zichtbaar bent, dit is lastiger in te schatten dan je zou denken. Ga niet direct achter een scherpe bocht stilstaan, en belangrijker sta niet aan het begin van een steile helling stil. Als je stilstaat in een steile helling doe dit dan boven deze helling of middenin maar niet net onder het randje. Zeker voor snowboarders die vaak zitten, en dus lager zijn en lastiger te zien, is dit een belangrijke regel.

null
Even stilstaan voor de foto, kijk daarna wel even naar boven voordat je wegskiet of board
Zijkant
Verder is het verstandig om aan de zijkant van een piste stil te staan en niet middenin. Aan de zijkanten ben je minder mensen tot last dan midden in de piste. Let ook op dat je al stilstaand de doorgang niet versperd (denk daar ook aan als je je skistokken beweegt).

Opletten
Verder is het natuurlijk zo dat als iedereen een beetje oplet, zij die stilstaan en zij die skiën of boarden dat de doorstroming en het plezier van iedereen het hoogste is.

Hebben jullie nog tips en ervaringen (en of (bijna) ongelukjes) meegemaakt terwijl jullie stilstonden of met stilstaande wintersporters?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ooit eens een debiel die vol in mijn rug kwam skiën terwijl ik stilstond op een goed zichtbare plek. Natuurlijk een Nederlander, toch wel het meest asociale (al dan niet expres) volkje op de piste. Ik schaam me er soms wel eens voor om Nederlander te zijn als ik zie wat voor idioten er uit ons kikkerlandje komen.

Ooit ben ik zelf wel rakelings langs een skiklas gevlogen die op een enorm ongelukkige plek stilstonden. Precies onder een richel waar je erg mooi vanaf kon springen. Ik schrok me dood!

Ook altijd opletten met het aandoen van ski’s of snowboard…
Ooit eens in Valmeinier meegemaakt dat er een kerel zijn snowboard op de sneeuw legde (in Valmeinier 1800, iets hoger dan de liften) zijn board aan te binden, helaas voor hem was zijn snowboard weg zonder hem…
Zijn board heel de groene piste af op een erg druk moment…
Al de skileraren super boos op die jongen!

Go with the snow!

zorg dat je je skie’s/snowboard altijd onder controle hebt. Zo kan je op het laatste moment altijd nog remmen. En sta niet helemaal aan de zijkant stil, maar 2 meter ernaast, dan kunnen mensen nog achter je langs!

Goed dat dit eens aan de orde wordt gesteld! Over het algemeen lossen ervaren skiërs veilig skiën goed op door overzicht te houden over de piste en op tijd van richting te veranderen, mocht het nodig zijn. Ik ben echter ook wel eens expres gesneden door een zeer ervaren skiër die het schijnbaar erg leuk om mij keihard van achter te benaderen en op het laatst met nog geen 20 cm ertussen langs me te skiën, ik schrok me wild! Ook heb ik vorig jaar meegemaakt dat we in Zwitserland niet eens aan de afdaling konden beginnen omdat een groep van zo’n 25 snowboarders het nodig vond om -naast elkaar- pauze te nemen voor de volgende run. Persoonlijk vind ik het heel logisch om als je staat te wachten, zichtbaar en dus op een relatief veilige plek te gaan staan. Uiteindelijk is er natuurlijk niemand bij gebaat als er ongelukken gebeuren!

Ben het over het algemeen wel eens met de common sense ‘regel’ dat je mensen onder je voorrang moet verlenen. Maar soms is dit heel lastig.

Zoals je zelf al zegt, er zijn twee kanten aan dit verhaal.
Als ik de reactie van Tim lees dan herken ik het ‘debiel vol in de rug’ verhaal. Ik ben zelf wel eens de ‘debiel’ geweest, echter is het de vraag of ik hier wel de schuldige was. De Nederlandse vrouw voor mij ging opeens van richting veranderen. Ik ging dan wel snel, in haar ogen waarschijnlijk ‘debiel snel’, maar als zij haar omgeving wat meer in de gaten had gehouden voordat ze weer vertrok.

Dus dat vind ik het probleem met deze regel, mensen die ‘onder’ skiën maken misbruik van hun ‘machtspositie’. In de trant van “Ja, ik ski hier, zij skiën maar om mij heen!!” om vervolgens de hele piste op te eisen.

Nog een kleine tip voor dit artikel; ga ook niet helemáál aan de rand staan. Hier gaan skiërs en snowboarders vaak door de kleine dalletjes die zijn ontstaan.

Nu ik er over nadenk, stilstaan is echt een lastig issue… Ik wou dat iedereen hier wat meer rekening mee zou houden…

Als de ski klassen iets meer aan 1 kant zou blijven zou dat minder op stoppingen opleveren.
Was zelf aan het boarden, niet hard maar lekker cruisen. Zie ik voor me een hoop mensen heel langzaam gaan. Dus ik denk wat is er aan de hand en hoe kan ik hier voor bij. Zie een gaatje tussen de mensen, en tja toen kwam ik de ski lerares tegen, die dus de hele piste gebruikt met een klas van meer dan 20 kindertjes achter haar aan, ze gingen als een hele lange slang over de piste. Keihard remmen, maar kon niet meer voor komen dat ik haar skie’s raakte, en zij met een mooie zwier over mij heen vloog. Grappig is dat de mensen die stonden te wachten, een applaus gaven zodat ze weer verder konden skieeen. Ik kreeg een stort vloed van Franse scheld woorden van de lerares over me heen…

Vorig jaar in Hinterglemm een vrouw keihard in mijn rug geskied! Ik stond op een vriend te wachten op een zeer overzichtelijk stuk. helaas was de vrouw zo onervaren dat ze het remmen als een goede bocht draaien nog niet zo onder de knie had. gevolg dus hard in mijn rug geraakt. Ik kwam er af met pijnlijke ribben maar kon gelukkig de rest van de week nog goed boarden. de vrouw zelf brak haar arm.

Inderdaad zijn de zittende snowboarders vaak wel lastig. in de vakantie tijd de grote groepen die op een rijtje gaan zitten wachtend op de rest zorgen voor opstoppingen op de piste!

Dat van die skiklas dat herken ik wel. Veel skiklassen gebruiken met name de wat smallere pistes in de volle breedte. Dit is al minder op de rode en zwarte pistes. Tja en iedereen moet het eens leren hè. snowboardes zijn wat betreft het van achter aan skiën de grotere boosdoener. Alle tieners willen snowboarden en hier gaat het regelmatig fout.

Als je aan de buitenkant gaat stilstaan, zorg dan dat er altijd nog iemand langs de buitenkant langs je heen kan! mocht iemand het verkeerd inschatten en er buitenom omheen moeten, dan kan hij/zij er omheen. Best lullig als ie dan direct het ravijn in moet ;)

Nou, iedereen moet toch 10 goude regels kennen en een beetje gevoel voor ruimte, snelheid en techniek. Ergste wat ik vind zijn meestal, sorry jongens, the snowboarders. Ik denk dat zij zich zelf heel erg cool vinden en dat zij alles aan doen om nog cooler er uit te zien!!! Vaak zie je hunnie, op de plekken waar je altijd met open mond en ongeloof staat te kijken hoe stom en dom moet je zijn om juist daar stil te staan. Laat staan over hun manouvres, switches etc, helemaal onlogisch voor een skieer met hun double switch, terwijl je net een andere kant wilt gaan gaat ie verder met zijn switch. Ik denk dat wij onze speeltuin (pistes en off pistes) goed en veilig en informatief moet verdelen en niet alleen maar met Winterberg gevoel naar beneden moeten zien af komen dalen. Trouwen ski-politie zou soms (altijd) goed van pas komen. Eerst je ski-bewijs halen en daarna skieen, punt. En op zijn tijd, alkochol controlle!!!

Zoals gerben zegd zorg dat je je snelheid ten alle tijden onder controle hebt en in geval van nood kunt stoppen. Ergens anders op het forum heb ik eens het voorbeeld van een omhoog komende sneeuwscooter of pistenbully gebruikt. Dat argumend werdt toen met veel gelach en boe geroep aan de kant geschoven. Ik neem aan dat ik niemand op de tragedie van afgelopen week waarbij vader en zoon overreden zijn door een pistenbully.

Pannenkoek; een castrerende discus die door een agrarische autochtoon tussen je benen geramd wordt

Stilstaand voor de lift in Mayrhofen door een Britse idioot. Keek niet uit z’n ogen en ik had de rest van de week (3 dagen) zo’n rugpijn dat ik niet meer de berg op kon… Was een beetje jammer.

Zo te lezen heeft iedereen wel zijn ervaring ik zeg steeds kijk naar waar je skiet en op een drukke piste snelheid aanpassen en zorgen dat je deze zeker onder controle hebt. Ik ski en board en heb het soms moeilijk met de boarders die in het midden van de piste blijven zitten, als het kan achter een heuveltje en soms om gewoon even te bellen (vooral Italianen). Ook NOOIT door een ski school skiën of boarden dit is voor beginners echt een verschrikking. Voor de rest ja, stoppen langst de zijkant van de piste en is het heel druk steek ik zelfs mijn stok omhoog alvorens te stoppen.

RoCo

Ik ben toch altijd blij met mijn backprotector als ik even moet zitten met mn snowboardje!

Oja! ook nooit stilstaan net achter een lift bovenaan… als je een stoeltjeslift hebt en je komt ervan is het nogal moeilijk stoppen als iedereen daar zomaar zou blijven staan :)

Go with the snow!

Ik zelf heb gelukkig nog geen nare ervaring met stil staan; niet als slachtoffer én niet als schuldige. Mijn zusje daarentegen is afgelopen winter met afgescheurde voorste kruisbanden thuis gekomen nadat ze, stilstaand aan de rand van de piste, getorpedeerd is door een debiel die een verre van gecontroleerde techniek had.
Ik zie zelf helaas te vaak dat (Nederlanders) overmoedig zijn en pistes nemen die, goed beschouwd, nog onverantwoord zijn in vergelijking met de techniek. Gevolg is vaak, uiteraard, geen of onvoldoende controle met alle mogelijke gevolgen van dien.
Conclusie; begin aan pistes die redelijkerwijs passen bij de techniek die je op dat moment hebt!

Goed dat hier aandacht voor is, maar ik denk dat iedereen met een beetje verstand in zijn kop dit intuitief al doet zoals het hoort.

Een tip is nog dat je niet vanuit volle snelheid ineens tot stilstand komt, maar dat je eerst gelijkmatig vaart mindert zodat skieers achter je hier op in kunnen spelen. Zij zullen doorhebben dat je gaat stoppen en kunnen dan om je heen skieen.

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!

Waarom altijd kakken op boarders! Zelf meegemaakt in Les Arcs: staan wachten aan lift met voor mij 1 enkele skiër! Die neemt zijn zetel en op het moment dat het poortje open gaat voor mij, komt zijn vriend me langs achter aangeskiet ( aan de lift, ja!!!) stompt me opzij gaat vol over mijn nieuw boardje om toch maar zo snel mogelijk boven te zijn! Als hij nu gevraagd had om voor te mogen!! Toen ik ook boven kwam, vol woede op de man afgestapt ( boven had hij blijkbaar een zee van tijd) om hem eens goed mijn gedacht te zeggen! Hij kwam nadien naast mij geskiet en sloeg vol met zijn skiestok on mijn gezicht!!! Sorry voor het off- topic maar ik wil maar zeggen dat zowel bij skiërs als snowboarders cowboys tussen zitten!

Ik heb de eer gehad om een keer in Breckenridge (Colorado USA) te skiën.
Daar hebben ze een soort "piste politie" die alles streng in de gaten houden.
Op sommige (kruis) punten staan ze te surveilleren, op deze plekken hebben ze ook borden met SLOW staan.
De eerste keer dat ik onwetend iets te snel aankwam werd ik meteen aangehouden, en verzocht om het iets rustiger aan te doen.

Of dit hier in de Alpen ooit gaat komen weet ik niet, maar in sommige gebieden zou dit best een oplossing kunnen zijn tegen sommige idioten.

Ride safe !!

Zelfde als Tim maar onder aan de lift. stond stil bij de lift komt er een mafketel met mach 5 in mijn rug skiën, Ski kapot en 2 gebroken ribben. Ik was zo boos dat ik hem vertelde heel snel op te hoepelen omdat ie anders ging meemaken, toen ie weg was ging het pas pijn doen en zag ik de schade aan mijn ski, bah.

Verder wel eens over een richel gekomen op hoge snelheid voor een jump en daar achter zat een groep van 12 snowboarders lekker op hun gat, door een dubbele achterwaartse flik flak kom ik erover heen springen…eehhhh weet eigenlijk niet wat ik gedaan heb maar heb niemand geraakt wonder boven wonder.

Ik ski nog niet zo heel lang dus heb tijdens de wintersportvakantie nog altijd les en soms staan we dan aan de kant van de piste (dus niet eens op een vervelende plek), op een zichtbare plek in een rijtje te luisteren naar de leraar, maar ik heb het al vaak genoeg meegemaakt dat een of andere malloot gewoon recht over onze ski’s heen ging! Hart in mn keel en die mongolen lachen :S Ik begrijp best dat klasjes soms vervelend kunnen zijn :P maar dit vind ik wel erg aso…

Ik ski nog niet zo heel lang dus heb tijdens de wintersportvakantie nog altijd les en soms staan we dan aan de kant van de piste (dus niet eens op een vervelende plek), op een zichtbare plek in een rijtje te luisteren naar de leraar, maar ik heb het al vaak genoeg meegemaakt dat een of andere malloot gewoon recht over onze ski’s heen ging! Hart in mn keel en die mongolen lachen :S Ik begrijp best dat klasjes soms vervelend kunnen zijn :P maar dit vind ik wel erg aso…

Er is maar een ding dat mij al dik 20 jaar opvalt: altijd op het smalle bospad of de nauwe doorsteek staan een tros ski-ers stil bij elkaar te wachten en dat smalle bospaadje of die nauwe doorsteek te blokkeren. En altijd zijn het Nederlanders. Waarom?

@Wim, Voor jou reactie heb ik respect! Ik ski zelf (dus niet snowboard) maar ik zou echt niet weten wat ik in u plaats zou doen (vind ik dus een zeer goede topic) en ook niet als hij met zijn stok op mijn gezicht zou slaan. Ik zou denk ik zien of er getuigen en hem dan volgen en hem zijn skipas laten afpakken en goed laten betalen.

@Rogier, Ik heb wel een paar vraagjes.

  1. Als de piste schat ik +/- 15 meter breed is (of nog breder, is eigenlijk moeilijk te schatten) en er gaat een snowboarder van de piste tegen een hoge snelheid die van links naar rechts zit te carven en heel de piste nodig heeft en je wil hem voorbij, maar je kan hem niet voorbij omdat je elke keer moet vertragen als hij voor je neus komt maar ik had me al wel verschillende keren kenbaar gemaakt omdat ik elke keer moest remmen. Is al wel een jaar tien geleden maar volgens mij was de snowboarder toch gevaarlijkere dingen aan het doen dan ik. beginners gaan niet wild op de piste van links naar recht en het was op een blauwe piste, ik had hem wel niet geraakt maar toch mag hij zich wel eens beheersen. Ik moet er wel achter blijven.
    Nu dus de vraag. Ik zou toch denken dat je als ervaren snowboarder of ervaren skiër niet van je lijn of zo weinig mogelijk mag afwijken op (zeer) drukke plaaten en dus niet moet denken dat de piste van u alleen is ook al is ze iets van 50 tot 100 met breed.

  2. Als er een skiër op een bijna vlakke piste aan de linker kant blijft en dan ineens aan de rechterkant van de piste gaat om vervolgens buiten de piste een jump te nemen. wie is er dan in fout mocht het tot een aanvaring komen ?

  3. Eigenlijk dezelfe vraag maar als een skiër of snowboarder van buiten de piste op de piste wil komen moet hij volgens mij toch wachten ook al is hij lager.

  4. Nu nog een vraag i.v.m. de voorrangregels: normaal is het altijd voorrang van rechts maar hebben bv. een zwarte piste die van rechts komt voorrang op een blauwe ? Of een blauwe die van rechts komt voorrang op een groene waar dus op de groene normaal beginners skiën ?

Snap de frustratie van mijn "mede sneeuwliefhebbers"goed, maar het komt toch allemaal neer op normaal fatsoen en sportiviteit op de piste. Ikzelf ga op de ski en mijn volwassen kids op boards, daarom snap ik ook welke beweging een boarder maakt en kan ik daar als skier rekening mee houden en op hun beurt zien zij mijn bewegingen ook en weten wat ze dan kunnen verwachten!Verder snap ik de anonieme frustro niet die skileraren neerzet als mensen die niet kunnen nadenken, best zielig als je dit schrijft!

Snap de frustratie van mijn "mede sneeuwliefhebbers"goed, maar het komt toch allemaal neer op normaal fatsoen en sportiviteit op de piste. Ikzelf ga op de ski en mijn volwassen kids op boards, daarom snap ik ook welke beweging een boarder maakt en kan ik daar als skier rekening mee houden en op hun beurt zien zij mijn bewegingen ook en weten wat ze dan kunnen verwachten!Verder snap ik de anonieme frustro niet die skileraren neerzet als mensen die niet kunnen nadenken, best zielig als je dit schrijft!

Misschien is een goede piste regel ook om te accepteren dat de meeste mensen nog volop in een leerproces zitten en dat je als snellere, achterop komende skiër of snowboarder rekening houdt met onverwachte bochten en/of vallen?

En altijd ervoor zorgen dat je een goed overzicht hebt? Ik rem eigenlijk altijd wel af bij heuvels etc. waar ik niet kan zien wat erachter zit…

Procrastinating

Paar opmerkingen. Volgens mij moet je gewoon zo min mogelijk op de piste stilstaan. Bovenaan en aan het einde van de piste is ruimte zat en sta je niemand in de weg. En als het dan toch moet, dan aan de zijkant. Ook ik erger mij aan die rijen boarders naast elkaar, maar als je dan ziet wat een nerds het altijd zijn, dan heb ik weer een beetje medelijden met ze. Laat ze maar even stoer zijn, zodra die domme kleren uit gaan blijft er weinig van over. Alhoewel ik best graag omlaag race, kan ik mij niet ergeren aan mensen die langzaam gaan of onvoorspelbaar draaien. Niet iedereen is een topskiër, en waarom zou je stressen? Even rustig aan totdat er een veilig moment komt om te passeren. Klasjes gebruiken inderdaad de volle breedte van de piste. So what, even de situatie bekijken en je kunt er altijd langs. Laten we stress, onverantwoord scheuren en ergernis bewaren voor onze drukke autowegen, en op de pistes elkaar wat gunnen. Veel plezier!

Het gevaar komt niet altijd van boven, dat kun je ook Zelf zijn!
Goed stuk, het stoort me regelmatig om te zien hoeveel mensen "dom" positie kiezen! Blij dat er aandacht aan geschonken word!

Mij is altijd verteld dat als je staat te wachten je dat het beste je stokken tussen je benen en de helling kunt houden, als zijnde scheenbeschermer? Mee eens?

Ik heb vaak genoeg meegemaakt dat skiers nerveus worden van boaders achter hen door de geluiden die boarders maken (schrapend, indringend geluid aldus de skiers). Misschien is het handig om als snowboarder hier rekening mee te houden.

Daarnaast zijn wellicht de jongere wintersporters wat overmoedig, zowel skiers en snowboarders. Het is nu eenmaal zo dat vooral jongeren gaan boarden omdat het een nog relatief nieuwe tak van de sport is. Maar om nu gelijk alle boarders over één kam te scheren is wel wat overdreven.
Verder moet je áltijd kijken als je weggaat, dat doe je ook als je je normaal in het verkeer begeeft, dus waarom niet op de wintersport waar iedereen zijn/haar eigen vervoer is.

En tja, zelf al doe je alles goed dan nog is er een kans dat je bij een ongeluk betrokken bent. Met zoveel mensen op een klein stukje zit dat er nu eenmaal in. (het is net de snelweg he;))

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie