Verkeerde kleur pistes

Rogier op 05 januari 2012· 50 reacties

null
Skipistes verschillen bij dezelfde kleur nog wel eens van moeilijkheid, welke ‘rare pistes’ kennen jullie?

Iedereen kent ze, die pistes die veel makkelijker zijn dan hun kleur doen vermoeden of juist heel erg tegenvallen qua moeilijkheidsgradatie. Sommige zwarte pistes zijn eigenlijk rood en andere blauwe pistes kunnen zich soms meten met een flinke rode. Kennen jullie voorbeelden?

Skigebieden kiezen zelf
Het grote probleem met skipistes is dat skigebieden zelf de kleuren van skigebieden noteren en dat daar geen echte vaste waardes voor staan. in tegenstelling tot wat sommige websites beweren is er geen vaste gradatie voor skipistes. Ook een beetje logisch want een steile en brede piste is soms makkelijker dan een smalle en bochtige maar minder steile piste.

Goed op papier
Skigebieden willen er dus vooral goed uitzien op papier en dat betekent dat de skigebieden van alles wat willen hebben. Hierdoor is het dus zo dat de moeilijkste pistes zwart zijn en de makkelijkste blauw (of groen (in Frankrijk) en de rest wordt mooi opgevuld. Zo kan het ook gebeuren dat nieuwe pistes behoorlijk afwijken van de gemiddelde moeilijkheidsgraad in het gebied.

Regio’s
Verder heb ik wel het idee dat de gemiddelde moeilijkheidsgraad per regio ongeveer gelijk is, alhoewel er ook voorbeelden (Lech en Arlberg) bekent staan waar de pistes in het ene gebied veel makkelijker aanvoelen dan in het andere gebied.

Welke rare skipiste waarderingen kennen jullie? In welk gebied en is de piste te moeilijk of juist te makkelijk? En zit er volgens jullie ook verschil tussen de kleurcodes in verschillende landen?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

De Myrtilles vanaf de Gros Crey in Valmeinier is groen, maar hij is echt wel rood. Smal, steil en haarspeldbochten.

De Santons in val d’isere geeft aan dat ie blauw is. Zo gauw je daar van afgaat beland je in een half pipe die toch echt dik rood is!

In Silvretta Montafon heb je de rode piste 36 en de zwarte piste 35 die naast elkaar liggen. Echter de rode piste is smaller, steiler (of voelt zo aan) en is vaak harder/ijziger dan de zwarte piste.

Als je trouwens naar Amerika gaat kan je ook voor verrassingen komen te staan. De rode en vooral de zwarte pistes daar zijn een stuk makkelijker als in Europa.
Ze hebben daar echter ook pistes met zwarte diamanten (soort van skiroutes). De moeilijkste hebben 3 zwarte diamanten en dan kan je dus ook echt verwachten dat het zeer extreem is. Was er zelfs eentje met een verticale cliff van 3-4 meter hoogte erin.

In Frankrijk heb ik altijd het idee dat je vanuit elke lift via een blauwe piste terug moet kunnen komen. De makkelijkste piste krijgt daardoor bijna altijd de blauwe kleur, terwijl hij soms moeilijker is dan een rode piste uit een andere lift in het zelfde gebied.

En dichtbij: de Ettelsbergafdaling in Willingen wordt als rood aangeduidt maar kan voor beginners flink tegenvallen want is voor een flink stuk ‘zwart’ ( 40%).

Zie hieronder:

Hier noch einige Daten der Ettelsbergbahn:

Höhe Talstation: 590 m
Höhe Bergstation: 830 m
Höhendifferenz: 238 m
Streckenlänge: 1340 m
Horizontale Länge: ?? m
Mittlere Neigung: 18,8 %
Größte Neigung: 45,51 %
Anzahl der Stützen: 11 Stk

als je een beetje kan skien…: niet op de kleur letten !. Voorbeeld; pak aan het einde van de dag een willekeurige rode piste en je heb een probleem. iedereen pakt die en laat de zwarte links liggen. De zwarte is echter, omdat die veel minder beskied is, vaak veel gemakkelijker. Probeer maar eens uit als een rode en zwarte dichtbijelkaar liggen…komt altijd uit !

In Printze (Les 4 Vallées) heb je veel pistes die makkelijker zijn dan er staat aangeduid op het pisteplan.

maakt het nou uit welke kleur een piste is, zolang hij maar wit is!!

In Alpe d’Huez heb je de ‘Chateau noir’, ze geven het aan als een 15 km lange zwarte piste, maar dat valt vies tegen. Ten eerste is het laatste stuk een lang, vrij vlak pad. Ten tweede zijn de moeilijke stukken helemaal niet zo zwart, eerder rood.

Bruine(modder, groene(gras) en grijze(steenachtig) zijn er ook nog… Naast vooral witte pistes.

een zwarte is aan het eind van de dag idd meestal makkelijker dan een drukke rode piste die meestal omgevormd wordt tot een waar slagveld.

Even een correctietje: Het Arlberg-gebied kent twee hoofdplaatsen, t.w. St.Anton en Lech.

Van St.Anton is bekend dat het skigebied (on- en offpiste) uitdagend is, waarbij inderdaad sommige rode pistes als zwart ervaren worden etc.)
St.Anton heeft overigens enige jaren geleden de Galzig-Kandahar piste (nr 2.) veranderd van rood naar zwart.

In Lech wordt de pisteaanduiding geloof ik over het algemeen als correct ervaren.

Mayrnhofen Zillerdal.
De dal afdaling van de Ahorn is altijd een zwarte piste geweest.
Nu is die "ineens " een rode iste geworden.
Toevallig hebben ze toen ook alles daar alles grondig vernieuwd.

In Solden zijn er 2 zwarte pistes (7 en 22) die zeker geen zwart horen te zijn. Ik vind ze eerder ergens tussen rood en blauw zitten.Ik vind ze een stuk makkelijker dan de rode 1 die van de top van de Gaislachkogel komt.

Ken het probleem, wij zitten hier nu in Les Menuires en hebben een pas voor Les Trois Vallee maar erg veel blauwe pistes zijn in omliggende landen waar we geweest zijn rood.
Ook verschillende rode pistes meegemaakt die ook wel voor zwart door kunnen trouwens. Ik heb vorige week ook wat vrienden hier op bezoek gehad en die zeiden het meteen na 1 dag op de pistes. Dit waren voornamelijk Oostenrijk gangers.

Ik weet dat La Clusaz een aantal jaren geleden erop is gewezen dat zij hun pistes te makkelijk inschatten. Kortom rood wat eigenlijk zwart is. Toen kwamen er plots een paar zwarte pistes bij op de teller. Het gedachtegoed laat dat nog wel eens zien tussen blauw en rood en wanneer het blauw is dan is het soms nog behoorlijk stijl.

Wat mij altijd opvalt is het verschil tussen Les Portes du Soleil en Les Trois Vallées. In de PS zijn rode pistes echt rood, in TV vlieg je van de rode pistes af, alsof het groene pistes zijn. Heeft misschien ook te maken met de breedte van de pistes. In PS vaak smal, in TV meestal zo breed dat je alle kanten op kunt.

breuil cervinia:
50 procent van de rood aangeduide pistes zijn groen/blauw!! Dat valt echt tegen als je het pistekaartje hebt gezien en daarna de werkelijkheid!!!

Dat de pistes in 3 vallees moeilijker zijn dan de kleur doet vermoeden kan ik bevestigen. Ben nu in val thorens en zeker de (rode) pistes vanaf la masse in les menuires kunnen ermee door als zwart in andere landen. En veel blauwe pistes vallen ook zwaar tegen voor blauw te zijn. Je moet gewoon een beetje kijken, een blauwe piste met 3 rode errond is zoiezo een beetje harder dan een blauwe met wat groene pistes in de beurt.

Cavalese bospad staat aangegeven als blauwe piste maar het is een smal pad met enkele U bochten en met beginners of onervaren skiërs zeker snowboarders levens gevaarlijk.
Tevens zijn de meeste dalafdalingen in alle door mij bezochte gebieden rood, maar op het einde van de dag gaan ze flink naar zwarte pistes toe.
Ik dacht eigenlijk dat er een internationale afspraak was en dat de kleur van de piste bepaald werd door de algemene % van de helling over de ganse piste?

RoCo

Dit komt mij ook wel heel bekend voor!
Naar mijn idee is een Franse blauwe piste al gauw rood in zwitserland…

Overigens vorig jaar in Nendaz, zwitserland een blauwe piste direct langs het chalet lopen die voor de beginners toch echt behoorlijk pittig was, zou ik bijna rood noemen…

In tegenstelling tot een zwarte piste tussen twee liften in (die je vreemd genoeg MOEST nemen om van het Nendaz-gebied naar de rest van 4 valléés te komen) Deze was echt maar amper Rood te noemen naar mijn mening…

is het niet zo dat wat in Frankrijk vaak als blauw wordt aangegeven in Oostenrijk als snel rood is en wat in Frankrijk als rood staat in Oostenrijk zwart is?

Neuvache in Valmeinier is echt wel groen! (en niet blauw). Ok het is een klein verschil maar toch, je moet een zoveel mogelijk snelheid houden (zeker als je net over het bruggetje komt van Valmeinier) & ook op het stuk aan "Le Crey Du Quart". Anders moet je een beetje duwen (of boarders stappen).

Go with the snow!

Natuurlijk gaat de moeilijkheidsgraad over de steilte van de piste maar ik geloof dat ze ook wel eens kijken naar andere dingen. Ik was vorige week in Kaltenbach aan het skiën, daar ligt 1 zo’n rode piste die makkelijk blauw is maar die noemen ze dan denk ik gewoon rood omdat zo dan de minder gevorderde skiers net op af zouden komen en de piste langer mooi blijft. Zo had ik het vorig jaar ook eens met een zwarte die makkelijk rood had kunnen zijn. Het klinkt raar maar het kan best eens zo zijn.

Grand Domaine, groene pistes die rood zijn, rode pistes die blauw zijn en blauwe pistes met rood/zwarte stukken erin… Etc.

Mijn mening na enkele choufkes en een heerlijk brooike gyros, afgerekend met een zak drachmes:

Een groot skigebied, met veel pistes in totaal, is minder geneigd zijn pistes ‘subjectief te kleuren’. De ‘kleur’ van de pistes zal dus gebaseerd zijn op redelijk objectieve factoren als de hellingshoek van de piste, centrale of decentrale ligging, frequentie van preparatie, noord/zuidligging en (wellicht) hoog- of laaggelegen.

In kleinere skigebieden heeft men minder pistes. De toerist wil echter een afgewogen aanbod aan blauwe, rode en zwarte pistes, vaak in een bepaalde balans. voor mijn gevoel is de gewenste verdeling ongeveer 55% blauw, 35% rood en 10% zwart. Wanneer de berg zich niet leent voor deze verdeling, zullen, ingeval het een eenvoudig skigebied betreft, de pistes roder of zwarter gekleurd worden dan ze eigenlijk verdienen. Vooral kleine skigebieden zijn in mijn opinie geneigd om pistes te kleuren naar de wens van de toerist, om zo tot een gewenste verdeling te komen.

Ben benieuwd of iemand het hier mee eens is morgenochtend…

Verder ben ik het eens met de opmerking van ‘Anoniem’ om 22.36 uur: een blauwe piste tussen 3 rode pistes zal nooit een eenvoudige blauwe piste zijn.

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!

Het laatste stuk wat een van de twee liften in San christina in Italie verbindt…Staat als blauw maar is zwart. Zeker vanaf een uur of 11 als het een buckelpiste is geworden door de in blind paniek skiënde beginners…
Mocht je ramptoerist zijn, er zit een leuk kroegje naast de lift…

In het algemeen geldt naar mijn mening dat pistes van dezelfde kleur in Frankrijk vaak een stuk moeilijker zijn dan in Oostenrijk.
Daarnaast zijn de omstandigheden natuurlijk erg bepalend. Bij prima sneeuw kunnen zwart aangegeven pistes soms als blauw skiën. Terwijl verijsde blauwe of rode pistes de moeilijkheidsgraad enorm kunnen verhogen.
Dat maakt de kleuraanduiding altijd betrekkelijk.

Een mooi voorbeeld van een gemakkelijke zwarte piste is de lange Sarenne, in Alpe d’Huez. Zwart en 16 km (!) lang. In werkelijkheid een paar stukken die elders de kwalificatie rood zouden krijgen, en verder blauw of zelfs groen.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie