Eindelijk ook sneeuw voor de Zuidalpen

Roel op 02 januari 2012· 20 reacties

null
Het dooiierige weer van gisteren is in de loop van vandaag weer voorbij.

Deze week staat (net als vorige week) in het teken van sneeuw! Na de dooi van gisteren begint het vanuit Frankrijk weer te sneeuwen maar vanaf woensdag is het echt raak en dat met een lage sneeuwgrens. Het mooiste is misschien nog wel dat de Zuidalpen ook weer meedoen.

Ook sneeuw in het zuiden
Jurgen me twitterde me gisteren door dat het gaandeweg de middag al iets kouder werd in Frankrijk. Dat was de voorbode van een nieuwe sneeuwzone die vandaag passeert en ook eindelijk de Zuidalpen aandoet. Daar kregen ze de laatste weken slechts te maken met de restanten van de sneeuwval uit de Noordalpen.

Vandaag trekt een koufront over en omdat dit gaat golven krijgt Italie en het zuiden van Oostenrijk een redelijke lading sneeuw. 20 tot 40 centimeter lijkt me haalbaar in gebieden als Val Gardena en Sillian. Dat geldt ook voor Frankrijk en Zwitserland, aan de Oostenrijkse noordkant is het minder waar het eerst nog vrij zacht is.

Morgen zon
Een gevolg van zulk sterk wisselvallig weer is dat er vaak slechts een enkele mooie dag tussenzit, morgen is zo’n dag. De zon schijnt volop en met een verse laag sneeuw is het genieten! Het echte werk begint dan vanaf woensdag. Eerst sneeuwt het wat aarzelend maar vanaf donderdag gaan alle remmen los met een flinke dump van Frankrijk tot aan Oostenrijk. Alleen de Zuidalpen profiteren er niet van maar die vallen vandaag in de prijzen.

De rest van de week blijft er in Zwitserland en Oostenrijk regelmatig sneeuw vallen, in Italie en Frankrijk wordt het langzaam wat rustiger maar wel fris door toenemende hogedrukinvloed.

null
Regengeultjes in de sneeuw gisteren in Söll (O). Die worden vanavond weer ‘dichtgesmeerd’.

Frankrijk
Vandaag vanuit het westen sneeuw tot in de meeste dalen. Morgen een heerlijke tussendag met veel zon. Vanaf woensdag weer bewolkt en vooral donderdag en vrijdag veel sneeuw. Vanuit het zuiden vrijdag afnemend. In het weekend vrij veel zon bij heerlijke condities! Niet te warm niet te koud.

Zwitserland
Vandaag 10-30 centimeter sneeuw vanuit het westen, misschien nog iets meer. Na ee zonnige dinsdag woensdag weer sneeuw bij dalende temperaturen. Vooral donderdag en vrijdag veel sneeuw bij een straffe noordwestenwind. In het weekend wisselend bewolkt en nog een enkele sneeuwbui.

Oostenrijk
Vandaag toenemende bewolking en vanaf vanmiddag enige sneeuw, het meeste in Vorarlberg, Osttirol en Karinthie. Die laatste twee kunnen de sneeuw goed gebruiken. Morgen veel zon en vrij zacht. Woensdag weer kouder met al wat sneeuw, vooral donderdag en vrijdag vallen er grote hoeveelheden! In het weekend wisselvallig met naast zon ook nog wat sneeuwbuien.

Italie
Vandaag vanuit het westen opkomende sneeuwval die 20 tot 40 centimeter brengt tot morgenochtend. Dat betekent morgen een sprookjesachtig landschap in bijvoorbeeld de Dolomieten. Daarna keert de zon terug, alleen tegen de Alpenhoofdkam valt af en toe wat sneeuw. Verder prima condities omdat het wat kouder wordt.

Sauerland
De eerstkomende dagen wisselvallig en vrij zacht, op de toppen af en toe wat sneeuw mogelijk. Vanaf donderdag bij een steeds kouder wordende bovenlucht waarschijnlijk weer op uitgebreide schaal sneeuw. In het weekend weer iets zachter.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Vrijdag richting Val Thorens, ben benieuwd naar de condities volgende week. De Val Tho app geeft aan dat er zaterdag en zondag zon verwacht wordt. Enig idee wat de langere termijn geeft? Sneeuw ligt er zeker, daar ben ik niet meer bang voor ;)

Roel, ook vrijdag richting Val Thorens, lijkt helemaal goed te komen. Met de sneeuw van de laatste weken en de vooruitzichten kon het wel eens de mooiste week van de winter worden. Gezien de zin in jou verhaal “in Italie en Frankrijk wordt het langzaam wat rustiger maar wel fris door toenemende hogedrukinvloed” en de verwachtingen van http://www.weeronline.nl/Europa/Frankrijk/Wintersport-Val-Th… moet dat gaan lukken.

Toch weer sneeuw voor Vorarlberg! En er lag al zo weinig!
@Roel: Is er nu al wat te zeggen over de langere termijn (16-1)? Blijft het de hele winter doorsneeuwen of komt er ook nog een beetje zon?

In Gerlos op één dag 60 cm sneeuw gesmolten ! Hopelijk op do en vr een nieuwe laag.

@ luc
Wie heeft je dat wijsgemaakt?

@luc

60cm ingeklonken

in gerlos is 10cm weg, niet meer. er ligt nu halve meter

roel, is het donderdag in de Oostenrijkse dalen ‘600m’ ook al raak. Vrijdag sowieso dikke poeder zo te lezen. Hoeveel zal er bijvallen in tottaal= en wat word het weer na zondag=

@Mayrhofen:
Het is wel de “concurrentie”, maar dit overzicht geeft wel leuk weer wat de verwachting is voor de komende 3d qua sneeuw en regen (berg en dal)
http://sneeuwverwachting.sneeuwhoogte.nl/centimeters/overzic…

Mooi, wordt eens tijd dat de Dolomieten sneeuw krijgen!

Wat er over een week gebeurt is koffiedik kijken. Er zijn signalen voor een wat stabielere periode maar dat is nog erg onzeker.

@Mayrhofen, tot donderdag zal er op 600 meter nog wel af en toe regen tussen zitten. Dus wat er netto overblijft op die hoogte kan ik niet zeggen. Aan het eind van de week ligt er wel meer dan nu, daar gaat het om.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@sandor met die site ben ik al jaren thuis. maar bijna nog nooit echt de hoeveeheden goed voorspeld. duimen dan maar

@roel haah idd, ja daar gaat het om. dankje wel voor het reagren. hieronder anoniem was ik ook. was de naam vergeten. excus

zuidalpen doen mee! nou winter is compleet kom maar door met die zon ;-)

Seriously snow addicted family!

Nog 4,5 dagen tot ons vertrek naar Sölden, als ik het zo lees hoeven we ons over de sneeuw geen zorgen te maken!
Iedereen die binnenkort ook gaat: fijne vakantie!

In Portes du Soleil na hevige regen nu gelukkig weer sneeuw. Het plaatje is gelukkig nog steeds wit. Lokale verwachting: morgen zon, daarna opnieuw (veel) sneeuw en storm ‘en altitude’.

De beste wensen voor het nieuwe jaar Roel! Bedankt voor alle mooie weerberichten. A.s. vrijdag rijden we richting Espace San Bernardo, wordt een geweldige week zo te lezen :-)

In Bichlbach regent het nu nog pijpenstelen…hopelijk boven wel sneeuw!

Goed nieuws zaterdag 6/01 richting Flachau hopelijk valt de hoeveelheid sneeuw van donderdag en vrijdag wat mee. Het is maar om vlot te kunnen rijden hé?

RoCo

@ Mark, Huib, Niels, dat had ik gelezen op deze site bij het gadget over Gerlos (berg gisteren +30 en Dal gisteren +60) maar nadien op de site van de Arena heb ik de juiste waarden gezien. toch beetje raar.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie