Regen gevorderd tot Tirol, maar véél sneeuw

Roel op 31 december 2011· 21 reacties

null
Findeln bij Zermatt is opnieuw bedolven onder een pak sneeuw.

Het was me het dagje wel. Flinke zware sneeuwval in het overgrote deel van de Alpen zorgde voor een verlengde dump die donderdag eigenlijk al begon. Nu zet de regen beneden 1500 meter toch onverbiddelijk door al zal dat over een paar dagen ook weer vergeten zijn. Er komt namelijk nog veel meer sneeuw aan!

Het is ongelooflijk weer die hoeveelheid sneeuw die sinds donderdag is gevallen en vooral de duur ervan. We hadden het wel enigszins aan zien komen maar dat het vanochtend ook in Frankrijk nog zo lang zou doorsneeuwen was toch een verrassing.

Stand van zaken
In Zwitserland is sinds gisteravond weer 30-50 centimeter sneeuw gevallen boven 1000 meter. Lokaal zelfs 80 centimeter in 24 uur tijd. Door lawinegevaar (stufe 4) is de Mont Blanc-tunnel vanmiddag gesloten, en hebben wintersporters na de storm van gisteren vandaag ook te maken met beperkte bewegingsvrijheid.

Vooral vanmiddag werd de sneeuw steeds zwaarder en ging langzaam maar zeker over in natte sneeuw, later ook regen. Op dit moment (16.30 uur) ligt de sneeuwgrens in de Franse en Zwitserse Alpen gemiddeld rond 1700 meter en is stijgend. Beneden 1200 meter valt er ook in Vorarlberg en Tirol al natte sneeuw en regen. Vanavond capituleert de rest van Oostenrijk.

null
Om 16.30 uur nog volop winter in Reith, Kitzbüheler Alpen.

Het mooie is dus dat er vooraf zo’n flink pak sneeuw is gevallen. De dooi zal pijn doen aan de ogen maar dit pak zal natuurlijk niet volledig wegdooien vannacht en morgen. En dan is het al maandag en nadert een nieuw koufront met een tot in de dalen zakkende sneeuwgrens.

Nog veel meer sneeuw
Vanaf woensdag daalt de sneeuwgrens definitief tot in de dalen. Vooral donderdag en vrijdag valt een fors pak sneeuw in de hele Noordalpen. Dan heeft echt niemand meer te klagen. En de Zuidalpen dan? Ook die niet, want daar valt maandag sneeuw! Een kleine golf in het koufront brengt de sneeuw eindelijk ook naar Italie en dan is het plaatje helemaal rond.

Frankrijk
In de Zuidfranse Alpen klaarde het al vroeg op, in de Haute-Savoie sneeuwde (en regende het later) behoorlijk door. Tot maandagochtend blijft het zacht met vooral vannacht nog kans op regen. Maandag een nieuwe portie sneeuw vanaf 1200 meter. Vanaf woensdag vooral in de noordelijke Franse Alpen veel sneeuw. In het zuiden langzaam rustiger.

null
Pas in de middag ging het op de pistes van Les Portes du Soleil (F) echt dooien.

Zwitserland
Er ligt nu heel veel sneeuw die het ook op de zachte nieuwjaarsdag nog wel uithoudt. Maandag opnieuw sneeuw, vooral in Wallis. Vanaf woensdag op veel plaatsen weer een echte dump tot in de dalen.

Oostenrijk
Vanavond op steeds meer plaatsen regen maar die zal de verse sneeuw niet allemaal teniet doen. Morgen erg zacht, in de loop van maandag weer sneeuw bij een tot 1000 meter dalende sneeuwgrens. Ditmaal ook in Osttirol en Karinthië! Vanaf woensdag waarschijnlijk erg veel sneeuw tot in de dalen.

Italie
Nu nog matige sneeuwcondities. Morgen af en toe zon en zacht. In de loop van maandag opkomende sneeuwval, 20-50 centimeter is lokaal mogelijk. Daar kunnen ze mee vooruit en dat is mooi, want de sneeuw die vanaf woensdag elders weer valt krijgen zij niet. Dan is er weer meer zon, ieder nadeel heeft zijn voordeel.

Mooie afsluiting 2011
Met andere woorden, het kan niet op! We gaan nog veel mooie beelden zien de komende week, daar ben ik van overtuigd. Alleen morgen moeten we door een zure appel bijten maar bedenk er maar bij dat het tijdelijk is. Op nieuwjaarsdag geen weerbericht, de volgende staat maandagochtend live. Voor iedereen een goed uiteinde!

null
Mooie jaarafsluiting, vandaag gefotografeerd door Rogier.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Het sneeuwt hier anders in Fiesch op 1200 meter nog steeds…:) zal wel met de ligging te maken hebben!

in saint gervias is het een soort van sneeuw storm^^ ik ben gister vertroke in de sneeuw ginder en heb gehoord dat er ng anderhalve meter gaat bijvalle! was niet normaal!

Onwaarschijnlijk hoeveel neerslag (sneeuw) er de afgelopen tijd is gevallen, en nu alweer voorspeld word.
Wanneer worden de hoeveelheden kritiek voor de natuur/rivieren en dorpen?
of zijn dat soort " rampen" niet aan de orde. Ik kan me toch voorstellen dat wanneer het voorjaar aanklopt het smeltwater voor problemen gaat geven.
Onlangs in Sankt Anton werd ons verteld dat het uitzonderlijk veel is wat er nu al ligt.
fijne jaarwisseling Roel.

Maandag pas?! Oeh…das lang wachten! Maar ook een verdiende vrije dag lijkt me!
Fijne jaarwisseling!

Hier in Fiss nog steeds flinke sneeuwval, halve meter in het dal de afgelopen dagen. Hier geven ze zelfs in ladis(1200m) geen regen op. Alleen maandag even regen die snel overgaat in sneeuw. Er wordt donderdag erg veel sneeuw verwacht!

Hier in St. Anton am Arlberg regent het inmiddels ook. Echter heb ik twee fantastische poederdagen achter de rug! Er ligt hier nu werkelijk ongelooflijk veel sneeuw, absoluut perfecte condities!!!

Heerlijk zoveel sneeuw. Ik ga 20 januari en dat moet er toch wel erg veel liggen.

@ Lermoos, Zügspitzarena. Na meer dan 24h continue sneeuw sinds 19h regenval.

juist thuis uit Tirol - Kaunertal
véééééél verse sneeuw, wegen slecht, gletcher was gisteren gesloten wegens lawinegevaar, op naar de volgende skivakantie februari- Zell am See

Goede reis!

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Hier in Wengen de hele dag al pleurende regen. Genoeg sneeuw lag er gelukkig, maar in feite waren alle voorspellingen veel te optimistisch. De sneeuwgrens lag hier dus vanaf vanmorgen vroeg al boven 1300 meter. We zijn nog niet boven geweest. Zal inderdaad wel met de ligging te maken hebben maar wel balen…

Deze voormiddag gearriveerd in Berwang. Veel sneeuw tot ca 16u30 (volgens autochtonen al 3 dagen lang).sedert 16u30 serieuze dooi en veeeel regen. morgen wordt een baaldag op de skies.
hopelijk vanaf maandag terug goede skicondities.

beste wensen aan iedereen

Allemaal de beste wensen

De beste sneeuwwensen voor 2012 !!!

Peter, bedankt voor de update voor Fiss. Ben benieuwd hoe de condities zijn vandaag en morgen (maandag). Keep on going aub! Veel plezier en allen de beste wensen!

Beste wensen allemaal. Vrijdag terug gekomen uit de Dolomieten en inderdaad die Italianen zijn tovenaars met sneeuw. Veel was groen/bruin dus het aanzicht is niet wat je gewend bent, maar de pistes lagen er over het algemeen goed bij en de Sella Ronda was gewoon open in beide richtingen. Prima kunnen skien dus en wat dachten we van het weer, helemaal top, heel zonnig en warmer dan we normaal in maart mee maken. Ze kunnen zeker sneeuw gebruiken maar petje af hoor om zoveel van een skigebied open te krijgen met kunstsneeuw.

Saalbach Hinterglemm helaas aanzienlijk minder goede condities nu dan de afgelopen 3 dagen. Na de sneeuwval (en er voor eignelijk ook al) fantastisch, maar vandaag zeer zware slush, van top tot dal. Hopelijk met een beetje vorst en een beetje vers weer betere condities.

wij zitten in soll oostenrijk en daar nog steeds hele goede sneeuw condities.
gister de hele dag sneeuw tot in het dal 700m en avond regen, maar heeft gelukkig weinig schade aangericht.
Als het goed is gaat het morgen weer sneeuwen.
Ben benieuwd!

Hoe zit het met Winterberg? Vanaf woensdag ben ik daar.

Een skipiste heeft ook slaap nodig...

Ik ga 21 januarie naar Brixen im Thale in het Wilderkaiser gebergte dus wie plaatselijke info heeft over Brixen,Hopfgarten,Soll,Scheffau,Elmau,Westendorf en Going alvast bedankt.

In brixen ondanks regen in nieuwjaarsnacht toch prima sneeuwcondities.
bijna alle pistes open.vandaag zelfs nog wat zon gezien.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie