Met kleine kinderen op wintersport

Rogier op 30 december 2011· 27 reacties

null
Lekker sleeën, kindern, ook de allerjongsten vinden dat vaak het allerleukste!

De Franse vereniging van kinderverplegers (l’Association nationale des puéricultrices diplômées (ANPDE)) heeft een heel aantal tips gepubliceerd om kinderen mee op wintersport te nemen. Goed om eens bij stil te staan.

1500-1800 meter
Voor kinderen die niet op hoogte geboren gelden de volgende maximale hoogtes voor de overnachtingsplaats. Voor kinderen tot 18 maanden is dat 1500 meter en voor kinderen tot drie jaar is de grens 1800 meter. Het spreekt voor zich dat deze grenzen anders zijn voor kinderen die op die hoogte geboren zijn.

Cabinelift
Voor kinderen tot drie jaar is het te snel omhoog gaan ‘verboden’. Een (ernstige) oorontsteking kan het gevolg zijn van het nemen van een skilift, of te snel omhoog te rijden met een auto over een bergcol. Let hierop bij de allerjongsten.

Ziekte
Als een kind ziek vraag dan altijd eerst aan de arts of het verstandig is om een kind mee te nemen de bergen in. De berglucht is erg goed voor kinderen met Astma, maar voor kinderen met een hartaandoening is het ‘op hoogte zijn’ in de jongste levensjaren niet verstandig.

null
Lekker in het zonnetje in de sneeuw spelen

Kleding
Verder is het natuurlijk van belang om de kinderen goed te beschermen tegen de kou met voldoende kleding. Natuurlijk voldoende isolatie en een waterdicht pak. Zorg ook voor voldoende bescherming voor het hoofd, liever een bivakmutsje dan een gewone muts. Dat zeggende is teveel aankleden ook niet verstandig, te heet is ook niet goed en het lichaam moet ook kunnen ‘ademen’.

Zonnebril
Nog meer dan bij volwassenen is een goede zonnebril heel belangrijk voor kinderen, deze moeten ze altijd op. De minimale beschermingsfactor is 3 maar 4 is beter tegen de sterke zonnestralen in de bergen.

Tijd van dag
Jonge kinderen kunnen minder goed tegen kou dan volwassen houd daar rekening mee, het is slimmer om op de warmste momenten op de dag naar buiten te gaan (tussen elf en drie) dan in de vrieskou buiten te zijn.

Verder
Verder zou ik hier aan toe willen voegen dat het skiën met een kind in een rugzak geen goed idee is. Dit is te koud voor kinderen, die hierin niet bewegen. Natuurlijk moet het voor de kleintjes gewoon leuk zijn. Verplicht ‘wintersporten’ is voor niemand leuk.

Andere tips
Welke ouders hebben tips voor wintersport met kinderen? Met kinderen van welke leeftijd zijn jullie naar de sneeuw gegaan?

Bron.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

haha ik moest erg lachen toen ik dit verhaal las… Onze dochter is niet op hoogte geboren maar gaat al vanaf dat ze 7 mnd is mee naar fam. in Zwitserland… Nooit over nagedacht als we in de auto zaten dat we te snel omhoog gingen of over hoe hoog we sliepen. De enige keer dat we een reis hebben moeten annuleren was er 1 met het vliegtuig omdat ze idd oorontsteking had. Nu hoor ik haar(inmiddels 12) wel eens zeggen mijn oor plopt als we rijden maar dat heb ik zelf ook. Maar in de lift of al skieënd van een berg heb ik haar daar nog nooit over gehoord. Als ze klein zijn is sleën of heerlijk wandelen vermaak nummer 1. Als ze zelf al wat kunnen lopen is van die plastic ski’s(waar ze met de sneeuwlaarsjes op kunnen) ook een hit. Bij pap of mam voor de benen in de lift en dan heerlijk samen naar beneden. Gegarandeerde pret…Wij hebben het altijd als heerlijk ervaren op skivakantie met onze dochter hoe oud ook. Nooit erg gevonden dat we niet meer zo fanatiek konden skieën als vroeger. Voor iedereen die gaat met kleine kids… Veel plezier geniet ervan en voor je het weet skieën ze de ouder straal voorbij…

Kinderen van 3 jaar of jonger horen niet op de piste, dat is te jong, vanaf 4 jaar kunnen ze gaan skieén.
Voor het vierde jaar hoort een kind thuis(NL) te blijven, of in de lokale kinderopvang in het betreffende skigebied.
Er zijn weinig dorpen die boven de 1500 meter liggen, dus om daar nu rekening mee te houden is niet zo interessant.

Neem je kind gewoon pas vanaf 4 jaar mee op wintersport, voor die leeftijd is er voor die kleintjes ook niets leuks aan, kinderen beneden de 4 jaar ervaren wintersport toch niet als ´plezierig´ zoals oudere kinderen en volwassenen.

@ronald: kun je me uitleggen waarom een kind jonger dan 4 in NL moet blijven en niet met zijn/haar ouders mag genieten van wintersport? Ik ben eens benieuwd.

mama on a mission in the snow

Ik ben het niet helemaal met Ronald eens. Mijn kinderen gingen alle drie al met 3 jaar skiën en vonden dit alledrie fantastisch. Ze kwamen heel behendig van de kinderpistes af. Wel zijn we steeds naar Hemsedal in Noorwegen gegaan daar duren alle lessen maar anderhalf uur in een prachtig kinderland. Het is Noorwegen wel koud, maar een waar paradijs voor gezinnen met jonge kinderen, erg relaxed en veilig. Kinderen altijd bivakmutsen op, 2 paar thermo-ondergoed en dan houd je het prima een paar uurtjes vol op de piste. Gewoon in het huisje opwarmen (allemaal dichtbij de piste) en 's middags weer lekker gaan spelen en oefenen.

Onze dochter is meegegaan vanaf 1 jaar en ons zoontje vanaf 1,5. Belangrijkste tip die ik ouders mee wil geven is dat wat Sigrid ook al aanstipte: accepteer dat je geen lange skidagen meer kan maken en dat een vakantie met kleintjes er gewoon anders uitziet. Maar je kunt zoveel leuke dingen doen met de kids in de sneeuw en die blije, voldane koppies te zien maakt je als ouders gewoon hardstikke gelukkig. Gewoon ritme en activiteiten aanpassen aan de kids.
Praktische tip voor de hele kleintjes: als je ze meeneemt op de slee, leg dan een schapevachtje op de slee/tegen de rugleuning van de slee en stop ze in de winterzak van de wandelwagen. Blijven ze heerlijk warm.

mama on a mission in the snow

Mijn kinderen gingen vroeger al mee vanaf babytijd mijn zoon was 2 mnd. We zaten toendertijd in Mayerhofen dat ligt maar op 650 meter hoogte, ik nam hem echter nooit mee naar boven.
Pas met 4 jaar gingen ze op skiles, daarvoor speelden ze goed ingepakt beneden in het dorp in de sneeuw en ze vonden het prachtig. Eind van de maand gaat ook mijn kleinzoon voor het eerst mee naar Dienten ook hij is 2mnd oud.
Wat ik wel altijd mee had voor de zekerheid waren lidocaine oordruppels voor als ze oorpijn zouden krijgen, gelukkig heb ik het nooit hoeven gebruiken.
Je mag de druppels nooit gebruiken bij een oorontsteking/ loopoor.
Het is alleen om de pijn te verzachten bij te hoge druk.

Precies, ik ben het absoluut niet met Ronald eens. Onze dochter ging met 2,5 jaar met ons mee naar boven en tussen de benen naar beneden en ze had reuze lol (en wij niet minder).

mama on a mission in the snow

Onze dochter ging voor de eerste keer mee naar Solden toen ze 6 mnd oud was. SMiddags gezellig eten op 2000 meter hoogte in de draagzak, daarna weer terug naar beneden. Is allemaal prima gegaan. Over een paar weken gaan we weer en is ze 1,5 jaar, slee mee, lekker spelen in de sneeuw. Skivakantie met kleine kinderen betekent ook aanpassen, maar ik ben het er zeker niet mee eens dat ze pas vanaf 4 jaar mee zouden mogen/kunnen!

En wat is de hoogte voor kinderen die nog in de buik zaten? :D

@mathijs: dat hangt er vanaf hoe je zwangerschap verloopt. Ik mocht niet naar hoogte ivm risico op vroeggeboorte. Maar boven 2000 meter verblijven of veel snelle hoogtewisselingen is niet verstandig. Hoop dat je vraag hiermee beantwoord is en dan nu maar weer on topic :-)

mama on a mission in the snow

Mijn kleinzoon nu 2 jr heeft heerlijk genoten van het skien. Maar natuurlijk niet tussen de benen van zijn vader. Maar keurig er naast. Denk er wel aan elk kind is anders, dus bekijk alles per individu.

@Rachel: Dank je, ik zat maar op 1000 meter hoogte :D Ik hoop dat ze dus niet naar de Fiescheralp zijn geweest :D

Nou, kinderen in de buik hun moeder zitten goed beschermd, mits het zwanger worden en de zwangerschap normaal verloopt.
Ik was 12/13 weken zwanger en heb gewoon geskied ook naar 2000 meter, zonder problemen, 3 weken later op 1e controle bij de verloskundige bleek het nog een tweeling te zijn ook.
Skiën en boarden doen ze nu als de beste haha:))

ik heb toen ik 1 jaar was een ganse week in de draagzak gezeten. Nooit last mee gehad zeiden men ouders.
Maar ik zou het zelf niet direct doen met mn eigen kind. Je weet maar nooit dat je zelf mss valt … of gewoon door een andere omver geskied wordt.

Onze kleine ging al met een half jaar oud mee naar Zwitserland, met 2 1/2 jaar en schoenmaat 23 (de minimum schoenmaat) ging hij mee skien. Onze zoon is nu 6 en jakkers op zijn gemak een zwarte piste af. 1 tip, blijf positief, en zorg dat je beloningsnoepjes (zeker als ze klein zijn) paraat heb. Nu is de beloning warme chocolade met slagroom! maar is eigenlijk niet nodig, hij heeft zelf genoeg lol…zeker nu hij zijn moeder voorbij gaat…Mijn idee, laat je niet gek maken met alle regeltjes, kijk of je kind plezier heeft, dat is het belangrijkste en in de Alpen zegt men, zodra je kan lopen, kan je ook skien…

Vraag @ Lydia… mijn dochter is nu exact zo oud (26 maanden) als in het filmpje… en moet er persoonlijk niet aan denken om haar al ski’s onder te binden, ook al is al groot en sterk voor haar leeftijd.

Ik zit met de vraag (om haar toch zo snel mogelijk kennis te laten maken met wintersport) hoe heeft jullie kleine de eerste keer skieen ervaren op die leeftijd, huilen met de pet op of een brede glimlach…?

En is het trouwens wel verantwoord inzake ongelukken, ook qua verzekering!?

Ik denk voor m’n eigen… vanaf 4 jaar beginnen… maar,

Zoals men zegt in de Alpen, zodra je kan lopen kan je ook skieen… is eigenlijk idem aan Holland zodra je kan lopen kun je ook schaatsen (op krabbertjes)… dus is enige vergelijking wel te plaatsen met deze situatie…

http://youtu.be/uC3MZ1cl7nw

Wat leuk om te lezen dat veel mensen toch gewoon hun kids meenemen ook al zijn ze nog geen 4. Raar idee hoor Ronald ze thuis laten.En waarom zouden kinderen niet tussen de benen van pa en ma mee de piste op kunnen? Persoonlijk vind ik al die kamikaze piloten veel gevaarlijker dan kids die alleen maar met pa of ma een beginnershellingkje pakken. zijn ook een winter naar Finland geweest( 5 was onze dochter toen) Ze kon op les maar daar moesten de ouders vertalen. We hebben er toen voor gekozen het zelf te doen(alweer) Onze dochter ging op skiles toen ze 6 was in Zwitserland sloeg in 1 middag drie groepjes over omdat ze al over goede grondbeginselen beschikte. Ik zie idd ook wel een kinderklasjes met veel huilende kids. Als moeder zou ik het gewoon aankijken lukt het niet dan volgend jaar beter. En in de opvang om zelf de hele dag weg te zijn… Nee dat is niet mijn idee van een fijne vakantie. Maar ieder zijn meug…

@Karel75, Toen onze zoon 2,5 was, ging hij onder op de berg in een kleuterklasje, ze maken het voor de kinderen erg leuk. Dus een brede grijns! Al spelend maken ze kennis met het glijden (in pizzapunt), in de middag ging hij naar de opvang omdat hij s’middags nog sliep… de echte piste op alleen tussen de benen daar zijn ze nog te klein en te roekeloos voor.

Met een reisverzekering met wintersportdekking zijn kinderen gewoon meeverzekerd. Wij zijn 1 x naar de dokter geweest voor een zere enkel.

Met 3,5 ging hij wel zelf van de berg af, de skileraren nemen ze gewoon mee de liften in, en dat is als ouder best even eng als je je zoon boven op de berg tegenkomt.

Bij de kleintjes is 1 ding belangrijk. De volwassenen willen zo nodig op wintersport, de kleintjes vragen er niet om. Dus wees niet boos als ze een keer niet meer verder willen en beloon ze. Zeker met de leeftijd tot 5 jaar hebben ze ook de energie niet om heel de dag te skien. Wij nemen een rugtas met lekkers mee en stoppen soms naast de piste om even een sneeuwballen gevecht te doen, een sneeuwpop te maken, even wat snoepen en weer verder…

Buiten de skivakanties om gaan wij ook naar snowworld, zodat hij het geleerde niet vergeet anders moet je elk jaar weer opnieuw beginnen. Probeer dat als eerste eens (na april is het rustig daar), en pas op…als je kind het leuk vindt dan worden ze er verslaafd aan…Wij zijn nu op wintersport en elke ochtend moet het onbijt steeds sneller omdat meneertje de berg op wil…

Ronald, heb je zelf kinderen? Ik ski al 36 jaar en ben 44.
Ook mijn kinderen hebben het geluk gehad om ouders te hebben die het ski-virus in zich hebben. Vanaf 4 jaar op les en tot die tijd om de beurt skieen en 2 dagen samen skieen omdat oma ook 2 dagen op de kleintjes past. Ideaal. En ook van je eigen hele kleine kinderen kan je genieten in de sneeuw. Pak ze wel goed in.

Ik deel de mening dat vooral de kinderen het leuk moeten hebben, ik gruwel van de scenes waarbij huilende kinderen verplicht bij het skiklasje gedumpt worden, zodat de ouders dan alleen kunnen gaan skiën.

Wij zijn begonnen toen onze zonen 3, 5 en 6 waren, de oudste heeft dus gewoon even moeten wachten op de jongste voordat we de bergen in gingen. Verder zijn we in die periode (de eerste 3 jaren van hun skileven) vanaf de herfstvakantie tot de crocus elke week de indoorpiste opgegaan, vermoeidheid, spierpijn, koude bleken door die voorbereiding allemaal geen probleem, mijn ene zoon heeft het sneller koud dan de andere en daar kun je je dan op wapenen/kleden, je bent goed voorbereid. Het is vooral erg leuk gebleken!

We zijn nu wat jaartjes verder (11, 13, 14), staan elke week op de rolmat, zeer getraind. In de bergen allemaal helm en rugprotector op/aan, goede skibrillen. Allemaal in hun eigen jas/rugzakje een paar extra handschoenen, bivakmuts, veiligheidsdeken, warmtepads, pleisters, energiedrankje en mueslireep, etc. Gebeurt er dan wat of valt een handschoen buiten bereik onder een lift oid. altijd back up bij ons.

Zelfs al gebeurt er nu een klein ongelukje, we zijn er op voorbereid en hebben samen reuzelol.

Skiën met je eigen kinderen is het leukste wat er is, mits zij er net zo over denken!

Ons neefje van toen 1,5 werd inderdaad ziek toen we destijds in Riederalp zaten (op ca 2000m) maar of dit nu gewoon een zware verkoudheid was of last van de hoogte weet je achteraf toch nooit.

Later heeft mijn vrouw en haar vriendin, beide 4-5 maanden zwanger, gewoon daar heerlijk geskied. Niets aan de hand, niet zeuren maar lekker skieen. Wel wat voorzichtiger natuurlijk dus meer blauw dan rood.

En ook bij ons vinden de kinderen de wintervakantie de leukste week van het jaar.

Ik vind het nog steeds ongelooflijk om te zien dat sommige ouders hun kind mee op de rug of voorop in een draagzak nemen als ze zelf aan het skiën zijn.

Ook al kun je goed skiën, het risico is onaanvaardbaar en je vergeeft het jezelf nooit als er iets gebeurd.

Zoon is nu tweeënhalf, dus die gaan we proberen voor het eerst op de latten te zetten. De kleinste is drie maanden, dus die gaat gewoon in de wagen. Ben heel benieuwd hoe hij het gaat vinden, als ik het zo lees vooral zorgen voor genoeg warme kleren en lekkere dingen mee. En ik reken gewoon maar niet op al te veel ski-tijd voor onszelf, dan valt het altijd mee!

Zoon van bijna 4 gaat binnenkort leren skiën in Winterberg. Lessen van 1,5 uur, als hij het niets vindt, ook goed, dan gaan we lekker met de slee aan de gang. We proberen het dit jaar dus uit, zonder verder enige druk. Als hij het leuk vindt, dan gaan we volgend jaar naar de Alpen met hem en daarvoor in Nederland wat les ter voorbereiding. Vindt hij het niks, dan gaan mijn man en ik gewoon samen en mogen opa en oma op komen passen. Op zich ook niet verkeerd, een win-win situatie voor ons dus. :-)

Absoluut niet met Ronald eens ook deels niet met Rogier. Mijn kinderen zijn in Noorwegen geboren. In de creche daar spelen ze of liggen ze in een wandelwagen buiten, en redelijk lang (2 a 3 uur soms aan een stuk) vanaf dat ze een half jaar zijn. de grens voor de kinderopvang dat ze nog naar buiten kunnen gaan ligt zo rond de -15C a -20C!. Bij kouder weer blijven ze wel binnen. Veel Noren laten hun kleine kinderen ook juist overdag buiten slapen. Ondanks dat ze weinig beweging kunnen hebben, hebben ze het echt niet koud. Het ligt eignelijk aan de kleding, men gebruikt daar enkel wollen onderkleding onder fleece. Superondergoed noemen ze dat, heel warm. En ze hebben ook schapenwollen dekens.

Ook is het in dit land heel normaal om met een kind op je rug te skien. Moet ik er wel bij zeggen dat ik in de jaren dat we er gewoond hebben nauwelijks of geen slechte skiers hebben gezien. (jongetjes van 8, die salto’s maken van rotsen is een redelijk normaal aangezicht op de piste). Ik zou zelf overigens niet met een kind op de rug of buik skien. maar ja je ziet het daar wel veel. Met langlaufen gebruiken ze daar ook wel een “barnepulk” een soort banaan met overkapping. Die is wel veilig.

Verder is het daar doodnormaal dat je ze leert skien zo gauw ze kunnen lopen. Zo ook mijn kinderen. Ze vinden het hartstikke leuk. Met kleine kinderen op skivakantie gaat perfect! Het is alleen een ander soort vakantie. ipv. skien en bier drinken

Ik wil ook graag dat mijn kinderen leren skiën. Ze zijn nu 3 en bijna 2 en ik wil ze meenemen voor een weekend Winterberg. Gewoon om te ‘proeven’ en lekker te spelen. Zelf heb ik jaren niet meer geskied vanwege een skiongeval. In de 20 daarop volgende jaren ben ik ca. 9x aan mijn knie geopereerd en krijg ik binnenkort waarschijnlijk een nieuwe knie. De wintersport blijft ‘kriebelen’ en als het maar enigszins zou kunnen ga ik met nieuwe knie de berg weer af :-).
Ik zou zelf ook nooooit, maar dan ook nooit met kind op mijn buik of rug gaan skiën, zeker gezien mijn eigen knetterharde val en de gevolgen daarvan. Een meedragend kind had dan wel dood kunnen zijn denk ik.

Ik zeg: genieten zolang je kids ook genieten!!!

Beste allemaal,
Ik wil graag met het gezin inclusief de kids (jongste is bij vertrek 4) gaan skiën en ben op zoek naar een leuk skigebied met Nederlandstalige skileraren, wie heeft er goede suggesties? Wij zijn zelf ook nog redelijk beginnend en willen vooral veel lol in de sneeuw en de kinderen en onszelf in een klasje stoppen zodat we de beginselen goed leren…lekker chalet met een sauna ofzoiets…
Ik zie de sugesties graag verschijnen

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie