Waterskiën na een dump? (+update)

Roel op 30 december 2011· 46 reacties

null
In La Plagne (F) sneeuwt het alweer fors.

Vandaag staat in het teken van de beloofde sneeuw, veel sneeuw in Frankrijk en Zwitserland. Maar morgen moeten we het bekopen met een warmtefront dat hogerop weliswaar veel extra sneeuw geeft maar in de dalen een ‘spoor van vernieling’ achterlaat. Zonde, maar er komt nog meer sneeuw aan.

Tegenstrijdig?
Zowel bij ons als in Scandinavië (Noord-Noorwegen tot 10 graden te zacht!) een extreem zachte december. Het lijkt onverenigbaar met het relatief dikbesneeuwde Alpengebied deze maand. Maar niets is minder waar, als Alpenganger kun je beter zo’n anti-winterse westcirculatie hebben dan droge vrieskou, of je moet van kunstsneeuw houden.

Er zitten wel haken en ogen aan zoals dit weekend. Vandaag een dump, morgen overgaand in regen, het hoort erbij. In Duitsland houden ze zelfs rekening met noodweer door smeltwater en veel regenval. Er zijn door de Deutsche Wetterdienst inmiddels waarschuwingen uitgedaan voor het Zwarte Woud.

Morgen steeds zachter
De stijgende sneeuwgrens trekt morgen van west naar oost over de Alpen. In Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk kan het beneden 1500-1800 meter flink plenzen, misschien ook nog iets hoger. Daarboven zit je redelijk safe, daar valt tussen nu en morgenavond 50 tot 100 centimeter bij. Als je bedenkt dat veel Franse en Zwitserse skigebieden tot ver boven de 2000 meter reiken is dat natuurlijk niet overal slecht nieuws. Wel loop je kans op verregende (dal)afdalingen. Oostenrijk is 's middags aan de beurt.

Vanaf zondag houdt het sterk wisselvallige weer aan. Warmte- en koufronten wisselen elkaar snel af, met op maandag mogelijk ook in Italië meer sneeuw. Na woensdag verwacht ik in de West- en Noordalpen wel op steeds meer plaatsen sneeuw tot in de dalen. De stroming kantelt dan iets naar het noordwesten wat waarschijnlijk net genoeg is om de regen uit de dalen weg te houden. Voor zon zit je nog steeds het beste zuid van de Alpenhoofdkam en na woensdag misschien ook in de Zuidfranse Alpen. Laat ik eind volgende week net Rogier gaan opzoeken in Puy Saint Vincent. Dat wordt duimen.

null
Mooie opklaringen na de sneeuw van gisteren in Partenen (O).

Frankrijk
Vandaag veel sneeuw tot in de dalen, lokaal een halve meter. Morgen gaat de sneeuw beneden 1500-1800 meter over in regen, soms met veel water. Dit hoeft niet te betekenen dat alle sneeuw van vandaag daarmee smelt maar het sfeertje zal even duidelijk minder zijn. Pistes hoger dan 2000 meter gaan er juist op vooruit. Vanaf maandag aanhoudende sneeuwkansen maar bij een sterk wisselende sneeuwgrens. Na woensdag iets kouder en in de noordelijke Franse Alpen ook lager weer meer sneeuw.

Zwitserland
Vandaag 20 tot 40 centimeter sneeuw, lokaal nog iets meer. Morgen opnieuw veel sneeuw maar een sneeuwgrens die 's avonds naar 1500-1800 meter gaat. Erg spannend hoeveel er voor de dalen overblijft, ook omdat het zondag nog erg zacht blijft. Maandag weer sneeuw vanaf circa 1000 meter, later stijgend. Vanaf woensdag mogelijk voor langere tijd sneeuw in plaats van regen, vooral aan de noordkant.

Oostenrijk
Vandaag 10 tot 30 centimeter sneeuw, in Vorarlberg misschien nog wat meer. Morgen vanuit het westen meer sneeuw maar de sneeuwgrens stijgt in de middag naar 1400-1800 meter, ten oosten van Innsbruck eerst nog rond 1000 meter. Vanaf maandag erg wisselvallig met een sneeuwgrens zwabberend tussen 800 en 1500 meter. Na woensdag waarschijnlijk frisser en mogelijk veel sneeuw.

Italië
Wisselend bewolkt maar alleen in het uiterste noorden wat sneeuw, elders blijft het dit weekend overwegend droog met geregeld wat zon. Maandag mogelijk wel wat meer sneeuw door een klein lagedrukgebied boven Noord-Italië. Verder weinig verandering en zonnige perioden. Vanaf woensdag wat kouder maar nog steeds vrij zonnig.

Sauerland
Vandaag winters met verse sneeuw. Morgen vanuit het westen sneeuw snel overgaand in regen en een stuk zachter. Daarna winderig en vrij zacht met geregeld regen, in de hogere regionen af en toe een vlok sneeuw maar dat zet helaas geen zoden aan de dijk.

Weer onderweg
Zaterdag vertrekken weer een heleboel wintersporters naar de Alpen. Sneeuw kan vooral 's ochtends de reizigers parten gaan spelen. In de middag verwacht ik beneden 1000 meter geen sneeuwval meer, zowel op de snelwegen als in de Alpen zelf. Wel kan het in en tegen de Alpen nog behoorlijk regenen, helaas wat minder sfeerverhogend op weg naar een wintersportbestemming.

Ik ben ook erg benieuwd naar jullie eigen ervaringen met de regen of sneeuw dit weekend, dus laat het ons weten via Sneeuwhoogte+ of in de reacties. Many thanks!

UPDATE
Naast de sneeuw speelt vandaag de wind vakantiegangers parten. Diverse gebieden hebben liften gesloten vanwege de harde wind. Vanmiddag begint ook de Vierschanzentournee in Oberstdorf, vooralsnog gaat alles door maar ik sluit eventuele hinder daar ook niet uit. Morgen is de harde wind trouwens voorbij.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

dat word aankleden in de regen morgen bij aankomst in flaine

Hier in Fiss is het nu 1/2uur aan het sneeuwen, zo’n 10cm in het dorp op dit moment. Daar wordt het toch geen waterbalet, door de hoge ligging? Ze geven hier vandaag en morgen veel sneeuw op!

nog 4 weekjes!

Seriously snow addicted family!

Mooie foto van La Plagne. Gaan nu de auto richting La Plagne. Zal jullie op de hoogte houden. Grt

Vannacht vertrek rond 2 uur naar Brixen, Oostenrijk. Ik lees dat ten oosten van Innsbruck de regen wat langer op zich laat wachten. Ik hoop dat het meevalt… Ben zeer benieuwd!

Iemand enig idee op welk tijdstip het spitsuur zal worden rond Munchen en verder??

Hier in Hinterglemm ook sneeuw. Dan weer hevig en nu weer bijna droog. Ik schat dat er nog geen 2cm is bijgevallen. Regen zal hier echt veel ‘pijn’ gaan doen want momenteel is het niet om over naar huis te schrijven. Het gaat allemaal wel maar om nu te zeggen dat de pistes top zijn. Helaas.

Vanochtend wakker geworden met ruim 20 cm verse sneeuw op 800m(Servoz 1ste dorpje in het dal van Chamonix) gelukkig sneeuw het nu iets minder want de sneeuwschuivers waren even vergeten naar de weersverwachtingen te kijken. Ik ga ze misschien een cursus nederlands geven zodat ze het weerbericht van Roel kunnen volgen :)

@roel, mijn skigebied (waidring/steinplatte) ligt ruim ten oosten van Innsbruck, wanneer ik naar jullie weersvoorspelling kijk staat er ook geen regen vermeld voor zaterdagnacht of middag maar enkel sneeuw.
Zou de regen ten oosten van innsbruck ook tot onder de 1000m mee kunnen vallen of denk je dat echt alle gebieden er onder zullen gaan lijden?

@Patrick je bericht nu al een aantal dagen vrij negatief over Hinterglemm. Als ik berichten bekijk via sneeuwhoogte+ zijn ze echter allemaal positief en op de cams ziet het er allemaal veel belovend uit. Ik ben een beetje verbaasd. Er is nu inderdaad nog niet veel gevallen en ik hoop dat de regen meevalt. Moet nog zeker 5 weken wachten.

Hoi Roel,

Rijden vannacht naar les menuires toe en twijfelen nog steeds of we over Frankrijk moeten rijden of via duitsland/Zwitserland. We vertrekken vanavond om 22:00 uur vanuit Haarlem. Beide routes zijn even lang maar het weer kan van belang zijn. Kans op slecht weer groter in duitsland/Zwitserland? Wat denk jij?
Groet en bedankt!

Jihaa lekker poederen in ischgl volgende week. Met wat geluk blijft het dorp ( 1400m) boven de sneeuwgrens :)

Peter en Pim ook jullie ontkomen er niet aan ben ik bang.
@Arjan, vannacht is het in Frankrijk slechter dan in Duitsland. 's Ochtends maakt het niet meer veel uit, dan is het overal slecht. Ik zou persoonlijk over Duitsland rijden.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Sneeuwt nog steeds in bourg st maurice. 40cm inmiddels sinds gisteravond. Lijkt af en toe richting regen te gaan (900m).

Sneeuwt nog steeds in bourg st maurice. 40cm inmiddels sinds gisteravond. Lijkt af en toe richting regen te gaan (900m).

Vannacht om 1 uur, zonder sneeuw onderweg, aangekomen in bad hindelang (omg. Oberstdorf)

Vanmorgen 20 cm vers, sneeuwt nog enigszins nu. Temp.nu rond 0 graden. Bereid me vast voor op regen morgen,weinig zin in…

hoe kan het dat er gister 15cm in het dal van mayrhofen lag! het de hele dag vroor en licht motsneeuwde en het vannacht zwaar sneeuwde en er nu 5cm ligt! op de berg gebeurd hetzelfde, daar lag gister 70cm en vandaag 50cm terwijl het gister contunu sneeuwde. vriend van mij meld op 2200m 105cm en in het dal net geen 25cm! er gaat dus wat fout ergens! roel kan je dat uitleggen

@roel thanks Roel voor je antwoord! En natuurlijk voor alle weerberichten, echt super!

Ik vertrek morgen naar La Plagne!!! Kijk er super hard naar uit!

Ik vertrek morgen naar La Plagne, kijk er super hard naar uit!!!

@arjan. duitse autobanen zijn meestal vrij goed onderhouden. Ik ga altijd naar val thorens via duitsland, zwitserland, geneve, binnendoor via anecy, dan albertville en moutiers. Geen tolwegen dan!

@mayrhofen: Dat probleem is hetzelfde voor Königsleiten. De sneeuwhoogtes gaan alle kanten op, er zou nu 15 cm in het dal liggen terwijl er een week geleden nog 50 cm lag.

denk dat dat vnl te wijten is aan de dorpen zelf die de sneeuwhoogtes doorgeven

@Peter, kun je toelichten hoe je dan komt aan geen tolwegen? Heeft Zwitserland geen carnet meer dan? mmm. wel off topic dus ik start wel even een topic als dat er nog niet is.

lena, voor zwitserland heb je idd wel een vignet nodig (even halen bij de anwb). Verder niet.

Hoi Roel, Geweldig jouw visie over het wintersportweer. Duidelijk en goed. Kun jij mij vertellen wat de regen doet in de dalen en hoeveel sneeuw daarmee "kapot" regent? Is daar een formule voor?

Stel er ligt 30 cm sneeuw en er valt 20mm regen bij dooi, blijft er dan nog een papperig dekje over van 10 cm of werkt dat niet zo? en als daarna de vorst weer komt wordt het dan een ijsbaan of kunnen ze er nog wat van maken?

Dinsdag aankomst voor ons in St Johann in Tirol vandaar de vraag. Dal ligt net net onder de 800 meter. Bedankt!

Roel: bedankt voor het weerbericht, altijd top :)

@Lena: voor Zwitserland heb je idd een vignet nodig, te halen bij de ANWB, aan de grens met Zwitserland of tankstations vlak daarvoor. Is overigens wel een jaarvignet geldig tot 31/01/2012, dus je betaald nu de volle mep voor 2 maanden.

Vertrek vannacht naar Les 4 Vallees in Zwitserland, maar als ik de voorspellingen zo hoor, gaan we maar wat vroeger weg denk ik. Hoop dat het meeste sneeuw is boven de 1500 meter en dat het op de wegen in Duitsland en Zwitserland mee valt :s

Zie op de webcam dat het in Kitzbühel goed aan het sneeuwen is, hopelijk mag ik volgende week uit de plaaster want vertrek binnen 3 weken naae daar.

Momenteel nog steeds goede sneeuwval in Hinterglemm! Ik denk sinds vanmorgen al 10 tot 15cm. Een aantal pistes (16, 17, 18 en de 14) zijn gesloten. Reden bij mij onbekend. Deze sneeuw is erg goed voor de pistes. Wel erg druk nu bij de dalstations, ik vermoed door het slechte zicht boven. Vorige week regen tot 850 meter, dus als dit nu ook weer zo gaat gebeuren is dat top voor de pistes hier.

Ik heb onze 7 appartementen in het Kleinwalsertal allemaal verhuurd tot 7 januari. Zit daarom maar in Nederland. Echter eind volgende week lekker terug en waarschijnlijk weer sneeuwscheppen. Mogelijk vanaf de 7e wat meer zon en kouder weer. Dus super ski-weer zit eraan te komen.

Leuk voor je Hans

Hai Peter,

Wordt wel net aan met die sneeuw op 1500 m. Ik zit daar 2e week januari. Wil je zo nu en dan een update geven van de condities?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie